Доматите дойдоха при нас от Южна Америка, където бяха диви многогодишни растения. Руски учени и зеленчукопроизводители са направили растението домашно приготвено ежегодно, което изисква грижи и дава отлична здравословна реколта. Днес доматът е зеленчук, който е обичан заради вкуса и здравословността си. Растението се характеризира с разнообразие от сортове, начин на растеж и повишена производителност. Вярно е, че за да се получи добра реколта, ще са необходими много усилия - да се отглеждат здрави и здрави храсти, да се предпазят от болести и вредители не е толкова лесно.

Самостоятелното отглеждане на разсад дава гаранция за добра реколта, безвредността на зеленчука и успешното отглеждане на домати в градината.

За да отглеждате култура у дома (както чушки, така и други култури), първо трябва да подготвите почвата за разсад и семена за разсад.

Подготовка на семената

Семената могат да бъдат засети на сухо, но е по-добре първо да ги накиснете. За целта те се потапят в солена вода, за да изхвърлят празни семена. След това добрите се измиват с чиста вода и се сушат върху хартиени кърпи. След това трябва да накиснете семената за засаждане - поставете върху влажна кърпа и затворете с капак. Оставете семената в тази форма за 10 до 20 часа на топло място. Можете да го задържите по-дълго, докато поникнат (появата на бели корени от пъпа), но за това салфетката винаги трябва да е влажна.

Плодовете му в къщата

За да се запази реколтата, закупените семена трябва да се дезинфекцират:

 • разтвор от 1% калиев перманганат (1 g на 1 литър вода). Накиснете марлята в разтвора и увийте семената в нея за 20 минути, след което изплакнете с вода.
 • разтвор на сода с вода (1 чаена лъжичка на 1 литър вода). Той дезинфекцира семената и насърчава ранното плододаване.
 • разтвор на сок от алое и вода. Сок може да се купи както в аптеката, така и да се изцеди от листата сами. Поставете разтвора на алое в хладилника за 5 дни, преди да смесите. Семената се накисват в сок, смесен с вода за 12 часа.Този метод повишава имунитета на доматите към болести.

Видове почви

Семената за разсад могат да бъдат засадени в обикновена почва от градината или специални смеси за отглеждане на разсад у дома. Основното е, че почвата за засаждане на разсад съдържа дернова и хумусна почва в равни пропорции. За разхлабеността на почвата трябва да добавите малко дървени стърготини или торф към нея.

Често зеленчукопроизводителите използват кокосов субстрат за разсад, който се е доказал в растежа на кореновата система на разсадния храст. Също така, за отглеждане на зеленчуци в домашни условия се използват торфени таблетки с диаметър до 36 mm.

Ако почвата е взета от градината, тя трябва да се дезинфекцира по един от следните начини:

 • печете във фурната при 200 ° С за не повече от 15 минути;
 • загрейте в микровълнова фурна с мощност 850 W за 1-2 минути;
 • разлив с вряща вода (поставете дренаж под земята);
 • изсипете разтвор на калиев перманганат.

Нарастващ

След като семената и почвата са подготвени, можете да комбинирате съставките, за да отглеждате разсад от домати у дома.

Как да засаждаме домати за разсад правилно у дома?

За да направите това, трябва да вземете предвид периода от годината, така че разсадът да поема добре и да расте за сезона на засаждане в оранжерия или на открито. Период на разсад от 45 до 65 дни (периодът варира в зависимост от сорта). Важно е да се знае и по кое време е правилно да се засажда културата в земята.За покълването са необходими от 7 до 10 дни, от поникването до цъфтежа, от 50 до 60 дни. Въз основа на това, приблизителното време за засяване на семена се получава през 15-20 март.

Ние сеем семена за разсад

Разсадът трябва да се засажда в дървени кутии с височина не повече от 10 см. Семената се потапят в земята с 0,5-1 см и се покриват с фолио или стъкло. Можете да покриете с всеки друг капак, но прозрачен и така, че да е като капачка. Времето на появата на кълнове от семена зависи от температурата на въздуха в помещението и под филма, от вида на културата.

Важно! Оптималната температура за покълване на домати е + 25 ° C. С нея семена от всякакъв сорт ще се излюпят в рамките на 7 дни.

Когато се появят първите издънки, трябва да им осигурите подходящо осветление. Това ще изисква лампи, които ще осветяват разсада денонощно първите дни след появата на "бримки" и 16 часа преди да се преместят в земята. След осветяване с лампа, трябва да осветите разсад с естествена дневна светлина, която се заменя със светлина на лампата при залез слънце. Следователно кутиите с храсти трябва да бъдат преместени в добре осветена стая или на перваза на прозореца.

Помещението трябва да отговаря на температурния режим от 14-16 ° C. Седмица по-късно, след като разсадът узрее, температурата трябва да бъде до 20-16 ° C. За да може температурата да спадне през нощта, можете да отворите отворите и да пуснете свеж хладен въздух.

Важно! Когато отваряте прозорци в стая с млади разсад, трябва да вземете предвид факта, че доматите се страхуват от течение!

Разсадът, растящ у дома, трябва да се полива умерено с вода със стайна температура. Тази култура не обича прекомерната влага и изсъхва от това.

Веднага след като първата двойка листа се появи на разсад, е необходимо да се осигури поливане веднъж на всеки 7 дни. Веднага след като броят им на храста стане повече от 5, тогава трябва да поливате растението 1 път на 4 дни.

Бране

За да засадите разсад, трябва да подготвите отделни саксии или пластмасови чаши с обем 0,5 литра. Ако контейнерът е по-малък, тогава сядането ще трябва да се извърши два пъти. Когато се гмуркате, основният корен трябва да бъде прищипан, така че кореновата система да бъде по-буйна в бъдеще.

Забележка.Как правилно да седнете? В една саксия се засаждат две растения. Когато се достигне растеж от 10-15 см, двете стъбла се завързват с найлонова нишка. Когато растат заедно, найлоновата нишка се отстранява и горната част на слабия домат се прищипва. Отглеждането на домати в две стъбла ще увеличи добива, но този метод се използва само за високи домати.

Бране на разсад

Втвърдяване

Периодът на втвърдяване започва 10 дни преди преместването на разсада чрез намаляване на температурата от 20 ° C на 16 ° C. 5 дни преди засаждането доматите се изнасят на чист въздух за няколко часа, първо на балкона, а след това по-близо до оранжерията в градината. В последния ден преди преместването на доматите в оранжерията или градината, разсадът се оставя навън за един ден.

Как да разберем, че храстите са готови за засаждане:

 • стъблото на растението се удебелява и се появяват 6-7 листа;
 • оформят се цветни четки;
 • видът разсад предполага, че растението изглежда иска да се простира нагоре.

За да получите добри разсад от домати у дома, трябва:

 • спазвайте честотата на засяване на семена (доматите, засадени твърде рано, ще бъдат слаби);
 • изберете правилните сортове;
 • използвайте висококачествена почва;
 • спазвайте правилното поливане;
 • втвърдяват разсад:
 • спазвайте температурния режим в стаята.

Слизане

След като разсадът порасне и се укрепи, повече от 5 листа се появяват на стъблата, втвърдяват се, тогава разсадът е готов за засаждане в оранжерията.

Важно! Разсадът, отглеждан в домашни кутии, е уязвим на пролетни студове, така че прехвърлянето на растенията в земята трябва да се извърши, след като температурните условия се нормализират. Това се случва в края на май - началото на юни, но само с използването на покрития материал.

Причини за болести и смърт на разсад

Как да засадим домати за разсад правилно у дома, така че те да растат добре и да не умрат, да бъдат здрави и да дадат добра реколта?

За да направите това, следвайте инструкциите стъпка по стъпка по-горе. Но ако въпреки това растението е претърпяло заболяване, е започнало да изсъхва и да расте слабо, е необходимо да се установи причината и да се отстрани, за да се излекуват разсадът.

Разсад от домати у дома са по-често изложени на следните видове заболявания:

 • Гъбични. Патогените са гъбички, които се развиват при недостатъчна грижа за разсада (преливане на растения, температурни промени, прекомерна влага в помещението). Болести: късна болест, черно стъбло, бели петна по клоните, брашнеста мана.
 • Неинфекциозен. Те възникват в случай на неправилно хранене на почвата или липса на минерали в нея. Болестите се проявяват под формата на бланширане и навиване на листата (липса на кислород или мед), отмиране на клони по стъблото (липса на фосфор), летаргия на растението като цяло (липса на калий, калций, сяра).
 • Вирусен. Болестите се причиняват от заразени семена или липса на хранителни вещества в почвата, вредители и неблагоприятни условия за растеж на домати. Най-често срещаните вирусни заболявания са мозайка и аспермия.
 • Бактериални. Те могат да се появят поради висока влажност в помещението и неправилни температурни условия, които допринасят за появата на гъбички в корените или по върховете на разсад. Болести от бактериален произход са кафяви и черни петна по листата, увяхване и петна, вътрешни инфекции на стъблото (бактериален рак).

Последицата от болестта на разсад от домати

За да се елиминира или предотврати появата на горепосочените заболявания, е необходимо да се неутрализират почвата и семената преди засаждането, за да се получат разсад или да се обработят вече израсналите храсти с дезинфекциращи разтвори и препарати.

За профилактика на болести по разсад домати най-често се използват:

 • Epin е лекарство, което укрепва имунитета на разсад и насърчава тяхното втвърдяване;
 • разтвор на калиев перманганат, който предпазва от късна болест;
 • водородният прекис е отличен дезинфектант за листата на разсад;
 • разтвор на чесън с калиев перманганат - защита срещу вредители;
 • фунгициди за профилактика и лечение на късна болест (Метронидазол, Трихопол).

Ако разсадът изсъхне и листата бързо пожълтяват, това показва недостатъчно количество влага. Валцуването на сухи издънки дава намек, че растението не е достатъчно желязо. За да се нормализира растежа на зеленината върху разсад, е необходимо да се подобри поливането и храненето с железосъдържащи препарати.

При разсад с бавен растеж има очевидна липса на витамини и хранителни вещества в почвата, както и лоши температурни и светлинни условия. За да направите това, трябва да нахраните разсад и да стабилизирате стайната температура, да поставите растенията по-близо до дневната светлина.

С рязко застудяване разсадът може да промени цвета си до подчертано синьо. За да направите това, трябва да премахнете причината за течението или застудяването.

На бележка.Що се отнася до вредителите, външният им вид веднага ще се отрази на разсад. Ако белокрилка присъства върху листата, нейните ларви ще бъдат видими. За да се премахне, културата трябва да се измие със сапунена вода, инфузия на глухарче.

Ако разсадът има сухи листа, които започват да падат, тогава доматът е ударен от трипс (малко вредно насекомо, скрито под листата и вътре в цветните пъпки). За да ги премахнете, трябва да обработите храстите с Fitoverm или Aktara.

Младите храсти изискват постоянно внимание и грижи. За да предотвратите заболяване на разсад, трябва да наблюдавате развитието му и да извършвате необходимите превантивни процедури за неговия растеж и сила.

Обобщавайки, можем спокойно да кажем, че домашно отгледаните разсад от домати са доста старателна работа, но именно тя, а не закупените, гарантира безопасността на зеленчука и неговия добив. С подходящи грижи културата ще расте и ще се развива добре и през юли ще даде много вкусни и здравословни плодове.