Празът рядко се вижда в градината на някого. Най-често можете да го купите в магазин или пазар. Градинарите напразно не отглеждат този зеленчук на сайта си. В крайна сметка именно този лук носи повече реколта от лука. В същото време има по-фин пикантен вкус. Второто име на праза е перленият лук. Той има голям брой полезни и хранителни вещества. На първо място, това е аскорбинова киселина, благодарение на която лукът може да се съхранява дълго време. Зеленчукът съдържа още:

 • витамини от групи В, А, РР, Е, Н;
 • калций;
 • магнезий;
 • натрий;
 • фосфор;
 • желязо.

Освен това празът е много ценен при приготвянето на сосове, салати, първи и втори ястия, пълнежи. В същото време отглеждането на праз от семена е много просто.

Праз

В зависимост от това в кой регион на Русия е засаден празът, отглеждането зависи от метода на засаждане. Например в южните райони на страната засаждането се извършва чрез семена. В други региони се засаждат разсад.

Трябва да се помни, че за всяка област трябва да изберете подходящия сорт лук Пирея. В Московска област и Ленинградска област се отглеждат ранни и средносезонни сортове, като:

 • Веста;
 • Казимир;
 • Колумб;
 • Слон;
 • Голиат;
 • Танго;
 • Победител.

В Сибир и Урал се отглеждат ранни сортове, към които трябва да се добави и сортът Карантански лук пиреус.

Лукът от житна трева се различава от лука по това, че първият има бял крак вместо луковица. За да се получи продукт под формата на бут, растението трябва да расте най-малко шест месеца. При засяване на лук със семена само като зелени, зелените пера се събират през юли. От момента на сеитбата до събирането на зеленината трябва да минат поне осемдесет дни.

Успешното засаждане на праз на открито през пролетта зависи от правилната почва. За това растение е важно почвата да е плодородна и перфектно да приема въвеждането на органични и минерални торове. Площта за засаждане на праз трябва да съдържа хранителни вещества, да има необходимото количество влага. Освен това площта трябва да се почисти от плевели. Празът изисква торове, които съдържат азот. Благодарение на него той активно расте и се развива.

Важно е да изберете правилната почва

Най-добрата почва за това растение е глинестата почва, напълно чиста от плевели и в същото време не е кисела. Земята под растението трябва да е влажна, но не мокра. Ако почвата не е подходяща за отглеждане на лук, тогава те няма да дадат добра реколта. Стъблата ще се развият слабо и стъблото ще бъде тънко. Засаждането трябва да се извършва върху почвата, наторена с оборски тор.

Възпроизвеждане на култура

Празът се размножава само със семена, но в повечето случаи се отглежда само чрез разсад. За да се отглеждат разсад, семената трябва да се засяват от края на февруари и през целия март.

Отглеждане на разсад

Контейнерът, в който ще растат разсад, трябва да се излее с хранителна смес и да се полива обилно. След това се препоръчва да се сеят семена, като се правят малки редове, на разстояние 4 сантиметра един от друг. Дълбочината на реда трябва да бъде не повече от един сантиметър. Повърхността, където се засяват семената, трябва да бъде покрита с малък слой от сместа и леко набита. След това сеитбата трябва да се полива и да се покрие с фолио или стъкло. Контейнерът със семена се поставя на топло място, където трябва да се очакват издънки. В този случай стъклото трябва периодично да се отваря, за да се проветрят разсадът.

Сеитба на семена за Росада

В началото температурата на въздуха, където се намира контейнерът, трябва да бъде от 20 до 25 градуса. След появата на първите издънки тя се понижава до 12 градуса. По този начин разсадът ще расте равномерно и няма да се разтегне.

Тридесет дни след като празът е втасал, той трябва да се гмурка. Брането се състои в пресаждане на растението в отделни чаши или изтъняване. В този случай между стъблата се оставя разстояние най-малко два сантиметра. Младите разсад се трансплантират в саксия с диаметър 4 сантиметра. Но най-добре е да използвате торфено-хумусна саксия или торфена таблетка. В този случай не се изисква пресаждане в отделни саксии.

Когато отглеждате разсад, той трябва да се подхранва с компостен чай на всеки две седмици. Също така, за да насърчите развитието на кореновата система и удебеляването на стъблото, трябва редовно да режете листата, оставяйки само осем сантиметра.

Разсад от лук

Когато разсадът расте до появата на три или дори четири истински листа, диаметърът на крака ще достигне осем милиметра, той вече е готов за засаждане в открита почва. Преди засаждане трябва да се полива обилно и листата да се отрежат една трета от дължината им.

Но преди да го засадите, трябва да го втвърдите. За това контейнерът с разсад се изнася на улицата. Така й се дава възможност да свикне с чистия въздух и подходящата температура.

Сеитба със семена

Празът се отглежда чрез семена в южната част на Русия. Сеитбата започва не по-рано от втората половина на май. Но лехите за сеитба трябва да бъдат подготвени през есента. За целта те се наторяват със смес от торове и се покриват с черен филм, така че почвата да се затопли много по-рано през пролетта.

Засяване на семена на открито

Преди да посеете праз, трябва да запомните, че семената издържат три години. Ето защо е важно да се спазват датите на годност. Семената трябва да бъдат подготвени преди сеитбата. На първо място те се третират с дезинфекциращи смеси и се закаляват. За целта първо трябва да се поставят в гореща вода, чиято температура е от четиридесет до четиридесет и пет градуса. След това - веднага на студа.

За да поникнат бързо семената, те трябва да бъдат покълнали. Това се прави по следния начин:

 • Салфетка от плат се навлажнява в топла вода;
 • Върху него се изсипват семена, равни на тънък слой;
 • Мокър парцал със семена се поставя на топло място и се оставя за няколко дни;
 • На следващия етап семената трябва да се изсушат до насипно състояние;
 • Посейте в почвата.

Сеитбата се извършва по такъв начин, че разстоянието между редовете да е 12-15 сантиметра широко, а между самия лък има разстояние най-малко 15-20 сантиметра. След това повърхността на градинското легло се полива и покрива с прозрачен филм или се прави купол.

Поливане

Но този метод на сеитба се отнася само за онези семена, които са били отгледани у дома. Ако са закупени, тогава такива процедури не трябва да се правят. Също така не е нужно да накисвате и покълвате семена, които се засяват за зимата. Най-важното е, че трябва да знаете кога да засаждате праз на открито.

Засаждане на разсад

Засаждането и поддържането е важно за получаването на добра реколта от праз. Всеки земеделски техник знае как правилно да засади растение на открито. Разсадът трябва да се засажда в глинеста почва, която има неутрална реакция на киселинност. Необходимо е да се подготви място за засаждане през есента. За това се прилага компост, а през пролетта трябва да се добавят органични торове. Няма нужда да изкопавате сайта.

Най-добре е да изберете район, където култури като:

 • картофи;
 • домати;
 • краставици;
 • боб или други бобови култури;
 • зеле.

Най-доброто време за засаждане на разсад праз е май. Но преди слизане, трябва да се подготви отново. На първо място, листата се нарязват на една трета от дължината, след това корените на растението трябва да се потопят в разтвор от глина и кравешки тор. Съотношението на тези вещества трябва да бъде равно. Тази процедура ще помогне на растението да се вкорени на ново място по-бързо.

Кацане в подготвени дупки

В подготвените дупки за разсад се поставя компост или оборски тор, след което разсадът се засажда. Корените трябва да бъдат поръсени с пръст, но по такъв начин, че дупката да е запълнена само наполовина. Градинското легло се полива обилно.

Схемата за засаждане на зеленчуци трябва да бъде следната:

 1. При двуредово засаждане разсадът се засажда на разстояние 15-20 сантиметра един от друг, с междуредие от тридесет и повече сантиметра;
 2. При многоредов метод за засаждане лукът се засажда на разстояние десет сантиметра един от друг, а ширината на площта между редовете трябва да бъде не повече от двадесет сантиметра.

Лукът расте добре в тесни лехи, както и много други зеленчуци. Широко разстояние между редовете, подходящо за отглеждане на моркови. В същото време има зеленчуци, с които празът перфектно съжителства. То:

 • морков;
 • Ягода;
 • целина;
 • цвекло;
 • лук.

Грижа за културата

Грижата за праз включва следните процеси:

 • разрохкване на почвата;
 • хълмист;
 • борба с плевелите;
 • поливане;
 • подхранване.

За да улесните работата си, най-добре е да направите мулчиране. Това не само ще спаси градинаря от ненужна работа, но и ще позволи на растението да се чувства по-комфортно, ще допринесе за неговия растеж и развитие.

Ако кракът на лука стане в диаметър като молив, добавете малко пръст към дупката. След това трябва да избърсвате растенията на всеки четиринадесет дни. Така белият крак ще бъде по-дълъг. За целия вегетационен период трябва да се извършат поне четири хелинг. Тази процедура се препоръчва по време на поливане.

Поливането на праз е задължително, тъй като това растение се нуждае от влага. През първата половина на интензивния растеж на растението е необходимо редовно да се полива и тори почвата. Най-добрите торове биха били птичи тор, разреден във вода на всеки двадесет и лопен в съотношение един към осем във вода.

Поливането на лук е задължително

Те ядат бут от лук, ако тази култура се гледа правилно, тя ще нарасне не по-малко от половин метър. В този случай дебелината на стъблото ще бъде от три до четири сантиметра.

Празът не се страхува от слана. Лесно издържа до -7 градуса на замръзване. Освен това в райони с мек климат може да зимува, покрит със сняг. Но ако лятото все още е студено и дъждовно, тогава стъблото остава тънко и дълго.

Освен това устойчивостта на студ зависи и от вида праз. Единственото нещо, което засенчва факта, че зимните растения нямат време да узреят. Затова те се отглеждат най-добре в оранжерии. Ако празът е бил отглеждан на открито, той се трансплантира в кутия и се донася на топло място. Този процес трябва да се извърши преди настъпването на първата слана.

Важно! Празът не спира да расте дори при най-необичайни условия. Ако го преместите в мазето, той ще се развива по-нататък, но за това трябва да продължите да се грижите правилно за растението и да не забравяте за храненето.

Нарастващи проблеми

Когато отглежда праз, градинарят може да се сблъска с някои проблеми, а именно:

 • Растението може да се разболее от вирусни или гъбични заболявания;
 • Гниене;
 • Увредени от вредители.

Най-опасните вредители на праз са луковите мухи. Следователно, при мулчиране на междуредията, към мулча се добавят смлян пипер и горчица. Освен това растението може да бъде защитено от вредители с помощта на моркови, засети наблизо.

Ако растението има ръжда или брашнеста мана, тогава такива стъбла трябва спешно да бъдат отстранени. В този случай онези растения, които са останали, трябва да бъдат третирани с меден оксихлорид и препарат "Fitosporin".

Как се бере реколтата

Събирането на праз трябва да започне не по-рано от септември. За да направите това, растението трябва да бъде изкопано с лопата, издърпано от земята и отрязано. В този случай трябва да оставите около два или три сантиметра корени. В повечето случаи листата се режат само наполовина. Но има градинари, които оставят листата непокътнати, защото вярват, че допълнителна процедура само отслабва културата.

За съхранение празът трябва да се постави в кутии. В този случай листата трябва да са в една посока, а корените в обратната. Зрелият праз трябва да има дебело стъбло с диаметър най-малко петнадесет сантиметра. Трябва да бъде:

 • Прясно;
 • Цяла;
 • Здравословни;
 • Не е замърсен;
 • Зелено-бял цвят;
 • С укорочени листа.

В този случай корените също трябва да бъдат отрязани и да имат не повече от три сантиметра дължина.

Прибиране на реколтата

Вторият етап на прибиране на реколтата пада през октомври. През това време някои слаби стъбла ще растат значително. В този случай изкопаването на праз трябва да бъде внимателно. В противен случай кракът може да бъде повреден. В крайна сметка, ако си спомняте как се отглежда, можете да разберете, че е дълбоко вкоренено. Най-добре е да копаете с вили, за да можете да навредите по-малко. Преди да внесете зеленчука в помещението, където ще се съхранява, той трябва да бъде добре изсушен.

Отглеждането на праз не е лесно, но ползите, които носи за организма, са много големи и оправдава всички усилия, похарчени от градинаря. Основното условие за добра реколта е да се следват инструкциите за отглеждане. Сега всеки може да се наслади на вкуса на тази култура.

Видео