През ХХ век Н.К. Смолянинов и А.П. Nitochkina кръстосано френско грозде от сортовете Chulkovskaya и Laturnais. В резултат на този експеримент се ражда ранното сладко червено френско грозде. След това зрънцето беше вписано в Държавния регистър. От седемдесетте години се отглежда в райони с капризен климат.

Червено френско грозде Ранно сладко описание

Бушът не е много голям, полуразпространен, има среден темп на растеж. Растението може да нарасне до един и половина метра. Издънките не се надуват, дебелината е средна. Тези, които не са твърди, имат червено-зеленикав оттенък. Останалите са сиво-кафяви.

Листата са три - или петлопастни, средно големи, кожести, светлозелени, нежни. Дръжката е зелена, не пухкава.

Цветята са с форма на чинийка, средни, цъфтят в началото на пролетта. Те са разположени на четка с дължина до 9 см, имат зеленикаво-жълт цвят. Четката е зелена или червеникава.

Червено френско грозде Ранно сладко

На бележка! Плодовете на въпросния сорт касис са равномерни, кръгли, яркочервени. Теглото им може да достигне до 1 г. Вкусът е сладникав с киселина, перфектно освежава в жегата. Костта практически не се усеща. Сортът се счита за устойчив на замръзване. При добър сценарий можете да получите повече от 3 кг реколта от храст.

Както всяко размножително растение, червеното френско грозде има свои отличителни черти. Най-доброто от всичко е, че качествата на храста могат да бъдат проследени в сравнение. Например, вземете сорта Ilyinka. Плодовете на този храст са почти два пъти по-големи от тези на сорта, разгледан по-горе, но узряват по-късно. Червеното френско грозде на Илинка принадлежи към сортовете в средния сезон. Между другото, освен червеното зрънце има и черно. Често градинарите се интересуват от последното. Следователно си струва да обърнете малко внимание на такъв деликатес като касис Ilyinka, описание на сорта на което е представено по-долу.

Сортът принадлежи към ранното узряване - плодовете узряват в края на юни. На тегло те достигат до 6 г, имат наситен черен цвят и глезят с характерен вкус на касис. Плодовете са сочни, лесно се транспортират, не се набръчкват. Също така летните жители ще оценят устойчивостта на замръзване и относителната непретенциозност на храста. В допълнение, той е привлекателен като декорация на парцела. Има пирамидална форма и среден размер.

Друг сорт, с който често се сравнява Ранното, е касисът императрица. Много ще харесат и характеристиките му. Вкусът на плодовете на този храст е наистина имперски, приятно сладък. Този вид е относително едроплоден.

Агротехника

Кацане

Тези, които решат да започнат луксозна красота с яркочервени клъстери на своя сайт, трябва да знаят няколко трика от отглеждането му. Трябва да се обърне много внимание на състава на почвата. Сладките сортове червено френско грозде са много хранителни. Затова мястото трябва да бъде избрано внимателно. Препоръчва се предварително да се подготви почвата за сортови касис.

Фиданки от червено френско грозде

Важно! Оптималното време е края на лятото или началото на есента. Ако засаждането е станало по-късно от септември, вероятността разсадът да умре ще се увеличи. В крайна сметка растението няма да има време да пусне корени и да се закрепи, което означава, че изобщо няма да е готово за зимата.

За да получите цялата сладост на плодовете, се препоръчва да поставите храста на слънчевата страна на мястото. В противен случай плодовете ще бъдат кисели и няма да имат време да узреят. Местата в близост до жив плет и пътеки са страхотни.

Почвата трябва да е рохкава и добре дренирана. Подходяща е лека глинеста, пясъчна глинеста, средно подзолиста почва.

Обикновено храсти се засаждат на хълм, където подпочвените води са на ниво не повече от един и половина метра. Ако това условие не е изпълнено, се препоръчва да се създаде изкуствен хълм, в противен случай храстите ще болят много често и скоро ще умрат.

Мястото трябва да бъде подготвено предварително, приблизително 2 месеца преди планираното кацане. За да направите това, трябва да направите следното:

 • изкопайте дупка с широчина около половин метър и същата дълбочина;
 • смесете почвата с 7-9 кг оборски тор или компост;
 • добавете 200 g суперфосфат;
 • изсипете 35 г калиев сулфат или дървесна пепел.

Получената смес се излива в яма, там се изсипват 2 кофи вода и се мулчират с дървени стърготини. Ако този подход изглежда труден, можете да приложите по-бърз, като закупите готови торови смеси.

Важно! Когато почвата е напълно готова, младият разсад трябва да се почисти от хлабави листа и да се потопи във вода за няколко часа. След това трябва да потопите корена в специална глинена смес. Можете да добавите стимулант на растежа на корените.

Дренажът се излива в дупката (чакъл, камъчета, тухлени фрагменти). След това разсадът се спуска и се задълбочава с 8 см за по-добро фиксиране. Разсадът се покрива със земя и се набива. Около него се образува дупка и се пълни с вода, мулчира се. Бушът се изрязва така, че на издънката да останат не повече от 3 пъпки.

Засаждане на касис

Грижа

Той е един от основните компоненти на добрия добив. От него зависи как ще се чувства храстът, колко плодове ще донесе и колко дълго ще радва с плодове. Необходимо е растението да се подрязва навреме, да се предпазва от паразити, да се наторява, да се полива и плеви. Изрязване:

 1. Всяка година е необходимо да се отреже старият състав на леторастите, засегнати от измръзване, паразити и болести;
 2. Премахнете сухите клони и издънки, които се разпространяват по земята;
 3. За да се предотврати заразяване на растението с гъбички, разрезът трябва да се третира със смола;
 4. Не забравяйте да използвате специални инструменти.

Поливането трябва да се извършва три пъти на сезон (в условия на суша):

 1. По време на растежа на плодовете;
 2. След прибиране на реколтата;
 3. В средата на есента в подготовка за зимния сезон.

Храненето също е важно. Това трябва да се направи по следната схема:

 1. Когато издънките растат, ще трябва да добавите карбамид (50 g). Нанесете същото количество след отпадане на цветята;
 2. Оплодете с кравешки или птичи тор 30 дни преди плододаване;
 3. Струва си да добавяте компост на всеки 3 години.

Забележка! Трябва да оплодите правилно. За да бъде ползата по-голяма, горната превръзка се прилага върху цялата площ под храста.

Предимства и недостатъци

Веднага трябва да се каже, че въпросният сорт има много повече. Те са както следва:

 1. Апетитна гледка;
 2. Узрелите плодове не падат;
 3. Изгрява рано;
 4. Устойчив на замръзване;
 5. Не се страхува от паразити и болести;
 6. Има добър добив;
 7. Страхотен вкус.

Недостатъци:

 1. Ако храстът се гледа неправилно, зрънцето може да бъде смачкано;
 2. Нуждае се от често хранене;
 3. Формира бързо растеж.

Кое разнообразие от червено френско грозде е най-доброто, решават градинарите. В крайна сметка всеки има свои собствени изисквания за това зрънце и индивидуален подход към отглеждането му. Но едно нещо е ясно: Ранното сладко касис е невероятно вкусен десерт. Перфектно освежава през летните жеги и глези с вкусно сладко.