Един от най-важните елементи на ландшафтния дизайн е моравата на руло. Ако се грижи правилно, това несъмнено ще придаде на сайта красив и скъп вид. В крайна сметка, равномерно окосената трева прави всякакви градински растения ефектни. Но полагането на валцувана тревна трева изисква известни знания и умения. Също така трябва да запомните и да приложите правилата за грижа за тревата.

Трева на рула. Състав

Самостоятелното отглеждане на тревна трева е доста трудоемка задача, която се състои от няколко задължителни стъпки:

 1. необходимо е да изберете правилния семенен материал;
 2. подгответе почвата;
 3. растителни семена;
 4. осигурете подходяща грижа.

Ролна морава

И ако градинар няма опит с тревната трева, дори и с много усилия, той не винаги получава желания резултат. В края на краищата тревната покривка може да се появи неравномерно, поради което някои части от моравата ще изглеждат като плешиви петна. Но можете да избегнете всички тези неприятности, като полагате готова морава на правилните места. Прилича на слой пръст, върху който расте трева.

Важно! Тревната трева на рула не съдържа досадни плевели.

Повечето летни жители смятат, че това е много плътен тревен слой, навит като тапет. Всъщност това е така, но все пак това е доста сложно многослойно покритие, съставът зависи от метода, по който е отгледан. За да образува ролката на тревата плътен коренов слой, използвайте фина мрежа, геотекстил или тънък слой филц.

Видове ролкови тревни площи

Според вида тревна покривка и състава на почвата, валцованата трева се разделя на три вида:

 • декоративни;
 • специален;
 • спорт.

Най-често срещаният тип е декоративен, освен това има много видове. Като правило това покритие се намира в близост до жилищни сгради, дачи и други места, предназначени за отдих. Ролката включва специални видове растения, които могат да растат силно за кратък период от време, създавайки шикозен зелен килим.

Декоративна тревна трева

Спортните покрития съдържат треви, които могат да издържат на стрес. Като правило такива покрития се използват при изграждането на спортни съоръжения и стадиони.

Полагане на ролка морава

При производството тревата се нарязва на правоъгълници и се навива на рула, така че кореновата система на растенията да не изсъхне. Когато избирате покритие, трябва да обърнете внимание на няколко аспекта, дори ако това е най-евтиният материал:

 1. Тя трябва да е чиста, без плевели. Да приемем, че само 1% от плевелите.
 2. Тревата трябва да расте равномерно, тоест не трябва да има плешиви петна по повърхността. Тревата трябва да бъде подстригана в деня на изпращането. Допустимите грешки в ширината на ивиците не трябва да надвишават 10 милиметра;
 3. Много е лесно да проверите кореновата система: обърнете внимание на нейния цвят и как се държат растенията при изрязване на основата. Тоест не трябва да има щети.
 4. Изрязаната основа трябва да има поне половината корени на тревата.

Полагане на ролка морава

Доставка

Доставката на валцувана трева от производителя има свои собствени нюанси. Например за транспорт трябва да използвате кола, оборудвана с хладилник.Оптималната температура за транспортиране е около 15 ° C.

Технология на полагане

Първото правило за стилизиране е отличната математика. В края на краищата трябва да измерите площта и да изчислите колко трева имате нужда за полагане. Така че, изчисленията трябва да се направят въз основа на следните данни: 1,25 залива са достатъчни, за да покрият 1м2 парцел, тоест, за да покрият парцел от 10м2, са необходими 12,5 залива.

Дори неспециалист е напълно способен да положи тревата. За да направите това, е необходимо да изравните необходимата площ, както и да изчистите земното покритие и правилно да подготвите почвата. Ако почвеното покритие на планираната площадка се състои от глинеста почва, първо се отстранява горният слой на земята. Дебелината на отстранения слой не трябва да надвишава 0,5 м. Ясно е, че след процедурата токай ще остане малка вдлъбнатина, за да я запълните, трябва да се запасите с необходимото количество чакъл, чийто слой трябва да бъде около 10 см. Отгоре трябва да излеете същото количество речен пясък, отличен заместител който може да се превърне в обикновен геотекстил.

Геотекстил

Всички слоеве трябва да бъдат добре уплътнени и изравнени с помощта на строително ниво. За трамбоване е по-добре да използвате малка ролка или широка дъска, която равномерно ще стъпче всеки слой. Последният етап от подготовката на почвата ще бъде полагането на отстранения слой.

След извършената работа е необходимо да се внесат необходимите торове и да се набие всичко отново.

На бележка! Можете да проверите правилността на подготовката на почвата, като застанете на повърхността й: ако краката не паднат, значи технологията е спазена точно.

Всички подготвителни работи се извършват не по-рано от един ден преди полагането на тревата. В противен случай тревата може да не пусне корени, което ще доведе до изсъхване на тревата и ненужно запушване на земята.

Разстилане на тревата

Първото правило за полагане е, че тревата се полага от мястото, където са ролките.

Важно!Ролките не могат да се пренасят от единия край на корта до другия. Това може да доведе до разпадане на земния слой и корените.

Особено внимание трябва да се обърне на полагането на първия залив, защото по него всички останали ще бъдат изравнени. Работата трябва да се извършва върху специални дървени дъски и в строг ред. Експертите препоръчват да се въздържате от ходене по прясно поставена морава в продължение на поне 10 дни.

Строго е забранено да се извива или огъва тревата. Всички ненужни зони трябва да бъдат отрязани с много остър градински нож, но всичко това трябва да се направи само след монтажа.

Важно!Съединенията на правоъгълниците трябва да бъдат плътно притиснати един към друг, но трябва да се избягват припокривания.

Също толкова важен е етапът след инсталацията. Целта му е лесно да се набива и проверява за различни ями и неравности. Не бива да бъдат!

Агротехника

На първия етап се изисква ежедневно пръскане, което трябва да се извършва най-малко 14 дни. Това действие ще предпази зеления килим от изсъхване. Не е необходимо да ходите по тревата, докато кореновата система не пусне корени на ново място. В противен случай ще се окаже, че силите на времето са пропилени.

 

Поливане на валцуваната морава

След 30 дни покритието може да зарадва собственика със своята мекота и прохлада. Тук трябва да бъдете много внимателни, за да сте сигурни, че плевелите не падат върху повърхността на покритието. Поливането трябва да се извършва поне веднъж на всеки 10 дни, при условие че няма валежи.

Също така, четири седмици след засаждането, тревата трябва да се коси.

Важно!Не се препоръчва косене на тревната трева през есента. Тревата с дължина около 5 см ще може спокойно да оцелее при тежките зимни студове, а през пролетта, щом снегът се стопи, отново ще се появи яркозелена морава.

Веднага след като снегът се стопи, тревата трябва да бъде изсушена. Тук е много важно да се гарантира, че на тревата не се образуват локви. За да се предотвратят, в земята се правят доста дълбоки пробиви. Също така е необходимо да се срешете "зеления килим", най-добре е да използвате гребла за това.

Засаждането на вашата морава е най-добре да се извърши в началото на пролетта или късната есен.Ако не е възможно да се извърши пълен набор от действия за засаждане, струва си да поканите професионален градинар. Само в този случай пред къщата ще бъде простена красива морава.

Засаждане на морава от професионален градинар

Плюсове и минуси на търкалящите се тревни площи

Сред летните жители има мнение, че валяната тревна площ може да реши огромен брой градински проблеми, следователно, ако финансите позволяват, е наложително да я закупите.

професионалисти

Най-поразителната положителна страна на зеления килим са много бързите резултати. Всичко за един ден можете да поставите тревна площ на няколко акра земя, а след месец на моравата можете да правите каквото сърце ви пожелае.

На бележка!Някои летни жители са много притеснени, че ролката може да се счупи по време на отвиване. Тук можете да бъдете спокойни, защото тревните корени са изтъкани в основата на моравата. И те са известни с отлична здравина и еластичност.

Друго положително качество е непретенциозността на "зеления килим". Особено ако е засадено и отглеждано в същия климат.

Минуси

Едно от основните отрицателни качества на покритието е неговата цена. Но това не е всичко. Валцуваните тревни площи изискват перфектно подготвена почва. Ако почвата се окаже твърде твърда или, напротив, рохкава, „килимът“ върху нея просто няма да пусне корени.

Когато избирате морава, трябва да обърнете внимание на ценовата категория, например евтина морава може да е твърде млада. Идеалната възраст за продажба е три години от датата на засаждане.

В региона на Москва производството на трева на рула е в района Раменски, когато купувате от производителя, можете да получите добра отстъпка.