Що се отнася до пчелите, неволно се изгражда асоциативен масив - пчелин, кошери, рояк пчели, мед и други пчеларски продукти. По-напредналите пчелари знаят за йерархията на пчелния рой и се възхищават, ако не на интелигентността, то на програмата, която някой е вложил в организацията на общността на тези хименоптери. Но малко хора знаят, че повече от 80% от всички видове пчели, които съществуват на земята, са самотни и не живеят в пчелни общности. Има и такива, които не живеят в кошери и хралупи на дървета, а се заселват в земни дупки. Това са земните пчели на Андрена, които са повсеместни, но за които малко хора знаят.

Земни пчели

Човечеството знае толкова малко за земните пчели, защото малко хора са успели да се почерпят с резервите си. Никога не знаете, че Hymenoptera лети наоколо. Човек не се интересува от тях, защото няма какво да му се вземе. За съжаление, интересът на човека към природата е утилитарен. Независимо от това, има повече от хиляда и половина подвид на тези пчели. Повечето от тях са моноволтинови, тоест дават само по едно поколение годишно. И само няколко от тези видове са биволтини - те дават две поколения потомство.

Земните пчели се различават от обикновените пчели:

 • по-малки - женските са от 1,8 до 2 см, мъжките са с няколко милиметра по-малки.
 • По-голяма козина - дебела козина на тергитите и стернитите на земната пчела показва, че тя не живее в просторен топъл кошер, а под земята при тесни обстоятелства.
 • Цветът на земната пчела също се различава от опитомените пчели - крилата им са люлякови, понякога с тъмно лилав оттенък, главата е тъмнокафява или почти черна. Тялото може да бъде боядисано в различни цветове - черно, зелено, оранжево и дори синьо.

Земни пчели

Живеят ли пчелите в земята

Наземните пчели не създават големи колонии. Те гравитират към камерния живот. Подземните проходи, които изкопават, не надвишават 80 см дължина, но това е цяла разклонена мрежа от полукръгли тунели, завършващи винаги в задънени „клетки“, където се отлагат ларви и се изграждат пчелни пити от восък, които се пълнят с мед.

Подземните пчели, подобно на познатите ни пчели, се групират около своята матка, която основава колония, намирайки дупка, изоставена от някакъв гризач. На първо място, тя трябва да подготви норка за снасяне на ларвите. Това изисква:

 • Изградете норка от рохкава пръст, навлажнена със собствената ви слюнка.
 • Подредете дъното на норка с растителни листа.
 • Поставете първия съединител от яйца.
 • За да си осигурим храна за ларвите, докато малките пораснат, следващият лав на ларвите ще бъде вдигнат заедно.
 • Поставете нектара в специални камери, за да нахраните потомството.

Пчелното гнездо в земята

Земните пчели: как да си набавим мед

Всичко това трябва да бъде направено от матката преди края на годината. Защото тя живее само една година. Големите женски, родени в края на лятото, са създадени да създават нови рояци. След презимуване те отново повтарят обичайния цикъл.

Интересно! Кошерът в земята се различава от земния кошер по разпределението на ролите и броя на индивидите, живеещи в семейството.

Медът се прави по същия начин като всички подземни медоносни пчели:

 • събиране на нектар от медоносни растения;
 • ферментация и пълнене във восъчни пити:
 • запечатване на пчелната пита с восък за окончателното узряване на меда.
 • пчелните пити в подземното съхранение могат да бъдат под формата на пирамиди, овали и кръгове.

По нашите географски ширини има малко ловци, които да вземат див мед от земята. Защо такива крайности, когато медът може да се получи по цивилизован начин? Но в интернет можете да намерите много видеоклипове, които показват как да извличате мед от пчелно гнездо в земята. По правило това е свързано с множество ужилвания, тъй като е доста трудно да се неутрализират пчелите, които живеят в земята. И до такава степен, че могат да бъдат изпушени от подземните тунели с дим, малко ловци за вкусно лакомство измислят. И честно казано, методът е варварски - да се обърнат тунелите, построени с такава трудност, за да се прибере цялата подготовка за зимата, събрана от подземните пчели през целия сезон. Следователно съчувствието не е от страна на ловците, а от страна на насекомите, отчаяно защитаващи храната си. Да хапеш такива миньори е свещено нещо. И как иначе можете да се отървете от неканени гости.

Събиране на нектар от медоносни растения

Дива земна пчелна жилка (Пчела на Андрен)

Земните пчели се срещат в много различни видове. Най-често срещаните са:

 • Андрена Кларкела е пчела, много подобна на пухкавата пчела. Отличителна черта на пчелата Андрена Кларкъл са червените и космати задни крака. Мъжките не приличат на своите приятелки, те са слаби, дълги и нямат жило, но имат дълги мустаци.
 • Резачка за листа (Megachile sp) - този индивид облицова гнездото си с листа, следователно там, където се е установил, често можете да видите листа с издълбан кръг по дърветата или дори половината от отрязан лист. Това е мястото, където на мястото се установява единичен нож за пчелни листа. Женската листореза живее само 2 месеца, а мъжката - един месец. След като са направили съединение с яйца и са приготвили мед за малките, родителите умират, младите издънки се развиват самостоятелно.
 • Вълнасти пчели (Anthidium manicatum) - малки, много красиви пчели харесват най-ароматните съцветия, големи почитатели на ботаническите градини, където разнообразието от цъфтяща флора им дава избор. Те са били наричани вълнени прилепи, защото те приготвят разсадници за ларви от растителни влакна, правейки ги меки перушинки за бебета. Те сами не копаят дупки. Те заемат изоставени дупки или се заселват под кората на дърветата, в стволовете.
 • Макропис (Macropis) - малки космати почти черни пчели. Те се установяват в земята, копаят дупки в земята. Жълтите очи приличат на прожектори на тъмен фон. Тази пчела е много по-малка от обикновената медоносна пчела, задните й крака са рошави, гъсто покрити с черни косми. Те излитат за нектар дори през нощта.

Тези и всички други видове са склонни да хапят, както всички нормални пчели. Въпреки необичайния начин на живот, ухапването им няма повишена токсичност. Подобно на ужилването на обикновена опитомена пчела, той може да причини анафилактичен шок при страдащите от алергии.

Андрена Кларкъл

Какво да правим, ако земна пчела е ухапала

Земните пчели не са агресивни - като всяка уважаваща себе си пчела, тя ще се бори за собствените си резерви, за норки, които са се заселили с такава трудност, за собственото си потомство, което е заплашено от глад, ако извадите целия мед, който е приготвила. Ето защо си струва да се помисли дали е необходимо да се унищожават дупките на земните пчели. Може би не може да се намери описанието на ужасната смърт от ухапване на малки пчели, с изключение на онези случаи, когато човек има алергичен шок.

Лечението на ухапано от земна пчела се свежда до следните дейности:

 • След ухапването трябва да се отървете от ужилването. Защото ужилването остава в тялото. За да направите това, трябва да притиснете стърчащия връх с ноктите или пинсетите си и да го издърпате.

  Важно! Алергиците винаги трябва да имат под ръка спринцовка за адреналин, защото рискът да не стигнат навреме до болницата е много голям.

 • Мястото на ухапване трябва да се дезинфекцира. За тези цели йод, брилянтно зелено, водороден прекис или просто етилов алкохол ще свършат работа.
 • Правилно обработената захапка може да се намаже с антихистаминов крем. Това ще предотврати нарастването на подуване и ще намали зачервяването и болката.
 • Ако ухапаното лице е алергично, незабавно трябва да се направи инжекция с адреналин, за да се избегне анафилактичен шок.
 • В случай, че ухапванията са многобройни, не си струва да рискувате и е по-добре да потърсите медицинска помощ, тъй като е трудно да се предвиди как тялото ще реагира на многократно инжектирана пчелна отрова.
 • Посетете лекар, ако ухапването е по устната, ларинкса или езика. В този случай съществува висок риск от оток на горните дихателни пътища, което може да доведе до задушаване.

Влизайки в природата, винаги трябва да предвидите вероятността от ужилване от пчела или оса и да вземете със себе си всичко, което може да ви е необходимо в този случай. Също така трябва да се запасите с антихистамини и крем.

ужилване от пчела

Необходимо ли е да се бием със земни пчели

Андренс често харесва градинския парцел и изгражда дупките си там. Те не предизвикват особено безпокойство, тъй като не са склонни да създават големи колонии. Но ползите от престоя им са неоспорими:

 • Тези пчели са страхотни работници, те трябва да оставят мед на потомството си, защото много от видовете земни пчели живеят много малко. Следователно всяка градина и зеленчукова градина ще се възползва само от такъв квартал, опрашването на растенията ще бъде по-интензивно и добивът на плодове и зеленчуци ще се увеличи значително.
 • Те се отглеждат специално за опрашване на люцерна, тъй като обикновените медоносни пчели не обичат тази култура. Листорезите земните пчели, напротив, просто обожават тази култура. Ето защо компетентните фермери изграждат специални примамки за листорезката на andrena. Колониите на тези пчели отлично се справят с опрашването на люцерна.
 • Тези пчели са истинска находка за разсадниците на цветя. Те работят по цял ден, за да опрашват цветя, като събират нектар за своите потомци.

Често собствениците на градински парцели обявяват война на малките работници. Използват се всички средства:

 • Лопата, която изкопава района, където са се заселили андрените.
 • Напълнете норки с всякакви гадости.
 • Запушват входовете с парцали, напоени с бензин и дихлофос.
 • В градината се окачват отровени примамки.

И в тази битка побеждава човекът - „царят на природата“. Неслучайно много видове андрени са записани в Червената книга.