Развъждането на пилета в домакинството е много важен процес, тъй като собственикът в този случай получава не само яйца, но и месо. Наложително е да поддържате добитъка си здрав. Това се случва, че пилетата изведнъж започват да умират, а собствениците не знаят какво да правят в тези случаи. Но симптомите на болестта можеха да бъдат разпознати предварително, трябваше само да се погледнат техните домашни любимци. На първо място, трябва да обърнете внимание на гребена. Ако гребенът посинее при пилетата и те умрат, ветеринарният лекар трябва да ви каже да лекувате.

Как изглежда гребенът, неговите функции

Гребен се нарича формация на главата на птиците. Това е един вид израстване на месеста консистенция, което е присъщо на реда на пилешкото месо. Необходим е за терморегулация на тялото на пилето, пренасочва кръвта към кожата на тялото на птицата. Той става по-интензивен на цвят в резултат на пубертета. Подобни признаци се активират по време на разплод на пилета. Птиците от други видове имат гребен на главите си.

Малко хора знаят, че гребенът на петел или пиле се предлага в различни видове и форми. Например:

 1. Листни - Този гребен се среща при обикновените пилета. Има плоска форма с големи зъби. И двете са в изправено положение и могат да бъдат окачени отстрани.
 2. Розов. Формата му е доста необичайна. Прилича на плака в хоризонтално положение и с туберкули. В края туберкулите се сливат в един голям гръбначен стълб.
 3. Граховата мида прилича на грахова шушулка.
 4. Формата му, подобна на ядка, е подобна на предишната версия, но в същото време има по-голямо уплътняване и донякъде напомня на половината орех.
 5. Възбуден. Още в самата основа този хребет започва да се раздвоява на две части.
 6. Корона. Този вариант е точно копие на рогообразния, с тази разлика, че частите му имат няколко отделни зъба.

Пилета

Много хора толкова харесват този орган в петел, че са щастливи да правят маски от тази птица със собствените си ръце. За да направите това, използвайте схема или шаблон, чийто чертеж се прехвърля на синя хартия и се прави шаблон.

Гребенът на петел стана черен, какво е това и как да се лекува

Мнозина се интересуват от въпроса: "Защо гребенът на петел става син през лятото?" Ако гребенът на петела е променил цвета си и е станал син, това означава, че здравето на птицата не е наред. След като го разгледате по-отблизо, можете да определите заболяването и да предпишете лечение.

Гребенът почерня

Ако гребенът е почернял на петела, тогава първата причина може да е банален дефицит на витамини. Възможно е да се коригира ситуацията, ако в храната се въведе достатъчно количество витамини. В този случай е необходимо да се защити напълно индивида от общото стадо и да се следи състоянието на здравето му.

Гребенът на петела е почернял

Почерненият орган може да показва и по-сериозно заболяване - пастерелоза. Това заболяване е инфекциозно и може да зарази цялото стадо възможно най-скоро. В същото време не е изключен летален изход на птицата.

Важно! Пастерелозата се появява, когато кокошарникът не е достатъчно чист. В този случай инфекцията може да попадне в нея с помощта на заразено оборудване.

Това заболяване се развива много бързо. Ако гребенът е почернял при пилетата, тогава трябва да ги наблюдавате през целия ден.

Когато симптоми като:

 • летаргия;
 • изхвърляне от клюна и ноздрите;
 • зелени изпражнения

Пастерелозата е позната на всички като холера. Много хора разбират, че е почти невъзможно да се бориш с него. Но все пак при първите симптоми на птиците можете да се излекувате, ако прилагате антибактериални лекарства, както и сулфонамиди. Ако птицата е болна в продължение на няколко дни, тя трябва незабавно да бъде убита и изхвърлена. След това цялата стая трябва да бъде почистена и дезинфекцирана. За тази цел се използват варови и димни бомби.

Важно! С черен нюанс на гребена трябва незабавно да нахраните петела с витамини. Ако след това той остане муден, тогава определено трябва да се свържете със специалист, който диагностицира заболяването и предписва курс на лечение, казва ви какво да правите и защо.

Измръзващ хребет

Има ситуации, когато петел има черни петна по гребена. Това се случва, когато една птица, намирайки се навън при силна слана, просто замръзва мидичката си. В случай на измръзване цветът не само на гребена, но и на обеците и крачолите ще се промени.

След това се предприемат следните мерки:

 1. Птицата трябва да бъде отведена в топла стая, където всички замръзнали части на тялото ще се отдалечат и ще започнат да функционират нормално.
 2. Два пъти на ден намажете органа с алкохол или брилянтно зелено.
 3. Освен това гъската мазнина и терпентинът са от голяма помощ.

Петна по билото

Въпреки че измръзването няма нищо общо с размножаването, все пак трябва да се отървете от този проблем.

Гребенът кърви

В повечето случаи кръвта върху гребена показва, че двамата мъже не са споделяли територията и в процеса на подреждане на връзката, петлето е било ранено. Има моменти, когато пилетата бият млад петел. След това този индивид се отделя от основното стадо.

Раната трябва да се третира със слаб разтвор на калиев перманганат. Те могат да спрат кървенето, както и да дезинфекцират мястото на порязване. Ако това не бъде направено, върховете на петела първо ще почернеят, а след това ще отпаднат напълно.

На въпроса "Защо пилешките миди стават сини и те умират?" има много отговори, единият от които казва, че промяната в цвета на гребена при пилето означава, че има нещо нередно в здравето му. В този случай трябва да се свържете със специалист дори в случай, когато са се появили напълно незначителни симптоми.

Важно! Ако този орган на пилето е станал почти кафяв, това са първите предупредителни признаци за псевдочумна болест. Това заболяване се разпространява в случая, когато пилето е изяло отпадъците или черупките от варени яйца. Ето защо гребенът става черен при пилетата.

По време на инкубационния период болестта е невидима. Едва след появата на чернотата по билото може да се предположи каква може да бъде диагнозата на птицата. Всеки индивид, идентифициран с болестта, трябва да се съхранява в отделна стая. Птицефермата трябва да се дезинфекцира, а самите птици да се наблюдават в продължение на месец и да им се дават лекарства за профилактика. Трябва да се има предвид, че болна птица не се лекува. Той трябва да бъде убит и изхвърлен, за да се избегне бъдещо замърсяване.

Гребенът посиня

Ако гребенът на пилето посинее, това показва, че птицата е болна от много сериозно заболяване, което не може да бъде излекувано. Това заболяване се нарича птичи грип, от който птиците бързо ще умрат.

Птичи грип при пилета

Трябва да се вземат предвид основните му характеристики:

 • Синьо или почерняване на органа;
 • Птицата започва да диша тежко;
 • Летаргията се проявява в добитъка;
 • Гласът ще хрипне;
 • Подуване на врата и главата;
 • От клюна и носа се появяват лигавици.

Ако специалистът наистина е разпознал болестта по птичия грип, тогава добитъкът трябва спешно да бъде убит и унищожен. Птицефермата се дезинфекцира, в противен случай други птици, които са поставени в заразената птицеферма, също ще умрат. Инкубационният период продължава само два до три дни, като през това време трябва да наблюдавате пилетата.

На бележка! През зимата пилетата също могат да замразят миди, тя ще потъмнее и ще стане лилава.За да се отървете от това неприятно усещане, птиците трябва да бъдат поставени в топла стая, откъдето излизат напълно здрави. Освен това болното място се намазва с вазелин или се разтрива с алкохол.

Бял цвят на гребена

Понякога те питат: "Защо едно пиле има бледо миди?" Появата на бял цъфтеж на гребена на кокошката, който постепенно засяга котешките котки, означава, че птицата е била ударена от струпясване. Нещо повече, тази болест е наричана в народите „бял ​​гребен“. В този случай клането на домашни птици не се извършва, тъй като това заболяване може лесно да бъде излекувано. През това време пилето се чувства зле и става летаргично.

Веднага щом се появят първите признаци на заболяване, стаята трябва незабавно да се почисти и дезинфекцира. Местата, които са засегнати от болестта, трябва да се смазват с глицерин заедно с йод. За този продукт трябва да вземете пропорция в съотношението на една част йод и пет части глицерин и да разбъркате старателно до гладка смес.

Бял цвят на гребена

Отговори на често задавани въпроси

Много хора задават въпрос във форумите: „Защо гребенът на бройлери става син?“ Първата причина може да е повишаване на телесната температура. Алтернативно, обезцветяване може да възникне поради заболяване на птицата в резултат на инфекция.

Ако фермерът забележи промени във външния вид на пилетата, те трябва незабавно да бъдат показани на ветеринарния лекар. Или просто направете промени в условията на задържане.

Забележка! Ако мидата на пилето е станала бледа, това най-вероятно означава, че тя не получава фуража, който е необходим за нейния живот. На първо място, това може да означава, че птицата е нездравословна.

Белезникав гребен може да бъде причинен от:

 • Левкемия;
 • Аскаридоза;
 • Туберкулоза.

В тези случаи е наложително да се вземат мерки и своевременно да се лекуват птиците.

Болестите на птиците имат различни симптоми, но остава един, почти еднакъв за всички птици - промяна в цвета на гребена на пилета или петел. За да се излекува добитъкът навреме, е необходимо внимателно да се наблюдават пилетата и петлите. При първото поражение на индивидите от болестта, лечението трябва да започне незабавно, в противен случай птиците могат да изчезнат. Само в случай на внимателна грижа и отглеждане на птиците в къщата птицефермата ще постигне висока производителност на пилетата, тоест ще получи не само яйца, но и месо.