Зрънцето от детството е касис. Вероятно няма такъв човек, който да не е опитвал тези ароматни плодове поне веднъж в живота си. От тях можете да правите различни десерти и напитки. Струва си да си представим вкуса на сладко, мус, вино, компоти и дори пълнене на пайове. Тази статия ще ви разкаже всичко за касис, техните видове, отглеждане и грижи.

Относно касис

Касисът принадлежи към семейство цариградско грозде. Расте на почти всички континенти. Нещо повече, в европейската част на Русия има три вида диви горски грозде. Кавказ има до шест вида. И в Сибир можете да видите най-голям брой диви храсти.

Много градинари се интересуват от въпроса къде расте касисът, какъв терен му подхожда най-добре. Най-вече тя обича да расте и да се развива в район с черноземна глинеста почва. Но в същото време тя приема добре и други видове почви, най-важното е, че те имат достатъчно количество влага и са плодородни. Нископлодородните почви трябва да се торят на всеки няколко години. Това се прави най-добре с течни торове. В същото време червеното и бялото френско грозде ще се вкореняват по-добре на суха почва, за разлика от черните.

Касис

За да расте растението и да даде плод, то се засажда на открито място, което е осветено от всички страни от слънчевите лъчи. Освен това разстоянието между храстите трябва да бъде най-малко един метър. По този начин храстите няма да хвърлят сянка един върху друг и тогава плодовете ще растат големи и сочни.

Касис храст расте на височина от един или два метра. Младите клони са покрити с малко пух и са със светъл цвят, но с възрастта стават кафяви. Листата могат да растат до дванадесет сантиметра, както по дължина, така и по ширина. Те изглеждат с три или пет лопатки, имат назъбени ръбове и златни жлези по вените. Листата от касис са тъмнозелени на цвят, тъпи и голи отгоре, имат малки пухчета по вените отдолу.

Ако се вгледате внимателно в това как касисът цъфти, можете да видите, че цветът му расте до седем милиметра и има овална форма. Освен това всички цветя се събират в съцветие под формата на четка. Дължината на такава четка може да достигне до осем сантиметра. Опушването може да се види на дръжката, както и на цветята.

Касис цветя

Отглежданият плод е зрънце, което може да достигне до един сантиметър в диаметър. Повърхността на зрънцето може да бъде черно-кафява, червена или бяла. В едно зрънце можете да преброите от три до тридесет и седем семена.

Интересен факт. За тези, които се интересуват от това колко плодове могат да бъдат събрани от един храст: 3330 плода се поставят в един килограм касис. В същото време от тях могат да бъдат извлечени 714 000 семена. Ако претеглите хиляда семена от касис, те ще тежат само от 0,9 до 1,8 g.

Храстът цъфти през май или юни, това пряко зависи от сорта. Растението дава плодове, съответно, през юли и август. От един хектар засадено френско грозде можете да съберете от 50 до 300 килограма зрели плодове. Плодовете падат много бързо, но листата могат да висят до самата слана.

Касисът може да живее и да дава плодове в продължение на двадесет и пет до тридесет години. Всичко зависи от вида на растението и грижите за него. Храстите на касис активно дават плод през четвъртата година, червените - на шестата. Важна роля за това играе вегетационният период в касиса, който пряко зависи от състоянието на градината.

Касис храст

Растителна растителност

За много начинаещи градинари не е известно каква е растителността на касисовите растения. На първо място, трябва да знаете, че вегетационният период, както и продължителността му, зависят от вида на растението, неговия сорт и температурата на въздуха. Има растения, които могат да произвеждат по една реколта на сезон, докато други дават плодове два пъти годишно. За да научите повече за този процес по-подробно, нека изучим всичко за черната касис.

Вегетационният сезон на касис зависи от няколко фактора, а именно:

 • дали растението има достатъчно топлина;
 • има ли достатъчно хранителни вещества в почвата;
 • дали храстът се гледа правилно.

Забележка! Ако не се спазват всички тези правила, тогава вегетацията на растението не преминава до края и съответно градинарят няма да получи очакваната реколта. Вегетационният период започва в началото на пролетта и завършва в края на есента.

Както знаете, всеки организъм трябва да е в състояние на активен растеж и почивка. Растенията също имат свои отделни фази. Например, вегетационният период на касис е, когато храст се развива активно и дава плодове.

 • Пролетният период е времето, когато растението започва нов цикъл на развитие;
 • Есенният период е времето, когато растението спира развитието си и преминава в „сънливо“ състояние.

Вегетационният период за касис започва в началото на пролетта с подуване на пъпките. След няколко седмици се появяват пъпки и храстът започва да цъфти за една седмица. Листата се появяват много по-късно.

Подуване на пъпки от касис

Характеристики на културата

Мнозина се интересуват от касис и защо това растение се нарича така. Този храст е кръстен в древността поради факта, че излъчва силна ароматна миризма - "извара". Миризмата се излъчва поради факта, че растението съдържа голямо количество етерични масла. Именно те придават на растението тръпчив и в същото време ароматно-деликатен аромат.

В природата има около сто и деветдесет вида касис. Ето описание на някои от тях. Най-често срещаните са:

 • черен;
 • бял;
 • червен;
 • леден;
 • златен;
 • тетерук;
 • алпийски.

Черен

От тях най-често срещаната е касисът. Няма такова поле, на което това растение да не расте. В същото време пазарът също има голямо търсене на плодове от черен лъскав касис. Дивото касис расте в природата, но се различава по това, че носи много слаба реколта.

Касис

В Русия се отглеждат голям брой сортове касис, сред които има както ранни, средно-сезонни, така и късни сортове. Най-често срещаните сортове са:

 • Венера;
 • Катюша;
 • Добриня;
 • Енергичен;
 • Летен жител;
 • Перун.

френско грозде

Въпреки факта, че вкусът на червеното френско грозде се различава значително от черния, външният му вид е много по-привлекателен. Благодарение на това той не само се използва в готвенето, но и се превръща в градинска декорация.

френско грозде

Вкусът на плодовете от червено френско грозде има особен чар поради своята лека киселинност. Храстът расте до два метра височина, докато клоните му са изправени с голям брой клони. Най-известните сортове са:

 • Натали;
 • Ранд;
 • Розетка;
 • Мила;
 • Холандско червено;
 • Окото на дракона.

Бяло френско грозде

Бялото френско грозде е особено нежно и крехко, така че качествената грижа е важна за тях. Този вид касис не излъчва миризма, за разлика от касиса. Вкусовите качества на бялото френско грозде се различават от черния кисел послевкус. Следните сортове са популярни в Русия:

 • Смоляниновская;
 • Минусинская бяла;
 • Снежанка;
 • Primus;
 • Снежана;
 • Десерт.

Бяло френско грозде

Повечето градинари възприемат бялото и червеното френско грозде като отделна култура. В същото време бялото френско грозде също ще се превърне в декорация за градината.

Избор на място за засаждане на култури

Как ще расте и ще дава плодове касисът зависи по-скоро от мястото на засаждане.Най-оптимален за растеж е умереният климат, където зимата е доста мека, а лятото е влажно и не е твърде горещо. По-специално, такива условия са подходящи за централна Русия.

Касис храст се засажда на равна площ, той може да бъде разположен на малък наклон, като същевременно поставя растението в средната или долната му част. Ако мястото е от южната страна, тогава растението трябва да расте възможно най-ниско. Това се дължи на факта, че в този случай почвата изсъхва малко по-бавно.

Засаждане на касис

Въпреки факта, че касисът е зимоустойчива култура, площта, върху която ще се отглежда, трябва да бъде защитена от ветрове и течения. Ето защо се препоръчва тази култура да се засажда близо до храсти от леска или люляк. Освен това трябва да запомните, че кореновата система на касис се страхува от застояла вода, така че в никакъв случай не трябва да я засаждате в хралупи или ями.

Характеристики на грижите

Касисът е култура, която изисква специални грижи. На първо място е необходимо всяка година да се прилагат торове. В този случай е препоръчително да се направи листна превръзка. Този процес трябва да се извършва по време на вегетацията. Освен това вредителите много обичат касиса и също често са обект на болести. Следователно е необходимо периодично да се извършват превантивни мерки за контрол. В допълнение, храстът се нуждае от разхлабване, премахване на плевели, по-специално пшенична трева, поливане.

Поливането трябва да става през пролетта и първия месец на лятото. В случай на суша, поливането трябва да продължи. В този случай под всеки храст трябва да излеете две или дори три кофи вода. Те спират да поливат храста по време на узряването на плодовете. Почвата под храста трябва да е рохкава. По този начин се задържа повече влага. Но ако няма време за извършване на такива манипулации, тогава е най-добре да мулчирате почвата. За това се използва торф или дървени стърготини.

Поливане на касис

За да предпазите растението от вредители, трябва да напръскате с лекарства, чието действие е насочено към борба с насекомите. Процедурата може да се направи в обикновени дрехи, най-важното е да се пазите от получаването на лекарството върху кожата.

За борба с вредителите някои градинари избират напълно необичаен метод. Заедно с мулч храстът е покрит с вестници. Това ще предотврати пълзенето на вредителите от почвата и утаяването им върху растението. Веднага след като храстът започне да цъфти, вестниците трябва да бъдат премахнати. След като растението избледнее, вестниците се връщат на първоначалното си място. Едва сега те ще служат като защита срещу изпаряване на влагата.

Плевене и мулчиране може да се направи и по друг начин. Не е необходимо да се изкореняват плевелите. Достатъчно ще бъде да го отрежете с плосък резач и да го оставите под храста, като същевременно леко го отстраните от центъра. Така плевелът ще стане не само мулч, но и тор, гниещ точно под храста. Всеки градинар може да използва този полезен съвет.

Мулчиране на касис

За да се образува короната на храста, е необходимо да се режат. В този случай на всеки клон трябва да оставите от две до четири пъпки. Също така трябва напълно да премахнете всички слабо развити издънки и слаб растеж. Под храста трябва да останат не повече от четири здрави издънки, за да могат от тях да растат нови скелетни клони.

Тези подстригвания се извършват всяка година. В резултат на това храстът за периода на активно плододаване трябва да има поне петнадесет или дори двадесет скелетни клона. Освен това те трябва да се подмладяват всяка година и да се извършва санитарна резитба.

Размножаване

Можете да размножавате касис, като използвате семена, резници, резници. Най-популярните методи за размножаване са резници и наслояване. В първия случай е необходимо да се подготвят миналогодишните резници. За целта през май се изрязват миналогодишните пагони, които имат дебелината на молив. Освен това дължината им също не трябва да бъде по-дълга от молив. Долният край трябва да се реже косо, а горният да се прави.

Мястото, където ще бъдат засадени резниците, трябва да бъде постоянно влажно и на сянка.Можете също така да изградите вид автополиване или да не бъдете мързеливи и да поливате резниците всяка вечер. След появата на листата върху резниците, резниците трябва да бъдат отворени. През есента те трябва да бъдат трансплантирани на постоянно място.

Размножаване на касис чрез резници

Направата на обикновен резач със собствените си ръце е много проста. За да направите това, трябва да изберете място, което е постоянно на сянка. Изкопава се и се премахват всички плевели и корени. След това се нанася тор и се полива обилно. След което се изсипва слой пясък и резниците се засаждат под наклонен ъгъл.

За да получите разсад от касис с помощта на наслояване, трябва да вземете долния клон, да го подпрете на почвата и да го закрепите. В този случай кората на клона трябва да бъде леко повредена. Мястото, където е бил закрепен клонът, трябва да бъде покрито с влажна почва. Покрийте повърхността с найлоново фолио, за да запазите влажността възможно най-дълго.

На бележка! Клонът не може да бъде отрязан. Именно тя ще стане разсад за следващата година. След като пусне корени, трябва да се отреже и засади на постоянното си място. Трябва да се помни, че младият храст вече ще цъфти и ще даде плодове през първата година на независим растеж.

Можете също да закупите разсад в онлайн магазина. В същото време, за да направите покупка, трябва да отидете в личния си акаунт, да изберете сорт растение и да го изпратите в кошницата. След това покупката трябва да бъде платена и след известно време тя ще бъде доставена до местоживеенето.

Прибиране на реколтата

Събирайте плодове от касис само при топло и сухо време. В същото време използването на пресни плодове е рядко. В повечето случаи те се сервират след термична обработка. Що се отнася до прибирането на реколтата, няма значение каква цел е постигната и каква рецепта се използва. Основното е, че събирането се извършва правилно.

Прибиране на реколтата

От храста плодовете на касис се събират директно с четки. В същото време те се опитват да не повредят плодовете. Освен това касисът може да се мачка силно под собственото си тегло, тъй като кожата на плодовете е тънка и нежна. Трябва да изберете широк контейнер.

Ако плодовете трябва да се транспортират на голямо разстояние, тогава трябва да съберете плодовете дори преди да са напълно узрели. Ако плодовете са големи и плътни, тогава те могат да се берат отделно от четките. Времето за узряване на касис зависи от климатичните условия и температурата на въздуха. Ако цъфтежът на храста е започнал много по-късно, тогава реколтата, съответно, ще се забави.

След прибиране на реколтата не трябва да оставяте храста без грижи, тъй като през есента растението има тенденция да се подготвя за нов плод. За да имате същата реколта през следващата година, трябва правилно да се подготвите за зимуване и да се погрижите за торенето на почвата. В същото време мулчиране също трябва да се направи през есента.