Малината е вкусно и здравословно зрънце, отглеждано във всички региони на Русия. Градинарите имат възможност да изберат желания сорт за отглеждане на плодове на сайта. При избора те се ръководят от размера и вкусовите характеристики на малините, изискванията към почвата, климата, характеристиките за грижа за растенията. Как да отглеждаме малини от семена у дома, кои сортове да изберем, съвети за засаждане на разсад на постоянно място, са представени в текста на статията.

Най-добрите сортове

Малини могат да се отглеждат във всякакви региони на Русия. Трябва да изберете правилния сорт, който се препоръчва за определена област. Отглеждането на ягодоплодни култури до голяма степен зависи от климатичните условия и състава на почвата.

Малинови семена

Малинови семена

Градинарите предпочитат да отглеждат едроплодни десертни сортове малини.

Необходимо е да изберете зрънце според няколко критерия:

 • Период на зреене;
 • Период на плододаване;
 • Производителност;
 • Изисквания за времето и почвата.

За средната лента и южните райони са подходящи сортове:

 • Полка;
 • Херкулес;
 • Примара.

В северните райони и Сибир ремонтантният сорт е подходящ за разплод - малиново дърво Брянск.

Идеален за умерен климат:

 • Красотата на Русия;
 • Оранжево чудо;
 • Жълтият гигант.

За региони с умерен климат е подходящо отглеждането на сорта Red Ruby от малинови семена. Тези сортове се отглеждат за домашна употреба и продажба. Плодовете имат добра транспортабилност. Търговският вид трае до 5 дни.

Как да изберем семена за засаждане

Знаейки как можете да отглеждате малини от семена, можете да развъждате всеки сорт, който ви харесва на градинския парцел, дори от плодове, закупени в магазин. Можете да отглеждате малини от семена у дома. Успешното отглеждане на малини зависи от качеството на избраните семена.

Можете да закупите малинови семена в разсадници, специализирани магазини за градината. Можете да търсите семена онлайн, като отидете на сайта. Онлайн магазинът предлага възможност да изберете всеки сорт и да проучите неговите характеристики. Можете сами да приготвите семена от зрели плодове.

Когато събирате семена от плодове, е важно да вземете предвид правилата:

 • Съберете презрели плодове от здрав храст. Разгледайте ги внимателно. Те трябва да изглеждат добре, не се допуска видимо увреждане на пулпата, червеите и ларвите;
 • От събраните плодове трябва да се отстрани сок. За да направите това, можете да ги поставите върху тензух и да изстискате добре;
 • Поставете изцедената смес в чаша вода, разбъркайте. Някои семена могат да плават. Те не са подходящи за отглеждане, трябва веднага да ги хванете и да ги изхвърлите;
 • Изцедете водата, изцедете останалите семена. Поставете суха марля и поставете да изсъхне на проветриво място без пряка слънчева светлина.

На бележка. Семената не могат да бъдат пресушени. В тях трябва да остане малък процент влага.

Правила за кацане

За да засадите подготвени семена, ще ви трябва плитка саксия. Препоръчителното време за сеитба е края на февруари или началото на март.

Разсад от малина

Разсад от малина

Инструкции за това как да засадите семена от малина у дома:

 • Вземете съд с дълбочина до 15 см. Покълналите семена могат да се засяват в отделни саксии;
 • За да покълнат семена, трябва да ги поставите върху влажна марля за няколко дни. Така че можете веднага да се отървете от неизползваеми семена за отглеждане;
 • Пригответе смес от пръст, пясък и торф. Трябва да ги смесите в равни количества;
 • Поставете покълналите семена в контейнер, засадете всяко семе в приготвената смес на дълбочина 0,5 cm;
 • Поставете саксиите или съда на светло място, но не на пряка слънчева светлина. Уверете се, че почвата е винаги влажна. Препоръчително е да поливате семената 2 пъти седмично;
 • На всеки 10-12 дни, торете, като добавяте слаб разтвор на карбамид към почвата;
 • Когато кълновете покълнат, изчакайте да се появят 2-4 листа и кълновете могат да бъдат засадени на подготвено легло за малини.

На бележка. Ако семената са били засявани често, тогава преди засаждането се препоръчва да се гмуркате в отделни саксии, така че е по-лесно да се отглеждат.

Засаждане на разсад в малина

Важен фактор за нормалното развитие на младите разсад е правилното място за засаждане. Крайградската зона трябва да бъде с плодородна почва, оптималното ниво на киселинност на земята е неутрално.

 Засаждане на разсад в градината

Засаждане на разсад в градината

Трябва да изберете място, което да е слънчево и спокойно. Разсадът се засажда в лехите през пролетта, когато температурата на въздуха се затопли до 15-18 градуса.

Действия стъпка по стъпка при засаждане на разсад:

 • Изкопайте необходимия брой дупки. Добавете тор към тях. За това можете да вземете 100 г пепел и 100 г хумус;
 • Добре е да овлажните контейнера, в който се намират разсадът. Номерът е, че колкото повече почва остава върху корените, толкова по-бързо ще пусне малина;
 • Извадете внимателно разсада от контейнера (саксии), поставете в средата на дупката. Поръсете празното пространство със земя, набийте го с ръце, излейте дупката с вода;
 • Разстоянието между кълновете трябва да бъде най-малко 15 см;
 • За да може разсадът да се вкорени на ново място след пролетното засаждане, препоръчително е да се поръси земята около дупките със слой мулч. За това можете да използвате дървени стърготини;
 • Ако се очакват слани, тогава покрийте разсад. Над разсад може да се изгради малка оранжерия.

Когато разсадът пусне корени, земята трябва редовно да се полива и да се подхранва. За по-добра аерация почвата се разрохква и плеви. Разхлабването се извършва на дълбочина 3-5 см. След това дупката трябва да се напои.

Есенна сеитба

Засейте малиновите семена директно в земята през есента. Не забравяйте да ги наторите с изгнил тор. Семената зимуват в латентно състояние в земята. През пролетта, след като почвата започне да се затопля, ембрионите се пробуждат. Този метод е за предпочитане поради естественото разслояване.

Младите издънки започват да се появяват през пролетта. Малините са покрити с фолио, така че разсадът да не умре от замръзване. В средата на юли издънките трябва да бъдат закрепени, така че малиновият храст ще расте по-плътно. Инсталирана е опора за поддържане на клоновете. Тези малини започват да цъфтят през следващия сезон.

Плюсове за засаждане на семена през есента:

 • Способността за незабавно засяване на семена в земята на постоянно място;
 • Разсадът не се наранява от допълнителни трансплантации;
 • Спестяване на време и пространство, които биха били изразходвани за грижи за разсад у дома;
 • Закалявайки растението по естествен начин, оцеляват само здрави и силни семена.

Недостатъците на засяването на семена в земята през есента включват:

 • Пролетни студове - съществува риск младите разсад да умрат без подслон;
 • Семената са податливи на вредители в почвата;
 • По-малък процент семена преминават чрез естествен подбор, отколкото при домашно засаждане в контейнер.

При избора на сезон за засаждане на семена се вземат предвид климатичните особености на региона.

Грижа

След засаждането на млади кълнове на постоянно място, те се нуждаят от специални грижи през първите два сезона. Градинарят трябва да се погрижи почвата да остане влажна; при горещо време количеството поливане се увеличава.

Земята се разрохква, подхранва се с органични торове. За това се използват изгнили тор, компост, пепел. Органичните вещества имат благоприятен ефект върху състава на почвата, повишават плодородието и се считат за екологично чист продукт.

Наложително е да се отървете от плевелите своевременно - те могат да попречат на младото растение да се развива нормално и да съсипят малиновите храсти. Освен това плевенето на лехите е естествен начин за проветряване на почвата.

Преди цъфтежа малините се третират с Iskra DE (1 таблетка на 10 литра вода), за всеки храст 1-1,5 литра.

Отглежданите разсад от малини се нуждаят от изтъняване и подмладяване на резитбата. Процедурата се извършва през пролетта или есента.

През пролетта, след като пъпките набъбнат, се виждат клонки, които няма да дадат плод. Те трябва да бъдат отстранени с ножици за градински ножици или градински ножици. Изтъняването на клоните е необходимо, за да не расте храстът спонтанно и да не запушва градината с ненужни и ненужни издънки.

Препоръчва се разсадът да се завърже към решетката. Поставят се две или повече колчета, между тях на няколко реда се изтегля въже и към въжето се връзват малинови клони. Това спестява реколтата.

Размножаване

Размножаване на малини

Размножаване на малини

След като малиновото дърво порасне, то може да се размножава по няколко начина.

Най-простите методи:

 • Потомство. Всеки сезон около храстите на малините се появяват потомци. Това са малки храсти, които се образуват върху корените на растение от адвентивни пъпки. Разсадът се счита за висококачествен посадъчен материал, те лесно се вкореняват на ново място. Те могат да бъдат засадени отделно от третата декада на май до втората декада на юни. Те трябва да растат до 15-20 см дължина. Кацането се извършва с бучка пръст. Корените не се отстраняват, след като храстът е изкопан за засаждане;
 • Резници. Здравите издънки, които остават след изтъняване на резитбата, са полезни за развъждане на малини. През май трябва да отрежете резниците от 15 см. Всеки клон трябва да има до 4 пъпки с листа. Поставете тапицерията в специален разтвор (хетероауксин) за една нощ. След това засадете във влажен торфен субстрат. Вкореняването продължава до 30 дни;
 • Разделяне на храста. Методът се препоръчва за размножаване на ценен сорт малина с малък брой потомство. Възрастен храст е разделен на 5 части. Всеки нов храст трябва да има здрави корени и поне 3 здрави издънки. Този метод се извършва през пролетта.

Възможно е да отглеждате малини от семена у дома, ако следвате прости съвети, започвайки от избора на семена, завършвайки със засаждане на разсад и грижи за разсад. Методът на възпроизвеждане със семена е по силите на начинаещите градинари. Обръщайки дължимото внимание, можете да получите голяма реколта от любимите си вкусни плодове всяка година от малини.