На всеки градински парцел можете да видите поне един ягодов храст. Най-предпочитани сред местните летни жители са градинските култури като касис и цариградско грозде. Преди подрязването на храстите от касис и цариградско грозде през пролетта, освен познаване на основните грижи за културите, е необходимо да се запознаете и с характеристиките на тези агротехнически работи. Прилагането на висококачествена резитба на касис и цариградско грозде през пролетта може да има положителен ефект върху гастрономичните и количествените показатели на добива.

Изготвяне на необходимия инвентар

Преди да започнете дейности за подстригване за лятото, трябва да подготвите правилните градински инструменти. Възможно е да се премахнат излишните клони от ягодоплодни храсти, като се използват редица инструменти, предназначени за резитба:

 • градинска ножовка;
 • инструмент за рязане на възел;
 • секатори с две заострени остриета;
 • електрическа фреза за четки;
 • градински нож.

Инструмент за рязка резитба

Когато режете храсти с помощта на някой от представените инструменти, трябва да следвате определена последователност от действия.

Важно! Преди да започнете работа по подрязване, избраният артикул трябва да бъде добре почистен от мръсотия и дезинфекциран.

Заточването на градинските ви инструменти е от съществено значение за създаването на идеално прави разфасовки.

Забележка. Прясните разфасовки трябва да бъдат обработени с градински лак.

Необходимо е да се извърши обработката на секциите не по-късно от един ден след отстраняването на излишните издънки. Всеки разрез трябва да се смазва, чийто диаметър е близо 10 милиметра.

Ползи от подрязването на храсти

Висококачествената резитба има положителен ефект върху общото състояние на храстовата насаждение, което се състои в:

 1. създаване на естетически приятна форма на храст;
 2. възможности за подмладяване дори на стари насаждения;
 3. удължаване на способността за плододаване;
 4. положителен ефект върху продължителността на живота на храст;
 5. възможност за регулиране на броя на издънките;
 6. равномерно разпределение на хранителните вещества в тялото на растението;
 7. подобряване на условията, при които се извършва плододаването;
 8. увеличаване на количествения показател за производителност;
 9. профилактика на заболявания;
 10. предотвратяване появата на огнища на паразитни насекоми;
 11. образуване на храсти.

Забележка! Извършването на резитба за отстраняване на излишните клони е задължителна агрономическа процедура.

Как да режем и оформяме храст от касис

Независимо от сортовете, храстите на касис се формоват в един от най-подходящите сезони: пролетта или когато започва късната календарна есен:

 • началото на април;
 • Край на октомври.

Съвет. Най-доброто време за подрязване на храсти от касис е края на годината.

Подрязването трябва да се извършва, докато се установи стабилна температура от + 8 ° C на въздуха.

Важно! Процедурата за подрязване през зимния сезон трябва да се извършва при дъждовно или снежно време.

Продължителността на пълния цикъл на развитие на храста с касис е 6 години.Независимо по кое време се извършва първоначалното подрязване на храсти от касис или цариградско грозде: пролет или есен, тази процедура се извършва веднага след засаждането на посадъчния материал. Първичната резитба включва напълно отрязване на клона. По време на последващите процедури за подрязване трябва да се запазят по 2 образувани пъпки на всеки от клоните. В края на първата година храстът на касис трябва да запази 5 годишни издънки.

Следващата година след засаждането включва съкращаване на вторичните клонове. На всеки клон трябва да останат около 5 пъпки. Подрязват се следните части на растението:

 • апикален;
 • отслабени клони;
 • счупени клони;
 • заразени клони.

През третата година на засаждане третата част от образуваните многогодишни издънки се съкращава. Запазват се само клонове, които са на една година.

На четиригодишна възраст храстът от касис дава плодове с максимална интензивност. По този начин храст от касис ще може да даде обилна реколта, ако има 12 издънки на различна възраст.

Сочни плодове

На седемгодишна възраст се отстраняват издънки, които са на повече от 5 години.

Съвет. За да може храстът от касис да има време да образува мощни издънки, работата по подрязване за отстраняване на петгодишни издънки трябва да бъде разделена на 2 градинарски сезона, без да се премахват всички клони наведнъж.

Процедурата за подмладяване на стари храсти включва подрязване на краищата на клоните. Освен това е необходимо да изтъните засаждането, да се отървете от стари и плодородни клони.

Как да оформите червено и бяло френско грозде

Скелетните клони, образувани от червено и бяло френско грозде, са най-трайни в сравнение с черното френско грозде. Премахването на старите издънки се извършва през 8-та година от покълването. Петгодишните клони се подмладяват, като премахват страничните клони.

Образуването на плодни пъпки по храстите от червено и бяло касис се извършва в върха на издънката. Букетните издънки се развиват в близост до ежегодно поникващи стъбла. Продължителността на тяхната плодоносна способност е 4 години.

Важно! Не трябва да отрязвате издънки, разположени отстрани, както и едногодишни покълващи в областта на кореновата система, които се намират в горната част на многогодишни клони.

Правилното годишно формиране на храста е да се запазят четирите най-активно развиващи се клона, които са на една година. Подрязването на всеки от издънките се състои в съкращаване чрез отстраняване на неузрелите апикални части на издънките, които са описани чрез конкретна избрана схема.

Отстраняват се и стари, заразени и счупени клони. По този начин се извършва подмладяване на храсти за възрастни и стари касис. На осемгодишна възраст, която се счита за най-подходяща за подрязване на червено и бяло френско грозде, един храст трябва да съдържа 12 клона на различна възраст.

Как да отрежете и оформите цариградско грозде

Храстът от цариградско грозде, подобно на черното френско грозде, трябва да се подрязва през април или октомври, но тези методи се различават по това, че краткотрайните скелетни клонове се използват като основа за формирането на цариградското грозде.

Подрязването на храсти от касис и цариградско грозде се извършва с помощта на идентичен алгоритъм.

Издънките на дълголетни сортове цариградско грозде се подрязват на осемгодишна възраст.

Съвет. Храстите на цариградско грозде е най-добре да се режат и пресаждат в края на годината.

Когато засаждате, отрежете клоните на разсадните клони възможно най-кратко. В края на процедурите за резитба 4 пъпки трябва да останат на здрави клони, а една на по-слаби.

Схематично изрязване

Необходимо е всяка година да се съкращават нулевите издънки. Въпреки това трябва да се пазят 4-те най-здрави клона.

Забележка. Необходимостта от изтъняване на храста от цариградско грозде се дължи на тенденцията към сгъстяване на повечето сортове.

За всеки нулев клон трябва да се извършва резитба в още не узрялата апикална част. Плодовете от зрънце узряват на плодни едногодишни клони и израстъци. Средната възраст на началото на плододаването на цариградско грозде е 4 години. Ето защо трябва да започнете да режете клони на петгодишна възраст.

Забележка. Всеки сорт се характеризира със собствен термин от началото на способността да дава плодове.

В допълнение към предотвратяването на прекомерното удебеляване на храста от цариградско грозде, мерките за подрязване са насочени към запазване на полезните вещества, намаляване на рисковете от патогенно увреждане на микрофлората и предотвратяване появата на паразитни огнища, които могат да се разпространят от един вредител, който се е заселил в засаждането.

Образуването на храсти от касис и цариградско грозде чрез процедури за подрязване е необходима мярка за грижата за тези градински култури. Ако резитбата на касис и цариградско грозде през пролетта се извършва качествено, това ще има положителен ефект върху качествения и количествения показател за добива.