Всички знаят, че касисът е широко разпространен ягодов храст, обичайно обитател на летните вили. Но малко хора знаят, че освен черни и червени сортове има и декоративни видове от това растение. Най-грандиозният от тях е кървавочервената касис, отличаваща се с великолепния си цъфтеж. Това е доста непретенциозен храст, чието отглеждане в средната лента е трудно само поради тенденцията му да измръзва.

Характеристика на касис

Подобно на обикновените сортове горски плодове, кървавата касис принадлежи към семейството на цариградско грозде. При естествени условия расте в западната част на Северна Америка. Там може да се намери в скалистите райони на тихоокеанското крайбрежие. Култивираните видове са често срещани по целия свят. Те са високо ценени за своите луксозни гроздове цветя, които са сравнявани с рододендрони.

Декоративното червено френско грозде е храст с разперена корона и прави, кафяво-червени клони. В местообитанията расте до 4 м, в климата на средната зона и на север - от 1 до 2,5 м. Има големи листа с 3-5 лопатки, размерът на листните плочи достига 8 см. Касисовите храсти се отличават с различни нюанси на листата. Това им дава специален декоративен ефект, който продължава до късна есен. Цветът на листата зависи от сорта и варира от жълто до светло зелено. От долната страна са с бял филц. Младите листа миришат много приятно.

Касис съцветия

Декоративно касис започва да цъфти през третата година от живота. Цъфти през май и цъфти над 3 седмици. Тя има тръбести цветя, събрани в големи гроздове. Цветът на венчелистчетата варира от бледорозов до яркочервен, а в центъра цветето е чисто бяло или с жълти точки. Крал Едуард VII се счита за най-добрия сорт кърваво червено френско грозде. Това е растение с дълги, ярки бургундски съцветия, всяко от които съдържа няколко десетки цветя.

Плододаването на касис започва от петата година от живота. Плодовете се появяват през август. Те също са много декоративни: черни със синкав цвят, с диаметър до 1 см. Плодовете са годни за консумация, но значително отстъпват на овощните видове, тъй като имат мек вкус.

Засаждане и грижа за храсти

Касисът предпочита влажни, плодородни почви с добър дренаж. По-добре е реакцията им да е кисела или неутрална.

Важно! Тежките глинести почви и блатистите площи не са подходящи за растението. Най-яркият и пищен цъфтеж ще бъде, ако храстите са засадени на открити слънчеви места, но на полусянка те ще изглеждат доста декоративни.

Можете да засадите растение както в началото на пролетта, така и през есента. В региони с мразовита зима е по-добре да направите това през пролетта. Отворът за разсад трябва да бъде 2 пъти по-голям от диаметъра на корена му. В него предварително се внасят минерални или органични торове. Разсадът е заровен 5-10 см, клоните им не се отрязват. Веднага поливайте храстите и мулчирайте почвата около тях.

Качествено поливане

Грижата за кървавочервения крал Едуард vii е лесна. През сезона се извършват следните технически дейности:

 • През сухо лято растенията се поливат. Това е особено важно по време на цъфтежа и засаждането на плодовете;
 • Ако поддържате слой мулч около храстите, тогава не е нужно да ги разхлабвате и плевите. Ако няма мулч, тогава се извършват 1-2 плевене и разрохкване на сезон;
 • Подхранването се прави до 3 години.Започвайки от 3-годишна възраст (или ако почвата е изчерпана), се извършва една подхранка на сезон. За да направите това, минерални торове или органични вещества се внасят в почвата в началото на пролетта.

Подрязването на растение отнема доста време. Прави се на всеки 3 години, като същевременно се отстраняват слаби и вътрешни издънки, които удебеляват короната. 5-6-годишни клони се изрязват в корена. Младите клони могат да бъдат подрязвани с една трета, за да се подобри разклоняването и да се стимулира енергичният растеж. Тази резитба помага да се оформи храстът и да се регулира развитието му.

Важно! При правилно отглеждане декоративното червено френско грозде успешно се противопоставя на нападения от болести и вредители. Гъбични заболявания и листни въшки могат да се появят само на много занемарен храст, особено ако наблизо има заразени растения.

Подслон за зимата

Ниската зимна издръжливост е значителен недостатък на касиса на крал Едуард VII. Когато се отглежда в умерен до студен климат, трябва да се покрива през зимата. Подслонът се произвежда, както следва:

 • след отпадане на листата, горният слой на почвата се отстранява и долната част на храста се изпръсква;
 • клоните са огънати към почвата и покрити със суха зеленина;
 • ако през зимата пада много сняг, тогава трябва допълнително да покриете храста с него;
 • ако зимата има малко сняг, тогава храстите са или покрити със смърчови клони, или слоят листа е увеличен, или е увит в нетъкан материал.

Хелинг касис

Размножаване на храсти

Кървавочервеният храст от кралско касис се размножава чрез резници, наслояване или семена. Най-лесният начин е да отглеждате млади растения по първия начин - от резници. За това издънките, отрязани през лятото с дължина 25 см, се засаждат в контейнери с влажна почва. Над тях се издига прозрачна мини оранжерия. При този метод се вкореняват до 90% от резниците. През есента полувластените издънки могат да бъдат засадени директно в почвата.

Забележка.Добри резултати се получават чрез вкореняване на касис чрез наслояване. За това издънките, които се намират близо до земята, се полагат в специално подготвени канали и се покриват с пръст. За да се предотврати издигането на клоните, те са закрепени с телени скоби. Ако почвата е постоянно влажна, те ще дадат корени. Младите храсти, отгледани от наслояване, започват да растат бързо след отделяне и засаждане на постоянно място.

Кървавото френско грозде може да се размножава чрез семена. Това е доста трудоемък метод, който се използва, когато не е възможно да се закупят резници или готови разсад. Преди засаждането в земята е необходимо да се извърши стратификация за два до три месеца. От всички засадени семена покълва само една трета. Семената могат да бъдат засадени и преди зимата в контейнери или директно в почвата. В този случай през пролетта трябва да се гледа особено внимателно за младите издънки.

Използване в ландшафтен дизайн

Декоративните храсти от касис се използват широко за украса на тревни площи, паркове и градини. Те се използват като:

 • тении върху тревни площи с почвено покритие и цъфтящи растения;
 • оригинален жив плет;
 • в групи с други дървета и храсти, времето на цъфтеж на които съвпада с цъфтежа на касис.

Декоративно касис

Растението често се отглежда под формата на стъбло, присадено върху златен касис. Червеникавият касис изглежда страхотно до форзиция, която цъфти с жълти цветя. Добри съседи за него ще бъдат луковични растения, трайни насаждения, които цъфтят през пролетта, както и ирга и калина. Композицията ще бъде украсена с нарциси, незабравки и лалета.

Предимства и недостатъци на сорта

Кърваво-червено френско грозде King Edward 7 - неизискващо растение. Той има следните предимства:

 • расте добре в слънчеви райони, но може да расте и в полусянка;
 • устойчиви на суша;
 • лесно е да се грижиш за нея.

Недостатъците включват ниската устойчивост на замръзване на храста. Без защита частите на храстите, които са над нивото на снега, измръзват. При тежки зими цветните пъпки също могат да измръзнат.

Кърваво-червените касисови храсти са непретенциозни и устойчиви на болести. Те цъфтят през май и радват окото с буен цвят в продължение на месец.През юни върху тях се появяват красиви плодове с необичаен външен вид. Тези растения запазват декоративния си вид до късна есен и остават прекрасна украса на градината.