Каква реколта ще получи градинарят през лятото, зависи в най-голяма степен от правилното засаждане и грижи за растенията. Ето защо, преди да се заемат с развитието на своята градина, собствениците трябва да се запознаят с нуждите на овощните храсти, да прочетат съветите на опитни градинари.

Характеристики на засаждането на цариградско грозде

Можете да отгледате добро цариградско грозде, ако внимателно подберете посадъчния материал. По-добре е той да има 2-3 издънки и няколко силни корена. Забелязвайки повредени участъци на растението (например сухи корени, счупени клони), по-добре е да ги отрежете внимателно, защото те няма да донесат голяма полза за храста, но ще го изчерпят.

Можете да засадите корените в прясно изкопана кръгла дупка. Най-добрият размер е 40 на 40 см. Оптималната дълбочина е с 8 см по-дълбока, отколкото беше в детската стая. Полезно е да поставите тор на дъното на ямата. Алтернативно, това може да бъде хумус или компост. Нормалната пропорция е 8-10 кг на седалка. Ако няма органичен тор, е позволено да се използва гранулиран суперфосфат. Около 200 g от това трябва да се смесят в съотношение 1: 1 със свежа земя. След това дупката се запълва с този материал с около 2/3 от обема си. След това разсадът се поставя, а отгоре се покрива с чиста почва.

Разстояние между храстите

Правилният процес на кацане включва поетапно уплътняване на земята.

Важно! Когато заспите, трябва леко да разклатите разсада. Тази техника ви позволява да избегнете кухини и да поставите корените в разхлабена почва.

Няма строга препоръка под какъв ъгъл да засадите храста.

Характеристики на засаждане на касис

Засаждането на касис, малини и цариградско грозде през пролетта са много подобни процеси.

Точно както в случая на цариградско грозде, изборът на добър храст за засаждане има огромна роля за бъдещата реколта от касис. Бушът расте много по-бързо и дава повече плодове, ако разсадът му има развита подземна система. Опитните градинари се съветват да изберат посадъчен материал, който вече има поне 3-4 скелетни корена. В идеалния случай дължината им е 15-20 см, а самата кора трябва да е жълтеникава. Надземната част на разсада трябва да се състои от 2-3 издънки. Оптималната дължина на последния е 30-40 cm.

Засаждане на цариградско грозде

В случай, че фиданките от касис трябва да се транспортират на дълги разстояния, те се увиват във влажна, чиста кърпа и отгоре с найлонов плик. Особено внимателно трябва да обвиете самите корени. В противен случай те просто ще изсъхнат.

Преди засаждане на храсти, разсадът трябва да бъде внимателно разгледан. Повредените по време на копаенето корени се отрязват. След това е полезно да ги потопите в глинена или почвена каша. В случай, че храст е засаден в друг ден, корените на растението се поставят във вода за 10-13 часа.

Засаждане на касис под ъгъл от 45 градуса. Оптималната дълбочина на потапяне е 4-5 см по-дълбока, отколкото са растяли, или 6-8 см над кореновата шийка. Необходимо е да се изправят корените на дъното на ямата възможно най-успешно, като се избягва кривината и огъването на корените нагоре. След това трябва надеждно да уплътните земята.

Засаждане на цариградско грозде през пролетта

Веднага след слизането трябва да отрежете надземната част. Ако касисът се размножава през есента, трябва да подрязвате по такъв начин, че да запазите издънките с дължина 18-21 см.

Важно! В случая, когато храстът е засаден през пролетта, ще бъде възможно да се съкрати храста възможно най-кратко, но така, че да се запазят 3-4 пъпки.

Такива драстични мерки помагат да се отглеждат буйни и богати храсти за добра реколта.

Агротехника: общо и разлики

Отглеждането на плодни храсти няма да бъде от полза, ако не вземете предвид техните характеристики и правилата за грижа за тях.

През първите години е разрешено да се засаждат зеленчукови култури в района между храстите. След прибиране на реколтата такива растения ще се разлагат и хранят храстите с органични вещества. Като правило, вече от втората година след засаждането на храста се извършва дълбоко изкопаване на земята между редовете. Това се прави най-добре, когато дойде есента. Дълбочина на копаене - 15-16 см. Внимателно боравете с инструмента по-близо до храста, за да не повредите кореновата му система. Оптималната дълбочина е 8-10 см.

С началото на пролетта храстите на касис и цариградско грозде се нуждаят от дълбоко разхлабване. През лятото трябва да извършите тази процедура 5-7 пъти. И двете растения трябва да получат достатъчно влага. Първото поливане на разсад се случва веднага след пресаждането им на ново място. След това ще трябва редовно да поливате храстите. Честотата и обемът на течността пряко зависят от региона и метеорологичните условия. За задържане на повече влага се използва мулчиране в южните райони на Руската федерация. Повече от един земеделски техник препоръчва покриването на почвената повърхност със сламен тор, торф или слама в началото на пролетта (след първата обработка). Дебелина на слоя - от 6 см. Ако има много органичен материал, можете да го разнесете на земята между редовете. Благодарение на мулчиране, опитните градинари потвърждават, добивът е почти удвоен.

Предпоставка както за касис, така и за цариградско грозде е горната превръзка. За тях се извършва през пролетта, около 3 седмици преди узряването на плодовете. Най-добрият вариант за хранене ще бъдат органични торове - пилешки тор, тор.

Изрязването на храсти от касис и цариградско грозде се извършва по различни начини. В първия случай, при 4-5 пресни издънки, трябва да се оставят само 2-3 от най-силните за по-нататъшно развитие. Следващата година трябва да се появят около 7-8 нови издънки. От тях са останали и 2-3 от най-силните. По този начин, зрял храст се състои от издънки с различна дебелина и възраст.

Важно! Оптималният брой издънки за касис е 17-18.

Що се отнася до цариградското грозде, рязането е важно за този храст, особено на повредените издънки. Те могат да бъдат съкратени през различни години, но за това растение е важно да има много издънки - поне 20-25.

Кацане на правилното разстояние

Разстоянието между цариградско грозде и касис при засаждане директно зависи от планирания период на експлоатация. Така че, в случай че храстите ще бъдат на едно и също място в продължение на 10-15 години, разстоянието между растенията трябва да бъде 1,2-1,5 м. Интервалът между редовете е 2 м.

Когато собственикът не планира да държи касис и цариградско грозде в градината си за дълго време (до 6-7 години), оптималното разстояние е 1 м един от друг. Както при първата версия, разстоянието между редовете не може да бъде по-малко от 2 m.

Предвид горното, можем да заключим, че плодовите храсти на касис и цариградско грозде са много сходни. Всъщност всички те трябва да бъдат засадени еднакво, а грижата за растенията е сходна. Междувременно има разлики по отношение на правилата за поливане, подрязване на храсти.

Видео