Къпината е една от най-старите култури на земята, от дивите растения отдавна е преквалифицирана в градинско растение. Един от първите на сайтовете на местните летни жители се появи къпината Агавам, чиято първоначална родина се счита за Северна Америка. Следователно, културата има висока устойчивост на замръзване, това привлича градинари в Санкт Петербург и други студени региони.

Описание на сорта

Този сорт е не само устойчив на сурови условия. Агавам е истински „боец“ за оцеляване. Достатъчно е да засадите поне един храст на мястото и след няколко години зрънцето ще запълни територията.

 Мразоустойчив сорт Агавам

Мразоустойчив сорт Агавам

Градинарите са привлечени не само от тази функция, затова си струва да обърнете внимание на описанието на сорта къпина Agavam:

 • мощен храст принадлежи на изправени куманици и достига височина от 1,8 до 3 м;
 • както вече споменахме, Агавам расте добре, като дава голям брой странични потомци годишно;
 • растението не пести по издънки; докато на храста има дебели стъбла с леко увиснали върхове (те растат прави) и тънки, които практически пълзят близо до земята;
 • възрастта на клоните може да се определи от цвета им: младите издънки са все още зелени, узрелите едногодишни вече са боядисани в червено-лилав оттенък; втора година - червено-кафява, петоъгълна форма, вече са придобили големи извити бодли;
 • бодлите се виждат по вените на листове със сложна форма;
 • отличителна характеристика на този сорт може да се нарече метод за образуване на листа - всички плочи са оформени в една точка;
 • друга отличителна черта на растението е нежеланието му да хвърля зеленина, така че градинарите трябва да го премахнат сами, преди да се подготвят за зимата;
 • сортът Agavam се откроява със своите цветя, които се появяват на издънките през втората година - те са големи, бели и събрани в гроздовидни съцветия;
 • плодовете се залепват обилно около леторастите, на четки, всяка от които съдържа до 20 плода; те са с конична форма и имат черен блясък;
 • размерът на плодовете е среден (тегло до 4 g), но по-скоро сладък, наистина вкус на къпина.
 Къпинов храст

Къпинов храст

Интересно. По време на цъфтежа и плододаването растението изглежда красиво и може да се превърне в дизайнерска декорация за всеки градински парцел.

Спецификации

В допълнение към забележителните характеристики на описания сорт, растението все още има много предимства:

 • въпреки средния период на узряване (цъфти през май, а събирането започва през август), Агавам, с добра земеделска технология, е в състояние да даде голяма реколта - от 5 до 15 кг на храст;
 • растението е зимоустойчиво, спокойно понася студени температури до -30 градуса без подслон;
 • Агавите също са толерантни към суша, с изключение на това, че при продължително отсъствие на поливане плодовете са малко по-малки;
 • не се страхува от растението и преовлажняването, така че може да се засажда в низини и на заливни почви;
 • дава къпина добри добиви дори в условия на голяма сянка, докато вкусът почти не се променя;
 • важно е също така, че Agavam е устойчив на такива сериозни заболявания като антракноза, рак на стъблото и ръжда.
Къпинов клон Агаве

Къпинов клон Агаве

Всяка дадена характеристика вече е причина да започнете този сорт за летни жители, които рядко посещават техния сайт.

Забележка! Сред недостатъците са наличието на остри шипове, лошо качество на съхранение и лоша транспортируемост.Ако отглеждането се извършва за продажба, тогава плодовете трябва да се берат на незрял етап, за да има време да ги изведе на пазара.

Особености на засаждане и отглеждане

Както вече стана ясно от горните характеристики на сорта, възпроизвеждането на ягодоплодното растение няма да бъде трудно. Но дори културата да е непретенциозна по своята същност, това не означава, че човек не трябва да се придържа към правилата на земеделските технологии. Това е единственият начин да се постигнат по-високи добиви.

Избор на сайт

Най-подходящата почва за засаждане е лека пясъчна глинеста почва с неутрално ниво на pH. Ако мястото има подкислена почва, е необходимо предварително варовиране. Дори ако Agavam е устойчиво на сенки растение, по-добре е да го засадите на слънчева поляна. Това ще осигури по-голяма плодовитост и ще насити плодовете със захари.

Забележка! Това е особено важно в северните райони, където лятото е по-кратко. На сянка плодовете на едногодишни издънки просто нямат време да узреят в този случай.

Подготовка на сайта

След като са решили как най-добре да засадят агаве, те започват да копаят окопи или дупки, като ги поставят съгласно този принцип:

 • ако се планира засаждане с единични храсти, тогава за всяко растение се отделя квадрат със страна 2 m, в центъра му се изкопава дупка;
 • обикновеният метод е най-добре да се използва по границата на обекта, отстъпвайки на 1 метър от оградата.

При задълбочаване и разширяване на яма или изкоп трябва да се има предвид, че разсадът от този сорт има силно развита коренова система. Прясно засадените растения трябва да се чувстват комфортно в земята. Следователно дълбочината трябва да бъде най-малко 0,6 м, а ширината - около 1 м.

Жив плет от агаве

Жив плет от агаве

След като са подготвили местата за засаждане на кълнове, се нанасят необходимите торове: първо слой лопен, след това хумус, 150 г фосфат и 50 г калиеви торове за всеки храст. Отгоре всичко това е покрито с хумус на основата, че хранителната "възглавница" ще запълни половината от обема на ямата. Поливайте обилно и оставете за 2-3 седмици, след което можете да започнете да засаждате.

Засаждане

Най-доброто време за засаждане на агавес е ранната пролет. Растенията ще имат цял ​​сезон, за да се вкоренят добре. Ако се избере обикновен метод за засаждане, тогава разсадът в изкопа се намира на разстояние 1 м един от друг. Това ще осигури добър хедж в бъдеще.

Важно! Така че пъпките, от които се развиват заместващите издънки, не изсъхват през лятото и не измръзват през зимата, опитни фермери препоръчват погребването на кореновата шийка в почвата с 2-3 см при засаждане.

Когато засаждането на разсад приключи, те се отрязват, оставяйки около 25 см над повърхността. След това храстите обилно се поливат и мулчират около кръга на багажника. В този случай Агавес предпочита иглолистната постеля, осеяна с кора.

Жартиера

Тъй като клоните на сорта растат дълго и върху тях се образуват много плодове, не можете да направите без инсталиране на решетка, в противен случай издънките ще паднат и плодовете ще започнат да гният. Те оборудват опората преди време, дори от момента на засаждане на разсад.

Ако кацането беше извършено по изкопен метод, тогава стълбове (здрав дървен материал или армировка) се забиват от два края на реда с височина най-малко 2 m. Телът ще се разтяга постепенно, докато храстът расте. Общо се оформят 3 жартиерни колана - на височина 0,4 m, 1,2 m, 1,7 m.

По същия начин се формира опора около изолирани растения. Всеки клон се завързва отделно, във формата на ветрило, на разстояние 25 см един от друг.

Характеристики на грижите

Отглеждането на този сорт къпини не изисква много усилия. Агавите са непретенциозни, така че основната грижа се свежда до следните точки:

 • въпреки устойчивостта на суша, през горещо лято се препоръчва да се полива растението всяка седмица, като се носят 2-3 кофи вода под корена;
 • корените на къпината трябва да осигуряват достъп на кислород, така че разхлабването и борбата с плевелите е редовна процедура;
 • торовете, приложени по време на засаждането, ще издържат на растението в продължение на 3 години; след това всяка пролет се препоръчва да носите кофа с утаен компост или изгнил оборски тор под храста.

След като получи прилични грижи, градинският бълб ще дава големи добиви на вкусни ароматни плодове всяка година.

Размножаване

Сортът къпина Agavam се размножава по всички начини, налични за изправени храсти: странични издънки, базови резници, разделителни храсти и дори семена. Първият вариант е най-често срещаният и храстът дава голям брой деца всяка година.

Върху храста се развиват много допълнителни издънки, които трябва да бъдат премахнати. Те също са отлични суровини за разплод. Можете също така да вземете част от корена на разстояние най-малко 0,5 м от храста, който веднага трябва да бъде засаден на постоянно място или да издържи зимата в мазето.

Към разделянето на храста обикновено се прибягва, когато корените не дават необходимото количество посадъчен материал или е време да се трансплантира растението на ново място (и това трябва да се направи 12-15 години след първото засаждане).

Посадъчен материал

Посадъчен материал

Допълнителна информация. Най-трудоемкият начин за размножаване на сортовите къпини е със семена. За да получите добра кълняемост, посадъчният материал не трябва да се купува от ръка. Можете да отидете в онлайн магазина на компанията Sedek, регистрирана в Москва, и да поръчате качествени семена от тях.

Подрязване

Поддръжката на реколтата означава редовно подрязване. Тяхната цел е да направят растението по-силно, по-здраво и по-плодородно. Характеристиките на процедурата са както следва:

 • след прибиране на реколтата всички плодни стъбла се изрязват напълно, остават само млади издънки;
 • едногодишните издънки също се изтъняват, като остават само добре узрели, дебели клони;
 • останалите издънки се съкращават с една четвърт; това ще осигури повече яйчници за следващата година;
 • оставяйки около 10 издънки преди зимата, те се изследват през пролетта, за да се отстранят замръзналите и слабите; за нормално плододаване ще са достатъчни 6-8 клона през последната година;
 • през лятото се извършва резитба на млади издънки, като се съкращава с 10 cm.

Такива процедури са задължителни - те няма да позволят на къпината да се сгъсти и да се прероди от градинска култура в диво растение.

Болести и вредители

Сортът е доста устойчив на инфекциозни заболявания, но неправилно подбраната храна може да доведе до различни проблеми. Както липсата на минерални елементи, така и техният излишък се отразяват негативно върху растението. Това трябва да се има предвид при хранене.

Основният бич на къпините са ларвите на майския бръмбар и мечката - те предпочитат да пируват с корените на растението. За да се избегне това, се препоръчва да засадите невен и невен близо до храстите. Техният основен аромат ще предпази от вредители.

Подготовка за зимата

Мразоустойчивите градинарски култури в южните райони понасят зими без подслон. При студено време до -25 градуса ще е достатъчно само снежно "одеяло". Ако се предвижда сурова зима, трябва да се подготви дървен заслон, който е изграден под формата на хижа над храстите и покрит с найлоново фолио.

Вариант за подслон на къпина за зимата

Вариант за подслон на къпина за зимата

Самите стъбла, оставени за зимата, се завързват на сноп и се огъват на земята. Те трябва да бъдат вързани за долния ред тел на решетката. В този случай не забравяйте за премахването на всички останали листа от клоните. Ако всичко е направено правилно, летният жител ще получи голяма реколта през следващата година.