Осите са често срещан проблем в частните домове. Те изграждат гнезда на тавани от дървесни влакна. Когато за първи път намерите оса, трябва да потърсите кошер, тъй като тези насекоми са опасни за хората с ухапванията си. Те могат да нападнат човек неочаквано всеки момент. В тази връзка е много важно да знаете как да се отървете от осите на тавана.

Как да се отървем от оси на тавана на частна къща

Осите в частна къща са много опасни съседи, особено за жителите с малки деца. Насекомо може да боде без причина. Ужилването на оса е тънко, без да се натрошава; не остава в човешкото тяло. Ето защо, за разлика от пчелите, осата остава жива след ухапване.

Често след ужилване на оса хората често изпитват алергични реакции, които изискват спешна медицинска помощ. Мястото на ухапване набъбва веднага и може да настъпи задушаване.

Най-често оси се появяват в градината, в градината през сезона на прибиране на реколтата. Те обичат да ядат опетнени ябълки и круши. Важно е за собствениците на частни къщи да следят дали осите са започнали да се появяват редовно, това може да означава, че в къщата е оборудвано гнездо. В този случай е безполезно да се биете с отделни индивиди. Трябва да потърсите кошер за оси, за да унищожите целия рой.

Оси на тавана на частна къща

Как да премахнете кошер от оса от таванско помещение

Осите избират недостъпни безопасни места за своето гнездо. Най-често ги оборудват на тавана или под покрива. Ако не премахнете гнездото, няма да можете да се отървете напълно от насекомите.

Допълнителна информация! Осеното гнездо е топка, която се състои от пчелни пити. Може да е колкото футболна топка. Ако осите искат да оборудват къща под покрив, тогава те избират дървени подпори. Насекомите започват да строят гнездото през пролетта. Веднага след като собствениците на къщата забележат необичайна дейност, трябва незабавно да се отървете от осите.

Можете да търсите гнезда на оси на следните места:

 • в ниши между шисти;
 • върху дървени повърхности;
 • затрупани зони на тавана или тавана;
 • където обвивката изостава зад стената.

Трудността се крие именно в намирането на гнездо. Опитните летни жители имат свои собствени доказани методи. Например можете да оставите стръв за лечение на тавана. Осите много обичат пушената риба. Те ще летят постоянно от мястото със стръвта до гнездото си. По този начин можете да изчислите местоположението му.

Преди да започнете да премахвате гнездото от тавана, трябва да вземете мерки за безопасност. Това ще помогне да се избегнат нападения от насекоми. Основните правила са:

 • Всички дейности трябва да се извършват с дрехи, които осите не могат да захапят. Всички части на тялото трябва да бъдат покрити.
 • Не забравяйте да носите ръкавици и гумени ботуши, както и маска, предназначена за пчелари.

  Дебело облекло, което осите не могат да хапят

 • Преди да започнете лечението, е необходимо да предупредите съседите да затворят прозорците и да се опитат да не напускат къщата в определено време.
 • Трябва да унищожите гнездото само през нощта. Това ще защити собственика на къщата, тъй като насекомите са неактивни през нощта.
 • Ако осите се притесняват и излитат от гнездото, трябва бързо да напуснете тавана и да се върнете само след три часа. През това време насекомите ще се успокоят и ще отлетят обратно до гнездото.
 • Ако осите са били гравирани чрез пръскане на химикали във вътрешността на гнездото, не се приближавайте твърде близо до него.Осите ще бъдат много агресивни и могат да навредят много на хората.

Трудно е да се оттеглите от. Процедурата изисква правилен и внимателен подход, за да се избегне увреждане на здравето.

Има много начини за унищожаване на гнезда на оси, но не всички от тях могат да бъдат приложени в частна къща:

 • Изгарянето с огън е най-ефективният метод, но е много опасно за дървени къщи. За целта гнездото се полива със запалима течност и се запалва. Но този метод не е приложим в дървени сгради, върху хартиени повърхности. Можете да изгорите гнездото само върху каменна повърхност или на земята.
 • По-лесно е да извадите кошера от покрива на тавана, ако го напълните с вода. Това изисква кофа с топла или студена вода. В него се потапя гнездо на стършели и се оставя за 30 минути. След това тя може да бъде премахната и унищожена. За ефективност във водата се добавят препарати.

Свалете кошера от покрива

 • Можете да се отървете от осите на тавана с помощта на отрова. Най-често използваната стръв е лакомство, лекувано с отрова. Отровата трябва да е без мирис. Борната киселина е най-подходяща за това. Към сок, конфитюр или сладък сироп се добавя отрова, след което сместа се изсипва в чинии. Насекомите сами ще носят отрова в гнездото.
 • Можете да унищожите гнездото на стършели с прахосмукачка. Той трябва да е оборудван с чанти. Прахосмукачката се включва с пълна мощност и засмуква пчелите, докато не бъдат напълно извадени от къщата. Торбата трябва да се извади и да се потопи във вода за 30 минути.
 • Можете да извадите гнездото, като първо напълните дупката с вода и сапунена вода. Разредете половин чаша сапун на литър. Полученият разтвор може да се излее директно в дупката или да се напръска в гнездото от спрей бутилка. Резултатът е непроницаем сапунен филм, който блокира навлизането на въздух в кошера. Това ще доведе до смърт на насекоми. След няколко дни ще бъде възможно да премахнете гнездото, но първо трябва да се уверите, че вътре не се чува бръмчене.

Ако гнездото е оборудвано на недостъпно място, тогава можете да се отървете от неговите обитатели само с помощта на отрова.

Важно! Не се препоръчва да докосвате гнездата през септември и октомври. Това е времето на най-агресивните насекоми.

Как да изгоните, изтриете оси от осено гнездо на тавана в страната

Можете да се отървете от осите както с помощта на химикали, така и с народни методи. Тъй като най-често се използват народни методи:

 • Рамките и вратите се обработват с оцет за маса. Осите се страхуват от миризма и не летят в къщата.
 • Ефективен начин да се отървете от осите е да поставите червени люти чушки близо до гнездата.
 • Осите се страхуват много от дима от иглите на иглолистните дървета.
 • Насекомите не обичат растения със силно миришещи етерични масла. Близо до гнездото можете да закачите мента, здравец, горчив пелин, босилек. Те са мощни агенти срещу много видове насекоми.
 • Можете да навлажнете парче парцал с бензин или керосин и да запушите входа на гнездото с него.

Възможно е да се борим с осите не само с народни методи, но и с използването на инсектициди. Можете също така да се свържете със специализирани служби, които могат да обработват у дома.

Инсектицид

С помощта на химикали можете да отровите не само оси в къщата, но и в апартамента. Най-популярните лекарства включват:

 • Комар;
 • Отос;
 • Делта зона;
 • Карбофос.

Най-добре е да изберете лекарства, от които трябва сами да приготвите разтвора. 200 ml от продукта трябва да се изсипят в торбичка, след което я поставете рязко върху гнездото. В същото време е важно да го завържете добре, така че насекомите да не могат да излетят.

Чантата се оставя на гнездото поне три дни. Преди да го премахнете, трябва да го почукате с пръчка. Отстранете полиетилена само ако не се чува бръмчене. Можете да използвате кофа или саксия вместо торба. В него се излива разтвор и гнездото се потапя вътре. Съдовете могат да бъдат поставени на стълба.

Ако гнездото е трудно достъпно, можете да закупите аерозоли. Те се инжектират във входа на кошера на осите, след което се покриват с парцал.Дупката се оставя затворена за три дни.

Към примамките могат да се добавят химикали, като сладки сокове, конфитюри. Отровата капе върху дините и дините кори. Чиниите със стръв трябва да се поставят на видни места. Трябва да актуализирате лакомството на всеки два дни, докато насекомите напълно изчезнат от къщата.

Важно! Местата, където се поставя стръв с отрова, трябва да бъдат недостъпни за деца и животни.

Можете да използвате капани за лепило, но недостатъкът им е, че върху тях попадат различни насекоми. За да се отървете от целия рой на оси по този начин няма да работи.

У дома можете да направите капан за пластмасова бутилка. Залива се наполовина със сладък компот или сироп. Осите обичат бира, квас. Всички тези напитки са полезни за капана. Осите летят в бутилката и не могат да излязат оттам.

Капак за пластмасови бутилки

Осите умират от мухоморка. Те правят смес от тях. Това ще изисква три до четири гъби и 100 мл мед. Те трябва да се сварят в литър вода. Оказва се добра стръв, която бързо унищожава насекомите.

За да се избегне нежеланото заемане на тавана с оси, препоръчително е да се вземат превантивни мерки предварително:

 • През есента и началото на пролетта е необходимо да проверите за празни гнезда и да ги унищожите, преди да се заселите с нов рой. Следите, които остават от прикрепеното гнездо, трябва да бъдат обработени с калиев перманганат или водороден прекис.
 • Невъзможно е да се позволи наличието на гнили плодове на мястото и в къщата, като се отървете от тях гарантира, че осите няма да дойдат.
 • Необходимо е своевременно да се премахнат всички пукнатини в таваните, в облицовката на къщата.
 • Препоръчително е да се избягва натрупването на неща.
 • В процеса на изграждане на нов дом или по време на основен ремонт, най-добре е всички ъгли и пукнатини да се третират с отблъскващи насекоми химикали.

Знанието как да почистите гнездото на стършели на тавана е много важно за собствениците на частни къщи. Осите са много опасни съседи. Многократните ухапвания от тези насекоми могат да бъдат фатални.