Доматите са една от най-често срещаните зеленчукови култури у нас. Започвайки от много ранната пролет, градинарите започват работа по отглеждане на разсад, за да ги засадят в земята в бъдеще и да получат добра реколта от здравословни и вкусни домати. Това изисква много усилия и време, така че всякакви болести по доматите принуждават летните жители да вземат незабавни мерки. Например, важно е да разберете навреме защо разсадът от домати пожълтява, понякога това е единственият шанс да спасите реколтата.

Ако вчера здравият разсад започне да избледнява днес, листата върху него пожълтяват, свиват се и се покриват с кафяви петна, трябва незабавно да започнете лечението му. Почти винаги жълтите листа показват проблеми с развитието на растенията. Има няколко причини, поради които това се случва.

Защо разсадът на домати расте слабо и пожълтява

Доматите не могат да се нарекат капризни растения, но при неправилна грижа разсадът на домати пожълтява и е важно да знаете какво да правите в този случай.

Основните грешки при отглеждането на домати:

 • Прекалено плътно семе.
 • Недостатъчно осветление и влага.
 • Лоши хранителни вещества в почвата и микроелементи.
 • Високата му киселинност.
 • Неспазване на правилата за слизане на открито място.

Първи признаци

Важно! Някои причини могат да произтичат една от друга. Така че, твърде плътното засаждане на разсад води до липса на осветление, а обилното поливане с неправилно осветление допринася за удължаването и дори смъртта на разсад.

Липсата на микроелементи също допринася за увяхване и пожълтяване на листата. За да предотвратите това, трябва своевременно да внасяте торове, богати на:

 • Азот.
 • Калий.
 • Магнезий.
 • Цинк.
 • Желязо.
 • Манган и други вещества.

С висока киселинност и голямо количество сол в почвата можете да видите и жълт ореол по върховете на листата.

Разсадът дава подобна реакция на твърде близкото поставяне. В крайна сметка корените на растенията просто няма къде да се развият и листата не получават достатъчно хранене.

Какво да направите, ако листата пожълтяват и падат

След като причините за заболяването бъдат идентифицирани, можете да продължите към решаването на проблема.

Липсата на осветеност се коригира чрез пренареждане на растенията на перваза на прозореца, където има повече слънце. Ако всички прозорци в къщата са обърнати на север, се използват допълнителни източници на осветление. Освен всичко друго, това ви позволява да удължите дневната светлина през зимата с няколко часа, което е много важно за правилното развитие на растенията.

Ако причината е неспазване на правилата за поливане, трябва да намалите броя им, но не и интензивността. Пълното спиране на достъпа до вода може само да навреди.

Важно! Плътно засадените контейнери трябва да се разреждат и разсадът да се трансплантира в отделни саксии.

Липсата на определен микроелемент може да се определи визуално:

 • При липса на азот листата започват да опадват. Освен това новите листа ще бъдат много по-малки от предишните.
 • Ниското съдържание на калий провокира свиването и пожълтяването на листата.
 • Пожълтяването на вените показва липса на магнезий. Ако ги храните със специално решение, проблемът ще изчезне.
 • Грозните кафяви петна по повърхността на листата показват липса на цинк.
 • Твърде светлият цвят на листата означава, че на растенията липсва желязо.
 • Ако основата и долният слой листа пожълтеят, в почвата няма достатъчно манган. Поливането с бледорозов разтвор на калиев перманганат ще спаси ситуацията.

Поливането със студена, твърда вода или наторяването на почвата твърде често също може да обясни защо листата на разсад от домати пожълтяват. Ако премахнете горния слой на почвата и поръсите с мека вода със стайна температура, проблемът може да бъде отстранен. В този случай трябва да се въздържате от хранене за известно време.

Напускането не е лесно

В допълнение към основните фактори, косвените условия влияят и върху развитието на разсад от домати: състоянието на почвения слой, температурния режим на външната среда, гъбични заболявания и други.

Всеки от тези проблеми има характеристики, за които трябва да сте наясно, за да спасите пожълтяло кълно от смърт.

Състояние на почвата

Ако за засяване на семена се използва лоша почва, при която няма баланс между компонентите, появяващите се кълнове първоначално ще бъдат тънки и болезнени. Такава почва обикновено прилича на плътна бучка, което не е лесно за слаб кълнове да пробие. Поради това си струва внимателно да се следи, че в допълнение към земята и торфа субстратът съдържа пясък или перлит в необходимото количество. Тогава почвата ще бъде лека, което ще осигури нормални условия за развитие на растенията.

Торф и пясък за торене

Влажност на почвата

Преовлажнена почва не позволява кореновата система на домата да се развива нормално. Това се дължи на липсата на кислород в такава вискозна среда. От това растенията ще отслабнат и листата им може да пожълтеят с времето. В същото време липсата на влага ще доведе до изсушаване на кореновата система. В резултат на това разсадът ще пожълтява и долните листа ще падат.

Влияние на околната среда

Много често пожълтяването на листата от домати се свързва с метеорологичните условия: както прекалено високи, така и твърде ниски вътрешни температури. Освен това, в студено време, състоянието на разсад също се влияе от липсата на слънчева светлина.

Необходими елементи

Болести

Най-опасната лезия на разсад от домати е черният крак. В този случай коренът започва да изсъхва и след това разсадът умира. Като правило болестотворните спори се намират в почвата и по-специално в горния й слой.

Важно! За да предотвратите заболяването, трябва стриктно да спазвате режима на поливане и да контролирате температурата на въздуха в стаята.

Fusarium е друго често срещано заболяване. Проявява се чрез постепенно увяхване на листата с подходящи грижи. За да се запазят разсад, те се третират с Fitosporin поне два пъти с интервал от седмица.

Кафявото зацапване по листата също може да бъде проблем. Това е признак за наличие на патогенни спори на фитофтора. За борба с болестта се използва физиологичен разтвор. В пет литра вода се разтварят 100 г сол. Трябва да пръскате разсад няколко пъти. Можете също така да закупите готов продукт от различни лекарства, които се продават в специализирани магазини.

Опитните летни жители използват популярни народни рецепти за борба. Те са не по-малко ефективни от търговските формулировки и в същото време са достъпни за всички.

Други фактори

Освен това има няколко други причини, водещи до пожълтяване на листата от домати.

Те включват:

 • преплитане на корените на растенията с плътно засаждане. Това обикновено се случва, когато растенията не са били трансплантирани дълго време;
 • недостатъчен капацитет за пълното развитие на кореновата система;
 • увреждане на корена;

Важно! Веднага щом се появят жълти следи по листата на разсад от домати, трябва да се вземат спешни мерки. Отлагането може да отслаби растенията, което да доведе до смърт или загуба на част от реколтата.

Как и с какво да се хранят

Разсадът изисква постоянно наблюдение. Дори ако се спазват всички правила за засаждане и грижи, може да възникнат проблеми с неговия растеж.

Забележка. Правилното хранене на насажденията е от не малко значение. През летния период тази процедура трябва да се направи поне два пъти.Първото подхранване се извършва, когато се появи първата истинска двойка листа.

Второто се прави седмица след това. Времето за хранене е също толкова важно, колкото и съставът на използваната смес.

За първи път се използва меден сулфат. За приготвянето му една чаена лъжичка мед се разтваря в литър вода. Такова третиране ще предпази разсад от късна болест.

По време на второто хранене разсадът се насища с азот, който е необходим за нормалното му развитие. За хранене супена лъжица карбамид се разтваря в десет литра вода.

В бъдеще трябва да наблюдавате състоянието на разсад и да реагирате на най-малката промяна в външния им вид. Ако е необходимо, можете да подхранвате разсад отново със сложни торове.

Причината за заболяването може да бъде неспазване на метода за грижа. Ето защо трябва стриктно да следвате препоръките на специалистите. Това е единственият начин да отгледате здрави разсад и да получите добра реколта.

Важно! Струва си да се помни, че превръзката на корените се извършва след предварително навлажняване на почвата. Това помага да се предпазят насажденията от изгаряния на корени.

В момента Fitosporin M. се счита за най-популярните препарати за третиране на растения.

Профилактика на болести по разсад

За да получите здрави разсад и да отглеждате добра реколта, е необходимо да се извърши превантивни действия... Не е трудно и отнема малко време.

 • Още при засяване на семенен материал той трябва да се дезинфекцира. Най-достъпният метод е излагането на семена в разтвор на калиев перманганат и обработка на почвата. Това убива гъбичните спори и подобрява имунитета на растенията.
 • В бъдеще трябва стриктно да спазвате правилата за грижа за разсад и да се уверите, че помещението има подходящи климатични условия.
 • Преди засаждане на отгледани растения се препоръчва да се обработи горната част на разсад от домати с Epin. Процедурата се провежда предния ден с разтвор от литър вода и три капки от активната съставка. Това ще предпази доматите от негативното въздействие на външната среда.

Знаейки защо листата на разсад от домати пожълтяват, какво да правите и как да спасите растенията, можете бързо да се справите с проблема и да получите добра реколта.