При близък роднина на малини узрелите плодове придобиват наситено черен цвят. Сортовете плодове се различават по вкус и аромат. И двете култури са привлекателни за градинарите. Къпината Thornfree е популярна повече от половин век, а в Сибир се смята за една от най-обещаващите за този регион.

Описание на сорта къпина

Сортът принадлежи към росите, които се характеризират с полу-пълзящо разположение на издънките. Храстът, покрит с големи розови цветя, се превръща в истинска украса на лятната градина (този момент пада на месец юни).

В зависимост от времето, климатичните условия и мястото на засаждане, някои градинари започват да се хранят с плодове в средата на август, докато други трябва да чакат септември.

Blackberry Thornfree

Описанието на сорта ще ви каже колко добра е къпината Thornfrey:

 • стъблото на издънката е достатъчно мощно, фасетирано в основата, с дебелина 3 см;
 • стъблата могат да растат до 6 м дължина;
 • по време на вегетацията цветът на младите издънки се променя: през пролетта - тъмнозелени клони, до есента те стават синкави;
 • интересна е формата на листа, която представлява сложна структура от 3-5 малки листа.

Blackberry Tonfrey е средно черен храст без тръни, достоен да го отглежда в лятна вила, не само за дегустация. Със своето присъствие, зрънцето ще преобрази пейзажа, правейки го по-привлекателен през целия вегетационен период.

Характеристики на плодовете: предимства и недостатъци

Къпините се събират на групи от 30-60 парчета. В сезона на прибиране на реколтата издънките просто не могат да издържат на такова натоварване и увисват до самата земя. Всяко градинско зрънце тежи средно 5-7 g и с добра селскостопанска технология можете да вземете до 20 кг плодове от храст.

Реколта зрънце

Коничните черни лъскави къпини по време на узряването придобиват приятен сладко-кисел вкус. Но ако преекспонирате зрънцето, киселината си отива, а насладата става сладка и захарна, а пулпът омеква. Тази характеристика не засяга популярността на къпината Toffee, тъй като има много предимства.

Плюсове на сорта:

 • издънките са напълно лишени от тръни, което вече прави сорта привлекателен;
 • културата е непретенциозна и готова да дава супер култури при всякакви условия;
 • отглеждането на ягодоплодно растение не изисква третиране на храсти с химикали, тъй като този сорт е устойчив на много болести и вредители;
 • ако плодовете не са презрели, тогава можем да говорим за добра транспортабилност.

Неопитните градинари смятат степента на зрялост на къпината Thornphy за недостатък - много е трудно да се схване моментът, в който тя достигне желаното състояние. Работата е там, че къпината има една и съща сянка през целия период на узряване. Но опитните фермери вече са се научили да различават фините нюанси във външния вид на плодовете.

Имайки предвид сортовите характеристики, трябва да се съсредоточим върху устойчивостта на замръзване - тя е средна за Thornfrey (до -18 градуса). В южните райони с топла зима ще бъде възможно да не се покриват храстите, но в други райони ще е необходим сериозен подслон.

Засаждане на разсад и грижи през есента

Методът на засаждане, избор на място, отглеждане и грижи за тези храсти са почти същите като при малините. Безцветните къпини са непретенциозни по отношение на почвата, въпреки че се развиват слабо върху пясъчници.Ако засаждането се извършва на твърде кисела почва, е необходимо предварително варуване.

Най-добрият избор ще бъдат плодородните глинести глини на открити, слънчеви места в прохладни райони и с леко засенчване в южните краища. Последното условие е необходимо, тъй като зрънцето се пече под горещото слънце.

Подготовка на сайта

Къпините, отглеждани в контейнери, могат да се засаждат през целия сезон. Кълновете с отворена коренова система се вкореняват по-добре през пролетта. Ако ще бъде положена плантация, тогава си струва да изберете метод на изкоп. Ширината и дълбочината на канавката са еднакви, те се поддържат около половин метър.

Обработката на площадката се извършва предварително, от есента. На дъното на изкопания изкоп, компост или изгнил тор се полага на слой от 10 cm. Канавката е пълна със земя, смесена със сложни торове. През зимата почвата ще се уталожи, а през пролетта изкопът ще бъде готов за приемане на разсад.

Кацане

Когато засаждате храсти, трябва да се има предвид, че издънките от къпинови къпини са мощни и дълги. Следователно между растенията се поддържа разстояние от около 3-4,5 м. Разсадът се монтира в центъра на изкопа, като не се забравя да се изправят корените и се поръсва със земя, така че леко да покрие кореновата шийка.

Полагане на насаждения

Необходимо е да се натъпква почвата около храста ръчно, за да не се повредят коренищата, разположени близо до повърхността. След това издънките се подрязват на 25 см, а земята наоколо се мулчира с дървени стърготини, торф или компост. След няколко дни засаждането се полива обилно.

Условия за размножаване и отглеждане

Грижата за този сорт къпини е съвсем стандартна - редовно подхранване, разрохкване на почвата, поливане. Поливането се извършва при необходимост, но е важно по време на периода на бутонизация и образуване на яйчниците. До есента количеството вода е ограничено, за да се даде възможност на храстите да лигнизират.

Основният тор, положен в окопите преди засаждане, е достатъчен за храстите за 2-3 години. През юни, по време на цъфтежа на къпините, се препоръчва да се поливат растенията с настойки от пилешки или кравешки тор. На слабо плодородни почви мулчирането се извършва през есента, като се редуват органична и минерална вода след една година.

Образуване на храсти

Основната характеристика на грижите за росите е формирането на храсти. За да не се прегряват плодовете на пълзящите издънки и да получат достатъчно ултравиолетово лъчение, ще е необходима решетка. Thornfrey besshornaya къпина е ремонтантна разновидност; за по-удобно прибиране на реколтата се препоръчва да се засаждат издънките отстрани, когато се връзва храст, действайки по следния принцип:

 • младите клонове от първата година трябва да бъдат вързани за правилния залог;
 • на следващата година нови стъбла вече са завързани по-близо до лявата опора;
 • през третата година на мястото на отсечените двугодишни клони през лятото се завързват пресни издънки.

Това разделяне улеснява грижите за храстите и прибирането на реколтата.

Формиране на Буш

Формирането на растения се извършва с помощта на резитба. След отварянето на храстите през пролетта, замръзналите и болни стъбла се отстраняват, а вторите години също са леко скъсени - тогава плодовете ще бъдат вързани на долните странични клони. През есента издънките, които са се хвърлили миналата година, трябва да бъдат отсечени в корена.

Размножаване

Разсадът от пържени картофи се отглежда от апикални резници, които се получават при пролетна резитба на двугодишни издънки. Те лесно се вкореняват в саксии с торфена смес и след това, заедно със земна буца, се засаждат на мястото.

Някои градинари образуват нови храсти, като добавят зелени върхове. Когато настъпи вкореняване, страничните храсти се отрязват от основната издънка.

Болести и вредители

Важна характеристика на Thornfrey е устойчивостта към заболявания като рак на стъблото, ръжда и антракноза. Но сериозните нарушения на земеделските технологии могат да провокират тяхното развитие.

Когато се появят и най-малките признаци на болестта, се препоръчва да се отрежат и унищожат засегнатите издънки, тъй като химикалите така или иначе не могат да спасят реколтата.

Ако къпината е в съседство с малиново дърво, трябва да се очаква зараза със зелена мозайка, на която този сорт няма устойчивост. Ето защо, от време на време ще трябва да третирате храстите с биофунгициди.

Плантацията понякога се посещава от къпиновия жълтен акар. Той е виновен, че плодовете спират да узряват. Храстите ще трябва да се третират два пъти в годината с настойка от треска или чесън. През есента тази работа се извършва след изрязване на старите стъбла, през пролетта - веднага след премахването на подслоните.

Подготовка за зимата

Слабата устойчивост на замръзване на сорта предполага подслон за зимата. Но ще бъде трудно да се направи това поради силата на издънките. В южните райони летните жители понякога оставят клони върху решетката, покривайки зрънцето с агрофибър. В по-хладни райони тази опция не е подходяща, тъй като е важно да се погрижите за защита на основата на храстите.

Опитните фермери решават проблема с помощта на оформяне. Състои се в пролетно прищипване на леторастите, което провокира развитието на странични, по-гъвкави клони. Преди настъпването на замръзване храстите се напояват, камшиците се отстраняват от опората и се полагат на земята.

Подготовка за зимата

Някои летни жители използват метода за едностранно копаене, за да поставят целия храст на една страна. След това е добре покрит с лутрасил или спандбонд. В очакване на силни студове, се препоръчва да поръсите храстите със суха зеленина или да ги покриете с картон, върху който можете също да поставите смърчови клони.

Някои от недостатъците на сорта се компенсират от големи добиви. Следователно отглеждането на Thornfree се поставя в индустриален поток. Но любителите градинари не пропускат възможността да отглеждат декоративни и питателни къпини.

Видео