Саморазвъждането се превръща в популярна дейност. Отглеждането на пилета е полезно и може да се нарече без отпадъци. Пилетата са непретенциозни в храната, растат бързо и започват да бързат. Пилешкият тор е отличен тор. Когато инсталирате автоматични поилки и бункери за хранене на пилета в затворена къща, можете да го оставите без надзор в продължение на няколко дни.

Как да си набавим пилета

Развъждането на пилета у дома за начинаещи се препоръчва да започнете, като изберете порода и място за отглеждане. Породите пилета се разделят според целите на развъждането на: месо, яйце и месо. Месните породи нарастват до кланично тегло само за няколко месеца.

Пилетата могат да се държат в затворени кокошарници, клетки и дори на балкони в града, както и в яребици. Но за да се получат качествени показатели за получаване на яйца и птиче месо, е по-благоприятно да се държи в птицеферми с възможност за разходка на чист въздух. Когато избирате място за кокошарник, трябва да вземете предвид, че шумът и миризмите от птицата не пречат на съседите.

Развъждане на пилета у дома

В дачата или в частна къща помещението за отглеждане на пилета се избира от изчислението: 4-5 кокошки носачки или 3-4 месодайни породи на 1 m² площ, със същото изчисляване на броя на домашните птици те организират място за разходката му. Преустроена стара плевня или новопостроена, изолирана за зимата или за едносезонно отглеждане на месни породи, е подходяща за птицеферма. Месните породи могат да се отглеждат няколко пъти през лятото. През зимата птицата трябва да се държи при температура не по-ниска от + 10C °. При ниски температури лапите и гребените се замразяват при пилетата. За отопление на неизолирани помещения се използват специални инфрачервени нагреватели.

Птицефермата трябва да е на сухо място, за предпочитане на хълм, без възможност за наводнение през пролетта или по време на продължителен дъжд. При постоянна пряка слънчева светлина кокошарят ще прегрее силно, така че такова място няма да е най-подходящото за строителство.

Допълнителна информация. Оградата за разхождащи се птици е направена толкова високо, че птицата не може да излети.

Отглеждане на пилета

Къщата за пилета трябва да е суха и чиста. Планът на птицефермата, за задължителна обмяна на въздух, включва изграждането на прозорци и вентилация. Захранващата и изпускателната вентилация ще осигури правилния микроклимат в къщата.

Изискване за кокошарник

Прозорците в кокошарника са направени големи и ¼ от площта на пода. За зимна поддръжка се правят прозорци с двойни рамки, които се свалят за лятото.

Кокошарник

За да може птицата да излезе на разходка, са предвидени шахти, чийто размер е 30 * 40 см. В кокошарника трябва да се прокара светлина, особено местата на храната и поилките, както и кацалките. Нощувки - барове, необходими на птицата да спи и да си почива. Кацалките се правят в размер на 25 см на птица, многостепенни или успоредни един на друг, но със стълба за влизане.

Височината от пода на стъпалата варира в зависимост от вида:

  • за яйце - 90 см;
  • за месо - 60 см;
  • млад запас до 4 месеца - 30 см.

Кутиите за отпадъци са монтирани под напречните греди.

Преломи и гнезда за пилета

За да могат кокошките да носят яйца на спокойствие, за тях се правят специални гнезда. Гнездата са изработени от различни дизайни, като кутия, полукръгла или правоъгълна с вход. За удобство при събиране на яйца, покривът на гнездата е подвижен. Не забравяйте да поставите сламена постелка в гнездата.

Важно! Стените на кокошарника от дърво са варосани с вар, за да се предотврати появата на мухъл и различни паразити.

Хранилки, поилки и кацалки периодично се измиват и дезинфекцират. Котилото се сменя, когато се замърси или изхаби.

Една от важните характеристики на такъв дизайн на кокошарник е инсталирането на прегради срещу проникването на гризачи и хищници, особено в конструкции без основа. За това в дъното на сградата се пълнят метални листове.

Затопляне на кокошарника за зимата

Бетонирането на пода улеснява почистването. Изолацията на бетонния под е особено важна за зимното пребиваване на птицата. Като изолация могат да се използват постелки от слама или дървени стърготини. Дървени дъски могат да се полагат върху бетонния под, като се спазват пролуките между тях, или да се поставят готови дървени палети. Палетите и дъските се обработват с антисептици, дезинфектанти. Често в кокошарниците подът е направен с лек наклон за удобство на санитарното почистване и измиване.

Био отпадъци от домашни птици

Съвременните технологии предлагат използването на биобактерии за преработка на птичи изпражнения на местата, където се отглеждат домашни птици. Ферментационен препарат, съдържащ живи бактерии, безопасен за пилета, елиминиращ миризми и генериращ допълнителна топлина, особено когато се съхранява през зимата, се излива върху дървените стърготини. При използване на постелята не се отделя вреден амонячен газ, постелката остава суха, това е особено важно, защото пилетата почистват перата в постелката. За използването на биологични продукти ще са необходими стърготини с голяма фракция; използването на торф в този случай е нежелателно.

Хранене

Технологията за хранене на пилета зависи от целта на отглеждането. За хранене на месни породи фуражите се използват за наддаване на тегло за кратко време, като се използват пшеница, царевица. За яйчните породи към диетата трябва да се добавят храни, които допринасят за по-доброто образуване на яйцето и черупката му. За производството на яйца към диетата се добавят креда и черупки, просо, ечемик и овес.

Фуражна черупка за пилета

За нормалното образуване и растеж на пилетата се изисква наличието на месо и кости и рибно-костно брашно, фуражна мая и минерални добавки.

При хранене през лятото се добавя прясна трева. Винаги имайте прясна вода в поилките всеки ден.

Важно! Трябва да се избягва прехранването с домашни птици, особено кокошки носачки, за да се избегне затлъстяването.

Пилетата се хранят два пъти на ден. Сутрин на пилетата се дава мека храна, състояща се от варени зеленчуци, с изключение на червено цвекло и зелени картофи. Вечер давайте сухо зърно, цяло или натрошено. Солта се добавя към храната, възможно е да се използва сух хляб. На пилетата трябва да се дава чакъл, каменни стърготини.

Ваксиниране на кокошки и пилета

За да ваксинирате птица сами, трябва да имате известен опит. Когато купувате пилета, трябва да имате представа дали родителското племе е било ваксинирано. Ваксинациите се правят за пилета и пилета, в съответствие с определен ветеринарен график. Лекарствата се използват под формата на интрамускулни инжекции, пръскане на целия добитък и вливане през носа и очите на птицата. След ваксинацията се изисква внимателно да се следи състоянието на птицата, за да се проследи възможната поява на странични ефекти и лоша поносимост на различни лекарства.

Ваксинация на пилета

Как да отрежете ноктите на пилетата

Когато отглеждате пилета в отворена къща с възможност за разходка, не е необходимо да отрежете ноктите, защото пилетата ги смилат естествено, когато грабват земята. Но в случай на поддържане на клетката или дълъг престой на дълбока постеля, както и нараняване, ноктите се отрязват със специални нокти за животни.При подстригване е важно да не докосвате живата част - съда върху нокът, който се вижда на светлината.

Когато пилетата се втурват

Пилетата започват да снасят яйца от 5-месечна до 3-годишна възраст, по-късно продуктивността им намалява. За да започне птицата да снася висококачествени яйца в достатъчни количества през този период, тя се нуждае от добро хранене, осветеност на къщата и благоприятна температура на въздуха - от + 17C ° до + 22C °. При ниски температури в кокошарника, през зимата, производството на яйца намалява, така че къщата трябва да бъде изолирана или допълнително отоплена. В кратки леки зимни дни птицата ще започне да спи много и да тича малко, така че кокошарникът е допълнен с лампи с приглушена светлина, оборудвани със сенници. Препоръчително е да оставите светлината включена от 6 до 19 часа. Включването на осветлението трябва да се мисли с плавно, постепенно увеличаване на яркостта - остър контраст може да изплаши птицата.

Пилетата започват да снасят яйца от 5-месечна до 3-годишна възраст

Отглеждане на пилета през зимата

Отглеждането на пилета целогодишно, за да се получат яйца, ще изисква изолиран кокошарник. Пилетата могат спокойно да отседнат при температура от + 10C ° в кокошарника, а когато излязат на разходка - до -10C °. Най-благоприятното пространство за отглеждане през зимата ще бъде просторен кокошарник, в който пилетата ще съществуват през целия студен период. Препоръчва се стените и особено покривът на къщата да се изолират с минерална вата или пяна. Преди и преди инсталирането на материалите за изолация, стените са защитени с пароизолационен филм. Вътре кокошарникът е обвит с OSB плочи. Опитните птицевъди препоръчват да поддържате къщата топла, като изолирате цялостната конструкция със строителни материали, за да спестите пари от електрически нагреватели.

На бележка! Изкачванията и вратите за пазене през зимата могат да бъдат двойни, така че студеният въздух да не навлиза внезапно в стаята при влизане и излизане.

Грижата за пилетата включва и внимание към тяхното здраве. Липсата на витамини, пренаселеността и други неблагоприятни фактори за поддържане причиняват различни заболявания. Мудните или заразени индивиди трябва да бъдат затворени отделно в клетки, за да не бъдат кълвани от силни роднини. Болната птица се храни добре, дава витамини и се засажда при допълнително осветление с ултравиолетова лампа. При липса на подобрения, невъзможността самостоятелно да се определят причините за появата на болести или различното състояние на птицата, те се обръщат към ветеринарния лекар.

Съвети и трикове

Няколко съвета за отглеждане на птици:

  • За да се върне избягало пиле или за лечение, то трябва да бъде уловено. За улов пилето се примамва чрез разпръскване на фураж или се използват специални устройства. Такива устройства се използват, за да закачат пилето за крака и по този начин да хванат, техният дизайн се състои от пръчка с тесен контур в края.
  • С развитието на неблагоприятни фактори по време на развъждането на пилета, те развиват състояние на стрес. Последиците от такива условия забавят растежа и развитието на пилетата, намаляват производството на яйца, водят до наранявания и в някои случаи до смърт на птицата. Стресовите фактори включват неправилни топлинни условия, висока влажност в помещението, липса на вентилация и различни шумове. За да се приведат пилетата в здравословно състояние, на първо място се елиминират неблагоприятни фактори, източници на шум, които могат да бъдат, например, неподходящо покривно покритие на кокошарник. Шумът от дъждовните капки, удрящи се в металния покрив, дори когато се разхождате под навес, е стресиращ за пилетата. За отстраняване от травматични условия птицата се пие с витамини и лекарства.
  • При отглеждане на кокошки носачки у дома в случай на ваксинация или лечение с антибиотици, лекарствата се прилагат интрамускулно. За пилетата тази процедура е болезнена, провежда се самостоятелно или с помощта на ветеринарен лекар.Прави се инжекция в гръдния мускул, отстъпвайки на няколко сантиметра от килевата кост, която се намира в средата на гръдната кост. Иглата се вкарва 1,5 mm, бавно инжектиране на лекарството. В случай на използване на няколко лекарства, частите на гръдната кост, в които се прилага инжекцията, се редуват.

При отглеждане на пилета у дома в случаи на антибиотично лечение, лекарствата се прилагат интрамускулно

Често срещани въпроси

Поправете младия растеж

Резервни пилета са пилета, които се отглеждат за попълване на общата популация на кокошки със стареещи домашни птици, болести или други причини, които изискват промяна или обновяване на стадото. Заместващите пилета се отглеждат, за да обновят предимно яйчни породи пилета. Ако отглеждате пилета като говеждо месо, например бройлер, поради краткия си период на отглеждане не се изисква подмяна на добитъка.

Поставете яйцата от хладилника под пилето

Важно! Само оплодените яйца, съхранявани при стайна температура в изби или мазета, трябва да се поставят под кокошката за люпене. Оплодени яйца се получават от взаимодействието на кокошка с петел, а индустриалните яйца, използвани за храна и съхранявани в хладилника, не са подходящи за разплод.

Могат ли пилетата да ходят под дъжда

Пилетата могат да се разхождат под дъжда, но без тежка хипотермия. Птиците обикновено регулират престоя си в лошо време сами. Но в зависимост от породата трябва да помислите как да се грижите за кокошките. В края на краищата, ако пилетата нямат къде да изсъхнат след дъжда, тогава е по-добре да не ги пускате извън птицефермата, за да избегнете различни заболявания. За подобряване на условията за отглеждане на птици в зоната за разходка се изграждат навеси.

Дори неопитен птицевъд може да започне да отглежда пилета в страната и в частна къща и да успее в това. Няма универсален модел за отглеждане на домашни птици и всяка къща има свое уникално преживяване. Птицевъдството е печеливш начин за получаване на най-качествените яйца и месо.