Нежното пролетно слънце и появата на първите размразени петна в градината служат като сигнал за градинарите да започнат работа. Първото десетилетие на март е важно и отговорно време, което помага да се разпределят правилно грижите относно грижите за плодовите и ягодоплодни култури, запасите от семена, планирането на пресаждането и засаждането на нови разсад.

Подрязване на дървета и храсти

Градинарството трябва да започне с разходка из района и оглед отблизо на дървета и храсти. Най-добре е да се оцени състоянието на градината след зимуване в сух и слънчев ден, когато всички недостатъци и недостатъци по стволовете и клоните са видими.

Препоръчва се санитарна резитба при температури на въздуха над 5 градуса.Огледайте храстите: сухите и повредени клони се отстраняват с резачка или ножовка. Те също така изрязват излишните клони, така че храстите да не са дебели, в противен случай реколтата ще пострада.

Те образуват короните на овощните дървета: изрязват неправилно растящи клони и съкращават върховете и страничните процеси.

Сухите издънки се отстраняват в малиновите храсти, клоните, огънати към земята, се изправят. В зависимост от сорта се извършва горната резитба на растенията - отрязва се площта, върху която са разположени 5-7 горни пъпки.

Лечение на рани, пукнатини

Силен вятър и голяма сричка от сняг често чупят клоните на овощните култури. Оформят се надлъжни пукнатини, кората се лющи или се появява кухина на мястото на фрактурата. Garden var служи като универсално средство за нанасяне върху увредени места.

Преди да започнете да работите върху счупени клони и пукнатини, трябва да работите с ножовка, за да изглежда дървото красиво, а в повредената зона имаше равномерно изрязване. Пукнатини, повреди по кората и ръбовете на нарязаните клони са покрити с градинска смола. Ексфолираната кора се почиства предварително, мястото се обработва с меден сулфат.

Появилите се кухини се почистват от мъртва дървесина, обработват се с разтвор на меден сулфат и се покриват с циментова смес.

Варосване на дървета

Пролетно варосване, въпреки много спорове относно ползите от него, все още се препоръчва по много причини. Най-важното е да предпазите кората на дървото от слънчево изгаряне. Снегът отразява слънчевите лъчи, което загрява тъмната кора и причинява повишено изпаряване на влагата. Промените в дневните жеги и нощните слани водят до увреждане на кората, което е благоприятно за проникването на вредители. Опитните градинари варосат два пъти - през есента и началото на пролетта, за да запазят своите градински култури здрави и здрави.

Контрол на вредителите

С първите лъчи на слънцето от кореновата зона, изпод падналите листа, пробудени вредители се втурват към дървета и храсти. Обработката се извършва със специални водни разтвори, стриктно в съответствие с инструкциите. Пръскането се прилага на интервали от две до три седмици.

Горещата вода се използва за борба с вредители по храсти като цариградско грозде, червено и касис. В този случай температурата на водата се довежда до 80-90 градуса, след което се излива върху храстите. Преди почивка на пъпките се прави гореща вана.

Подготовка на резници и разсад

През март се запасяват с резници за присаждане на овощни дървета. През първия месец на пролетта започват да се отварят панаири за продажба на плодови и ягодоплодни култури. Закупените разсад се засаждат рано, но обикновено се продават в контейнери с пръст. Достатъчно е да поставите нови култури на хладно място и те лесно могат да изчакат слизането на постоянно място.

Хранене на дървета

Докато снегът се стопи, под плодните дървета се внасят минерални комплексни торове. За това е подходяща суха гранулирана смес, която се разпределя равномерно под короната по повърхността на снега. Разпръснатият в снега пепел помага да се стопи, понижава киселинността на почвата и отблъсква някои вредители.

Почистване на територията

Изрязаните и счупени клони на дървета и храсти се събират и изгарят. Повредените участъци от кората, остатъците от листа също се отстраняват от мястото или се изгарят.