Тази култура е класифицирана като слабо зимоустойчива и рядко се отглежда в северните райони. Но ако сортът къпина за Урал е избран правилно, тогава можете спокойно да засадите ранни плодове от ароматни вкусни плодове.

Устойчиви на замръзване сортове къпини

Разсадниците в Екатеринбург предлагат на местните градинари най-добрите устойчиви на замръзване растения:

 • Agavam е отдавна известен сорт в Русия, който може да издържи на студове до -40 градуса. Растенията са устойчиви на ръжда и антракоза. Добивът е среден (до 4 кг на храст с зрънце с тегло 3 г), но стабилен;
 • Честър Торнлес се счита за обещаващ сорт за суровите региони. Издънките му са без бодли, добивът е среден. Издържа на студ до -30 градуса и изисква подслон през зимата, но ще се вкорени перфектно в Сибир;
Сорт Честър без шипове

Сорт Честър без шипове

 • Дароу е друг представител на устойчив на замръзване сорт, който е популярен сред уралските градинари. Спокойно издържа на температури на въздуха до -35 градуса, но подслонът се препоръчва в сурова зима.

Сортове като Black Satin, Thornfrey, Izobilnaya са средно устойчиви, но се справят добре в студени райони, когато се отглеждат под приюти.

На бележка. За да могат къпините да пуснат корени в Сибир, засаждането и грижите се извършват при стриктно спазване на правилата на селскостопанската технология. Това предпазва храста от замръзване и осигурява добри добиви.

Кога е по-добре да се засажда

При отглеждането на ягодоплодни култури трябва да се вземат предвид особеностите на местния климат. В регионите отвъд Урал зимата идва рано. Това предотвратява нормалното вкореняване на храстите по време на есенното отглеждане на плантацията. Затова се препоръчва в Сибир да се засажда къпина през пролетта с разсад.

Разрешено е да се извършват работи по засаждане през есента в отопляеми оранжерии, където кълновете ще останат до края на зимата. Веднага след като земята се затопли достатъчно през пролетта, разсадът се прехвърля на постоянно място в градината.

Къде да засадите на сайта

Въпреки семейните отношения с малини, къпините са по-взискателни, когато става въпрос за избор на място. Културата се нуждае от много слънце (особено при отглеждане на къпини в Сибир) и защита от ветровете. Трябва да се вземе предвид и дълбочината на подземните потоци - подгизналите почви не са подходящи за растението.

За да отгледате добра плантация от къпини в Урал и Сибир, ще трябва да се погрижите за плодородието на обекта. Прекалено подкиселените и тежки почви не са подходящи за култура. Най-добрите условия са черноземните почви, но и глинестите почви с високо съдържание на хумус също ще отговарят.

Забележка! Опитните градинари успяват да отглеждат добри култури на изчерпани почви, правилно хранене

При избора на място за къпина се взема предвид и близостта до други култури. Дърветата, разположени наблизо, ще засенчат зрънцето, което ще се отрази негативно на качеството на плодовете и може да доведе до заболявания на храстите.

Най-добрият съсед за къпини е малина - тези култури имат добра съвместимост. Основното нещо е да се поддържа разстояние между насажденията от поне 1,5 м, така че храстите да не пречат на развитието на другия.

Важно! За да се избегнат болести по къпиновите храсти, те не могат да се засаждат в близост до зеленчукови градини. Не се препоръчва използването на бивши зеленчукови лехи - спори на гъбички и ларви на вредители остават в земята след своите предшественици.

Предпосадни работи

Преди да бъде планирано засаждането на разсад, градинарите извършват подготвителни мерки през есента:

 • премахват се ненужните растения от мястото;
 • всички коренища са изкоренени;
 • плевелните трайни насаждения се унищожават.
Подготовка за есенна площадка

Подготовка за есенна площадка

Последният етап от работата по засаждане е изкопаването на цялата площ, отредена за зрънцето. Дълбочината се поддържа на байонет с пълна лопата. Торовете се разпределят равномерно върху градинското легло (15 г суперфосфат, 20 г калиев сулфат, кофа хумус - за всеки квадратен метър) и се разграбват в почвата.

Обучение

С пристигането на пролетта продължава подготвителната работа, която започва веднага, когато снегът се стопи. По-нататъшното развитие на растенията ще зависи от тези дейности.

Подготовка на сайта

Дупките се приготвят 7-10 дни преди засаждането на разсада. Тъй като кореновата система на къпината се развива активно, костилките трябва да са достатъчно просторни. Най-добрият вариант е параметър от половин метър за дълбочината на отвора и неговата ширина.

Ако торовете не са били внасяни в почвата по време на есенната работа, това може да се направи сега, но в различно количество. 0,100 кг суперфосфат, 0,050 кг калиеви торове, 5 кг компост се добавят към всяка част от почвата, извлечена от дупката. Две трети от получената смес се изсипва обратно в ямата, покрита с малък слой плодородна почва.

Подготовка на разсад

Когато купуват разсад, те обръщат внимание на състоянието си. Корените се проверяват - те трябва да бъдат добре развити, твърди, леко влажни и без признаци на заболяване. Повредените корени трябва да се отрежат, а точките на среза да се поръсят с активен въглен или да се обработят с пепел.

Избор на разсад

Избор на разсад

Ако издънките са придобити с бучка пръст, се препоръчва леко да се подкопа кората върху издънката. По този начин те проверяват дали стъблото е пресушено. Разсадът със затворени корени се потапя в дупките заедно със земята, след като добре се навлажни.

Как да засаждаме разсад от къпина

Къпините се засаждат в ями в изправено положение, като внимателно се разпределят корените върху земната туберкула. Кълновете се поръсват по такъв начин, че кореновата шийка да е заровена не повече от 2 см или да е на ниво с почвената повърхност. Те работят и при засаждане на храсти в изкопи.

Схемата на засаждане зависи от вида на културата:

 • разликата между изправените растения се поддържа в рамките на 0,7-1,5 m;
 • за пълзящи видове пространство е необходимо повече - от 2,5 до 3 м;
 • ако росите са засадени по-плътно, тогава трябва да се погрижите за подреждането на опорите за издънките;
 • независимо от вида на къпината, разстоянието между редовете се поддържа най-малко 2 m.

След като приключите със засаждането на разсад, земята около храстите е добре утъпкана и обилно напоена (½ кофа за всяко растение). След това кръгът на багажника се мулчира със сухи дървени стърготини, торф и др. слоеве от 8-10 см, а издънките се съкращават до 5 см.

Поливане след растенията

Поливане след растенията

Последващи грижи

Важно е след засаждане на къпини в Урал и грижи за тях. При неправилна селскостопанска технология не само няма да има реколта, но и самите растения могат да умрат.

Поливане

Не се надявайте, че къпините са устойчиви на суша култури. През първата година след засаждането растението трябва да се полива обилно, за да може да се вкорени добре и да даде необходимия брой заместващи издънки. През следващите години водата се полива въз основа на метеорологичните условия, като се използва капково напояване през горещите сезони, както и по време на узряването на плодовете.

Подхранване

Ако насаждението се отглежда на плодородни почви, торът, който е бил внесен по време на засаждането, ще продължи 3 години. След това трябва да освежите храната, като направите пролетно хранене.

На трапезни почви площадката се тори ежегодно, като през есента се добавят безхлорни калиеви торове (20 g) и фосфат (100 g) под всеки къпинов храст. През пролетта върху плантацията се разпръсква компост или хумус - до 8 кг / кв.м.

Жартиера с решетка

В зависимост от сорта, къпиновите издънки могат да достигнат големи размери и не можете да направите без подкрепа тук. За решетката трябва да се погрижите предварително, докато храстите са все още малки.По протежение на редовете в бръмбара, на разстояние 6-10 м един от друг, се вкопават стълбове, върху които, докато растат издънките, редиците от тел ще се простират.

Къпини на решетка

Къпини на решетка

Първият се полага на ниво 1 м от земята, следващите - равномерно на всеки 20-40 см.

Можете да коригирате клонове по 3 различни начина:

 • в право изправено положение, обхващащо всеки издънка между 3 жични реда;
 • жартиера с форма на ветрило позволява на клоните да растат по-свободно и осигурява ултравиолетов достъп до плодовете;
 • разпределение на стъблата хоризонтално по телта в различни посоки на височина 1,5 м от земята.

Що се отнася до пълзящата къпина, всеки фермер самостоятелно решава доколко решетката е необходима на растенията.

Подрязване

Първото скъсяване на храста настъпва по време на засаждането на разсада. През есента на тази година всички издънки се отрязват напълно, подготвяйки храста за зимата.

През следващите сезони резитбата се извършва по следния принцип:

 • след прибиране на реколтата остават само настоящите издънки, като се отстраняват миналогодишните и повредени;
 • през пролетта те извършват санитарно рязане на замръзнали стъбла и съкращават заместващите издънки до 2 метра в куманик и до 3 метра при росички.

Извършва се и пролетно прищипване на върховете на заместващите стъбла, пораснали до дължина 0,8 м. Тази процедура се извършва през май или началото на юни.

Подслон

В Сибир и Урал всички сортове къпини се нуждаят от подслон за зимата, ако издънките останат да дават плод през следващата година. Стъблата на всеки храст са вързани заедно и внимателно огънати на земята. Издънките са покрити с листа, торф или смърчови клони. С настъпването на зимата се препоръчва къпините да се покрият отгоре с добър слой сняг.

Подслон къпинови смърчови клони

Подслон къпинови смърчови клони

Забележка! Ако сортът е достатъчно устойчив на замръзване и адаптиран за северните региони, можете просто да отрежете всички издънки, оставяйки къси пънове. В този случай те няма да се нуждаят от подслон.

Опитът на сибирските градинари

Благодарение на животновъдите къпините в студените райони станаха достъпни не само за индустриалните фермери - сибирските летни жители също започнаха активно да го изстискват. Опитните градинари са готови да споделят своите тайни с начинаещи, оставяйки обратна връзка за техниката на отглеждане на култури.

Олег: „Живея в Челябинск, където климатът не е много благоприятен за ягодоплодни култури. Но през годините на лятната практика той разработи собствена тактика в земеделските технологии. Вярвам, че устойчивите на замръзване сортове (като Agavam) също трябва да бъдат защитени през зимата. Това ще помогне да се избегнат различни непреодолими сили и ще има положителен ефект върху реколтата през следващата година ”.

Анна: „Със съпруга ми се занимаваме с отглеждане на малини и къпини в големи количества (ние сме фермери), така че засадихме няколко сорта култури. През годините стигнахме до извода, че най-добрите сортове къпини за Урал са Agavam, Darrow, Triple Crow, Oregon, Eldorado. Те понасят добре нашите зими и дори на не съвсем плодородни почви се получават вкусни големи плодове ”.

Николай: „Бих искал да споделя моя опит, докато извършвам развъждането на къпини в Новосибирск. На сайта си имам специално засадени маточни храсти от устойчиви на замръзване сортове. Всяко растение е разположено в центъра на квадрат със страни от 3 м (това улеснява работата със страничните издънки). През лятото в близост до храста растат няколко потомци, които през септември отрязах от майчиното растение и ги пресадих в саксии. Кълновете са презимували в оранжерията. В началото или в средата на април къпините могат да се засаждат на постоянно място, като внимателно се прекарват заедно със земята от саксията. "

Странично потомство

Странично потомство

Людмила: „Искам да споделя горчивия си опит в отглеждането на къпини. След първата зима не бързах с отварянето на храстите - изчаках времето да се подобри. В резултат на това пробудените пъпки pererereli, и аз останах без реколта. Сега се опитвам да отворя храстите, преди да набъбнат пъпките, и веднага да извърша формирането. "

Така че къпините в Урал не се разболяват и дават големи добиви, засаждането и отглеждането се извършват компетентно. С много усилия, дори и в суров климат, можете да поглезите семейството си с вкусни пресни плодове.