Почти във всички летни вили, дори в северните райони на Русия, можете да видите отглеждане на ягоди. Зрънцето има невероятен аромат и вкус, съдържа голямо количество полезни вещества и е доста привлекателно от търговска гледна точка. Следователно цялото време и физически разходи, свързани с отглеждането му, агрономите се изплащат с лихва. Характеристика - културата трябва да се трансплантира на интервали от 4 години. От една страна, това е предимство, но от друга води до натрупване на болести и токсични вещества, които влияят неблагоприятно върху количеството и качеството на реколтата.

Основната причина за промяната в цвета на листата от зелено до жълто е нарушаването на земеделските техники за отглеждане на ягоди. Не само е възможно, но и е необходимо да се борим с пожълтели листа, най-важното е да се установи основната причина.

Общи правила за грижа за ягодите

Ягодата е доста непретенциозно растение и може да се отглежда дори у дома. Един начинаещ агроном може да отгледа богата ягодова реколта, но трябва да изучите правилата на селскостопанската технология, да прочетете препоръки за грижи, да слушате съветите на опитни градинари.

Има различни сортове ягоди (дори такива, които дават плод само за една година). Няма значение обаче какъв вид ягода расте през лятната вила, във всеки случай тя трябва да бъде подготвена за новия сезон.

Ягодови разсад

На първо място, трябва да отворите леглата. Ремонтираните сортове зимуват с оформена пъпка, така че те не се страхуват от замръзване. Но при обикновените сортове ягоди е малко по-трудно - за да не замръзнат, ще трябва да покриете храстите със земя и / или дебел филм.

Разбира се, трябва да премахнете всички боклуци, включително:

 • листа;
 • мъртви съцветия;
 • мустак.

Мъртвите ягодови храсти също трябва да бъдат премахнати и на тяхно място да бъдат засадени нови разсад. Това трябва да се направи възможно най-рано, така че новите растения да пуснат корени преди началото на вегетационния период.

След това трябва да обърнете внимание на почвата. Трябва внимателно да се разхлаби, без да се уврежда кореновата система. Разбира се, ще трябва да освежите и мулча. Тази процедура не само унищожава плевелите и ускорява процеса на затопляне на земята, но и спасява от насекоми, които не са се събудили след хибернация.

Важно!За да се предотвратят атаките на вредни насекоми, е необходимо своевременно да се събират и изгарят суха трева и отрязани листа.

За това растение е много важна почвата, или по-скоро нейният състав и насищане с полезни елементи. Важно е да наблюдавате здравето на почвата, да мулчирате почвата и да нанасяте тор под храста, когато се затопли. Пепелта и кефирът трябва да се използват като органичен тор.

За да може всеки храст да дава плодове редовно и обилно, е необходимо антените да се прищипят своевременно и да не се стреми да стимулира растежа на издънките по време на формирането на плодовете. Ягодите и ягодите обичат много слънчева светлина и топлина. При оптимални температурни условия плодовете бързо се изсипват и излъчват приятен аромат. В същото време културата трябва да расте на частично засенчени места, така че да не се образуват изгаряния по листата.

Забележка!Алтернативен метод за приготвяне на торове е прясна коприва. Растението се събира и смачква, след това се залива с топла вода и се настоява 4 дни. Тази превръзка стимулира растежа на издънките и подобрява здравето на листата.

Причини за пожълтяване на ягодови листа

Ягодовите листа пожълтяват: какво да правя? Преди да се захванете с обработката на културата, е необходимо да установите провокиращия фактор, поради който ягодовите листа пожълтяват.

Неподходящо място за кацане

Грешката възниква поради неопитността на агрономите, когато неправилно подреждат леглата.

Не засаждайте ягоди на напълно открито място, в противен случай обилната слънчева светлина ще изгори податливите листа. Ако това не е възможно, храстите трябва да бъдат засенчени по време на слънчевата активност.

Неподходящо място за кацане

Градинските ягоди трябва да се засаждат далеч от малини или лалета. Ако пренебрегнете това правило, растенията могат да заразят често срещаните вредители - малиново-ягодовия дългоносик. Ягодите пожълтяват и изсъхват: какво да правя? Друга също толкова често срещана причина е отглеждането на култури на кисели почви.

Недостиг на влага

Много агрономи се чудят какво да правят, когато ягодите пожълтеят. Без да спазват правилата за поливане, растенията няма да могат да усвоят необходимите хранителни вещества от почвата.

Важно е да поливате ягодите редовно, но умерено. Препоръчително е да се поливат храстите на градинските ягоди през първата половина на деня, тъй като вечер почвата може да няма време да изсъхне, преди температурата на въздуха да падне. В този случай храстите могат да се разболеят. Количеството поливане зависи от метеорологичните условия и вида на почвата. Като правило те харчат за 1 кв.м. около 10-12 литра вода.

Важно! Изобилието от влага провокира развитието на гъбични заболявания, например сива плесен.

Липса на хранителни вещества

Може би най-често срещаният проблем, при който ягодовото листо започва да пребледнява и плододаването е слабо, е дефицитът на магнезий. Този химичен елемент е част от хлорофила и също така участва в фотосинтезата на културата. Може да не е достатъчно в земята и тогава по листата на градинската ягода се появява жълтеница, те придобиват лилав и кафяв оттенък (особено долния ръб).

На мястото, където се образуват петна, живите клетки бързо отмират. За лечение на ягоди в този случай почвата трябва да бъде обогатена с магнезиев сулфат. След една седмица е препоръчително процедурата да се повтори. Понякога листът започва да изсветлява, побелява и изсъхва. Това показва недостиг на азот. В този случай храстът трябва да бъде захранван с амониев нитрат.

Липса на хранителни вещества

Хлороза

Защо ягодите имат светлозелени листа, какво да направя? Ако през пролетта или началото на юни зеленикавото покритие на листата в градината започне да избледнява, най-вероятно храстите са били засегнати от неинфекциозна хлороза.

Симптом на заболяването - листата не пожълтяват напълно, а само в интервалите между вените. Патологията се развива поради факта, че през пролетта и лятото почвата се затопля по-бавно от въздуха. В студени условия ягодите бавно абсорбират хранителни вещества и абсорбират влагата.

Освен това допринася за развитието на патология - прекомерно количество влага в почвата. За да се предотврати заболяването, културата трябва да се полива с топла вода и да се напоява с разтвори, съдържащи желязо. В този случай тя ще може да цъфти с нова сила.

Вредители

С пристигането на топлина се активират и насекоми, които нямат нищо против да изядат листата, стъблата и корените на растението. Много от тях (например листни въшки), наред с други неща, носят инфекции.

Листни въшки

Растенията трябва да бъдат третирани срещу атаките на следните вредители:

 • паяк;
 • стотинка мърляч;
 • май бръмбар;
 • малиново-ягодов дългоносик.

За да направите това, можете да използвате специален химически препарат Fitoverm (или неговите аналози). Възможно е да се унищожат вредители, които живеят в почвата, с помощта на разтвор на манган: разтворете 5 g калиев перманганат в 10 литра вода. Поливайте почвата с разтвор.

Лечение на болести и контрол на вредителите

Помислете за основните агрономически изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, когато се появят пожълтели листа:

 • За да се осигури почвата под храста с азот, при засаждане в ями е необходимо да се положи хумус, а през пролетта е задължително да се въведат укрепени с азот комплекси. Необходимо е да се спазва мярката, в противен случай това ще доведе до увеличаване на зелената маса, а не на съцветия и плодове.

  Хлороза

 • Културата често страда от липса на магнезий в подкиселени почви. Доломитовото брашно ще намали киселинността и ще обогати почвата с химичен елемент. Необходимо е да се подхранва почвата с магнезий на интервали от 2 седмици. Листно подхранване с желязо може да се извършва с помощта на всякакви препарати, съдържащи желязо.
 • За лечение на заболявания като пределно пожълтяване и мозайка е необходимо своевременно и редовно да се унищожават векторите, както и да се използват висококачествени разсад.
 • Ако в лехите са открити листни въшки, спешно трябва да се вземат мерки за нейното премахване. По време на цъфтежа и плододаването, когато употребата на химикали е противопоказана, листните въшки се събират на ръка. След прибиране на реколтата ягодовите храсти могат да се третират със сапунен разтвор с добавяне на тютюнев прах, инфузия на чесън и растително масло. За постигане на максимални резултати се препоръчва да се редуват народните лекарства с химически.
 • В случай на тежка инфекция с вируси / патогенни бактерии и паразити, е необходимо да се замени целият посадъчен материал и напълно да се съберат и изгорят засегнатите храсти.

  Хлороза

 • Необходимо е да се полива културата не само по време на цъфтежа, но и през целия вегетационен период. При сухо и горещо време е необходимо да се организира обилно поливане, което трябва да се извършва на интервали - поне веднъж на всеки седем дни.

Предпазни мерки

За да се предотврати образуването на пожълтяване на листата поради слънчева светлина, е необходимо да се поливат растенията рано сутрин или късно вечерта. Препоръчва се система за капково напояване. За поливане водата трябва да е умерено топла.

В допълнение към осигуряването на редовно поливане, културата се нуждае от редовно торене с минерални или органични торове. Задължителна превантивна мярка е напояването на растенията с лекарства срещу вирусни заболявания и вредители.

Дори начинаещ агроном може да отгледа зрънце в лятната си вила. Основното е първо да се запознаете с характеристиките на сорта и селскостопанската технология на отглеждането му. Само чрез проби и грешки може да се постигне съвършенство в отглеждането на култури в лични парцели.