На пръв поглед плодовете на черница (черница) и къпина (azhina) са абсолютно еднакви. Особено ако са във ваза или на пазара в чаша от продавач, тоест не на дърво или храст. Всъщност те са доста сходни, но принадлежат на различни култури. Единият е от семейство Мълбери, другият е Пинк. Плодовете на първия растат на дърво, а другият - на храстите.

Описание на черница

Семейството на черниците се състои от много високи дървета и храсти. Един от тях е черницата. Расте не само в топлите райони. Това е високо дърво. Има бели и черни черници. Фуражната черница, която също се нарича сатен, расте в дивата природа. Има и вид негодна за консумация червена черница, която има много ценна дървесина. Расте главно в САЩ.

Животновъдите работят ежедневно за разработване на нови сортове. Към днешна дата са отгледани повече от 400 вида черница. Сортовете бяла и черна черница са по-чести сред градинарите.

Черница

Бяла черница

Родината на бялата черница е източните райони на Китай. Там се отглежда повече от 400 хиляди години, за да се получи естествена коприна. Копринената буба се храни с нежните си листа, а коприната от тези нишки е с много високо качество. Плодовете на дървото са бели, жълти или леко розови, сладко-сладки с аромат на мед, с много приятен аромат.

Това черница е доста устойчиво на замръзване, има дебела сива кора, гъста, сферична, корона с овални листа. Те живеят и плододават 200 години, въпреки че има и столетници, чиято възраст достига 500 години.

Забележка! В съвременния свят черница може да се намери в много страни: Афганистан, Индия, Пакистан, Иран, Закавказието. Черницата се отглежда и в Европа, Украйна и региони на Русия. Има повече от 20 подвида на бяла черница.

Бяла черница

Черна черница

Родината на този вид е Персия. Той е значително по-различен от своя "руса" роднина. Черната черница има овални, назъбени листа са по-големи и по-твърди, цветът на кората и издънките е по-тъмен. Плодовете са тъмно лилави, почти черни и могат да бъдат от 1,5 до 5 см, в зависимост от сорта. Структурата на плодовете наподобява малина или къпина. Всъщност зрънцето е съединение от натрупани семена, които са покрити с много вкусна обвивка. Вкусна ли е черната черница, какъв е вкусът й? Много хора го сравняват с малини или грозде. Каквото и да беше, но вкусът на това месесто, сочно зрънце е много сладък с фина киселинност. Самото дърво е много високо, расте до 15 м височина. Но градинарите, благодарение на резитбата, му придават красива, спретната форма.

Няколко думи за къпини

Къпините (наричани на юг ожина) принадлежат към семейство Розови от рода Rubus. Това е храст с многогодишна коренова система и двугодишно стъбло с много бодли. Височината на храста е около 1,5 м. Листата са назъбени, мъхести, често трипръсти, но има и пет пръсти. Къпините цъфтят с малки бели или розови цветя, които са разположени на къси дръжки от юни до август. Къпините узряват в последните дни на лятото. Те са зрънце, подобно на малини, само с тъмен цвят.

Важно! Плодовете, които се образуват по къпиновите храсти, не са такива.Този вид плодове се наричат ​​костилки. Цветът има много плодници, а по-късно на всеки плодник образува малък плод със семе. Тези мини плодове заедно образуват зрънце къпина. Същата структура на плодовете в малини и черници.

Къпините растат почти навсякъде: и в Крим, и в Сибир, и в Централна Азия, и в Кавказ.

Къпина

Има много разновидности на къпини, но всички те са разделени на 2 вида:

 • с изправени стъбла;
 • пълзящ.

Ето няколко разновидности на къпини:

 • Agavam е зимоустойчив сорт с много мощни високи издънки. Плодовете са черни, сладко-кисели. От храст могат да бъдат събрани до 4 кг.
 • Дароу е друг издръжлив, високодобивен сорт.
 • Изобилие. Този сорт е отгледан от I.V.Michurin. Недостатъкът е, че сортът не понася добре слана, така че трябва да се покрие през зимата.
 • Тейлър е ремонтантна разновидност с бодливи издънки. Не е издръжлив на зимата, трябва да се изолира за зимата.

Разбира се, всеки сам решава кой сорт да засади в къпина, но фактът, че засаждането на това полезно зрънце си заслужава, определено си заслужава.

Сорт къпина "Тейлър"

Черница и къпина: прилики и разлики

От горното вече става ясно каква е разликата между къпините и черницата: единият вид е високо дърво, а другият е храст. Но това не е всичко.

Интересно! На пръв поглед плодовете на тези две култури са много сходни. Но ако се вгледате внимателно, има разлики. Черничевите плодове са продълговати и кръгли, като къпини, тук трябва да обърнете внимание на мястото, където е прикрепена дръжката. При къпините е дълбоко засадено, както при малините, а при черниците е практически на повърхността.

Много хора се чудят какъв е вкусът на черничевите плодове. Няма категоричен отговор, но всички без изключение казват, че е много сладък, за разлика от всеки друг: нито банан, нито круша. Но те също казват, че ако опитате веднъж, никога няма да забравите. Вкусът на сушената черница е идентичен с този на стафидите. Плодовете му съдържат много захари, полиненаситени и мононенаситени мазнини, протеини, витамини от група В, А, D и К.

В допълнение към изброените витамини, къпината съдържа и витамин С, както и киселини:

 • салицилова;
 • лимон;
 • вино;
 • блок.

Поради тях вкусът на къпините е сладко-кисел, за разлика от тръпчиво-сладката коприна.

Какви са приликите между тези две плодове? И двамата имат подобни кости. Това е може би единствената прилика. Е, и нюанс на цвета: и двете плодове са черни.

На бележка! Също така плодовете имат и друга разлика - плътността на кожата. Черупката на къпината е достатъчно здрава, а плодовете са перфектно запазени по време на транспортиране и съхранение. Черницата не ги държи повече от 5-6 часа.Можете да опитвате черници само там, където растат. Така че в северните райони, където културата е практически невъзможно да се отглежда, и те не знаят какъв е вкусът на черница, тъй като те получават продукти след преработка: тинктури, вино, конфитюр, блат, мармалад.

Плодове, подобни на къпини и черници

Черна малина

Това растение все още не е много разпространено в руските градини. Външно тези три култури са сходни и трудно се различават една от друга. Първоначално малините от този сорт имат розови плодове, когато узреят, променят цвета си в тъмночервен цвят, който се превръща в черен.

Черна малина

Raspberry Cumberland

Устойчив на замръзване сорт (издържа на спад на температурата до -30 ° C), който има черни плодове. Растението се размножава интересно като къпина. Стъблата му се огъват на дъга, върхът расте и расте по-нататък. Плодовете на Cumberland не са много големи, но се характеризират с повишена плътност, поради което реколтата се съхранява дълго време.

Raspberry Cumberland може да бъде засаден по периметъра на площадката под формата на жив плет, през който никой не може да пълзи (клоните са много трънливи). Тя ще донесе реколта и изглежда много красива през есента поради синкаво-сините издънки.

Малина Ugolyok

Културата на този вид е разработена от сибирски учени.Сорт с повишена устойчивост на замръзване, поради което се препоръчва за размножаване в региони на север от Урал.

Малина Ugolyok

Стъблата на Ugolok са практически без тръни, височината им е повече от 2 м, полу-пълзящи. Плодове с тегло около 2 g.

Важно! Птиците не докосват черни плодове. Учените все още не могат да обяснят причината за това пренебрегване.

Полезни свойства на черниците и къпините

Плодовете от черница се използват за производството на лимонена киселина и оцет. Те се използват и в традиционната медицина:

 • при лечение на запек, но узрелите плодове са подходящи;
 • при диария помагат онези плодове, които още не са узрели;
 • разреденият сок помага при болки в гърлото;
 • запарка от кора и плодове е много полезна при заболявания като остри респираторни инфекции, бронхит, астма;
 • отвара от корени и кора се приема като диуретик;
 • вливането на листа помага при повишени температури;
 • плодовете са много полезни за употреба и в големи количества (поне 1 кг на ден) за пациенти с миокардна дистрофия и сърдечни заболявания;
 • смляна кора се смесва с масло и се получава мехлем за заздравяване на рани, порязвания и натъртвания.

Защо къпините са полезни:

 • използването на плодове укрепва и подхранва организма с необходимите витамини и спомага за подобряване на състава на кръвта;
 • понижава кръвното налягане;
 • понижава телесната температура;
 • отвара от листа помага при екзема и възпаление на кожата, като изплакване с възпалено гърло и стоматит;
 • отвара от клони се приема при невроза на сърцето.

Това са подобни, но все пак напълно различни плодове. Освен това, ако е трудно да се отглеждат черници в региона, тогава определено няма да има проблеми с къпините!