Пчелното семейство има по-големи космати роднини - пчели. Те са сходни не само по външен вид, но и по начин на живот, социология и способност да се произвежда мед, което обаче е по-лошо от пчелния мед. Виждайки това насекомо в плашеща бойна боя, хората се чудят дали пчелите жилят. Колко опасни са те, ще бъде обсъдено.

Хапят ли пчели

Всяко насекомо е в състояние да се защити. Следователно няма смисъл да задавате въпроса: ухапва ли пчелата или не, защото не всеки враг може да бъде сплашен от една поява. Сами по себе си пчелите са послушни, бойният им дух се проявява в 2 случая: когато някой ги посегне или насекомите решават „жилищния си проблем“.

За разлика от пчелите, пчелите не знаят как да оборудват гнездата си, затова търсят готови уютни „апартаменти“. Вярно е, че матката може да постави съединители в процепа на пън, кухина, дори в земята, но птичи гнезда са по-привлечени от насекоми. Любими места на селищата са ливади, гори, полета, където цветята, които дават нектар, растат изобилно.

Пчела

Ако наблизо няма изоставени „къщи“, роднините на пчелите започват да нападат вече улегналите птици. Така че последните знаят от първа ръка дали ухапват пчели и се опитват да се оттеглят веднага, като понякога изоставят вече снесените яйца на милостта на съдбата.

Често има недоразумения в комуникацията на пчелите с човек (повече за това по-подробно по-долу). За някои такъв контакт е без последствия, за други провокира следните симптоми:

 • обширно зачервяване на телесните зони, съседни на ухапването;
 • развитието на уртикария, придружено от силен сърбеж;
 • подуване на тъканите (особено в устата и ларинкса);
 • гадене, понякога придружено от повръщане и диария;
 • сърцебиене и задавяне.

Важно! Ако има поне един от тези симптоми, това е причина да се свържете с медицинско заведение. В противен случай ухапването на малко насекомо може да доведе не само до припадък, но и до смърт.

За да се избегне контакт с насекоми, се препоръчва да се заобикалят местообитанията им, особено да не се организират пикници до домовете им. Влизайки в природата, трябва да вземете редица безопасни мерки:

 • доколкото е възможно да се предпази тялото с дрехи;
 • да имате под ръка аптечка, в която задължително присъстват антихистамини;
 • веднъж на мястото за пикник, внимателно се огледайте, за да се уверите, че няма гнезда на пчели.

Препоръчително е да се избягват местообитанията на пчелите

По-добре да играете на сигурно още веднъж, отколкото да се тревожите за ухапванията по-късно.

Имат ли ужилвания пчелите

Структурата на тялото на въпросното насекомо е идентична с тази на пчелата. Затова дори не бива да се съмнявате дали пчелите имат ужилване. Той присъства на предвиденото му място - в края на корема. Вярно е, че само женските са оборудвани с инструменти, които трябва да защитават гнездата си.

Забележка! Вместо ужилване, природата надари мъжките с гениталии, защото тяхната основна цел е да оплодят матката. Затова някои се съмняват дали една пчела има ужилване, когато смята, че е заловен член на семейството.

След като си свърши работата, мъжкият напуска мястото за гнездене, оставяйки женската „да се оправя сама”. Последните трябва сами да се грижат за защитата на пчелните пити и потомството.

Ужилването на пчела е толкова остро, колкото на пчелата, но няма характерните прорези. Благодарение на перфектната си гладкост, защитният орган може лесно да бъде отстранен от тялото след ухапване.С други думи, ужилването на пчелите е инструмент за многократна употреба. Това е друга разлика между сродните насекоми - пчелата губи жилото си след първата ухапване, тъй като бодлите не позволяват тя да бъде извадена от тялото.

Защитният орган на женска пчела е като медицинска игла - същата остра и куха отвътре. През него се подава отровен състав, където бомболитинът е основният. Присъства и фосфолипаза, в големи количества, способна да унищожи червените кръвни клетки. Серотонинът, който е относително животозастрашаващ, също е вреден за хората.

Ужилването на пчела е остро като пчела

За хората, които не са склонни към алергии, ухапването от пчела не създава много неудобства, с изключение на случаите, когато насекомото ужилва в областта на шията.

Алергична реакция се провокира при човек, чувствителен към отрови. Най-безвредните му прояви са сърбеж, подуване и зачервяване на мястото на ужилването. В този случай е необходимо незабавно да се осигури първа помощ, така че ситуацията да не завърши в неизправност - анафилактичен шок.

Ако сравним убожданията, произведени от пчели и пчели, последните ужилват по-болезнено и отровата им е по-токсична. Към това се добавя и трудността при премахване на жилото от тялото (както и болката от този процес).

Въпреки че върха на пчелата може да остане след инжектирането (например, да се прекъсне). В този случай ужилването трябва незабавно да се отстрани с дезинфекцирана пинсета, за да не се провокира развитието на възпалителния процес.

След това раната се третира с водороден прекис. Можете също да използвате алкохоли, но разреждайки ги правилно с вода: обикновени - в съотношение 1: 3, амоняк - 1: 5.

Ужилвания или ухапвания от пчела: разликата

Изправени пред насекомо и получило неприятна инжекция, те казват, че пчелата е ухапал. Но правилно ли е това твърдение? Жилят ли се пчелите или хапят? И двата израза могат да се считат за верни, ако изясним кой човек е трябвало да бъде изправен пред него.

Ужилвания от пчела

Мъжкият, естествено, не може да хапе поради липсата на този орган. Това, както беше споменато по-горе, е прерогатива на жените. Винаги са по-агресивни.

Но мъжката пчела не е толкова безобидна - те имат мощни челюсти. Те активно използват тези челюсти, за да намерят храна за себе си. В случай на опасност мъжете се предпазват от тях. Но тази хапка не е толкова опасна в сравнение с въздействието на ужилване, тъй като не е отровна.

Напада ли пчела човек

Виждайки голямо насекомо, подобно на пчела, мнозина се плашат, без да знаят дали пчелите хапят хората. По своя инициатива те не нападат човек, ако няма агресивни действия от негова страна. Виждайки гнездо на пчела до дома си, мнозина се опитват да се отърват от насекомото, като не само ги опушват с дим, но и разрушават „къщите“.

Забележка! Не се опитвайте да хващате пчели с ръце. Дори мъжът е в състояние да се застъпи за себе си, ухапвайки дланта си с остри челюсти.

Може ли пчела да ухапе човек по собствена инициатива? Това е възможно в 2 случая:

 • ако дрехите са сини, по някаква причина този нюанс е опасен за насекомите; следователно може да се очаква неадекватна реакция; въпреки че самото ужилване практически не пробива тъканта, насекомото може да нарани открита област на тялото;
 • пчелите са настроени агресивно към миризмите на алкохол, изпарения, парфюмерия и тютюн; това може да бъде претекст за нападение от цял ​​рой насекоми в непосредствена близост.

Понякога роднините на пчелите се дразнят от миризмата на окислен метал. Този „аромат“ на тялото възниква от постоянното носене на часовници с гривни и бижута. Металът се окислява под въздействието на потта, отделяна от кожата, което е доста характерно за горещия сезон.

Пчелите са привлечени от миризмата на пържено месо, дини, пъпеши и сладки напитки. Ето защо не се препоръчва да се правят пикници в близост до жилища на насекоми, за да не се премахне досадната инвазия по-късно. Това кара джмелите да изнервят и може да бъде претекст за атака.

Привлича пчели и миризмата на пържено месо, дини, пъпеши, сладки напитки

Ако човек все още е наранен, препоръчително е да се предприемат действия незабавно, дори ако няма тенденция към алергии:

 • нанесете пресен магданоз или лист живовляк върху нараненото място, сменяйки компреса на всеки 2 часа, докато подутината отшуми;
 • добре помагат превръзките с парченца ябълка, сурови картофи, лук, смесен с мед;
 • можете периодично да третирате раната с лимонов сок;
 • народните лечители препоръчват да се правят компреси със соден разтвор, каша от активен въглен или валидол.

Ако ухапването е на чувствителна зона (например в областта на очите), тогава е по-добре да прилагате студени компреси или кубчета лед. Това ще помогне за облекчаване на болката, облекчаване на подуване и инхибиране на абсорбцията на отрова.

Допълнителна информация. Компрес, използващ рафинирана захар, навлажнена с вода, може да извади пчелния токсин от раната.

Не можете да пиете алкохол след ухапване - алкохолът само ще увеличи алергичната реакция. Но ще има горещ сладък чай и голямо количество течност.

В някои случаи е по-рационално да се потърси медицинска помощ:

 • ако едновременно са ужилени няколко пчели;
 • когато ухапването е паднало в гърлото, устната лигавица или очната ябълка;
 • в случай на нараняване на възрастен човек или дете;
 • при наличие на силна болка, подуване, нагнояване и студени тръпки.

Забележка! Ако жертвата е алергична, след контакт с пчела не трябва да чакате реакцията на организма, а незабавно да се консултирате с лекар.

Най-опасно, ако ухапването не е било едно, а са нападнати няколко лица

Най-опасно е, ако ухапването не е било едно, а са нападнати няколко индивида. В този случай количеството на отровата, която е попаднала в тялото от ужилването, се увеличава многократно и вътрешните системи трудно могат да се справят с интоксикацията.

Подобни ситуации са рядкост, защото пчелите обикновено не атакуват в ято. Това се случва по-често, ако е имало опити за унищожаване на гнездото на насекомите. Дори когато е наранен случайно, пчелите няма да разберат, те имат инстинкт за самосъхранение.

Не трябва да ловувате за див мед, произведен от пчели - по отношение на вкуса, той в много отношения отстъпва на пчелния мед. От друга страна, опитите за подобно проникване могат да имат ужасни последици.

Дали ужилва пчелата или не, на първо място, зависи от самите хора. Достатъчно е да се държите на разстояние от тези насекоми и да не провокирате контакт с тях. Не бива да тормозите пчелите, предвид тяхната стойност за природата - те са отлични опрашители на растенията. Опитните летни жители дори специално развъждат рояк до оранжерии и парници.