Натуралният мед е много ценен и търсен продукт. Управлението на пчелина е един от най-древните занаяти, с които нашите предци са се занимавали успешно. Тази дейност може да донесе добри доходи през летните месеци, но изисква много внимание, специални знания, труд и търпение. Само като полагате значителни усилия и изучавате тънкостите в работата на пчеларя, можете да очаквате добри резултати.

Показатели за производителност на пчелина

Управлението на пчелина е доста непредсказуема дейност, резултатите и рентабилността на която зависят от много фактори. Дори и най-опитният пчелар не може точно да предвиди бъдещата реколта от мед. Има само груби изчисления колко мед може да се събере от един кошер за сезон.

Ако изчислението се извършва за средно голям кошер от 12 рамки, тогава се предполага, че на една рамка може да се образува един и половина килограм мед.

Чрез просто преброяване добивът на мед е 12-18 кг. Но на практика рамките не винаги са напълно запълнени и пчеларите не могат напълно да изпомпват меда. В резултат на това добивът на продукта е 12-15 кг мед и това е много добър резултат. Особено предвид факта, че пчелите запълват рамките няколко пъти през лятото. Общото количество мед, което може да се събере в благоприятен сезон, е 70-100 кг от един среден кошер. Опитните пчелари, които използват нови технологии за грижа за пчелите, отглеждат силни семейства, разработват най-подходящия дизайн на кошера, могат да получат до 200 кг мед от един кошер.

Пчелин

В зависимост от това колко мед дава един кошер за сезон, можете да изчислите производителността му. Печеливш се счита за кошер, от който се оказва, че изпомпва повече от 10 кг продукт.

Фактори, влияещи върху обема на меда

Производството на мед от пчелите е сезонен процес. През лятото и топлите пролетни дни тези работници приготвят сладък продукт за цялата година като храна за потомството за цялата зима. Смята се, че средно пчелното семейство консумира до 10 кг фураж през зимата. Човек запазва излишъка за себе си.

Пчеларството е доста сложен занаят, чието изпълнение се влияе от различни фактори:

 • Регионът, в който се намира пчелинът. Основните характеристики са климатичните условия: продължителността и тежестта на зимата, времето на настъпването на пролетта, особено летния период, броят на слънчевите дни. За всяка климатична зона се препоръчва порода насекоми, която е най-адаптирана към нейните условия. Най-адаптираните породи в Русия са кавказките, централноруските, карпатските и украинските пчели. Колкото по-топло и дълго лятото, толкова повече мед можете да съберете. В южните райони пчеларите го изпомпват до 10 пъти на сезон.
 • Медена основа. Това е основата за производството и качеството на меда. Пчелите трябва да събират прашец и нектар от цветя. Най-добрият вариант за местоположението на пчелина е овощна градина, край на гората, засети ниви. Наличието на пчели оказва голямо влияние върху растежа и развитието на медоносни растения - насекоми, които събират нектар, опрашват ги, в резултат на което качеството на бъдещата реколта се повишава значително. Върба, детелина, люцерна, глухарчета, слънчоглед и лавандула са отлични медоносни растения. Но медът от вар и елда се счита за най-обичания, ароматен и полезен.

Местоположение на пчелина в полетата

Интересно. Ако няма медоносни растения в необходимото количество, може да се използва транспортният метод. Пчелинът е инсталиран на ремаркета и транспортиран по-близо до цъфтящите растения. В същото време трябва да се вземат предвид особеностите на региона - те не трябва да се различават значително от обичайното местообитание на пчелите. В допълнение, насекомите могат да изпитат стрес по време на транспортиране, което също влияе върху тяхната производителност.

 • Размери на кошера. Най-големи количества мед могат да се произведат от просторни мулти-кошери. Това помага да се избегне прегряване.

Интересно. Опитните пчелари препоръчват да се използват легла за кошери с тесни, високи рамки. Оптималният брой рамки е 12 броя, разделени в 2 калъфа. Освен това се изгражда 12-рамково разширение и се добавя 8-рамково списание. Такъв кошер е много ефективен, предназначен за две пчелни семейства. Всички хора са заети с работа, което намалява риска от роене.

Много опасен фактор за живота на пчелите е третирането на дървета, цветя, култури с пестициди. Тези насекоми са много чувствителни към такива вещества и, ако се използват инсектициди по време на цъфтежа, това води до масовата им смърт.

Фактори, допринасящи за производството на мед

В допълнение към естествените фактори, които влияят върху количеството на събрания мед, правилната грижа за насекомите играе съществена роля за увеличаване на производителността на пчелите.

Пчела на цвете

 • Породата пчели е основата за бъдещата производителност на пчелина. Качеството на пчелните семейства и тяхната работоспособност зависят от жизнеспособността на пчелите в определен регион. За да живеят насекомите в условията на централна Русия, те трябва да имат такива характеристики като зимна издръжливост, ниска склонност към бързина и добра работоспособност през пролетта. Освен това пчелите трябва да имат имунитет срещу нозематоза и токсимия.
 • Добро хранене за пчелите. Често пчеларите използват захарни сиропи за хранене на пчелите, за да спестят мед или поради недостатъчни запаси от мед. Такава диета влияе отрицателно върху работоспособността на насекомите - те могат да останат във въздуха не повече от половин час и да отлетят от кошера на не повече от 500 м. На висококачествен фураж пчелата може да лети повече от 3 часа и да се движи на 2 км. В резултат на това може да се получи голямо количество мед. В допълнение, такива пчели живеят много по-дълго и периодът на тяхната продуктивност се увеличава.
 • Правилна подготовка на пчелите за зимния период. За удобно прехвърляне на зимата и готовност за ранен подкуп, пчеларите препоръчват храненето на пчелите вече в периода от 1 до 20 август. Така пчелите понасят по-добре зимата, придобиват голямо мастно тяло. За да се подготви фураж за зимуване, трябва да се поддържа съотношението на захар към естествен мед - 40% * 60%. В същото време, в началния етап, трябва да нахраните захарен мед и да използвате натурален мед през втората половина на зимата. С тази тактика, през периода на започване на разплода и неговото развитие, възрастните и ларвите се хранят с естествен продукт, който има добър ефект върху качеството и живота на пчелното семейство.
 • Роещи се пчели. С други думи, развъдният процес. Пчеларят трябва да бъде много внимателен, за да не пропусне началото на този процес - пчелите първо се роят над кошера, наподобяващи облак, а след това го оставят и се установяват наблизо. За да не загуби цялото семейство, пчеларят трябва да хване царицата и да я вкара в отделна сграда. По-опитните пчелари не позволяват роене - пчелите трябва да бъдат натоварени с работа. За целта внимателно и постоянно отстранявайте запечатаната пчелна пита и ги замествайте с празни. Това е сигнал за пчелите, че няма достатъчно храна за зимата и те я събират отново, отлагайки началото на размножаването.

Друг съвет от опитни пчелари е, че няколко зимни майки трябва да бъдат поставени в кошера за зимата. Този трик работи добре през периода на „престой“, когато периодът на цъфтеж на някои медоносни растения е приключил, докато други все още не са започнали. За да се предотврати роенето на пчелите, отпечатаното пило се отнема от тях и се поставя в резервни маточници в замяна на отвореното пило.По този начин основната пчелна колония е заета с преработката на продукта, преди да започне медосбора. И до следващия сезон няколко млади семейства често могат да напуснат с помощта на резервни дами.

Пчелно семейство

 • Резервна пчелна пита. По време на активното събиране на мед, наличието на голям брой резервни клетки играе решаваща роля за получаване на ефективен обем мед. Пчелите отделят цялата си енергия за събиране на нектар и цветен прашец, вместо за изграждане на пити. Освен това, наблюдавайки празни пити, пчелите ще работят усилено, за да ги напълнят. Ако пчелната пита не е в достатъчно количество, насекомите ще спрат да работят, тъй като няма как да сложат нектара. Понякога, по време на пика на активно събиране, дори е възможно да се премахнат непълните клетки и да се заменят с празни. Факт е, че нектарът съдържа голямо количество влага - около половината. В крайния продукт съдържанието на влага не трябва да надвишава 20%. Пчелите отделят много време и енергия за преработка на нектар. Следователно, за да може влагата да се изпари по-бързо, те разпръскват събрания продукт хлабаво по цялата повърхност на пчелната пита.

Важно! Можете да премахнете пчелните пити не напълно напълнени, но запечатани. Незапечатаните клетки задържат влага, което влияе върху качеството и срока на годност на меда.

 • Компетентен подбор на медени рамки. Опитните пчелари знаят: невъзможно е да се избират пчелни пити с мед през деня. Така работата на пчелите за събиране на нектара се спира. Започват да подреждат нещата в кошера, свикват с нови условия, успокояват се. Оптималното време за премахване на медени рамки е вечер или, ако има покрит павилион с електричество, през нощта. Насекомите са спокойни, сънливи. Има възможност да разгледате добре кошера, да го почистите, да смените пчелната пита.

Полезно е да се отбележи! Запечатаните пити са разположени по краищата на кошера, в средата са питите с пило - не трябва да ровите из цялото съдържание на кошера. До сутринта пчелите ще имат време да подредят нещата, да се адаптират и с нова сила да започнат събирането на мед.

Колко мед носи една пчела?

За да си представите по-добре колко мед може да донесе един индивид, трябва да направите определени изчисления. Един грам мед = два грама нектар. За една лъжица продукт в количество от 30 g трябва да съберете 60 g нектар. За един подкуп пчелата е в състояние да донесе само 30 mg нектар. Това означава, че за да получи една лъжица мед, пчелата трябва да направи 2000 подкупи. Като се има предвид, че една пчела може да излети 10 пъти на ден, може да се твърди, че 200 пчели трябва да работят цял ​​ден, за да съберат една лъжица мед.

Колко мед носи една пчела?

Само като си представим целия обем работа, вложен в такъв познат за нас продукт, можем да разберем колко трудолюбиви са пчелите. Но този резултат е реален само ако пчелното семейство е достатъчно силно.

Силната колония е колония, която се характеризира с голяма ефективност. Пчелите излитат да събират сутрин и работят цял ​​ден до вечерта. Особено продуктивните семейства могат да събират мед дори при облачно и дъждовно време.

Силна пчелна колония, устойчива на болести, особено вароатоза, понася добре студа, наброяващ около 50 хиляди индивида.

На бележка! За да се запазят такива кошери, е необходимо да се избягва роенето на пчели, да се замени матката, която е навършила две години, да се използват големи кошери с много секции и да се хранят насекоми с високо качество.

Методи за увеличаване на производството на мед

За да увеличат количеството производство на мед, опитни пчелари използват допълнителни методи за грижа за пчелите:

 • Обогатете храната с витаминни добавки;
 • Разработване на нови дизайни на кошери;
 • Отстраняват се ларвите на пилото;
 • Инсталирайте решетки за събиране на боклук;
 • Използват се електрически нагреватели;
 • Инсталирайте горните входове;
 • Извършва се подхранване с цветен сироп.

Мед и цветен прашец

Пчеларството е доста старателно и трудоемко занимание, което изисква специални знания и търпение. Но този, който е решил да изучава този занаят и се отнася към него с душа, получава в замяна голям прилив на енергия, спокойствие и топлина.В допълнение към удоволствието от общуването с пчелите, тази дейност може да донесе и добри доходи.