Дървото сигнализира за липса, излишък на минерали или заболяване, дължащо се на патогени, поради появата си, предимно от състоянието на листата. Агрономите, градинарите трябва да решат кога се появяват петна и листата пожълтяват на ябълково дърво - какво да се направи първо. Поради ненавременната помощ на растението, можете да загубите лъвския дял от реколтата, ябълковото дърво може да умре, заразявайки всички дървета в градината.

Защо листата пожълтяват на ябълковото дърво

Жълтият цвят на листата на ябълковото дърво, когато в двора е още пролет или лято и не е време тя да пожълтява, показва дисбаланс в храненето на почвата:

 • при липса на азот се наблюдава постепенно пожълтяване на листата. Те започват да се озаряват и да преминават от светло зелено в жълто;
 • недостигът на калий води до появата на червен изсъхващ ръб по листата. Листата могат да пожълтеят поради слабото усвояване на азота от растението от почвата, провокирано от липса на калий;
 • липсата на фосфор се изразява в придобиването на бронзова или лилава зеленина с последващо почерняване. Листата започват да изсъхват и падат;
 • липса на магнезий. Когато причината за пожълтяването е свързана с недостиг на магнезий, по листата се появяват пожълтяване и червени петна, които след това стават кафяви. Плодовете и листата падат.

Можете лесно да компенсирате липсата на елементи, като подхранвате растението.

Едно от неразрешимите заболявания на ябълковото дърво, когато листът придобива червеникав цвят, е поражението на гъбата Gymnosporangium tremelloides, патоген на ръждата с два гостоприемника. Juniper е основният дистрибутор. Градинарят може дори да не знае откъде идва заплахата за градината му. В края на краищата „доставчикът“ на гъбична инфекция може да бъде един или няколко храсти от хвойна, както разположени близо до ябълковото дърво, така и отдалечени от градината на разстояние до 50 км.

Как напредва болестта

Първите признаци на гъбично заболяване се появяват веднага след цъфтежа на ябълковото дърво през април-май: листата, младите издънки и дръжката започват да се покриват със заоблени малки оранжеви петна.

Как протича пожълтяването на ябълковите листа

Черните точки се виждат, когато се гледат под лупа в горната част на листа. Това са спермогонии, хранилища на малки стилоспори. На гърба на листа се виждат само оранжеви точки. С течение на времето засегнатите области стават по-големи, до края на лятото се формират групи от нови образувания и лезията се разпространява върху цялото дърво.

Едно ябълково дърво, засегнато от гъбички от ръжда, изглежда така:

 • в горната страна на листата му са се образували големи ръждясали петна с малки черни петна;
 • на гърба на листа се виждат подобни на конци образувания, в които узряват спори;
 • изсушени листа, засегнати от гъбичките, лежат около дървото;
 • по плодовете има ръждясали петна, по-често в чашката;
 • ябълката расте малка и неправилна форма, с нисък вкус;
 • млад клон, повреден от гъбички, забавя растежа, а силно увреденият отмира;
 • ябълковото дърво има ръждиви петна по ствола, а дървото и кората на засегнатите издънки се напукват.

Ръжда на ябълково дърво: как да се справим

Много градинари не знаят за връзката между инфекцията на ябълкови дървета и хвойна - гъбична инфекция на храстите се развива незабелязано дълго време.

Гъбата зимува в клоните на хвойна, през пролетта се разпространява далеч във въздуха и насекомите и заразява ябълкови дървета. В края на лятото спорите от дървета се разпръскват и падат върху храсти от хвойна, зимуват и цикълът продължава. Следователно се изисква да се реши как и как да се третира ръждата на ябълково дърво и в същото време върху хвойна.

Съвет! Третирането на храстите с фунгициди веднага след закупуването на растението ще помогне да се премахне инфекцията на хвойна с гъбички.

Ако бъде открит заразен храст от хвойна

В началото и в края на сезона трябва да огледате растенията в градината. Ако се открие заразен вечнозелен храст, той се третира с фунгицид и засегнатите клони се отстраняват и изгарят. В случай на тежка инфекция, целият храст се изкоренява и изгаря, а почвата под него се изкопава, излива се с вряща вода и се третира с антимикробни лекарства.

Има препоръки да се откаже засаждането на хвойна в градински парцели, където има ябълкови дървета. Но какво да кажем за факта, че спорите се разпространяват на много километри и „доставчикът“ на гъбички от ръжда може да бъде храсти, растящи близо до съседи или в далечна гора? Остава да се укрепи здравето на овощните дървета и да се извърши необходимата превенция.

Съвет! За да се намали вероятността от навлизане на спори в градинския парцел отвън, високи дървета с луксозна корона могат да бъдат засадени около градината на градината.

Мерки за пълно премахване на споровете

Можете да се отървете от гъбичките чрез пръскане на дървета. По време на активното размножаване на инфекциозни микроорганизми трябва да се извърши пръскане с противогъбични лекарства:

 • преди цъфтежа, така че цветята на ябълковото дърво да не ръждясват и спорите започват да се разпръскват. Тази обработка се извършва през май. За пръскане се използва разтвор от бордоска смес или един от препаратите Poliram DF, Kulumus, Tsineba;
 • след цъфтежа;
 • 2 седмици след последното пръскане (юни). Обичайно е да се спре лечението с фунгициди месец преди прибирането на реколтата;

Съвет! Пролетно-летните лечения, дори 2 дни преди прибиране на реколтата, могат да се извършват с Fitolavin. Той не прониква вътре в ябълката и е безопасен за здравето.

Обработка след прибиране на реколтата:

 • премахване на плевели в градината. Много от тях (анемона, еуфорбия, острица) стават пазители на спорите на гъбички ръжда. Горчивият пелин, напротив, блокира развитието на гъбичките;
 • почистване от мястото и изгаряне на отсечени клони на дървета и храсти, зеленина. Те могат да съхраняват гъбични патогени до 8 години. Това санитарно почистване се прави най-добре през есента, след падането на листата;
 • изкопаване на почвата от около-стволови кръгове и разливане с разтвор от 5-7% урея или амониев нитрат, 5% разтвор на меден сулфат. Желателно е да се редуват композициите;
 • третиране на всички рани по кората. Всички повреди по дървото, през които може да проникне инфекция, се почистват и дезинфекцират с 5% разтвор на меден сулфат. След като съставът изсъхне, мястото се покрива с градинска шпакловка или маслена боя.

Съвет! За профилактика сортовете ябълкови дървета, устойчиви на гъбична ръжда, се напръскват с фунгицид на всеки 3 години, средно и ниско устойчиви - 2 пъти годишно.

По-здрави овощни дървета

За да увеличите устойчивостта на ябълковите дървета към гъбични инфекции и да подобрите градината:

 • рядко се засаждат дървета;
 • правилното поливане на дърветата се организира без преовлажняване на почвата (високата влажност допринася за развитието на инфекциозни агенти);
 • извършва се своевременно въвеждане на балансирано торене. Когато се открие гъбична инфекция, внасянето на азот в почвата намалява, а калият и фосфорът се увеличават;
 • сайтът е саниран. Издънките и кората, повредени от гъбичките, се отстраняват, секциите се обработват с градинска шпакловка. Стволовете на овощните дървета се избелват през пролетта и есента (препарати, съдържащи мед, се добавят към варовика, когато градината е заразена с гъбички от ръжда).

За да изключите замърсяването на градината, трябва сериозно да подходите към закупуването на посадъчен материал - по-добре е да купите разсад от надеждни доставчици.

Свобода сорт

Разработен е повече от един устойчив на ръжда сорт ябълки (Liberty, Macintosh, Priscilla, Sparta, Shtrifel).Плодовите дървета на площадката могат да бъдат заменени с тях.

Препарати против ръжда

Когато върху листата на ябълково дърво се появи ръжда, възниква въпросът: как да се справим с него. Пръскането на дървета с химически съединения помага срещу гъбична ръжда. Те се избират в зависимост от вегетационния период.

В началото на вегетационния период се използва разтвор на меден сулфат. За да може цъфтежът да доведе до добър яйчник, съдържащият мед състав Abiga-Peak се използва във фазата на бутонизиране. Той ефективно лекува растението, вече не е нужно да се чудите защо ябълковото дърво има ръждясали цветя или как да се справите с ръждата по листата на ябълковото дърво.

По време на развитието на плодовете се използва фунгицидът Skor или неговият аналог Raek.

Съвет! За пръскане не се избират горещи дни или третирането се извършва вечер, за да се предотврати изгаряне на дървото.

Ако борбата с ръждата продължава повече от една година, ефективна мярка е промяна на препаратите. Така че, можете да опитате ниско токсичния Cineb, чието използване гарантира лечение, увеличаване на добива и размера на ябълките, съдържанието на аскорбинова киселина в плодовете.

Народни средства за защита

За тяхното приготвяне се използват билки, вещества, които се предлагат у дома.

 • Дървена пепел. Водата се излива в кофа, 2/3 пълна с пепел, до върха, сместа се разбърква добре и се оставя да се влива на слънце. Съдържанието се разбърква периодично в очакване на жълтеникава пяна да се издигне на повърхността. Течността се източва, към нея се добавя същото количество вода. Приготвеният разтвор се напръсква с ябълкови дървета.
 • Хвощ, отвара се прави от него чрез кипене на половин кофа прясна трева, пълна до ръба с вода. Съставът се настоява за един ден и се филтрира.
 • Сода за хляб. Пръскащият агент се приготвя чрез разреждане на 5 супени лъжици в кофа вода. л. сода и половин пръчка настърган сапун за пране.
 • Йод. За да се подготви съставът за пръскане, 10 ml аптечна йодна тинктура се добавят към 10-литрова кофа с вода. С такъв воден разтвор трябва да обработите ябълковото дърво три пъти, след 3 дни.
 • Градинска четка. Половин кофа се пълни с прясна трева, напълва се до горе с вода, оставя се на сянка за ферментация. Когато се появи "квасна" пяна, течността се филтрира в съотношение 1: 5, добавя се вода и се използва.

Типични грешки в лечението

 • пръскането на ябълкови дървета се извършва през есента. Той е неефективен, до края на лятото споровете вече се разсеяха;
 • когато се грижите за ябълкови дървета, храстите от хвойна не се третират. Фактът се пренебрегва, че гъбата е двугостоприемник, тя хибернира в хвойна.
 • честотата на пръскане не се поддържа.

Популярността на вечнозелената хвойна в озеленяването е довела до увеличаване на гъбичната болест от ръжда в ябълковите дървета. За да се излекува, спасете растението и реколтата, се използват пръскания с химически съединения и направени по народни рецепти. Изборът им зависи от градинарите. Има и алтернативно решение - отглеждане на сортове, които са устойчиви на ръжда.