В процеса на отглеждане на тиквички градинарите са изправени пред болести и вредители. За да запазите реколтата, трябва да знаете защо тиквичките гният и зеленината им пожълтяват. Колкото по-скоро се вземат мерки, толкова повече шансове са за запазване на реколтата.

Защо листата на тиквичките пожълтяват

В градинарската практика често има случаи, когато листата на тиквичките пожълтяват по време на отглеждането на разсад или състоянието на листата се променя още по-зле, когато се засажда на открито. Следните причини могат да предизвикат изсъхване и промяна в сянката на листата:

  • Крехките и млади разсад могат да бъдат засегнати от брашнеста мана. Цялата вътрешна страна на листата е покрита с неприятни светложълти точки, които се развиват бързо. Болестта има гъбичен характер, засяга ароматни домати, млади тиквички или други култури.
  • Листът може постепенно да се покрие с жълти петна и в крайна сметка да изсъхне напълно. Тази форма на болестта се провокира от вредни паякови акари. Строго е забранено да се пренебрегва тази болест, тъй като вредителите могат напълно да унищожат растенията.
  • Ако листата на тиквичките пожълтяват равномерно, това показва, че на растението липсва азот. Спасението на тиквички е възможно само при първите признаци на заболяване. Ако листната плоча е сериозно и напълно повредена, засаждането на нови разсад ще бъде най-добрият начин. След 14 дни след появата на разсад, трябва да третирате засаждането с торене, съдържащо азот. Този метод ще спаси културата от пожълтяване и смърт, което ще я направи много по-силна.
  • Разсадът на тиквичките пожълтява и изсушава листата поради факта, че е бил много плътно засаден. Ако мястото за засаждане не е осигурено с достатъчно естествена светлина, листата придобива жълтеникав оттенък. Болните листа трябва да бъдат отстранени незабавно, за да се избегне гниене, което се разпространява много бързо до здрави тикви. При гъсто засаждане трябва редовно да ги изтънявате.
  • Причината за пожълтяването и изсъхването на листата на тиквичките може да е липсата на хранителни компоненти. Кълновете изостават от стандартния темп на растеж на здрави, енергични растения. Образуването на яйчниците е сведено до минимум и зеленината много бързо пожълтява.
  • Тиквичките често са засегнати от хлороза. Причината за появата му е, че дупките за засаждане не се разхлабват, а в корените на тиквата липсва въздух. Опитните градинари препоръчват периодично разхлабване на почвата близо до кореновата система на разсад.

    Жълти листа от тиквички

Гъбично заболяване като антракноза може да засегне растение на различни етапи от неговото развитие. Особено често може да бъде, ако се избере парников метод за отглеждане на разсад:

  1. Петната, които се появяват по листата, придобиват мръсно жълт оттенък с течение на времето. Може да изглежда, че ярката слънчева светлина просто е изгорила растението.
  2. На втория етап от болестта издънките изсъхват, стават кафяви на цвят. Инфекцията постепенно се разпространява в здрави яйчници, които могат да умрат без своевременно лечение.

За да преодолеете болестта, трябва да премахнете засегнатите издънки и да третирате здрави разсад с разтвор на колоидна сяра или течност от Бордо.

Преди да засадите разсад от тиквички в почвата, трябва да се запознаете с основните причини за появата на жълти неприятни петна по листата. Понякога в саксиите за засаждане няма достатъчно място за кълнове, които могат да послужат като основа за жълтеникав оттенък на листата.При конвенционална трансплантация този проблем може да бъде избегнат.

Грешките в грижите и отглеждането при неправилни условия също могат да доведат до болести или дори смърт на разсад от костен мозък. Реколтата се характеризира с голяма зеленина, изискваща много повече внимание и влага, отколкото други зеленчуци, засадени в градината.

Важно! За да избегнете пожълтяване и смърт на тиквичките, трябва да изберете точното време за поливане. Оптималната времева рамка е рано сутрин или късно вечерта, когато слънцето вече е залязло.

Строго е забранено да се полива по обяд, тъй като влагата, попаднала върху листата, взаимодействайки със слънчевите лъчи, може да изгори растението.

Тиквичките имат нежна зеленина; отглеждането им в студа е невъзможно. В средата на май или началото на юни растението отслабва, което се дължи на нестабилността на природните условия. В случай на спешност можете да започнете да отглеждате разсад в оранжерии, не отваряйте защитното фолио, докато не се появи топлина.

Разсадът на тиквичките пожълтява: какво да правя

Профилактиката трябва да започне още преди засаждането: преди засаждането семената се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат, след появата на издънки, пресните насаждения периодично се проветряват.

Строго е забранено преовлажняването на земята, тъй като това провокира появата на болести в тиквичките. Дъждовното и влажно време често е предвестник на заболяване като брашнеста мана.

Важно! По време на дъждовете разсадът е отслабен и по-уязвим, отколкото при всяко друго време.

Необходимо е незабавно да започнете профилактиката, за да избегнете загубата на разсад.

Вземете 30 g меден оксихлорид и го разредете в 10 литра вода, напръскайте листата на културата с този разтвор.

Възможно е да се реанимират болните растения, при които липсват хранителни компоненти, чрез органично торене, азотни торове или пепел.

Можете да се борите с вредните паякови акари с разтвор на пепел, добавяйки към него картофени блатове или сапун. Доказано народно лекарство, което много градинари използват, е тинктура от чесън, към която се добавят аптечна лайка и килограм пепел.

Приготвеният продукт трябва да се влива на тъмно място в продължение на една седмица, след което тиквичките трябва да се напръскат с разтвор. Чесънът отблъсква насекомите, поради което той седи близо до много култури.

За да не прехранвате разсад, можете да използвате специални сложни торове, меден сулфат, карбамид или обикновена борна киселина. Трябва да вземете кофа вода и да разтворите тези съставки в нея, като добавите по чаена лъжичка от всяка. За да предотвратите последващи заболявания, можете да добавите щипка манган към разтвора.

Меден оксихлорид

Полезни съвети за грижи

В процеса на отглеждане на тиквички, не пренебрегвайте редовното хранене на млади разсад.

Ако листата на разсад от тиквички пожълтеят и изсъхнат, това може да означава недостатъчно количество естествено осветление. Проблемът може лесно да бъде решен чрез преместване на контейнера за засаждане на друго място на перваза на прозореца.

На бележка!Разсадът на тиквички реагира отрицателно на кисела почва, но понася добре храненето с органични торове.

Преди да засадите разсад в дупки за засаждане, трябва да ги наторите с готов компост или тор. В процеса на това как тиквичките ще растат и ще се развиват, трябва редовно да поливате и разрохквате почвата, да плевите плевелите навреме, като не позволявате на миглите да растат бързо. При поливане водата не трябва да пада върху листата, тъй като тя може да пожълтява.

Правилният режим на поливане е изключително важен: не се препоръчва да се изсипват обилно кълновете, защото това провокира увреждането им. Ако поливате със студена вода, която не се е утаила на слънчевата светлина, процесът на масово разпадане може да започне върху миглите.

Съвет! Зрелите плодове от тиквички трябва да се берат своевременно. Поради това е възможно да се постигне активно стимулиране на образуването на нови яйчници и мигли.

Ако листата пожълтеят в края на сезона на прибиране на реколтата, не се паникьосвайте. Това явление се причинява само от остаряването на културата; невъзможно е да се обърне естествения процес. Всички култури, които тъкат, ще остареят, изсъхнат и ще пожълтеят с времето.

Тиквичките са непретенциозна култура, която много градинари и градинари обичат. Зеленчукът има минимални изисквания за грижи и високи нива на добив. Ако следвате прости правила, в бъдеще можете да получите жизнеспособни и здрави издънки, които ще бъдат устойчиви на различни болести и вредители.

Благодарното растение през лятото ще даде реколта под формата на здравословни и вкусни тиквички, които се отличават с невероятен вкус. Правилно отгледаните и висококачествени плодове се използват много активно за приготвяне на различни закуски и домашни приготовления за зимата.