През последните няколко десетилетия тревата действа като неразделен елемент в ландшафтния дизайн на всяка втора зона. Благодарение на красивия дизайн на всеки тревен двор ще бъде още по-привлекателен и оригинален. Заслужава да се отбележи, че тревната трева е не само да изпълнява защитна функция, но и да расте, поддържайки влагата в почвата и предотвратявайки изсъхването.

Описание на моравата: тревата, която съставлява

Когато избирате трева за морава, трябва да обърнете внимание на такива фактори като вида на почвата, предназначението на тревната покривка, нивото на подпочвените води и климатичните условия на региона, включително предградията. За конвенционалните места за засяване в повечето случаи се използват няколко сорта трева, които насърчават образуването на плътно покритие. Ако използвате няколко разновидности тревна смес, външният вид на покритието става по-привлекателен и потъпкването ще бъде практически невъзможно.

Съставът често включва партерни тревни маломерни сортове треви като червена власатка, бентграс и многогодишна райграс обикновена. Основното предимство на покритието от ливадна трева е устойчивостта на различни видове заболявания. По брой култури, които отговарят на това изискване, включват детелина, многогодишна райграс, синя трева в Кентъки, трева бяла, тимотей и ливадна опашка. Що се отнася до смесите, които се засяват на спортното игрище, в техния състав обикновено се състои от:

 • Блуграс от Кентъки;
 • червена власатка;
 • Lolium perenne.

Когато засаждате трева за спортни цели, трябва да обърнете особено внимание на това как ще бъде направен дренажът на почвата. За регистрация на спортни площадки и перфектна тревна площ, които можете да намерите в специализирани магазини.

Красива морава

Забележка! За да се отървете от съмненията в некачествения посадъчен материал, можете да си купите настилки за тревни площи в специализирани магазини. След моравата, която се продава в магазините, преди това е била подложена на лабораторни тестове и отговаря на всички изисквания.

Особености на отглеждането: как да се грижите за тревата си след засаждането

Оптималното време за засяване на тревни покрития е началото на пролетта или есента първата половина. Тази процедура задължително трябва да се направи, след като последният слой сняг слезе. Средата на септември е крайният срок за сеитба - тоест до този момент цялата работа вече трябва да бъде завършена преди настъпването на зимата до времето на тревата, за да порасне малко. Парцел преди сеитба препоръчва да се подготви.

Експертите съветват да сеят семената на определена трева в леко влажна почва, но трябва внимателно да се следи, че той не е бил мокър. Ако почвата е прекалено суха или силно задържа влага, тя трябва обилно да се полива. Започнете да сеете само след изсъхване на горния слой на почвата. Правилният алгоритъм за засаждане на тревата е както следва:

 1. Първоначалната стъпка е да се претегли количеството на семенния материал, което е необходимо за инокулиране на определена площ от земята.
 2. Измереното количество семена трябва да бъде разделено на няколко равни части, чието количество може да зависи от размера на покрива на тревата.
 3. Площта, върху която се планира да се засее тревата, трябва да бъде разделена на равен брой части. С помощта на плитки канали се препоръчва да се маркират границите между частите.
 4. За да засеете семената правилно, те трябва да бъдат взети в ръката ви и след това изсипани на равномерен слой върху разпределената площ. Тази процедура трябва да се извършва на разстояние 1 m над горния слой на почвата.

Засяване на тревата

За да създадете оптимални условия, които са необходими за покълване и по-нататъшен растеж на тревата, ще трябва редовно да навлажнявате повърхностния слой на почвата след засаждането. Необходимо е да се полива тревата веднъж на ден и е препоръчително да се прави вечер, тъй като вечерта изпаряването на водата е сведено до минимум. При високи температури тревата трябва да бъде покрита, защото пряката слънчева светлина може да й навреди.

Важно! Първите покълнали издънки могат да се видят след 1-2 седмици. В продължение на 14 дни след поникването на тревата е наложително да се поддържа оптимално ниво на влажност на почвата.

Как да се грижим за вашата морава през пролетта

Веднага след като температурата е стабилна и горният слой трева е сух, можете да започнете да възстановявате покритието на тревата след зимуване. Грижите за сода с настъпването на пролетта се състоят от такива стъпки като почистване на тревата, проветряване, засяване на нови семена (ако е необходимо) и подхранване.

Необходимо е да разресвате тревата с вентилатор или обикновена гребла, но преди това трябва да премахнете всички паднали листа и други отпадъци, натрупани на мястото през зимата. Натрупаната трева трябва да се събере на една купчина и да се изгори (може да се занесе в ямата за компост). Що се отнася до аерацията, това е процедура, по време на която горният и долният слой на покрива на тревата се обогатяват с кислород. Това е необходимо, за да се осигури достъп на въздуха до кореновата система на тревата, което допринася за нейния бърз растеж.

Грижа за тревата

Важен елемент от пролетната грижа за тревата е горната превръзка. Трябва да подхранвате тревата с всякакъв тор, който съдържа азот и торф. Препоръчва се използването на урея или амониев нитрат, както и комплекс от специални смеси за отглеждане на зелена маса.

Грижа за лятна трева

Най-травмиращият сезон за тревните площи е лятото. През летния сезон трябва да се обърне дължимото внимание на подхранването и редовното поливане, тъй като през лятото има голям риск копната да прерасне, да загуби своите декоративни свойства и да прерасне с плевели. И така, грижата за тревата с настъпването на лятото се състои от следните процедури:

 • Поливането обилно, което трябва да бъде редовно.
 • Подхранване с използване на сложни торове, което трябва да се извърши през втората половина на лятото.
 • Косене на трева с косачка.
 • Третиране на тревната площ с фунгициди, ако има признаци на гъбично заболяване.

Особено внимание трябва да се обърне на моравата през август, тъй като в навечерието на есента е необходимо да се подготви напълно за измръзване. Ако моравата е отслабена, трябва да я подхранвате с универсален тор през първата половина на август. Ако отново се открие гъбична инфекция, е необходимо незабавно да се третира отново тревата с фунгицид.

Грижа за лятна трева

Грижа за тревната трева през есента и подготовка на тревата за зимата

През есента, преди да настъпи слана, всички натрупани отломки, плевели и паднали листа трябва да бъдат премахнати от покрива на тревата. Косене на тревата през септември трябва да се извършва не повече от веднъж на две седмици, а през втората половина на октомври да се ръководи от скоростта на растеж на копка, както и от метеорологичните условия. Последната процедура за подхранване на тревата през есента трябва да се извърши не по-късно от края на октомври, но ако есента е относително топла, можете да подхраните тревата през ноември.

Аерацията трябва да се извършва само при наличие на преовлажняване, причинено от обилни валежи или прекомерно уплътняване на покритието на тревата. Също така през есента трябва да се извърши задълбочена скарификация на тревата. Ако има плешиви петна, подутини или оголени участъци, засейте сместа, където е необходимо.

Забележка! С настъпването на първата слана, всякакъв вид външна намеса по отношение на моравата, както и всяко натоварване върху нея, е строго забранено. Веднага щом копка спре да расте, не можете да ходите по нея.

Проблеми при отглеждане на тревна площ

Когато отглеждате тревна площ, можете да се сблъскате с редица проблеми, които правят тревата ви да изглежда грозна и неподредена. Най-често срещаните проблеми включват редки и слаби разсад и плешиви петна, причинени от екстремни метеорологични условия.

Що се отнася до слабите разсад, трябва незабавно да се запитате защо са се появили. Слабите разсад могат да бъдат предизвикани от неправилно изчисляване на оптималната консумация на посадъчен материал за засяване на тревна покривка. Друга възможна причина за редки разсад са птиците. След засяването птиците могат да се хранят със семена, което причинява плешиви петна на определени места. За да се предотврати този проблем, се препоръчва да се сеят капсулирани или гранулирани семена.

Плешиви петна по поляната

Струва си да се отбележи, че образуването на рохкава тревна покривка може да бъде причинено от недостатъчна и некачествена подготовка на парцела. Възможно е да се предотврати образуването на плешиви петна чрез подхранване на тревата, но за съжаление е невъзможно напълно да се премахне този проблем.

Важно! Ако поливането е било лошо и нередовно при грижата за тревата, на повърхността на моравата могат да се появят пукнатини и в бъдеще тя може да изсъхне напълно. Препоръчително е да се справите с тях с помощта на обилно и често поливане на копка, както и мулчиране на повредените участъци.

Мулчиране на тревата

Процедурата за мулчиране на покривалото на тревата трябва да се извършва всяка година. Най-добре е да се погрижите за това в началото на май или в края на септември. Преди да мулчирате тревната площ, като нанесете нов хранителен слой, трябва внимателно да разресвате тревата и да извършите аерация. За да приготвите мулч, имате нужда от голямо корито и трябва да го смесите с лопата.

Мулчиране на тревата

За всеки квадратен метър тревна трева трябва да се прилагат поне 1,5 кг мулч - това е общоприета норма. В процеса на мулчиране е необходимо да бъдете изключително внимателни, че тревните издънки не са напълно покрити. Мулчът ще трябва да бъде изравнен с метла или мека гребло, за да се избегнат възможни вдлъбнатини и неравности.

Тревата е надарена със защитна и декоративна функция. Днес има огромен брой различни сортове тревни смеси, при избора на които е наложително да се ръководи от определени фактори. Един начинаещ градинар и летен жител определено трябва да знае как да подготви тревата за зимата. Ако в процеса на засяване и по-нататъшни грижи за моравата спазвате всички препоръки, тогава можете успешно да отглеждате дебела и плътна морава, която ще се превърне в декорация на лятната вила.