Възлюбеният е отгледан сравнително наскоро. Тя привлече градинари с почти никакви неприятности в отглеждането и богата реколта от сладки плодове.

Видът е отгледан от животновъди на Беларус. Авторът е животновъдът А. Г. Волузнев. Такива касис са известни със своята устойчивост на замръзване и голяма реколта, която може да достигне 8 кг от един храст. В Русия зрънцето е култивирано официално едва през 2006 г., въпреки че е включено в Държавния регистър на видовете на Беларус още през 1991 г.

Любимо касис: описание на сорта и характеристиките

Външно касисът прилича на нискорастящ храст с разклонени клони, които са плътно окачени с червени лъскави плодове.

Дебелите и прави издънки имат продълговати пъпки. По-младите клони са лилаво-червени, докато по-старите са сиви.

Листата приличат по форма на кленови листа, по ръба има тъпи зъби. Цветята са малки и много нежни. Те се появяват в началото на май и остават до средата на месеца. Те приличат на жълто-зелени сини чинийки.

Касисът има голямо зрънце

Касисът има голямо зрънце

Червеникавият цвят на плодовете се разрежда с тъмни ивици. Касисът е мек и сочен, с еднакъв размер, сякаш плодовете са специално подбрани. Въпреки сладостта, в тях присъства киселинност, но тя не разваля вкуса, а само го подобрява.

Средното тегло на зрънцето варира от 0,6 до 0,8 грама. Под кожата има малко количество семена. Гроздовете, в които се събират плодовете, висят дълго време на клоните, плодовете почти не падат дори по време на транспортиране.

Касисът може да се яде пресен. Освен това се получава много вкусно сладко, към което често се добавят ябълки.

Внимание! Сокът от червени горски плодове се използва за медицински цели. Той помага за подобряване на функцията на червата и стимулира възстановяването при настинки. Сокът е отлично потогонно средство, така че действа също толкова добре, колкото сладкото от малини или медът.

Този вид касис се отличава с добива си. През първата година растението може да даде до 3 кг плодове. Ако възрастно растение е оплодено добре, добивът може да се увеличи до 12 кг. При хубаво време узряването настъпва в края на юни. Ако пролетта е продължителна, датите могат да се преместят в началото на юли.

Храстите на растението понасят добре слана. Не е необходимо да ги покривате за зимата.

Характеристики на грижите и кацането

 1. Почва и осветление. Касисът расте добре на некисела и глинеста почва. Почвата трябва да е рохкава и дренирана. Трябва да се доставят хранителни компоненти. Без органични вещества и минерали растението няма да даде пълни плодове. Освен това гъбичните заболявания могат да намалят наполовина добива.

Видовете не могат да се засаждат близо до касис, тъй като храстите наблизо няма да се разберат. Нито едно друго растение няма да има ефект върху касиса. Мястото за засаждане не трябва да е на сянка, касисът предпочита слънчевата светлина.

Забележка! Червено касис Обичаното червено френско грозде има разклонена коренова система по-малко от тази на дърветата, но повече от тази на билковите растения. Поради тази причина няма да има конкуренция с растенията. Близостта до цариградското грозде има добър ефект върху касиса.

 1. Време за кацане. Препоръчва се засаждане на храсти с червени плодове в началото на есента. Преди засаждане (1-2 часа) растението трябва да се потопи във вода, наситена с Kornevin. В този случай касисът много бързо образува нови корени. Ако видите счупени корени, те трябва да бъдат премахнати незабавно.

Храстът на червеното френско грозде расте най-малко 20-25 години.Тя е с дълъг черен дроб, така че дупката трябва да е дълбока най-малко 60 см. Разстоянието между дупките е най-малко 2 m.

Касисът е не само вкусни плодове, но и естетическа красота

Касисът е не само вкусни плодове, но и естетическа красота

На дъното на ямата се изсипват минерални и органични торове: клони и стърготини, креда (0,5 кг) или доломит. Кредата може да бъде заменена с пепел от фурната (1 литър е достатъчен). Необходимо е да се излее компост отгоре и след това да се напълни ямата с вода. Благодарение на течността слоевете торове ще бъдат уплътнени.

Важно! Червено френско грозде любима любима не понася хлор. Не е необходимо да варите почвата, в която ще се намира растението.

 1. Кацане. В дупката, приготвена за касис, трябва да излеете малко земя, да поставите разсад върху нея и да разпространите корените. Растението е засадено, леко наклонено, три пъпки над стъблото трябва да бъдат покрити със земя. Плътната почва се разрежда с пясък. Останалите пъпки са разположени над земята. Така че корените да са добре улегнали в земята, тя се полива с вода. Земята около засаденото растение не е уплътнена;
 2. Подрязване. Преди засаждането стъблата се отрязват доста кратко. Над земята са останали няколко силни пъпки, от които до пролетта ще се развият нови издънки. След резитбата около растението се изсипва купчина земя, висока около 12 см. През пролетта земята се събира, касисът вече не се пипа. Година по-късно, през есента, клоните се съкращават с една четвърт. Следващата резитба се извършва през пролетта. Остават няколко силни издънки, а слабите се изрязват възможно най-близо до земята. Не е необходимо да се оставят пънове при резитба.

Важно! След образуването на пълноценен храст, краищата на клоните никога не се отрязват, тъй като червената касис има много клони в краищата, които ще дадат по-голямата част от плодовете. Клоните дават плод 9-10 години. След този период те се отрязват, на старо място растат нови стъбла.

 1. Поливане. Касисът не се нуждае от задължително поливане. Влагата, извлечена от земята, е достатъчна за храстите. Задължително поливане е необходимо, докато се изсипват плодове, ако навън има силна топлина. Водата не трябва да се пести, трябват ви поне 4-5 кофи. Първо се изкопава малка дупка около храста, в него се изсипва 1 кофа, а след абсорбиране на влагата, останалата част. Процедурата се извършва вечер, така че корените в горещата земя да не се изпарят и да изгният.

Внимание! През есента растението се залива с вода, така че влагата и хранителните вещества да са достатъчни до пролетта.

 1. Подхранване. Видът на касис не изисква задължително хранене, но ще бъде доволен от него. С течение на времето хранителните вещества се изразходват, така че трябва да се попълнят. Достатъчно е да правите това веднъж на 3-4 години. След това време карбамидът се използва за подхранване (25 грама на 1 храст).

В началото на цъфтежа растението трябва да бъде оплодено с лопен (100 грама на 1 литър). За да се увеличи добивът, касисът трябва да се напръска с разтвор на борна киселина (2 грама сух прах) и вода (10 литра). Пръскането се извършва вечер, при сухо време. Няма смисъл да правите това по време или след дъжд.

Мулчиращ слой е полезен за растенията, чиято дебелина трябва да бъде най-малко 10 см. Хумусът или торфът са разпръснати по повърхността на земята.

Този сорт касис има голяма реколта

Този сорт касис има голяма реколта

Предимства и недостатъци

Сред предимствата на Възлюбения си струва да се подчертае следното:

 • Зимоустойчивост. Този вид растения няма да изчезнат при изключително студени зими. Не е необходимо да го покривате през този период;
 • Отлично самоплодие и няма нужда от кръстосано опрашване;
 • Устойчив на многобройни болести и насекоми. Растението не се страхува от акари, брашнеста мана, антракноза;
 • Отличен добив. Бушът може да произвежда 11-12 кг плодове на сезон;
 • Плодовете са богати на минерални соли и органични киселини, танини и пектинови вещества и витамини: каротин, витамин С;
 • Пресните плодове са вкусен десерт. Сокът от касис е полезен за вашето здраве: помага при настинки и подобрява работата на червата.

Въпреки дългогодишния си опит, той има и някои недостатъци:

 • Оставя податливост на петна.Това не влияе по никакъв начин на реколтата, но носи естетически компонент. За да се предотврати разпадането на листата, е необходимо да се напръска растението със смес от Бордо преди цъфтежа и след брането на плодове;
 • Друго гъбично заболяване, което може да причини загубата на половината от реколтата, е ръжът от бокали. Бордоската смес също спасява от нея, но е необходимо да я напръскате 3 пъти: по време на цъфтежа на листата, през периода, когато се появяват пъпките и след приключване на цъфтежа.

Видът на касис, наречен Nenaglyadnaya, се сравнява благоприятно с други сортове. Той не се страхува от замръзване, устойчив на повечето болести и вредители. В допълнение, Възлюбеният радва с голяма реколта и отличен вкус. Прави здравословно сладко, което помага срещу настинки.