Сортът беше разпространен в земеделието. цели в Западна Европа. От 1992 г. е включен в Държавния регистър на развъдните постижения за използване в три региона на Русия. Първо, това е Северозападът; второ, Централна Чернозем и накрая Волго-Вяцки. Това разнообразие от касис е популярно у нас.

Фермерите говорят добре за сорта, особено като следното: плодовете са с отлично качество, узряват рано и са устойчиви на различни заболявания. Съдържат куп полезни елементи.

Историята на създаването на сорта

Отгледан е в Холандия, през 1941 г., за което са използвани 2 сорта: първият се нарича Faya Fertile, вторият се нарича Лондонският пазар.

Спецификации

Касис Jonker Van Tets има висока зимна издръжливост, но въпреки това почвата трябва да се мулчира, използва се конски хумус. Така че рязък спад на температурата няма да навреди на растението.

Добивът е среден, бързо растящ - от 1 храст може да се съберат около 6,5 кг.

Цветята са доста големи, наподобяват чинийка. Чашелистчетата са зелени на цвят, те са един до друг. Четки с дължина до 10 см, 1 четка може да съдържа до 10 плода. Плътността на плодовете е средна.

Червено френско грозде Jonker van Tets

Бушът е енергичен, гъст, изправен. Неговият растеж е интензивен.

Описание на плодовете

Когато растат, те са дебели, без пух, розов цвят. Когато дървесни, те приемат светло бежов цвят, стават прави, не се чупят. Пъпките са подобни на яйце, малки, отклоняват се от издънката. 1 плод - с размер до 0,7 см. Зрее в края на юли - началото на август.

Плодовете обикновено са кръгли или малко подобни на круши. Цветът е яркочервен, с плътна кожа. 1 зрънце съдържа 4 до 7 семена. Вкусът им е добър. Можете да ядете сурови, също използвайте за преработка. Плодовете съдържат сухо вещество в размер на 13,3%, има и аскорбинова киселина в количество, равно на 1,3 mg / 100 г. Освен това те съдържат: 6,2% - сумата на захарите; титруема киселинност - 2,7%.

Листът има 5 дяла, големи по размер, тъмнозелени на цвят. Остриетата са еднакви по размер помежду си, подобно на остър триъгълник. В близост до средното острие се виждат издатини. Ръбът на плочата е леко повдигнат. Основата е във формата на сърце с малък изрез.

Червената касис на Jonkheer Van Tets практически не се влияе от брашнеста мана. Малко - антракноза и акара в средата на бъбреците. Устойчив на други заболявания. Растението понася добре транспортирането.

Агротехника

Червеното френско грозде Jonker van Tets има добро плододаване

Дупките за засаждане се изкопават така, че от земята до кореновата система да е от 5 до 10 см. Забелязва се, че ако различни видове червено френско грозде са засадени един до друг, тогава този сорт ще даде по-големи плодове. Между храстите трябва да има разстояние най-малко един метър и за предпочитане едно и половина. За да може храстът да е гъст и да се разпространява, той се нуждае от малко свободно пространство. Опрашването на растението не се изисква.

Основната характеристика е, че растението е непретенциозно в грижите, но не трябва да има сянка при избора на място за засаждане. Трябва да е добре осветено от слънцето. Липсата на слънчева светлина ще повлияе на вкуса и богатството на плодовете.

Що се отнася до почвата: подходящи са пясъчни глинести или глинести. Почвата трябва да се разхлаби. Направете това през пролетта и отново, когато сезонът на ягодоплодните приключва.

В този случай трябва да се има предвид наличието на подпочвени води. По-добре е кореновата система да не ги докосва.Земеделските производители отбелязват, че касисът трябва да се засажда близо до ограда или жив плет, за да се предпази растението от силен вятър.

На бележка. Тъй като сортът цъфти рано и през пролетта са възможни слани, тогава след тях яйчниците могат да паднат.

Лечение

Въпреки че червеното френско грозде Jonker Van Tets е устойчиво на болести, през пролетта трябва да се вземат превантивни мерки срещу кърлежи и антракноза. За това се купуват противогъбични лекарства и фунгициди. Според многобройни рецензии на фермерите, меден сулфат работи най-добре за второто заболяване. Течността от Бордо също е добра. От първата - тя се спасява от вряща вода, която трябва да попари клоните. Преди клоните да започнат да цъфтят, трябва да приложите "Fufanon". Често се използва колоидна сяра, докато 150 грама вода трябва да се разтворят в 10 литра вода.

Антракноза

При антракноза изглежда, че листата и издънките показват следи от изгаряне. Ако касисът е нападнат от кърлеж, тогава пъпките ще бъдат много големи, сякаш подути. Освен това листата в горната част стават по-леки и започват да се деформират.

На основата на лукови кори се прави запарка и растението се напръсква от време на време, за да не стартират гъсеници, брашнеста мана или листни въшки.

Торове

Наторявайте растенията по схемата, докато силно се препоръчва обилно поливане.

Дори на етапа на засаждане, Jonker се тори с органични торове, полива се поне 2 пъти на ден: през деня, след това вечер. Нормата е 1 кофа вода за 1 храст. През пролетта поливането не е толкова често и в по-малък обем, но когато плодовете започнат да узряват, ще е необходимо редовно поливане.

Първата вноска на торове се извършва в началото на пролетта, когато издънките растат. Вземете 10-15 гр. карбамид и добавен към органични вещества. В този случай на 1 възрастен храст трябва да се внасят 10 литра тор.

След това изчакват 2 седмици и оплождат отново. Количеството торове е същото, само суперфосфат се добавя към органичните вещества в количество от 40 грама.

Червено френско грозде Jonker van Tets голяма реколта

Отбройте седмицата, оплодете третия път. Вземете суперфосфат, имате нужда от 20 грама, същото количество амониев нитрат и 5 грама. по-малко калиев сулфат, смесен с 10 литра вода. 1 храст = 5 литра тор.

Когато дойде време за напояване на растенията през есента (или напояване с зареждане с вода), тогава се използват фосфорни и калиеви торове и на тяхна основа се прави решение.

Ако почвата е изчерпана, е необходимо да се използва торене с по-висок ефект. Най-добре е да правите листно превръзка през пролетта с микроелементи.

Пресаждане и резитба

Има 3 начина за трансплантация на касис: зелени резници, лигнифицирани и комбинирани.

Метод номер 1 се произвежда в началото на лятото. Сутрин трябва да отрежете резниците, след това да направите разфасовки върху тях (в междувъзлията кората се нарязва 2 пъти), след което да ги поставите в предварително подготвена вода. Погребан в земята, покрит с филм. Можете да използвате буркан. Необходимо е да се полива редовно, понякога да се отстранява буркана (филма), така че резниците да се изветряват. Ако се виждат листа, отстранете филма. Ако можете да видите, че можете да засадите, направете го през есента. Ако не, оставете до пролетта.

Подрязване на пролетно касис

Метод номер 2 - в началото на август или в средата. В този случай те се определят с място и там се засаждат резници. Hilling и напоени до пролетта. Резниците трябва да развият корени, за да могат да преживеят студа.

Метод номер 3 - разсадът се приготвя в края на май или началото на юни. Те се задълбочават, изчакайте около 2 седмици.

Веднага след като растението е засадено, трябва незабавно да отрежете издънката до половината от дължината. През пролетта процедурата се повтаря, като се отстраняват старите издънки и се оставят младите.

Плюсове и минуси на сорта

Предимствата включват следното: сортът има добър добив, съдържа важни микроелементи. Касисът може да се консумира суров, от него се правят сладко и други вкусни и здравословни препарати. В допълнение към гореспоменатата аскорбинова киселина, сортът съдържа желязо, без което съдовете ще работят лошо, както и калий, който е необходим за сърцето. Червеното френско грозде е пълно с кумарини и фурокумарини, противовъзпалителни вещества.Те намаляват риска от образуване на тумори в тялото.

Освен това плодовете узряват рано, храстите са доста плодовити, растението е непретенциозно в грижите, устойчиво е на много заболявания.

Недостатъците включват по-ранен цъфтеж, във връзка с което е необходимо да се наблюдава настъпването на слана през пролетта, тъй като заради тях яйчниците падат. Също така, поради силния растеж, е необходимо да се следи излишният растеж и да се отсече навреме.