Плодовете от касис, които радват с реколтата през летния сезон, са не само вкусни, но и изключително полезни за организма. Те се използват отдавна както в кулинарията, така и в народната медицина. Животновъдите от година на година радват градинарите с нови сортове с подобрени характеристики. Наскоро появилата се касис Delicacy успя да спечели популярност сред летните жители не само поради отличния си вкус, но и поради повишената си устойчивост на замръзване.

Главна информация

Касисът е не само изискан деликатес, но и лечебно растение. Всички сухоземни части на растението са признати за лечебни. Плодовете съдържат огромно количество витамини и минерали, необходими на човешкото тяло, по-специално витамин С. От плодовете се приготвят много кулинарни шедьоври, варят се конфитюри и консерви, комбинират се с други плодове и се използват за приготвяне на десерти. Касисът не изисква специално внимание към себе си и дори с минимални грижи радва с отлична реколта.

Черен

Сортът Деликатни е отгледан от учени от станция Павловск на Н.И. Вавилов през 2000г. През 2007 г. той заема почетно място в Държавния регистър на сортовете и е препоръчан за отглеждане не само в средната лента, но и в Далечния изток и северната част на страната. Перфектно адаптиран към руския климат.

Характеристики на сорта

Сорт касис Деликатни се отнася към средно ранните видове. Още в средата на лятото можете да приберете реколтата. На една четка се образуват до 10 плода с тегло около 1 грам всяка. Характеристиките на сорта показват, че при подходящи грижи от един храст могат да се съберат 12 кг плодове.

Листата от касис са големи, тъмнозелени, лъскави. Цветовете са средни по размер, с форма на стъкло, розово-пурпурен цвят. Сортът е устойчив на замръзване, самоплоден, но за повишаване на производителността е необходим опрашител. Деликатесът има повишена устойчивост към болести, но устойчивостта към бъбречни акари е средна.

горски плодове

Бушът не се нуждае от жартиера, мощните издънки могат да издържат дори на силни пориви на вятъра. Деликатес от касис, подробно описание на сорта на който предполага, че височината на растението не надвишава един и половина метра, може да се отглежда близо до границата или по пътеките. Задължително формираща резитба се изисква два пъти годишно. Плододаването настъпва през втората година след засаждането.

Отглеждащи функции

Разнообразие от касис Деликатес се размножава чрез разсад, който се получава от резници или от клони. Когато купувате посадъчен материал, не забравяйте да обърнете внимание на неговото качество. Здравите разсад имат бели, добре разклонени корени. Преди да ги засадите в градината, те трябва да бъдат обработени с разтвор на калиев перманганат.

Деликатес от касис, чието подробно описание предполага, че този сорт е непретенциозен и не е капризен, въпреки това предпочита почвата с ниска киселинност за отглеждане, не е склонна към стагнация на влагата. Сайтът трябва да е добре осветен. Касисът не понася сянка и полусянка, плодовете веднага стават плитки, а цветът им става кафеникаво-червен, но не и черен.

Преди засаждане на разсад, почвата внимателно се изкопава, полива се. Дупката се изкопава не по-дълбоко от половин метър. На дъното се полага варовик, смесен с изгнил оборски тор и компост. Корените на касиса се спускат на дъното и се изправят, след което дупката се заравя и се излива обилно с вода.

Деликатесният касис е много влаголюбив, следователно, ако разсадът е засаден през пролетта, с настъпването на топлината, честотата на поливане се увеличава. При липса на дъжд за дълго време, растенията се напояват през ден. Това може да се направи от кофа или от маркуч в корена. През периода на узряване на плодовете поливането е напълно спряно.

Сортът Delicacy изисква задължително подхранване, което се извършва веднъж месечно. Трябва да се използват калиеви торове, урея и суперфосфат. Те имат благоприятен ефект върху образуването и развитието на плодовете.

Черен

Необходимо е редовно да инспектирате храстите от касис и да наблюдавате състоянието на леторастите и листата. По тях могат периодично да се появяват вредители и петна. Когато се открият първите признаци на заболявания, засегнатите части на растението се отстраняват, за да се предотврати разпространението на болестта, а самият храст се третира с фунгицид. Като профилактика, Delicacy касис се третира с народни средства за отблъскване на вредители (например, тинктура от чесън или лук).

В средата на септември касисът с деликатеси се приготвя за предстоящата зима. Листата се отстраняват от леторастите, сухите клонки се отрязват. Храстът е огънат към земята, така че когато падне сняг, той може напълно да покрие растението и да го предпази от силна слана. С настъпването на пролетната жега клоните се изправят и отрязват, оставяйки по 6 подуващи се пъпки на всеки.

Предимства и недостатъци

Касисът от сорта Delikates има редица предимства, които го отличават от конкурентите. Те включват:

  • отличен десертен вкус на плодове;
  • плодове със сухо разделяне;
  • средно ранно узряване;
  • повишена устойчивост на гъбични заболявания;
  • висока производителност;
  • отлична устойчивост на замръзване.

Черен

Нямаше съществени недостатъци в сорта, върху които трябва да се съсредоточи. Трябва само да се отбележи, че за получаване на постоянно висок добив е необходимо наличието на сорт опрашител. В противен случай тази цифра пада. Много летни жители лесно се примиряват с това и засаждат няколко сорта касис наведнъж на мястото.

Градинарите непрекъснато търсят нещо ново за себе си, като всеки път поставят повишени изисквания към растенията. Животновъдите работят неуморно, за да отговорят на търсенето и да разработят нови сортове с положителни характеристики. Резултатът от тази работа е сортът касис Delicacy, който във всички отношения отговаря на изискванията на съвременните летни жители. При стандартни грижи се получава отлична реколта от вкусни и здравословни плодове, които се съхраняват добре и издържат на транспортиране. Те се използват както пресни, така и приготвени заготовки, консервация.