Може би всеки пуешки фермер е попадал на ситуация, при която птиците падат на крака. В тази ситуация пуйките се чувстват безпомощни и, давайки силен глас, искат да получат бърза помощ от собственика. Ефективната терапия е особено важна в случаите, когато превантивните мерки не са помогнали за справяне с инфекциозните заболявания. След като разбрахте защо пуйките падат на крака как да се лекува това заболяване, можете да спасите цял добитък.

Причини за падане на пуйки на крака

Защо пуйките падат на крака? Основните причини, поради които лапите могат да се огъват, трябва да бъдат приписани:

 • Отглеждане в малка затворена площ от голямо стадо. За да може птицата да се развие пълноценно, тялото се формира здраво и крайниците функционират нормално, пуйките се нуждаят от просторна разходка. Ако голям брой индивиди се държат в близък волиер, това води до масивно падане на птицата на крака.
 • Липса на внимание към здравето на стадата: пренебрегване на систематичните превантивни мерки. Ваксинациите често се игнорират в малки домакинства, което може да ги спаси от много заболявания.
 • Липса на знания, които помагат да се осигури навременна и ефективна терапия при заболявания на краката при пуйките.
 • Липса на калций в диетата. В пълно и правилно меню за домашни птици трябва да присъстват черупки, креда и черупки от домашни яйца. Неправилната диета може да накара птиците да паднат на крака.
 • Голям процент от разнообразни мазнини, витамин А, царевица и соя в диетата. Много често такава диета кара стадото да пада на крака. В резултат на това птицата може да умре.

Турция

Как правилно да се определи причината за падането на пуешките птици на краката им

Преди започване на терапията е необходимо да се установи причината за падането на птицата на крака. В някои случаи не се налага медикаментозно лечение. За да определите причината, трябва:

 • Обърнете внимание на поведението на птиците. Болна птица няма да се приближи до хранилката и поилката. Пуйката ще изглежда неподредена и болезнена, а перата ще започнат да се слепват. Поведението ще бъде вяло, вратовете на пуйките ще се огънат. Тези симптоми ще показват развитието на болестта.
 • В случаите, когато пуйките са активни и ядат много, но все пак падат на крака, можем да говорим за неправилни условия на отглеждане, в резултат на което птицата започва да пада от краката си. В този случай ще е необходимо да се разшири помещението за отглеждане на пуйки и клетки на открито за разходка. Трябва да обърнете внимание и на храната, която трябва да бъде качествена и пълноценна. Витаминните добавки трябва да бъдат включени в ежедневното меню. Можете да помогнете на птицата да се изправи и да се преобърне. Неприемливо е да се опитвате насила да завъртите лапите в правилната позиция.
 • При пуешките птици краката са усукани: какво да правя и как да помогна на млада птица? Независимо от причината да паднат на крака, слабите птици трябва да бъдат изолирани от здрави индивиди. Само след пълно възстановяване пуйките могат да бъдат върнати в общото стадо.

Болести на пуешките птици, които водят до падания по краката им и тяхното лечение

Ако пилетата паднат на крака, причината и лечението са посочени по-долу.Има видове заболявания, при които пуйките не се изправят или се движат трудно. Най-често срещаните заболявания включват:

 • Артрит, който представлява опасност за здравето и правилното развитие на птицата. Защо пуешките птици седят на крака и накуцват, как да се лекуват - това често притеснява животновъда. Обикновено причината, поради която артритът започва да се развива, се дължи на излишния протеин във фуража. В резултат на болестта птицата започва да страда от изкривяване на краката (лапите могат да се обърнат в другата посока), увеличаване на ставите. Птицата пада на крака и вече не може да се движи. При тежък артрит пуйките умират. Като превантивна мярка е важно да се осигури достатъчно място за разходка и да се нахрани стадото правилно. Ако артритът е открит при пуешките птици, как да се лекува? За терапевтични цели ветеринарните лекари предписват антибиотици и антивирусни лекарства (ампицилин, полимиксин, сулфадиметоксин). Лечението продължава 5 дни. Лекарствата се смесват с храна или се инжектират интрамускулно. Птицата се нуждае от помощ, за да седне. Необходимо е да се извърши генерално почистване в стаята и да се смени постелята.
 • Защо пуйките си извиват краката, а лапата изглежда крива? Причината може да е нюкасълска болест, засягаща едновременно всички млади животни. Гушата на птицата започва да се подува и да се подува, появява се зловонна диария, индивидът предпочита да лежи цял ден. Краката на птицата могат да се изкривят неестествено. За съжаление е невъзможно да се спаси птицата в тази ситуация. Парализата се развива бързо и пилетата бързо умират. За превантивни цели е важно стадото да се ваксинира навреме. Не се опитвайте да завъртите краката обратно в правилната позиция.
 • Тифът е опасно инфекциозно заболяване, което води до нестабилност в походката на пуйките. Доста често болните индивиди умират, но дори птицата да оцелее, по-добре е да не оставяте птицата в общата птица, тъй като тя се превръща в носител на инфекция. Ако се открие коремен тиф, е забранено да се изнася готова продукция от птицефермата. За профилактика стадото трябва да бъде ваксинирано своевременно. Лапата на пуйката е усукана, какво да направите е първият въпрос, който възниква в тази ситуация. Препоръчва се домашните птици за коремен тиф да се лекуват със сулфатни лекарства (сулфахиноксалин, сулфаметазин, сулфатиазол и сулфадиазин). Често сулфонамидите могат само да потиснат растежа на микроорганизмите и да увеличат производството на яйца, да подобрят усвояването на вода от организма. Продължителността на лечението е 7-10 дни, ако пилетата имат проблеми с краката.
 • Ревматизмът се развива при пуйки, които живеят в студени и влажни помещения. В този случай птицата изпитва силна болка, често седи на краката си. Постепенно отслабва и умира. За да се избегне такъв тъжен изход, е много важно да се осигурят на пуйките добри условия за отглеждане. По време на терапията диетата с птиче птиче месо трябва да се допълва с креда, черупки и прясно окосена зелена трева. Поддържайте стадата на топло и сменяйте постелките на всеки 2 дни. При първите признаци на еверзия на лапата на пуйката, лечението трябва да започне незабавно.
 • Синовитът е заболяване, характеризиращо се с възпалителен процес в ставите. Птицата започва да страда от бледност на коралите, куцота, подуване на ставите, летаргия. При тежка форма на синовит се появява диария. Птицата пада на крака и издава силен вик, за да привлече вниманието на собственика. Крайниците могат да се подуят. Краката на пуешките птици се разделят; какво да правя, как да им помогна? Антибиотици като Gallimycin, Baytril или Tilan трябва да се използват за лечение на синовит. Tilan 200 е най-ефективен и трябва да се инжектира в гръдния мускул на птицата. Много е важно терапията да започне възможно най-рано, което ще увеличи шанса за възстановяване. Ще бъдат необходими повече от 5 дни за лечение.

Болести на пуешките птици, които водят до падания по краката им и тяхното лечение

След като проучихте основните заболявания на краката при пуешките птици, техните признаци и лечение, можете да вземете навременни мерки и да избегнете масова смъртност на стадото.

Предпазни мерки

За да се избегнат тъжните последици от изброените по-горе заболявания, е важно да се вземат превантивни мерки.

 • Осигуряването на стадото с дълги разходки в добре проветриви открити пространства е основното условие за отглеждане. Малките пуйки (дневни и по-възрастни пилета) обикновено се движат много в търсене на храна, това им позволява да укрепят краката си и да ги предпазят от огъване, за да се гарантира правилното им формиране.
 • Птицата трябва да прекарва много време на открито през лятото, тъй като липсата на ярка светлина влияе отрицателно върху здравето на пуйките.
 • Важно е да се обърне внимание на менюто на птиците, така че фуражите да компенсират липсата на витамини и микроелементи. Полезните добавки ще помогнат на вашите лапи да се оформят правилно и ще избегнат падането на краката ви.
 • Излишъкът от този или онзи продукт е неприемлив! Това води до нежелани последици.
 • Сламата трябва да се сменя на всеки 2 дни. Също така е важно да се следи състоянието на отпадъците. Поради голямото тегло на птиците, слама или дървени стърготини бързо се компресират и стават неизползваеми.
 • Климатът в къщата трябва да е сух и топъл.
 • Наложително е системно да се дезинфекцира къщата, за да се избегне разпространението на инфекцията.

Вземайки превантивни мерки правилно и своевременно, можете да бъдете уверени в здравето и дейността на стадото. Освен това е по-икономично да се спазва превенцията, отколкото да се лекуват възникналите заболявания. Много е важно да не пренебрегвате важността на ваксинацията и да я извършвате самостоятелно или с помощта на ветеринарен лекар. Ако въпреки това болестта се е разпространила в цялата птицеферма, е необходимо да прехвърлите болните индивиди в изолирана стая своевременно и незабавно да започнете лечението, което ще увеличи шанса за възстановяване.