Днес употребата на пъдпъдъче месо и яйца става все по-популярна не само сред обикновените хора, но и в много ресторанти като здравословни диетични продукти. Много хора мислят за отглеждането на пъдпъдъци като печеливш домашен бизнес. Дали обаче наистина е толкова изгодно и какви разходи са необходими за отглеждане на пъдпъдъци? Отглеждането на пъдпъдъци у дома е от най-голям интерес за начинаещите фермери: отглеждане на пилета на възрастни в лятна вила или у дома, инкубация, селекция и клане.

Пъдпъдъци: отглеждане и отглеждане у дома

Предимствата на отглеждането на пъдпъдъци у дома ще станат забележими за доста кратко време, тъй като грижата за тях не предполага специални умения и условия. Основното нещо е сухота, поддържане на топлина и проветряване на помещенията, където живеят птиците.

Поддържането на пъдпъдъци (отглеждане и хранене) не изисква специални разходи, но носи добра печалба, тъй като яйцата и труповете са много скъпи. Например, средно цената на пъдпъдъче яйце е няколко пъти по-скъпа от пилешко яйце, докато няколко пъти по-малко пилета консумират фураж. Трупът на пъдпъдъци тежи около 250 г и е по-скъп от пиле от 2 кг. Кокошката носачка изяжда около 100 г комбиниран фураж на ден, а пъдпъдъците - 30 г. Следователно отговорът на въпроса как да се отглеждат пъдпъдъци е очевиден, тъй като поради малкия им размер е необходимо малко място, малко разширение близо до къщата е достатъчно, за да ги развъди , основното е да го поддържате сухо.

Но първо трябва да изберете порода, която има висока производителност на яйца. Експертите идентифицират няколко, които могат да снасят до 300 пъдпъдъчи яйца годишно: японски, бял английски и златен манчжу.

Пъдпъдък

Правила за подреждане на клетки за отглеждане на пъдпъдъци

Влажността в помещенията, в които се отглеждат домашни птици, не трябва да надвишава 70%, средната температура може да варира от 19-22 ° C. За да развъждате пъдпъдъци у дома, ще ви трябват клетки.

Готовите клетки могат да бъдат закупени в специализирани магазини или направени сами. Материалите могат да бъдат различни: поцинкована мрежа или дървени блокове. Дъното на клетката може да бъде облицовано с хартия или пясък, така че да можете да премахвате изпражненията ежедневно. По-добре е да поставите хранилката извън клетката, а поилките пред тях, като ги направите свободно достъпни. Такива мерки ще поддържат клетките чисти и ще контролират количеството фураж.

Важно! Височината на клетката не трябва да надвишава 25 см. По-добре е да се покрие отгоре с кърпа, тъй като пъдпъдъците са много активни и могат да излетят, а парцалът ще намали възможните щети на птиците. Най-често клетките за птици се поставят на нива, което спестява място.

Една пъдпъдък трябва да разчита на 1 м² пространство, но трябва да има повече място за слоеве. В една клетка могат да бъдат поставени няколко птици с изчисляването на 1 мъжки на 4 женски, като се има предвид, че пубертетът при пъдпъдъците започва на 40-ия ден от живота. По това време е важно да не пропускате да трансплантирате слоеве в клетки с възрастни, тъй като закъснението може да повлияе на производството на яйца от птиците и броя на яйцата на изхода. Също така, продължителната трансплантация ще повлияе на пубертета, изтласквайки го назад с 2 месеца.

Няколко птици могат да бъдат поставени в една клетка с изчисляването на 1 мъжки за 4 женски

Клетките, в които живеят птиците, трябва да бъдат сухи и добре проветриви.Освен това трябва да предпазите слоевете от течения, в противен случай тяхното производство на яйца ще намалее и перата ще започнат да падат. А стаята, в която ще бъдат разположени килиите, трябва да е просторна. Важно е предварително да се вземе предвид мястото за възрастни и млади животни.

Отоплението и осветлението не е голяма работа. Що се отнася до светлината, една лампа ще бъде достатъчна. Средно един ден за пъдпъдъци трае 17 часа, така че трябва да поддържате постоянна, равномерна светлина, но не твърде ярка. С денонощно осветление производителността на кокошките ще се увеличи, но продължителността на живота ще бъде намалена. Няма да има проблеми и с отоплението: или централно отопление, или закупуване на електрически вентилатор (когато купувате, вземете предвид параметрите на помещението).

Важно! Можете да развъждате пъдпъдъци в навеси или стопански постройки, но трябва да се има предвид, че поради прекомерна активност птиците са склонни да се качват във всяка цепка.

Грижи за пъдпъдъци

В допълнение към клетката, начинаещите фермери за грижи и поддръжка на пъдпъдъци ще трябва:

  • оборудване за електрификация на помещенията;
  • инкубатор за 3000 яйца;
  • брудер за отглеждане на пилета за 2000 глави.

Брудер за отглеждане на пилета

Размножаването на пъдпъдъци, размножаването у дома е възможно по два начина: купете яйца и ги поставете в инкубатор или веднага закупете млади животни. Когато купувате пъдпъдъци, е важно да вземете предвид един нюанс: на възраст 50 дни младите птици не могат да бъдат разграничени от старите индивиди, така че трябва предварително да се уверите, че продавачът е добросъвестен. Ако се съмнявате, по-добре е да откажете покупката и да намерите по-подходящ кандидат. 10 дни след придобиването на млади животни от тази възраст те ще започнат да снасят яйца.

Важно! За да се получи здраво потомство в резултат на размножаването, е необходимо да се предотврати кръстосването на тясно свързани индивиди.

На всеки 7 дни в клетките трябва да се поставят специални контейнери с пясък за къпане. По този начин пъдпъдъците се отърват от паразитите и почистват перата си.

Всяка пъдпъдък има средно висока производителност в продължение на 1 година и подходящата храна за индивида играе важна роля в това. Предпочитание се дава на специален комбиниран фураж за пъдпъдъци. Ако не е възможно да ги закупите, можете сами да направите балансирано хранене. Това ще изисква смес от овес, ечемик, просо, царевица и дребни зърнени култури. За да се получи достатъчно количество протеин, храната трябва да бъде разнообразна чрез добавяне на варени яйца, извара, рибни отпадъци, смлени в кайма. За да увеличите въглехидратите, преди това трябва да се добавят грах, соя и леща, сварени и нарязани.

Храна за пъдпъдъци

През лятото си струва да се съсредоточите върху храненето с прясна трева. Можете да давате коприва, върхове от моркови, глухарчета, детелина. През зимата зеле, копър и маруля могат да ги заместят. Не забравяйте за минералите. За балансирана диета на пъдпъдъците трябва да се дават черупки от яйца, креда или фин чакъл. При липса на калций, производството на яйца от птиците ще спадне рязко, докато не спре напълно.

Трябва да хранете пъдпъдъците 3-4 пъти на ден, за предпочитане по едно и също време. Най-задоволителното хранене идва през нощта, така че зърнените култури трябва да се предпочитат, тъй като се усвояват по-дълго, което кара птиците да се чувстват сити до сутринта.

Важно! Много внимание при грижите за пъдпъдъците трябва да се обърне на водата, която не трябва да е твърде студена и влажна, тя трябва да се вари. Ако отломки попаднат в поилката, птицата може дори да бъде отровена, така че е по-добре поилките да бъдат затворени. Трябва да сменяте водата на всеки 3 до 4 дни.

При отглеждане на пъдпъдъци се взема предвид крайната цел: яйца или месо. Ако се отглеждат пъдпъдъци с цел получаване на яйца, тогава условията се опростяват, тъй като в този случай не са необходими нито инкубатор, нито брудер. Само стая с клетки и осветление. Основният фокус е върху закупуването на слоеве. Петелчетата са необходими в много по-малък брой.

Ако крайната цел е да се получи месо, тогава е по-добре да се купуват породи бройлери, например бели в Тексас.В този случай трябва правилно да изчислите добитъка: има 1 пъдпъдъци за 1 петел. И така, за стадо от 1000 глави трябва да купите 670 пъдпъдъци и 330 петелчета.

Важно! Производството на яйца от месни породи е намалено, така че не трябва да разчитате на голям брой яйца.

Клането на пъдпъдъци не е приятно занимание, но е необходимо, тъй като слоевете кокошки намаляват производството на яйца с течение на времето, а птиците остаряват, което може да направи месото им по-твърдо. За клане се нуждаете от остра брадва и смелостта на птицевъд, който безсрамно отсича главата на птицата. Убитият труп се поставя в кофа и се залива с вряща вода (95 ° C), за да се улесни изскубването. След 20 минути. трупът се изважда, перата се отстраняват и се изкормят.

Развъждането и отглеждането на пъдпъдъци у дома е от полза както за вас самите, така и за продажба. Крайният резултат е вкусно и засищащо месо и скъпи яйца. И то без много караница. Основното нещо е незабавно да определите какво е приоритет и да изберете правилната порода пъдпъдъци.