Развъждането на пилета е популярна дейност сред фермерите. Той е един от най-печелившите и продуктивни. Пилетата се отглеждат за месо, яйца, пух и пера. Разходите са относително ниски. Основната част от средствата се изразходват за подреждане на птицефермата, закупуване на оборудване и закупуване на млади животни.

Грижата за пилетата изисква най-голямо внимание. Те могат да се излюпват самостоятелно или да се отглеждат, закупени в птицеферма. Но във всеки случай пилетата се нуждаят от специални условия за задържане. Много птицеферми се чудят защо пилетата умират. Правилата за грижа за пилетата и навременното идентифициране на симптомите ще помогнат да се разбере това.

Правила за домашна грижа за пилета, бройлери и пилета

В ранните дни на живота

При еднодневни пилета на възраст до 4 седмици терморегулацията е много слаба. Следователно те се нуждаят от допълнително отопление. През първата седмица трябва да осигурите температура почти като в инкубатор (35-36 градуса). След това всяка седмица температурата постепенно се понижава с няколко градуса и така до 20-21. Температурата се повишава с помощта на допълнително осветление или газов нагревател. Термометърът ще ви помогне да контролирате температурата.

След месец пилетата се прехвърлят в по-просторна къща. За седмични пилета наличните инструменти са подходящи като поилки и хранилки: фуражът може да се излива в капаци от кутии, вода в капаци от стъклени буркани. Но за менструация вече са необходими пълноценни поилки и хранилки.

Пиене на пилета с антибиотици

На бележка! Накълцано варено яйце, царевична крупа са подходяща храна за новородени пилета.

Седмичните птици добавят към диетата извара, натрошено жито, нарязани зеленчуци. До 4-5 седмична възраст е по-добре да се въздържате от ечемик и овес, те ще бъдат лошо усвоени.

Грижи за бройлери

Пилетата-бройлери се различават от обикновените пилета по това, че наддават много бързо. Следователно те трябва да бъдат снабдени в по-големи количества с комбиниран фураж. Той трябва да съдържа протеини, витамини и микроелементи, необходими за интензивно развитие. Храната трябва да бъде свободно достъпна и коритото винаги да е пълно. При балансирана диета всички проблеми в грижите за бройлери ще бъдат сведени до минимум.

Както при нормалните пилета, трябва да се внимава да се осигури подходящо осветление за малките бройлери. Уверете се, че в къщата няма течение. За да се предотврати появата на паразити и болести при пилетата, наложително е да се поддържа ред и хигиена в кокошарника. Най-важните условия за поддържане на добра хигиена са:

 • ежедневно почистване в мястото на задържане;
 • периодична дезинфекция на целия птичи двор, оборудване;
 • хранилките и поилките трябва да са чисти;
 • редовна подмяна на постелята (за да остане по-дълго суха, трябва да използвате абсорбенти - слама, дървени стърготини);
 • достатъчно място за млади животни - за да могат птиците да се движат напълно и да се развиват;

Защо пилетата умират?

Пилетата са податливи на инфекциозни и неинфекциозни заболявания, които трябва да бъдат идентифицирани своевременно. Поради тези заболявания добитъкът може да умре в много ранна възраст. Често се случва пилета и бройлери да спят и умират, лечението не им помага. Възможни причини:

 • Хипотермия (хипотермия). Терморегулацията не работи при пилета до месец. Ако не създадете допълнително отопление, те ще имат хипотермия. Младите животни стават мудни, може да започне диария и да се развият респираторни заболявания.Тъй като едноседмичното пиле все още не е узряло, имунната система не работи добре, хипотермията може да доведе до смърт.
 • Пулороза... Това заболяване се предава на пилето по време на инкубацията, когато е в яйцето. Пиленцето се ражда вече заразено, два или три дни - и то умира. Болните индивиди могат да заразят здрави птици. Ето защо е необходимо своевременно да се идентифицират признаците на заболяването и да се поставят под карантина пациенти. С пулороза пилетата ще спуснат крилата си, непрекъснато ще скърцат и хулят. Техните изпражнения са бели или зелени.
 • Кокцидиоза... Инфекцията е опасна за пилета, които са на няколко дни или седмици. Инфекцията се разбира заедно с храната. Започва диария, при която могат да се открият пяна, слуз, пръски кръв. Птицата отслабва драстично. Отгледаната мацка не умира от тази Е. coli, но тялото на едноседмично пиле не може да се справи с нея. Смъртта идва.
 • Блокиране стомаха... През първата седмица от живота пилетата могат да вземат негодни за консумация неща, например дървени стърготини. В този случай пилето не може да бъде спасено, стомахът е блокиран, той умира.
 • Микоплазмоза... Причината за заболяването е отслабването на имунитета на птиците. Това се случва при неблагоприятни условия на отглеждане и хранене. Предимно млади животни са податливи на микоплазмоза, чиято възраст е 1-2 седмици. Симптоми: намален апетит, кашлица, хрипове в трахеята, лигавично отделяне от клюна. Смъртността от микоплазмоза достига 15-30%.

Пилетата са лесно податливи на инфекции

Причини за смърт на възраст от един месец

 • Хипертермия (прегряване). Топлината е дори по-опасна за пилетата, отколкото студена. Поради прегряване седмичните, месечните и възрастните птици могат да умрат. Прегряването е особено опасно за бройлери. Прегряващите бройлери започват да хриптят, издърпват вратовете си. Особено опасна е комбинацията от прегряване с липса на пиене. Гребенът за бройлери ще посинее, ще се набръчка и интоксикацията ще започне. Те ще започнат да спускат крилата си. Това е придружено от загуба на апетит, чревни разстройства.
  Поради хипертермия може да започне масивна смъртност на птиците. За профилактика на хипертермия дворът за разходка трябва да бъде оборудван с тенти. Не забравяйте да напоявате пилетата с прясна хладна вода, осигурете вентилация.
 • Орнитоза... Месечните пилета са най-често заразени. Апетитът им изчезва, жаждата им се увеличава. Мидито се спуска, придобива кафеникавосин оттенък. Крилото е разрошено. От клюна тече слуз. Пилето бързо се изчерпва, отслабва. Може да се появят конвулсии и парализа. Невъзможно е да се лекуват птици от пситакоза, тъй като терапията за това заболяване все още не е разработена. За да се предотврати разпространението на инфекцията, заразената птица се закла.
 • Чернови исуров въздух в кокошарника. Двете еднодневни и месечни пилета са чувствителни към тях. Тези условия също влияят неблагоприятно на възрастните птици. Но малките пиленца обикновено не издържат и умират.
 • Псевдочума (Нюкасълска болест). Болестта причинява увреждане на нервната система и дихателните органи на пилетата. Пилетата на всяка възраст могат да се разболеят от него, но за пилетата е най-опасно. Ето защо заразените индивиди трябва да бъдат поставени под карантина, в противен случай пилетата се заразяват от тях и умират.
  Симптоми на псевдочума: кихане, треска, разрошени пера, задух, зеленикаво-жълт стол. Птиците също ще имат затруднения да виждат, тъй като роговицата на очите става мътна.

Причини за смърт на възраст два месеца или повече

 • Рахит. Възниква поради хиповитаминоза. За да предотвратите рахит, трябва да осигурите качествена храна. Пилетата и възрастните пилета започват да падат върху лапите си. Те не могат да летят. Координацията на движенията е нарушена. В случай на усложнения възрастна птица все още може да оцелее, но двумесечно пиле умира.
 • Отровни растения... Когато птиците пораснат, им е позволено да се разхождат. Там те могат да кълват отровни растения. Силните отрови водят до мигновена смърт, слабите причиняват отравяне. Симптоми на отравяне: диария, конвулсии, повръщане, слабост, липса на реакция, повишена температура.
 • Неправилно хранене. Храненето с нискокачествени фуражи води до липса на микро- и макроелементи, протеини, витамини. Гнилата храна причинява отравяне, бактерии и гъбички, попадащи в тялото.

Рахит пилета

Типът фураж трябва да е съобразен с възрастта на птиците. Липсата на храна и прекомерното хранене могат да доведат до смърт.

Бройлери ще умрат: какво да правя, лечение

 • Лечение на пулороза. За профилактика и лечение най-често се използва фуразолидон. Ако къщата е голяма, 2 g от препарата се смесват с брашно, добавено към кашата в размер на 1000 пилета. В други случаи дозата е 2 g на пиле. Курсът е от 8 до 10 дни.
 • Лечение на кокцидиоза. Най-популярното лекарство е кокцидиовит. 1/25 гр. добавя се към килограм фураж. Курсът на лечение е седмица. Въпреки това, сместа трябва да се приготвя всеки ден нова, вече не е възможно да се приеме вчерашната подготовка.
 • Лечение на микоплазмоза. Тъй като терапията за микоплазмоза все още не е разработена, трябва да се вземат превантивни мерки. Кокошките носачки с подходящо хранене са по-устойчиви на болести. Редовната дезинфекция на къщата е задължителна. Болните индивиди се избиват за месо.
 • Методи за справяне с нюкасълска болест. Тъй като лечението все още не е разработено, болните индивиди се избиват. Здравите хора се ваксинират с ваксини La Sota и Bor-74. Птицефермата трябва да се дезинфекцира заедно с оборудването.

Важно.Как да пия бройлери, за да не умрат. Можете да спасите птицата в началния етап на отравяне. Тя получава активен въглен, смесен със сода, разреден в слаб разтвор на калиев перманганат. Тази смес се загрява и пипетира в клюна на всеки 3-4 часа.

Птицевъдите често забелязват, че пилетата им са мокри. Това е проблем, тъй като без да се елиминират причините за омокрянето, те могат да умрат. Може да има няколко причини:

 • Пилетата се накланят над поилката (тя трябва да е добре настроена и да е подходяща за възрастта).
 • Диария. Може да възникне поради инфекции, отравяния, недохранване.
 • Влажност и течения в къщата.

След като разбрахте защо пилетата от бройлери умират, трябва внимателно да наблюдавате добитъка. Навременното откриване на болести и лечението им при пилетата ще помогне за запазването на пилото. Условията им за задържане трябва да отговарят на описаните стандарти.