Касисът отдавна е станал за летните жители и градинарите същото привично явление като другите сортове сортови култури, отглеждани от тях. Първите споменавания на касис могат да бъдат намерени в арабските трактати. Тя е посочена като риба. През XI век тази култура се появява в битовите парцели на манастирите в Русия. Като лечебно растение касисът започва да се култивира през XIV век. Пет века по-късно е оценен заради хранителните и вкусовите си качества.

Този необичаен десерт заема водеща позиция по съдържание на витамин А и "аскорбинова киселина", в сравнение с други плодове. По време на съществуването на касис са отгледани значителен брой сортове и селекцията продължава, но тази статия ще бъде посветена на един от съвременните, отглеждани в края на миналия век - сортът Izyumnaya.

Историята на създаването на сорта

Основните показатели, на които трябва да обърнете внимание при избора на разнообразие от касис за лятна резиденция, зеленчукова градина, личен парцел, са плодовете с добро качество, непретенциозност, устойчивост на болести и вредители, време на узряване, вкус, устойчивост на замръзване и устойчивост на суша. Разглежданият сорт е от ранно узряване с универсална цел.

Касис стафиди

Развъдчиците на Всеруския изследователски институт на Лупин се занимаваха с развъждане на сорта. Александър Иванович Астахов отговаряше за развъдната работа. В работата по създаването на нов сорт бяха взети геномите на сортовете от формата 37-5 m Seyantsa Golubki. Животновъдите целенасочено са използвали гените на донори, носители на ценни признаци, за да получат специфични полезни признаци в генома на ново растение, включително толерантност към суша.

В резултат касисът Astakhovskaya се оказа с по-добри показатели от своите "родители": устойчивост на известни болести, зимна издръжливост, устойчивост на суша. От 2007 г. новият сорт се препоръчва за отглеждане в различни региони, включително сухи.

Описание на сорта

Касисът има черни плодове, чието тегло е 2-3 грама. Узряването рано, приятелско, което позволява узряването на плодовете да се премахне в една стъпка. Летните жители може да не се притесняват, че по време на отсъствието им реколтата ще се разпадне. Характерна особеност на сорта е „съхранението“ на зрели плодове върху храста, които, ако не бъдат отстранени, изсъхват, което прилича на стафиди. Следователно този сорт е кръстен - Izyumnaya.

Има и друг показател, на който трябва да се обърне внимание - това е устойчивостта на сушата на сорта. Касисът не е топлоустойчиво растение. Нормалната температура на въздуха за растежа и плододаването на касис е 20-25 ° C, освен това трябва да има достатъчна влажност на въздуха.

Плодовитостта на храста

През горещото и сухо лято при много сортове касис нормалните физиологични функции се възпрепятстват, а при продължително горещо време и липса на дъжд листата и клоните изсъхват. Какъв е изходът в този случай? Необходимо е да изберете устойчиви на суша сортове касис. За сухи райони е подходящ стафид от касис, чието описание на сорта включва тази характеристика.

Буш тип

Касисът стафиди има компактен храст, висок до един и половина метра, с характерни триребърни касис, тъмнозелени листа. Ръбът на листа е „подрязан“ със зъби, характерни за този сорт.През първото десетилетие на май на храста се образуват четки с големи светложълти цветя, които има от 7 до 11. Узряването на касис настъпва в началото на юли. Ако не се берат, плодовете изсъхват, ставайки като стафиди. В тази форма те могат да висят до есента. Средно при правилна грижа за растенията той дава до 2 килограма на храст.

Агротехника

Тип на почвата и място за засаждане

Касисът расте добре в плодородна оплодена почва с киселинност 6-6,5. Мястото за засаждане е избрано въз основа на факта, че касисът обича слънцето и влагата. Засаждането между дърветата ще намали добива на храстите. Плитката коренова система на касиса изисква влага. Въпреки това храстите на касис не обичат пренасищането на почвата с вода. Растат добре в умерено влажен въздух.

Умерена влага

Засаждане през есента

Най-доброто време за отглеждане на касис в района, подготвен за това, е есента. С топла, продължителна есен можете да засаждате касис до края на октомври, а при ранни студове е по-добре да копаете в храстите до пролетта. Засадените през есента храсти имат време да пуснат корени преди студеното време и през пролетта започват да образуват надземната част, снабдявайки я с хранителни вещества.

Засаждане на касис

Засаждането на разсада в земята се извършва в дупка под ъгъл 45 °, като дълбочината на кореновата шийка се задълбочава с около 10 сантиметра. Корените в дупката трябва да бъдат изправени и поръсени със земя, уплътнени, така че да няма въздушни мехурчета. В дупката се излива половин кофа вода, повърхността се мулчира, за да задържа влагата. През зимата храстът се скрива и с настъпването на пролетната топлина се отстранява излишната почва, около храста се образува дупка за поливане.

Засаждане през пролетта

Фиданки от касис, засадени през пролетта, ще се вкоренят добре, ако работата се извършва преди вегетационния период. Те трябва да имат време да станат по-силни и да пуснат корени преди цъфтежа. Ако разсадът се отглежда в контейнер, той може да бъде трансплантиран в почвата чрез претоварване. Кореновата система няма да бъде повредена и това няма да повлияе на образуването на цъфтяща четка. Вкореняване на касис разсад през пролетта, е необходимо да се отрежат клоните, оставяйки не повече от четири пъпки на храста. В този случай младите издънки започват да се образуват от кореновата шийка.

Отрежете клоните, оставяйки на храста не повече от четири пъпки

Размножаване чрез резници

Възпроизвеждането на любим сорт касис може да се извърши чрез резници. Резниците се събират от издънките на едногодишно растение в началото на есента. Клон се изрязва с остър нож, дълъг до 20 см, 1,5-2 см над пъпката. Отсеченият летораст се засажда в земята, като се задълбочава с половината от дължината, като се получава обилно поливане до късна есен. За зимния период той е покрит с пластмасова бутилка с отрязано гърло. Подхранването и подхранването се извършват през пролетта.

Важно! Разстоянието между растенията не трябва да бъде по-малко от 1,5 метра. Плътното засаждане, когато между храстите има малко повече от метър, увеличава добива, но дълголетието на храста намалява.

Правила за грижи

Разрохкване на почвата

Почвата в редовете от касис трябва да е рохкава през цялото лято. Разхлабването се извършва внимателно, за да не се хванат корените, разположени близо до повърхността на земята. Ако храстите са мулчирани, можете да направите без често разхлабване.

Подхранване

Касисът обича плодородните почви. Необходимо е да се подхранва почвата в района, където касисът ще расте една година преди засаждането на растенията. За да оплодите квадратен метър площ, трябва да вземете:

 • Хумус - 10 килограма;
 • Калиеви торове - 60-70 г;
 • Фосфатни торове - 100 g.

По време на засаждането на разсад, подхранването не се извършва. След две години е необходимо да се хранят млади растения. През пролетта под храста от касис трябва да се внесат 50 g азотен тор. Растение на възраст над четири години се нуждае от хранене с азот. Торът се внася в количество от 40 g два пъти за период от две до три седмици.

След края на цъфтежа се дава превръзка за формиране на плодовете и тяхното узряване.За тази цел 10 грама азотни и калиеви торове и 20 грама суперфосфатни торове се разреждат в 10 литра вода. След прибиране на реколтата храстът се подхранва по същия начин, но без азотно торене, за да не провокира появата на нови издънки.

Съвет. Любителите на листната превръзка с микроелементи могат да пръскат стафиди по време на узряването на плодовете. Тя реагира добре на хранене със скорбяла. Картофените обелки, изкопани под храста от касис, ще бъдат добър тор.

Поливане

Сортът Стафид се характеризира с устойчивост на суша, но се нуждае от поливане, както всички растения. При правилно поливане храстите дават добра реколта от плодове. Препоръчително е да поливате растенията вечер. През нощта влагата се абсорбира добре от кореновата система. Поливането през деня не е ефективно. С него част от водата ще се изпари, преди да достигне кореновата система. При сухо лятно време касисът се нуждае от поливане на всеки пет дни. Поливайте го с топла вода.

Подобно на никой друг сорт, стафидите обичат поливните поливки от пулверизатор. Продължителността на такова поливане при сухо време е най-малко 2 часа, два пъти седмично. Няма нужда да се притеснявате за брашнестата мана. Този сорт е устойчив на него.

Поливане на касис

Как да запазим влагата в кореновия кръг? За да направите това, кръгът трябва да бъде мулчиран с плевелна трева, отрязани стъбла на растения, суха почва. При мулчиране влагата под храста не се изпарява, земята остава рохкава, почвата под храста не се прегрява.

Формиране на Буш

Важно! За да може растението да бъде здраво, да даде добра реколта и да остане младо дълго време, е необходимо да се прави редовно ежегодно подрязване, като по този начин се образува храст от издънки от различни години.

Растенията се подрязват през първите два месеца на есента. Интензивността му зависи от възрастта на храста. Остават 2-3 силни издънки, около същия брой издънки по-стари от три години се изрязват в корена. За да се подобри добивът на храста, клоните се подрязват с 10 сантиметра, за да се образуват клони. Въздухът и светлината трябва да са свободни за всеки лист от касис.

Болести и вредители

Стафидата е сорт, който е устойчив на много вредители, по-специално на акари. Въпреки това, листните въшки могат да причинят значителна вреда на храстите от касис, независимо от сорта. Листните въшки се носят от мравки. Разтвор "Aktara" чрез спрей кара мравките да забравят за известно време храстите на касис.

Защо касисът не дава плодове

Градинарите и градинарите са изправени пред проблема с липсата на плодове от касис. Има няколко причини:

 • Неправилно засаждане на храста, на сянка, където няма достатъчно слънце;
 • Прекалено подкиселена почва (трябва да се калцира една година преди засаждането на растенията);
 • Изхвърляне на яйчниците поради липса на влага;
 • Метеорологични условия (пролетни слани);
 • Липса на опрашване (рядко явление, което може да се избегне чрез засаждане на множество медоносни цветя).

Предимства и недостатъци на сорта

Едно от основните предимства на сорта е дългото съхранение на плодовете на храста. Те не се ронят, а изсъхват, превръщайки се в стафиди. Плодовете съдържат 10 пъти повече захар от киселините. Четките са големи, лесни за събиране. Предимствата на сорта включват още зимната му устойчивост, устойчивост на суша, устойчивост на болести и вредители: акари, брашнеста мана и гъбички.

Недостатъкът на този сорт селекционерите смятат за лошо вкореняване от дървесни резници. Работата по развъждане в тази посока продължава.

За да получите добра реколта от този сорт касис, трябва:

 1. Имайте на парцела си касисовите храсти, които отговарят на вашите нужди: високодобивни с големи плодове;
 2. Засадете младите растения в оплодена почва през есента;
 3. Провеждайте хранене и мулчиране;
 4. Редовно поливане и поръсване;
 5. Инспекция на храсти и борба с листни въшки;
 6. Задължително изтъняване на храстите.

В резултат касисът Zest ще зарадва градинарите, летните жители и собствениците на домашни градини с добра реколта.

Видео