Тази популярна грудка има не само хранителен, но и лечебен състав, благодарение на аминокиселините, минералните соли и витамините. По съдържание на калории картофите надвишават други зеленчукови култури, но протеините, съдържащи се в плодовете и лесно смилаемите въглехидрати, имат благоприятен ефект върху човешкото тяло. Ето защо почти всички летни жители са склонни да отглеждат картофени плантации на своите парцели.

Относно датите на кацане

Всяка година климатът се променя, става все по-сух, което е истински бич за картофената реколта. Също така градинарите знаят от първа ръка какво са възвратните студове през пролетта и ранните студове през есента. Поради тях периодът на отглеждане на картофите не е толкова дълъг, колкото бихме искали.

Ето защо, за да може да се получат високи добиви, се препоръчва да се засаждат ранно узряващи сортове картофи, като се поддържа оптималното време за засаждане. Избирайки ранни грудки, има шанс да се избегне късната болест.

Засаждането на реколта с кратък вегетационен период ще ви позволи да получите млади картофи в началото на лятото. С подходяща селскостопанска технология и ранна сеитба е реалистично да се събират култури от средносезонни сортове преди пристигането на есента.

Засаждане на картофи

Всеки фермер има свои собствени критерии, по които той определя времето на засаждане. Някои разчитат на лунния календар, съставен за всяка година. Други очакват май, когато се установи стабилна топлина. Трети разчитат на интуицията си.

Според правилата, времето за засаждане на картофи се определя от сорта на клубените и регионалността. При засаждането на плодове през май е трудно да се получат млади картофи през юни, дори когато се използват ранно узряващи сортове - вегетационният им период трае 60-80 дни.

За някои региони (например Сибир) последният пролетен месец е най-доброто време за засаждане на картофи. Но в южните райони през този период е време за събиране на първите реколта.

Опитните фермери смятат готовността на почвата да се загрее до необходимата температура като основен критерий за определяне на времето за засаждане на картофи. Във всеки регион това се случва по свое време, което се променя от година на година.

Почвата

Време за засяване на картофи по области

 • на юг (Краснодарска територия) ранните картофи обикновено се засаждат през март, средносезонен сорт - в началото на април;
 • за средната зона (Ленинградска област, Московска област) края на април е по-приемлив;
 • в Сибир и Урал, температурата е точно през първата седмица на май.

Задавайки въпроса кога да засаждате картофи в централна Русия или който и да е друг регион, градинарят преди всичко проверява колко е топла почвата. Ако на дълбочина 12 см термометърът показва +8 градуса, можете спокойно да засадите клубени.

За да се потвърди увереността, че е дошло времето за слизане, се препоръчва да се припомни стария народен метод. Предците винаги са обръщали внимание на „поведението“ на дърветата. Добър показател в този случай са птичи череши (в очакване на цъфтежа му) и бреза (първите листа трябва да се излюпят върху нея).

Отглеждане на тайни

Правилното време за засаждане не е гаранция за добра реколта. Има много фактори, които ви позволяват да отглеждате грудки и всички те трябва да бъдат взети под внимание:

 • семенните грудки трябва да бъдат избрани със среден размер, с тегло 50-70 g, да не са повредени и да не са засегнати от болести;
 • предварителното покълване на картофи ще ускори всички процеси, което ще ви позволи да получите реколта по-рано от планираното;
 • изборът на студоустойчиви сортове ще подобри отглеждането на ранни картофи;
 • изрязването на грудката ще увеличи броя на очите, което гарантира добра реколта;
 • важно е да изберете правилния тип засаждане въз основа на климата и почвените условия.

Като се имат предвид тези точки, както и времето, необходимо за засаждане на ранни картофи, не е нужно да се притеснявате, че крайният резултат ще бъде успешен.

Методи за покълване

Предварителната подготовка е особено важна за ранните картофи. Има няколко начина за правилно покълване на клубените, практикувани от опитни фермери:

 • Лек метод. Клубените се излагат на суха земя, достатъчно затоплена от слънцето. Те са защитени от ветровете с ниски дъски, изработени от дъски. Слама или торф се използват като „одеяло“ (15 см слой). Ако се очаква намаляване на температурата, отгоре се полага пластмасов филм (не забравяйте да отворите клубените по-късно, когато се затопли). По този начин покълването продължава 2-3 седмици;
 • Мокра опция. Процедурата се извършва на открито при температура около 14-16 градуса по Целзий. Предпоставка е поддържането на влажност в рамките на 70-85%. Картофите се излагат на слоеве и всеки от тях се поръсва с торф и дървени стърготини. Процесът отнема около 3 седмици и е важно средата да не е мокра;
 • Отопляем метод. При тази опция ще трябва да изкопаете малка ямка с дълбочина 40 см. Загретият компост се поставя на дъното и се покрива с малък слой почва. Клубените се разпределят на 2-3 слоя, като периодично сменят местата си. Целият процес ще отнеме около месец.

Независимо от метода, който градинарят избере за покълване на ранни картофи, това събитие ще позволи на клубените да се адаптират по-добре в лехите.

Подготовка на грудка

Опции за засаждане на ранни картофи

Сред традиционните методи за засаждане на грудки има 4 най-популярни. Знаейки как правилно да засадите ранни картофи, ще бъде по-лесно да избегнете много грешки при по-нататъшното отглеждане на културата.

 • Редове. Най-често срещаният метод се практикува от начинаещи летни жители. Редовете са разположени на 70 см един от друг. Между клубените в линията се поддържат от 25 до 40 см (всичко зависи от сорта). Методът за кацане е прост, но пространството се използва неравномерно, което е недостатък;
 • Гладка. За разлика от първия вариант, в тази плантация, след засаждането на картофите, те се изравняват, което прави повърхността равна. Този метод забавя изпарението на влагата от земята, но усложнява грижите за леглата, тъй като разсадът може да изглежда неравномерно. Този метод не е приложим за глинести почви;
 • В гребена. След засаждането на картофи по схемата - 50-70 см между редовете и 15-20 см между клубените, в рамките на 5 дни след сеитбата се образуват хребети от 25 см. Ако почвата се характеризира с прекомерна влага, насипите могат да бъдат направени по-високи. Този метод на засаждане осигурява циркулация на въздуха и бързо нагряване на почвата;
 • Ридж. Хълмове с височина 20 см се приготвят предварително. Във всеки хребет се поставят 2 реда засаждане, така че ширината на заеманата площ ще бъде приблизително 1,5-1,6 m (ще ви е необходима земя за хелиране). Клубените са разположени в плитки канали по хребетите, което ще ускори бързото покълване. Веднага след като се появят издънки, те се поръсват със земя. Тази процедура се извършва веднъж седмично, докато върховете завършат. Обработката на хребети по този начин осигурява добра циркулация на въздуха и предотвратява развитието на плевели.

В региони, където топлата пролет идва късно, клубените не трябва да се засаждат веднага. Мазе или отглеждани в оранжерия разсад са чудесен начин за ранно събиране на пълни картофи.

Ако картофите не виреят добре

Изглежда, че всички точки са взети под внимание: температурата на въздуха и почвата, правилата за покълване на клубените, условията за това как да се засаждат ранни картофи са определени, но по някаква причина разсадът не се появява. Обикновено кълновете могат да се видят в рамките на 10-12 дни след засаждането.В северните ширини, ако май е хладен, процесът продължава до 3 седмици. Но ако издънките не се появят след този период, трябва да потърсите причината:

 • температурният режим не е спазен;
 • влагата в почвата не се взема под внимание - тя е твърде влажна или, обратно, прекалено суха;
 • задълбочаването на клубените се извършва без да се взема предвид състава на почвата;
 • семената са засадени в непрекъсната оран (няма предварителна подготовка на площадката);
 • е използван нискокачествен картофен материал: болен, без кълнове, неподходящи размери и др.

Съвет! Ако на мястото се открият бенки, мечки, телници, те изяждат кълновете, лишавайки летните жители от реколтата. Преди засаждането на картофи е необходимо да се извършат мерки за борба с вредителите.

Предварително взети мерки ще помогнат за увеличаване на кълняемостта на клубените:

 • предварителна яровизация на посадъчен материал;
 • използването на биологични продукти за преработка на грудки;
 • препоръчва се дезинфекция на сортове, нестабилни към болести, преди засаждането;
 • сортирането се извършва не само преди поникването, но и след него;
 • подготовката на почвата е задължителна - брануване или разрохкване, с въвеждане на торове;
 • преди да засадите дупката, препоръчително е да я напудрите с дървесна пепел;
 • при засаждане под покривен материал, компост, слама, сено трябва да се изсушат.

Ако кълновете се появяват от земята, но не поникват добре, те трябва да бъдат третирани с микродози мед, за да се предпазят от вредители. Подхранването стимулира растежа на очите в ранните етапи, в бъдеще, напротив, те могат да забавят процеса.

След като предварително е измислил как да получи ранна реколта от картофи, ще бъде по-лесно за начинаещ аграрий да засажда и отглежда хранителни клубени в своя район.

Видео