Много хора обичат животните и решават да имат малък домашен любимец. Декоративните зайци са едни от най-популярните "пухчета". Преди обаче да отидете и да изберете домашен любимец, трябва да се запознаете с най-популярните породи и особеностите на грижите за тях, както и да научите подробно всичко за декоративния заек.

Популярни породи

Хермелин (полски заек) принадлежи към вид джудже, много други видове мини зайци са били отглеждани от тази порода. Домашните любимци от тази порода са само бели с червени или сини очи. При подходящи грижи телосложението на хермелина е силно, продълговато. Теглото на животните варира от 800-1500 грама, дължината на ушите е от 4 до 7 см, опашката е плътно притисната към тялото.

Цветният заек (джудже) е роднина на полския разноцветен заек. Описанието на цветния джудже заек почти напълно съвпада с характеристиките на породата хермелин, с едно изключение - това е цветът на козината. Има различни нюанси: бял, червен, син, оранжев, черен и други. Козината е със средна дължина. Цветният заек джудже има приятелски характер, той може да се превърне в пухкав приятел за собственика си.

Декоративни зайци

Джуджетата късокосмести кочони получават името си от необичайния си външен вид: те имат огромни очи и широко чело. Телосложението е силно, теглото варира между 1,5-2 кг. Зайците от тази порода имат много красива задна линия и дълги висящи уши, които достигат дължина 24-28 см. Те са малко по-малки при заека.

Лисическият овен има вълна с по-дълги косми от джуджето: практически докосва земята, тъй като дължината му варира от 5-5,5 cm. огромна популярност сред любителите на домашни любимци. Домашният любимец има лисичен цвят, откъдето идва и името.

Холандският фолд е отгледан от учения Андриан де Кок. Почти никой не вярваше, че той ще може да отглежда френски овен в мини-формат, тъй като с намаляване на размера на тялото дължината на ушите също намалява, тоест те не могат да висят. След 12 години упорит труд обаче ученият постига заложените резултати и регистрира породата през 1964 г.

Забележка! Днес холандските гънки имат уши с дължина до 22-27 см, но те започват да висят само един до два месеца след раждането.

Избор на порода и цени

Декоративните зайци се класифицират по два начина:

 • теглото;
 • дължина на козината.

От своя страна теглото им се разделя на:

 • малък;
 • среден;
 • голям.

И по дължината на космите:

 • дългокосмести;
 • среднокос;
 • късокосмест.

Допълнителна информация! Най-богатият избор сред заешките джуджета. Но цените на „ушатите животни“ са много различни: едно животно може да струва както 700, така и 25 000 рубли.

Основни фактори на ценообразуването

Цената на декоративните зайци зависи от следните фактори:

 • родословие или липса на такова;
 • порода;
 • място на продажба: пазар, зоомагазин, детска стая;
 • качество на разплод: домашен любимец - домашно отглеждане, разплод - родословие, шоу клас - изложбени екземпляри;
 • условия на хранене и поддръжка.

Отглеждане на зайци у дома: плюсове и минуси

Поддържане на декоративни зайци у дома

Основното предимство на декоративните зайци е техният сладък и привлекателен външен вид. Благодарение на огромното разнообразие от породи, всеки собственик ще може да вземе какъвто и да е домашен любимец. Също така предимствата на декоративните зайци включват:

 • непретенциозност;
 • приятелски характер;
 • проста диета;
 • отглеждане в клетка или волиера;
 • добро здраве;
 • оптимална продължителност на живота.

Важно! У дома, при подходящи грижи, декоративните зайци живеят 7-8 години, а понякога този период достига 10-13 години.

Тези домашни любимци също имат своите недостатъци:

 • яденето на собствените си изпражнения;
 • почти невъзможно да се влак за тоалетна;
 • биологични продукти от животно провокират алергични атаки при страдащите от алергия;
 • гризат всичко, което им попречи, особено електрическите проводници;
 • неправилното почистване на клетката води до появата на неприятна миризма, а заекът има раздразнения от урината.

Миризма

Много често, когато купуват декоративни зайци, бъдещите собственици се интересуват дали има миризма от животното. Човек може еднозначно да отговори на този въпрос, че младите и здрави животни не миришат.

Важно! Ако изведнъж животното е започнало да смърди, това означава, че има някакви здравословни проблеми или собственикът не се грижи добре за него.

Неприятна миризма може да се появи по следните причини:

 • некачествени грижи;
 • пубертет;
 • възпаление, цистит, лошо храносмилане;
 • диета;
 • възраст и пол на животното;
 • условия на задържане.

Забележка! Друга причина за появата на неприятна миризма може да бъде специална тайна, която мъжките отделят, за да маркират своята територия.

Спете

Природата на възрастните зайци е създадена по такъв начин, че за да запазят живота си, те винаги трябва да са готови да избягат, защото почти всички хищници ги ловят. Поради това сънят им е много чувствителен, те реагират буквално на всеки шумолене. Следователно, когато собственикът отиде да провери заека, той никога не го вижда да спи. Много собственици смятат, че техните домашни любимци са постоянно будни, но това не е така. Струва си да научите повече за това как спят зайците.

Особености на съня и зрението

Заекът спи

Мечтата за декоративни зайци има свои собствени характеристики. Те дори могат да спят с отворени очи. Поставянето на очите е много широко и това ви позволява да видите всичко, което се случва наоколо, благодарение на което животното забелязва опасност за части от секундата и е готово да избяга. При хищниците очите са тясно разположени - те не могат едновременно да виждат всичко, което се случва наоколо, но те перфектно се концентрират върху целта, която виждат, и реагират на всичките й най-малки движения.

Зайците могат незабавно да заспят и незабавно да се събудят и не е необходимо да си лягат: те получават добър сън както седнали, така и изправени.

Зайците спят много често, но сънят им се прекъсва. Ако собственикът редовно вижда домашния си любимец да спи, тогава животното напълно се доверява на стопанина си.

Интересно! Зайците виждат и се ориентират много добре на тъмно и не само поради широкото разположение на очите, но и наличието на мустаци. Последните са способни да улавят дори незначителни вибрации във въздуха и да усещат приближаването на някой друг от разстояние. И все пак зайците предпочитат да спят през нощта.

Колко и кога спят

За да видите как заекът спи, трябва да подходите много внимателно. При най-малкия шум животните се събуждат. Зайците като цяло могат да заспиват изключително в тишина, когато няма чужди шумове или никой не е у дома.

Важно! Волиерата с домашен любимец трябва да бъде поставена на тихо място.

Трябва да опитате всичко възможно, за да създадете подходящите условия за вашия заек. Ако нещо постоянно вдига шум наблизо, движи се, домашният любимец няма да може да заспи, което ще доведе до намаляване на имунитета, влошаване на здравето. Има много стресови фактори за заек.

В подходяща спокойна обстановка животното може да спи по всяко време на деня. Адекватен сън, осигуряващ добро здраве на заека - 6 часа. Това е напълно достатъчно. Можете да видите как декоративно животно спи по време на обяд или сутрин.

Внимание! Никога не трябва да се карате на домашния си любимец, ако шуми през нощта. Това е неговата природа. За да избегнете неприятни ситуации, трябва да знаете всичко за животното предварително, преди да го закупите.

Какво ви трябва за декоративен заек: основите на съдържанието

Поддържането на заек у дома не е лесно. Собственикът ще се нуждае от отговорност и сериозност в подхода, както и от наличието на определени знания как да се грижи за пухкаво животно. На първо място, трябва да закупите волиера или клетка за заек, да го оборудвате според всички правила. Изберете правилното място, като се има предвид, че животните не обичат прегряването, слънчевите лъчи. Най-оптималната температура за тях е 20 ° C.

Самите декоративни зайци са много деликатни. Те трябва да бъдат предпазени от прегряване, течение, което може да причини настинка в животното. Струва си да фиксирате всички устройства вътре в клетката, с което собственикът ще си осигури спокоен сън. Факт е, че заекът може да започне да играе с лошо фиксирана тава, създавайки шум. Това обикновено се случва сутрин.

Основи на съдържанието

Необходимо е да проверите и своевременно да смените котилото. Трябва да е постоянно сухо. Трябва да използвате дървени стърготини, слама. Долната облицовка се подменя най-малко три пъти на всеки 7 дни. Мокрото, мръсно спално бельо може да причини стомашни проблеми на вашия домашен любимец.

Внимание! Зайците са много чисти. Задължително е да изпразвате тавата всеки ден, в противен случай животното ще си намери друго място за облекчение. Ако собственикът своевременно почисти клетката след заека, няма да се появи миризма.

Декоративното животно задължително се нуждае от вода, по всяко време на деня. Трябва да закупите автоматична поилка - това е удобно.

Заекът няма нужда да ходи. Ако наистина искате, можете да изведете ушатия мъж навън в топло време, като носите каишка. Собственикът определено трябва да затвори всички прозорци и врати, когато пусне животното да се разхожда из апартамента. Всички възможни чернови трябва да бъдат премахнати. Необходимо е да наблюдавате заека по време на разходката му, за да му попречите да гризе жиците и да се наранява.

Важно! Трябва периодично да четкате козината на вашия домашен любимец, за да не се търкаля.

Как да тренирате заека си на ръка

Много хора не знаят как да укротят заек. Тези животни са способни на опитомяване и обучение. Обученото животно ще достави много по-малко грижи. Може да отнеме няколко месеца, докато собственикът обучи домашния любимец, така че трябва да проявите търпение.

Трябва да се има предвид, че животното също има свои характеристики, характер. Най-доброто време за първо запознаване със заек е след запознаване с волиерата, когато той се храни, обелва кожата и ляга да си почине. По това време трябва тихо да се приближите, да седнете до, след това да започнете да говорите със спокоен глас, да се обадите на животното. Трябва да се избягват силните, невнимателни звуци. Животното няма да отиде веднага при собственика и това е нормално.

Декоративен заек в ръцете

Ако първото запознанство е преминало добре, можете да преминете към следващия етап - обучение на ръце. Това ще стане малко сложно. Собственикът трябва да покаже на домашния любимец, че не е в опасност от ръцете. За да се укротите на ръце, трябва да направите следното:

 • Внимателно, без да безпокоите заека, пъхнете чистата си ръка във волиерата. Това е един от най-важните моменти.
 • За да привлечете вниманието на домашен любимец, трябва да го извикате с равномерен, спокоен глас. Необходимо е да се избягват ненужни, резки движения.
 • Най-вероятно заекът ще се доближи до ръката. Няма нужда да го дърпате назад. Необходимо е да се позволи на животното да я помирише и дори да я ухапе. Можете да опитате да храните на ръка домашния си любимец.

Можете да докоснете заека само в момент, когато той спре да се отнася с недоверие към собствениците. В този случай трябва внимателно да погалите косматия си приятел.

Важно! За да накарате животното да се чувства в безопасност, трябва да му предложите заешко лакомство от ръцете си. Това може да бъде плод, крутон и др. Спокойният отговор на ръката е знак, че животното може да бъде освободено от заграждението, за да се разхожда из апартамента.

Носител на заек

За да носите домашен любимец, имате нужда от специална клетка. Нейната разлика: твърда, издръжлива кутия с добра вентилация. Освен това трябва да е в безопасност. Това е необходимо, за да може заекът да не може да гризе решетките и да избяга. Желателно е да имате допълнителна врата на носача: така ще бъде по-лесно за собственика да извади животното.

Декоративните зайци са сладки пухкави същества. Струва си да се грижите за тях правилно. Необходим е и специален подход, за да спечелите доверието им.