Все по-често във фермите и в промишленото производство можете да намерите зайци, които са обичани от потребителите заради диетично месо и меки красиви кожи. Ето защо много начинаещи животновъди мислят за отглеждане на такива доходоносни животни. За да не понесе големи загуби, по-добре е да се даде предпочитание на зайци от месни породи, които се отличават с непретенциозните си грижи и високия добив на месо.

Основните видове скали

Има 4 вида заешки породи: месо, месокожи, декоративни и диви. Първите два сорта са подходящи за отглеждане в спомагателни парцели.

Месокожи породи се отглеждат не само за производство на месо, но и за висококачествена кожа. Такива породи имат по-голямо тегло от месните, но растат по-бавно, пубертетът им настъпва по-късно и освен това не се различават по висока плодовитост.

Зайци от месни породи

По отношение на печалбата, зайците от месо са печеливши в смисъл, че растат бързо и са готови за клане на възраст 4-5 месеца. В допълнение, месните породи се отличават със спокоен характер, силен имунитет и висококачествено възпроизвеждане.

Популярни месни породи зайци

В Русия повече от 20 породи зайци се търсят за разплод в лични парцели. Най-популярните говежди зайци:

 • Калифорнийски;
 • Нова Зеландия;
 • сив гигант;
 • Съветска чинчила;
 • flandre;
 • Европейско сребро.

Характеристики на големите видове

Някои начинаещи фермери погрешно приемат, че големите породи зайци са най-добрите за домашно отглеждане в посока месо-кожа. Да, на пръв поглед голям гигант изглежда доста впечатляващо, но такива гиганти имат голям списък с недостатъци при отглеждането и поддържането:

 • Колкото по-голям е заекът, толкова по-трудно е да се храни и също така да се осигурят подходящи грижи. Гигантът се нуждае от големи клетки, повече отпадъци, а освен това яде много повече от другарите си.
 • Големите зайци са податливи на редица заболявания. Тези животни са склонни към затлъстяване и поради голямото си тегло крайниците им често болят. Освен това сред постелята често се срещат зайци с деформирани лапи.
 • Гигантите се характеризират с лоша плодовитост и пубертетът им настъпва едва до 6-7 месеца. Освен това раждането е изключително трудно както за женското, така и за бъдещото потомство, така че смъртта не е необичайна.

Гиганти

Положителните качества включват спокоен, приятелски характер и устойчивост на заболявания, често срещани сред зайците. Въпреки значителните недостатъци на големите породи, тяхното отглеждане е често срещано сред частните помощни стопанства. Могат да бъдат избрани няколко от най-популярните породи:

 • Фландр (белгийски гигант). Тази универсална порода, често използвана при отглеждането на много месни и месокожи породи, е най-голямата. Средното тегло на заека е 8-9 кг, но някои индивиди растат до 12 кг. Дължина на тялото около 75 см, голяма глава, едноцветен цвят: черен, бежов, червен. Тези животни са много придирчиви към условията за поддържане и качеството на храната, а също така имат ниска плодовитост (до 5 зайци на страна).
 • Бял гигант. Този сорт се отличава със своята снежнобяла кожа без никакви включвания и вкусно месо.Но тя е изключително капризна в грижите си: зайците растат бавно, имат ниска плодовитост, а зайците са склонни към множество заболявания и често не оцеляват.
 • Сивият гигант е лесна за разплод порода, подходяща за начинаещи. Средното тегло на възрастен мъж е 6 кг, на заек - 4,5 кг. Зайците са придирчиви, тъй като се адаптират дори към суровите условия на отглеждане на улицата, имат висока плодовитост и устойчивост на болести.
 • Съветска чинчила. Външно подобен на предишния гигант, но се отличава с красива синкава козина, сравнима по цвят с чинчила. Това са бързо растящи зайци, готови за клане вече от 4 месеца, но придирчиви към храната: храната винаги трябва да е прясна, в противен случай животните ще се разболеят.

Съветска чинчила

Предимства на отглеждането на зайци от месо:

 • висок темп на растеж;
 • лесно за поддържане;
 • устойчивост на болести;
 • голямо тегло;
 • ранна зрялост;
 • добра плодовитост и производителност;
 • висок процент оцелели зайци.

Най-печеливши породи

За начинаещите бизнесмени и обикновените фермери е важно да знаят кои зайци са най-месести и растат бързо. Сред породите с месна посока се разграничават само 2, които са от полза при развъждането:

 • Бяла Нова Зеландия, която е родом от Съединените щати. Тези индивиди стават възрастни до 5 месеца, достигат пубертет, теглото им варира от 4 до 5 кг, а дължината на тялото им е приблизително равна на половин метър. Женските от тази порода се считат за най-плодовитите, в един окрол се раждат 7-8 малки. В същото време зайците имат спокойна нагласа, перфектно се адаптират и месото им е най-скъпо в сравнение с други породи.
 • Калифорнийски. Описанието на породата казва, че тези зайци растат малко по-бързо от новозеландските, но теглото на възрастен човек е малко по-малко - 3-4 кг. Зайците са най-добре поддържани, те се отличават със силен имунитет, ранно узряване и висока плодовитост.

Калифорния

Как да храним зайци с месо

В индустриалното производство говеждите зайци се хранят със сено и пълни специални гранули, като животните имат свободен достъп до храна и вода. Всъщност това е идеалната диета за зайци, за да се избегне често срещаното явление подуване на корема.

В домакинските спомагателни ферми диетата на зайци от порода включва зеленчуци:

 • зеле;
 • цвекло;
 • морков;
 • картофи.

През лятото основните хранителни продукти за зайци са зеленчуци и зеленчуци, през зимата - сено, зърно и висококачествени комбинирани фуражи. Диви билки, полезни за зайци:

 • глухарче;
 • коприва;
 • живовляк;
 • люцерна.

Важно! За да поддържат здравето си, зайците се нуждаят от витаминен комплекс, който може да бъде закупен във ветеринарен магазин.

Как да отглеждаме и отглеждаме зайци от месо

Чистопородните зайци се отглеждат или в клетки, или във волиера, но всеки индивид трябва да има свободно пространство, тъй като те не обичат непосредствена близост. Също така, зайците не обичат топлината и високата влажност.

Забележка! Зайците често се отглеждат не само в заграждения, но и в ями, което е по-подобно на естествените условия на живот. Вярно е, че този метод на отглеждане е подходящ само за месни породи, тъй като заешката козина в ямата няма представяне.

Чистотата е важен критерий за отглеждане на зайци. Мръсотията във волиерата ще доведе до заболяване на индивидите и поява на паразити. Ако животните се държат в клетка, тогава подът му трябва да бъде решетъчен, за да не се натрупват влага и отпадъци.

Важно! Трябва постоянно да следите чистотата на хранилките и поилките. Водата трябва да бъде чиста, остатъците от храна да бъдат отстранени и заменени с прясна храна. В противен случай е възможно разпространението на патогенни бактерии, които са разрушителни за животните.

За да увеличат теглото на кланичните трупове, много фермери често кръстосват породи. Полученият кръст има горните качества, въпреки че наследствеността на тези индивиди вече ще бъде нестандартна.

Болести и лечение на месо зайци

Зайските болести могат да бъдат разделени на 2 вида: инфекциозни и неинфекциозни. Сред инфекциозните се откриват:

 • Цистицеркозата е чернодробно заболяване, причинено от ларви на цестоди.
 • Кокцидозата е инфекция на стомашно-чревния тракт на животно, която е фатална в 70% от случаите.
 • Пастерелозата е опасно заболяване, което унищожава добитъка за няколко дни. Често се стига до животни от птици и гризачи, възможно е да се излекува с антибиотици, ако фермерът забележи навреме първия признак на болестта: висока телесна температура на болен заек от 42 ° C.
 • Миксоматоза - характеризира се с появата на миксот върху тялото на заека - малки възли, които обсипват тялото. Няма начин за лечение - животното е евтаназирано, дрехите на контактуващото лице са изгорени, а изпражненията на болното животно са заровени на дълбочина до един метър. За болестта трябва да се съобщи ветеринарната служба.
 • Листероза - предава се от кърлежи, бълхи и въшки, опасни за хората. Те лекуват това заболяване с антибиотици, което е неефективно: по-добре е евтаназията на болното животно.

Най-добрата профилактика на инфекциозните заболявания е навременната ваксинация на добитъка.

Сред незаразните болести трябва да се разграничат пневмония и отравяне.

Първият се появява при наличие на течения, висока влажност и внезапно спадане на налягането. Характеризира се с липса на апетит, треска, дрезгаво дишане и изпускане от носа. За лечение животното се поставя в удобни условия, дава се балансиран фураж и обилно питие и се третира с антибиотици.

Антибиотици

Отравяне се случва, когато некачествено хранене, както и отровни растения, попадащи в хранилката. Болестта се характеризира с повръщане, диария, загуба на сила. На първо място, на заека се предлага обилна напитка, избира се правилното хранене. Можете да пиете болен индивид с оризов или овесен бульон, което ще помогне да се спре диарията и да се премахнат токсините от тялото.

В животновъдството рентабилността е основният критерий. Следователно трябва да се даде предпочитание на вида животни, от които ще има голяма полза, като зайци. Най-добрите породи, отглеждани от животновъди, ще позволят на всеки да намери зайци по свой вкус и да получи максимална печалба от фермата от продажбата на заешко месо.