Гвинейските птици са пилешки птици. Нейната родина е Африка. Въпреки това, благодарение на бързата си адаптация към всякакви климатични условия, тази птица се чувства чудесно в Русия. Месото от токачки има висок вкус и съдържа голямо количество протеин. Яйцата съдържат много витамини.

Тези птици бързо наддават на тегло и имат добра продукция на яйца. Те могат да бъдат полезни и в лятна вила, където се засаждат картофи, тъй като токачките ядат ларвите на опасен вредител - колорадския бръмбар.

Несъмнено си струва да отглеждате и отглеждате токачки у дома. Основното е наличието на условия за правилното отглеждане на птици - волиера и оградена зона за разходка, тъй като тази птица е много активна. Храненето и разходките могат да се считат за основните дейности в грижите. Липсата на хранителни вещества и чист въздух е вредно за размножаването на птици, производството на яйца и качеството на месото.

Токачка

Ако токачки живеят на обекта, отглеждането и отглеждането у дома може, с правилния подход към бизнеса, да се превърне в отличен източник на доходи.

Какво е необходимо за разплод, отглеждане и отглеждане на токачки

Гвинейски птици могат да се отглеждат във всеки регион на Русия. Това е печеливш и печеливш бизнес. Също така, тези птици са популярни в бившите съветски републики. Развъждането на тези птици е чудесна възможност да започнете собствен бизнес от нулата.

Токачка

За да може птицефермата да работи успешно, е необходимо:

 • Наличие на свободно пространство. Трябва да има поне 1 квадратен метър за две птици. м. Ако във фермата вече има пилета, токачките ще се разберат добре с тях. За първи път можете да практикувате точно такова съвместно съдържание.
 • Наличие на специално оборудване - хранилки, поилки, инкубатори. Можете също така да закупите готова птицеферма, в която всичко това вече е инсталирано.
 • Растителни и животински фуражи: промишлено производство и самонабавяне. Птицата трябва да яде 100 g концентриран фураж на ден. Също така, птиците трябва да получават достатъчно прясна вода всеки ден. Най-добре е да използвате изворна или бутилирана вода, чешмяната вода може да се използва само след предварително утаяване.
 • Лекарства за лечение на болни птици.

Важно! Много фермери препоръчват да се води „дневник на птиците“ и да се опишат важните моменти в грижите за птиците в него, след което воденето на токачки ще бъде много по-лесно. Анализирайки подробни записи, птицевъдът ще може да разбере какви грешки е допуснал в работата си.

Грижи и поддръжка на възрастни токачки у дома

Гвинейските птици са непретенциозни птици. За да може обаче добитъкът да расте добре и да наддава, грижите и поддръжката трябва да се ръководят от съветите на опитни птицевъди. Експертите препоръчват:

 • всяка птица трябва да има отделна купа за пиене, тъй като токачките са силно притиснати, за да им липсва влага;
 • помещението, в което се отглежда добитъкът, трябва редовно да се проветрява, тъй като отглеждането на токачки в птицеферма със застоял въздух е неприемливо;

  Токачка

 • стайната температура трябва да бъде най-малко 36 ° С;
 • трябва да бъдат инсталирани места за пиене в птицефермата, токачките обичат да излитат върху тях;
 • мястото за разходка трябва да бъде оградено с мрежа, а също така да се уверите, че на тревата няма отровни растения;
 • 60% от диетата на токачки трябва да бъде на зеленчукови фуражи, 40% на животни;
 • ферментирали млечни продукти и отпадъци от месо могат да се добавят към промишлените фуражи, това ще помогне за подобряване на производството на яйца.

През лятото птиците трябва да са възможно най-много на открито. Тогава е много по-лесно да се грижите за тях, тъй като през по-голямата част от деня те си набавят собствена храна. Редовно ходещите пилета се развиват много по-бързо. Наличието на просторна зона за разходка ще улесни работата на начинаещ птицевъд. Ако постоянно държите добитъка в клетка, птиците ще наддават слабо и ще боледуват по-често.

Токачка

Изкупуване на млади животни

Създаването на птицеферма започва с покупката на млади животни. Това трябва да е първата позиция във вашия бизнес план. За разплод обикновено се купуват пораснали пилета. По-добре е да ги купувате в разсадник или от опитни птицевъди. Не приемайте пилета, които имат плешиви петна по кожата, тъй като това показва вродени заболявания. Неопитен птицевъд може да бъде посъветван да купува възрастни птици веднага, за да не губи време и пари за отглеждане на малки. Ако пилетата вече са закупени, при отглеждането им те трябва да се ръководят от съветите на професионалистите. Ето какво препоръчват експертите:

 • Трябва да се вземат минимум 20 пилета, препоръчителната възраст е от 2 до 3 дни. Еднодневните пилета все още са твърде малки и често умират. Такива малки пиленца не се адаптират добре към новите условия.
 • Най-добре е да купувате млади животни в края на пролетта, така че птиците да се разхождат възможно най-много във въздуха и да получават витамини с прясна растителна храна.

  Млад растеж

 • Птиците трябва незабавно да свикнат със собственика, в противен случай те ще растат диви и дълго ще се страхуват от хората. Ако токачките спокойно възприемат собственика от първите дни на живота, ще бъде много по-лесно да се грижите за тях.
 • Младите животни трябва да получават комбиниран фураж всяка вечер. Ако пилетата ядат само трева, няма да са сити.
 • Хранилката не трябва да е висока, в противен случай пилето няма да може да се качи в нея. Същото важи и за поилките: те трябва да отговарят на височината на птицата.
 • Можете да пуснете младите животни на чист въздух, когато пилетата са на половин месец.

Ако във фермата има токачки, отглеждането на тези птици може да бъде трудно, тъй като те са много податливи на инфекции. Младите животни трябва да се преглеждат редовно. Ако птиците загубят пера и се отделят от очите, болните птици трябва да бъдат изолирани и незабавно да бъдат показани на ветеринарен лекар.

Важно! Болното пиле обикновено седи смачкано, без да проявява интерес към света около него. Здравите пилета, от друга страна, са активни.

Ако токачки живеят във фермата, отглеждането и отглеждането у дома с пилета може да се практикува само ако къщата е достатъчно просторна. Гвинейските птици не обичат пренаселеността и не се чувстват добре, когато в стаята има малко място.

Отглеждане на млади токачки сами

Около месец след като женската снесе яйца, пилетата се излюпват. Гвинейските птици са много срамежливи, така че не е необичайно кокошката да се уплаши от шума, да избяга от гнездото и да изостави пилетата на съдбата си. В този случай проблемът може лесно да бъде решен от инкубатор (закупен в магазин или направен на ръка).

Важно! Яйцата от токачки могат да бъдат излюпени от пиле или пуйка.

Необходимо е да се отглеждат токачки през първите дни от живота по приблизително същия начин като младите пилета. Когато пилетата се излюпят, те се поставят в дървена кутия със слама и там се засажда възрастна птица. Над кутията е окачена лампа за отопление на стаята. Температурата на въздуха не трябва да бъде по-ниска от 35 ° C, в противен случай пилетата могат да умрат. За да не им духа в течение, кутията може да бъде покрита отгоре с марля.

Пилетата живеят в кутията около 10 дни. След това те се преместват в специална оградена зона за млади животни - място, покрито с торф или пясък. Трябва да има и нагревателна лампа, препоръчителната температура на въздуха е до 27 ° C.За наблюдение на температурата трябва да се използва термометър.

2 седмици след раждането можете да започнете да разхождате пилетата, но само при сухо и топло време. Ако навън е дъждовно или ветровито, разходката се отменя, тъй като младите токачки са много чувствителни към внезапни промени в температурата.

Токачка

Как да храним токачките:

 • до 7 дни пилетата трябва да получават ситно нарязан жълтък и извара, смесени със зелен лук;
 • ферментирало печено мляко успешно ще замени водата;
 • 10-дневните пилета започват да свикват с растителна храна: коприва, люцерна, глухарче;
 • от 1,5 месеца, можете постепенно да давате комбиниран фураж, напоен с вода.

Когато малките са на 2 месеца, храненето постепенно се премахва по часове, заменяйки го с безплатна диета: прясна храна постоянно се добавя към хранилката. Пилетата трябва редовно да сменят водата в поилките и да отстраняват остатъците от храната. Ако токачките ядат остаряла храна, тя може да умре и да зарази другите с опасни инфекции.

Правила за добра разходка

Зоната за разходка на птици трябва да е обърната към южната или югоизточната страна и да бъде добре осветена от слънцето. Гвинейските птици обичат да се крият в гъсталаци от плевели, така че тревата на тревата не трябва да се коси в корена. Добре е да засадите нискорастящ храст по периметъра на моравата, птиците охотно ще се скрият там. През зимата също е възможно да се разхожда добитъкът, за това трябва да разпръснете дебел слой торф върху територията, така че лапите да не замръзват.

Важно! Торфът може успешно да бъде заменен със слама.

Отглеждането на токачки изобщо не е трудно. Ако напишете бизнес план компетентно и закупите качествено оборудване, домашната ферма скоро ще започне да генерира солидни доходи.