Ухапвания от насекоми: оси, пчели, пчели, стършели през лятото, за съжаление, са неизбежни. Те са болезнени, неприятни и за хората, страдащи от алергични реакции, са изключително опасни. За ухапвания от оси, пчели, както и коя от тях оставя жило при ухапване, какво да правите в такъв случай, как да предотвратите и защитите дома и района си от тези насекоми, как да предоставите първа помощ ще бъде описано в тази статия.

Осата оставя ли ужилване при ухапване

Осите, пчелите и други жилещи насекоми се държат агресивно, ужилват хората и животните само когато се защитават от различни външни фактори, които застрашават тяхното съществуване. Това може да бъде нахлуване в дома им, унищожаване на гнезда, нахлуване на тяхната територия, опит (или инцидент) за грабване, улов на насекомо. Още по-опасно е, че близките индивиди реагират на миризмата на отрова и могат да се присъединят към атаката, което води до масивни ухапвания на жертвата от целия рой. Но насекомото никога няма да ужили човек. Осите са изключително отмъстителни. Има случаи, когато човек, който е унищожил гнездо на територията на своя обект или жилище, е бил ужилен от оси на мястото на гнездото след определено време. Осите са стадни насекоми и обикновено живеят в голяма група в едно гнездо. Много често хората погрешно наричат ​​ужилване ухапване, което е фундаментално погрешно - пиърсингът и инжектирането на отрова причиняват болка.

Оса

Когато се защитават, тези насекоми използват ужилване - заострен орган, използван за инжектиране на отровно вещество под кожата на жертвата. При насекомите Hymenoptera ужилването се намира в задната част на корема и е модифициран яйцеклад. Много хора често бъркат кой напуска жилото: оси или пчели. Ужилване след ужилване на оса не остава при никакви обстоятелства. Осите, за разлика от пчелите, когато се защитават от външни фактори, които застрашават тяхното съществуване, използват не само ужилванията си, но и челюстния си апарат, захапвайки обекта на своята аларма. Ужилването им, за разлика от това на пчела, няма натрошаване и когато ужилени, те не го осакатяват, така че ужилването на осите не остава в тялото на жертвата при ухапване. Митът, че ужилването на оса трябва да бъде отстранено от раната, е абсолютно безпочвен.

Оставя ли пчела жило при ухапване

Пчелите, за разлика от осите, оставят жилото си в раната при ухапване. Уникална особеност на медоносните пчели е, че ужилването на работниците има форма на трион. Когато бозайниците са ужилени, жилото се забива в кожата и се пробива от тялото на пчелата, като по този начин води до смъртта му. Ужилването е свързано със собствения му нервен ганглий, в резултат на което ужилването продължава да отделя отрова в продължение на няколко минути.

Пчела, работник

Пчелното ужилване, поради своята назъбена форма, винаги остава в тялото на жертвата и трябва незабавно да се отстрани. Пчелите са по-малко агресивни от осите, с изключение на някои породи, като централноруската порода пчели.

Как да разберем дали ужилването остава в човешкото тяло след ужилване от оса

Хората, които не са запознати с характеристиките на жилещите насекоми, често вярват, че след ухапване осата е оставила жило. Случва се насекомите просто да се объркат - оса и пчела от определена порода могат да си приличат по външен вид.И така, ужилването от оса остава ли в човешкото тяло след ухапвания? Отговорът е еднозначен - не, ужилването на оса е проектирано по такъв начин, че да може да ужили и инжектира отрова неограничен брой пъти през целия си живот и да не умре след първото и последното си ужилване, както се случва с пчела.

Гнездо на оси на тавана на къщата

Мястото на ухапване винаги се подува много, става червено, боли. Болката обикновено е силна и пареща. Необходимо е да се разбере, че ако оса е ухапала, тогава няма ужилване в раната.

Какво да направите, ако ужилването на насекомо остане в раната: първа помощ

Осите и стършелите са най-агресивните насекоми и те могат да ужилват при най-малката провокация, при най-малкото подозрение за заплахата им, за разлика от пчелите, които са много по-малко агресивни и които най-често ужилват при стъпване, сядане, случайно грабване или открито посегателство в дома им. Основният симптом на ужилването от пчела, както беше споменато по-горе, е, че той оставя жило в кожата. Отровата от торбичката на жлезата попада в човешкото тяло за повече от минута. И единственият признак на ужилване от оса или стършел е само точката на пробиване на кожата. След като са ужилени от насекоми, областта около раната бързо се зачервява и около нея се образува уплътнение под кожата (това е течността под кожата, която се събира). Той се разтваря след няколко часа, но сърбежът може да продължи повече от 24 часа. Отровите, инжектирани при ужилване от насекоми, се различават по своя химичен състав. Отровата на оси не е алкална, а пчелната отрова е само слабо кисела. Химичният състав на тези отрови е по-сложен, отколкото се смята, и поради това традиционното лечение след ужилване на оса с оцет и разтвор на сода след ужилване на пчела носи само леко облекчение.

ужилване от пчела

При ужилване от пчела е необходимо да се отстрани убождането от раната възможно най-бързо, за да се намали болката. Това се прави внимателно с помощта на пинсета, нож или пирони. Раната трябва да се измие със сапун и вода. След това, за да се намали подуването, върху раната се прилага студен компрес, например може да бъде лед, увит в кърпа. Мехлемите и балсами, включително противовъзпалителни и заздравяващи, също действат добре след третиране на рана (например мехлем и балсам).

За да облекчите сърбежа, нанесете антихистаминов крем върху ужиленото място или вземете антихистаминова таблетка през устата. Можете също да използвате продукти от слънчево изгаряне, за да охладите раната и да облекчите сърбежа. Ако сърбежът е много силен, тогава трябва да посетите лекар за стероиден мехлем. Възможно е да има по-силно подуване около раната. Ако отокът е много голям или не изчезва дълго време, тогава определено трябва да се консултирате с лекар.

Кога трябва да се обадите на линейка

Незабавно се обадете на линейка, ако след ужилването се появи някой от следните симптоми:

 • подуване около гърлото, устата или езика, което затруднява дишането и преглъщането;
 • хрипове, както и задушаване или задух;
 • слабост, припадък, замаяност или главоболие;
 • всяка болка в гърдите;
 • гадене, стомашни спазми, повръщане.

Внимание! Трябва да се помни, че алергията към отрова може да започне да се развива по всяко време.

Хората, които са ужилени два или повече пъти през последните години, имат най-голям риск от развитие на алергии. Съществува и друга рискова група - тези, които страдат от други форми на алергия (цветен прашец, животински косми и др.). Също така, не забравяйте да извикате линейка за масивно ужилване от насекоми, ако ужилите не един или двама, а рояк.

Как да избегнем ухапване от жилещо насекомо

Хората, които са чувствителни към ужилване, трябва да предприемат стъпки за намаляване на риска от ужилване от насекоми:

 • Не можете да носите ярки дрехи и да използвате парфюми и дезодоранти със силен аромат - те привличат насекоми.
 • Трябва да се носят панталони, дълги ръкави, обувки и шапки.
 • Нанесете репеленти върху откритата кожа.
 • Използвайте свещи или други продукти против насекоми.
 • Не оставяйте отворени сладки напитки или храна - пчели, оси, стършели веднага летят по тях.
 • Преди да седите или да лежите, трябва да се уверите, че наблизо няма жилещи насекоми.
 • Необходимо е да се избягват места, където има много оси, пчели, стършели, като овощни градини, пчелини.
 • Когато се събират паднали плодове от земята, трябва да се носят ръкавици.
 • Осите или пчелите никога не трябва да бъдат смачквани - това увеличава вероятността от ужилване и привличане на рояк от тези насекоми.
 • Не можете да размахвате ръце и да изпадате в паника - това също може да възбуди насекомите, те ще го възприемат като агресия. Когато сте на място, където има много жилещи насекоми, трябва да си тръгнете спокойно и бавно.
 • Оса, която е влязла в къщата, трябва да се напръска със спрей, за да убие насекоми, не трябва да се опитвате сами да я хванете с парцал или кърпа - ужилването може да премине през плата. Мухобойката може да раздразни насекомо и то ще се защити, като атакува.
 • Трябва да се помни, че оси, стършели, пчели се страхуват от вода. В случай на нападение от роя, можете да се скриете във водата, ако има близък резервоар или резервоари за вода с достатъчен размер.
 • ако в градината или дома има много оси или пчели, вероятно има гнездо наблизо. Важно е да го премахнете възможно най-рано - осите стават много агресивни в края на лятото и е много по-безопасно да премахнат гнездото си преди този период.

Веспиари

Как да унищожим гнездото на стършели

Осите и стършелите изграждат гнездата си на тавани, навеси и стопански постройки, животновъдни къщи (където могат да ужилят и животни, което може да доведе до катастрофални последици). Гнездото, като правило, в самото начало, когато там се снасят само яйца или се излюпват ларви, е все още много малко. На този етап се препоръчва да се унищожават гнезда, след като се уверите, че в гнездото няма възрастен. Обраслото голямо гнездо може да е пълно с оси. Необходимо е да го унищожите във всеки случай - осите могат да причинят непоправима вреда на хора или домашни любимци. Можете да се свържете със специализирана служба за контрол на вредителите за професионалисти, за да разрешите проблема.

Стършел

Можете сами да унищожите гнездото. Но трябва да внимавате. Гнездото на оси винаги е надеждно охранявано, всяка инвазия на територията се разглежда от насекомите като заплаха. Следва незабавна атака, дори ако няма абсолютно никаква причина за това.

Когато започнете да унищожавате гнездото, се нуждаете от подходящо защитно оборудване:

 • тясно облекло, за предпочитане многослойно, добро в брезент;
 • необходима е маска на пчеларя;
 • трайни ръкавици, за предпочитане гумирани.

Внимание! Можете да поставите контейнер със сироп на няколко метра от гнездото. Това ще разсее осите.

За унищожаване на гнездата се препоръчват отровни спрейове. Трябва да вземете голяма торба без дупки, да отрежете дръжките и да я поставите върху пчелната пита. След това го фиксирайте с лента, изрежете далечния ръб, пуснете пулверизатора в разреза, завържете разреза, извадете торбата и мъртвите оси след ден.

Внимание! Препоръчва се работа в респиратор или противогаз.

Също така, гнездото може да се напръска с пестициди, ако не е на закрито, а на площадката, а не на дърво, тогава можете да го третирате със запалима смес и да го изгорите.

По-сложен проблем са земните оси. Те са с по-големи размери и подреждат жилищата си под земята, което не винаги позволява да ги намерите навреме. Жилищата им могат да бъдат пълни с цимент, вода (вряща вода, около 2-3 кофи), карбид (поставен в дупка, напълнен с вода, запушен изходът с парцали, напоени с бензин).

Рой Оса

Внимание! За да предпазите децата от ужилване на оси, е необходимо да ги инструктирате за предпазни мерки, да не се катерят в гнездата и да се опитат да хванат насекомо.

Говорейки за унищожаването на оси, е необходимо да се разбере, че те вредят на хората, като са агресивни и отмъстителни насекоми, които могат да болят многократно, като са изключително опасни, особено за деца и страдащи от алергии. Освен това осите са носители на болести, тъй като се хранят с отпадъци от боклука.Не се препоръчва да се унищожават пчелите с оглед на това, че те са полезни, те са по-малко агресивни и живеят в кошери в пчелини и не изграждат гнезда в жилищата на хората.

Въпросът: дали ужилванията остават след ухапване от оса е разрешен - определено не. Следвайки инструкциите по-горе, можете да избегнете ужилвания от оси и пчели, както и да се отървете от насекоми, които са опасни за хората.