Някои отглеждат орлови нокти като декоративна култура. Други са привлечени от ядливите орлови нокти за необичайния вкус на синьо-сивите плодове. Тези, които вече са оценили насладите на културата, се чудят как да размножават орлови нокти на своя сайт.

Методи за размножаване

Новодошлите в отглеждането на орлови нокти следват "пътя на най-малкото съпротивление": те купуват готови разсад в разсадници. За по-опитните градинари отглеждането на храсти се превръща в истинско хоби. Всеки от тях избира най-добрия начин за себе си.

Размножаването със семена не е подходящо за всички поради продължителността на узряването на храстите. Освен това посадъчният материал трябва да бъде прясно прибран. Само животновъдите се опитват да отглеждат орлови нокти по този начин.

Интересно.Летните жители отдават предпочитание на вегетативно размножаване. Използват се предимно резници. Като посадъчен материал се използват както зелени издънки, така и лигнифицирани стъбла.

Използват се и слоеве, а технологията на този метод не се различава от възпроизвеждането на която и да е друга храстова култура. Някой е привлечен от метода на разделяне, но по-често се използва, ако се наложи трансплантация на орлови нокти на ново място.

Външен вид орлови нокти

Вегетативно размножаване на орлови нокти

Когато храстът с горски плодове достигне петгодишна възраст, летните жители се чудят как да засаждат орлови нокти. По-малко трудоемкият от нарастващите методи е наслояването. Но разделянето на храст е най-бързият начин за получаване на реколта от нови растения.

Слоеве

Този метод използва две възможности за размножаване: хоризонтално и вертикално. Всеки от тях има свои собствени характеристики:

 • Почвата за хоризонтални слоеве се подготвя в началото на лятото чрез изкопаване на земята около храста. Определете издънките, които ще бъдат отклонени - това са най-екстремните едногодишни растения. Те правят плитки канали (до 1 см), насочени от храста. След като са положили процесите в тях, те се закрепват и покриват с 5-сантиметров слой земя. До пролетта на следващата година слоевете ще дадат корени и "дъщерите" могат безопасно да бъдат отрязани от майчиното растение, за да се трансплантират на тяхно място;
 • Вертикалните слоеве се получават по-опростен начин. За да направите това, достатъчно е да загребете повече почва до основата на храста (слоят трябва да бъде най-малко 20 см). През цялото лято храстът се полива обилно и редовно се добавя почва. Земната могила насърчава образуването на корени върху леторастите, които ще се появят до следващата пролет. Когато настъпи моментът, почвата се нагребва, избират се по-силни слоеве, изрязват се от храста и се трансплантират.

След като се спряхме на един от вариантите за това как се размножават градинските орлови нокти, трябва да се има предвид, че не е възможно да се получи вертикално наслояване от всеки сорт. В този случай храстът трябва да е на възраст поне 3 години.

Дивизия

Тази операция се препоръчва да се извършва през есента, след падането на листата. За да използвате метода през пролетта, трябва да сте навреме, преди да се отворят пъпките и това не винаги е реалистично. Разделянето се извършва, след като храстът е внимателно изкопан. След като изследва кореновата система, градинарят решава колко части растението може да бъде разчленено.

Размножаване чрез разделяне

Храстовите сегменти се засаждат в предварително подготвени и добре навлажнени ями. Всички издънки на растението се съкращават с една трета (тези тапицерии могат да се използват за резници). Основното формиране на храста започва през следващата година.

Резници

Когато решават как да размножават орлови нокти у дома, опитни градинари избират резници. Предлага и две алтернативи. И двете дават добри резултати, но най-продуктивно е използването на млади резници.

Зелени издънки

Материалът за разплод се добива на пролет-лятото, когато храстът вече е избледнял и е започнало образуването на яйчници. Но преди да се отрежат някои от издънките, те се проверяват за готовност. Лозата трябва да се счупи, когато се огъне. Еластичните издънки имат по-малко енергия за вкореняване.

При решаването на проблема как да отглеждате орлови нокти във вашия район, при изрязването на резници те се придържат към следните правила:

 • средните части на избраните издънки отиват до заготовките;
 • те трябва да имат поне 3 междувъзлия и да са с дължина 7-12 см;
 • всеки възел трябва да има пъпка с лист;
 • в долната част на резника се прави наклонен разрез (при 45 градуса);
 • отстранете листа от долния възел, а останалите плочи се съкращават наполовина;
 • в горната част разрезът е прав и се намира над бъбрека на разстояние 1,5 cm.

На бележка.За да започне по-бързо да се формира кореновата система, долните участъци на резниците се обработват с хетероауксин или корневин. Тези лекарства също ще предотвратят гниене и гъбична инфекция.

Размножаването на орлови нокти чрез резници през пролетта предполага предварително вкореняване в контейнери с почвена смес. Можете да използвате готов субстрат от магазина или да смесите почвата сами. Това ще изисква 3 части пясък и 1 част торф. Можете също да използвате вермикулит или перлит.

Субстратът се поставя в чаши и се навлажнява. След потапяне на долната част на резниците в земята, те се покриват с филм, за да се поддържа необходимата влага. Докато протича вкореняване, температурата на въздуха се поддържа в помещението около 20-25 градуса по Целзий.

След 1-1,5 седмици филмът се отстранява, тъй като в този момент е настъпило вкореняване. Разсадът в тази форма вече може да бъде засаден на постоянно място, но е по-добре да ги оставите в оранжерия или на перваза на прозореца до следващата пролет. През този период кълновете ще станат по-силни.

Lignified резници

Някои летни жители се интересуват от въпроса как да отглеждат орлови нокти от дървесни резници. Процесът започва с подготовката на посадъчен материал и това може да се направи на една от датите: преди разпадането на пъпките през пролетта или есента след падането на листата.

Lignified резници

Всеки градинар ще избере по-подходящо време, въз основа на климатичните характеристики на своя регион. Но правилата за присаждане на орлови нокти са еднакви за всички:

 • растежът трябва да бъде с едногодишен диаметър най-малко 1 cm;
 • като дървесните издънки се изрязват:
  1. през есента с дължина до 20 см, с 3-5 междувъзлия;
  2. през пролетта резниците се вземат по-къси - по 10-12 см, като горният разрез прави на височина 0,5 см от бъбрека, а долният - наклонен, отстъпвайки на 1,5 см от крайния бъбрек;
 • есенните филийки се съхраняват в мазето, погребани в кутия с мокър пясък или дървени стърготини, но могат да бъдат и увити в чул; някои летни жители копаят в градинския изкоп до пролетта;
 • субстратът, в който се съхраняват есенните резници, се обработва с биофунгициди, за да се предпази посадъчният материал от гъбични заболявания.

След като се справихме с въпроса как да отрежем орлови нокти, преминете към по-нататъшни действия.

Размножаване на орлови нокти през пролетта

Независимо кога са изрязани резниците, те се вкореняват през пролетта, следвайки следния алгоритъм:

 • в южните райони се засаждат заготовки в земята, като се правят високи хребети; на север първо се използват разсадници;
 • почвата се изкопава и навлажнява с разтвор на Корневин с добавка на биофунгициди; едното лекарство ще ускори образуването на корени, другото ще предпази от гниене;
 • детайлите се засаждат под наклон 45 °, разположени на разстояние 12 см един от друг;
 • резниците се заравят в земята по такъв начин, че горната пъпка или наднича, или е леко покрита;
 • засаждането е покрито с филм, под който трябва да се поддържа постоянна влажност;
 • след 2,5-3 седмици резниците трябва да дадат първите корени, за да могат да се отворят чрез премахване на филма.

След това остава да се грижим за насажденията, като извършваме редовно поливане (без преовлажняване), както и своевременно отстраняване на плевелите. Кълновете в детската стая се втвърдяват, като се оставя транцето отворено за 40-60 минути всеки ден.

В това положение резниците се развиват до следващата пролет. След това разсадът от хребетите се засажда на постоянно място, а от разсадника - на временно място за по-нататъшно вкореняване.

Важно.Когато избирате опцията как да размножавате орлови нокти чрез резници през пролетта, трябва да вземете предвид, че зелената клонка се вкоренява по-добре от лигнифицираната клонка.

Прехвърляне

Орлови нокти на едно място могат да стоят няколко десетилетия. С течение на времето, нараствайки, храстите започват да си пречат помежду си или съседните култури. Това се отразява на добива, така че не можете да правите без трансплантации.

Кога да се трансплантира

Тази култура се събужда много рано - най-малкото размразяване е достатъчно, за да набъбнат пъпките. Следователно не винаги е възможно да сте в час с пролетни трансплантации. Дори и да се върнат студове, растението спира развитието си, след което отново се събужда. Понякога тази ситуация се повтаря няколко пъти през пролетта, така че ще бъде трудно да се отгатне оптималното време за пресаждане.

Орлови нокти се подготвят за хибернация

Всички действия трябва да бъдат отложени за есента, или по-скоро за началото на септември за северняците (тъй като през август орлови нокти вече се подготвят за зимен сън) и за октомври за южняците. Терминът е избран по такъв начин, че храстите да могат да бъдат вкоренени на ново място преди настъпването на слана.

Правила за трансплантация

Когато решавате как да засадите орлови нокти, за начало изберете подходящо място за разсаждане, като отдадете предпочитание на слънчевите хълмове. Те вземат предвид близостта до други храсти и дървета - разстоянието от тях до орлови нокти трябва да бъде най-малко 1 м. Препоръчително е да изберете почвата оптимално лека, ниско киселинна. Ако това условие не е напълно осъществимо, в дупките на дъното се поставя тревна или пясъчна пръст.

Целият процес на преместване на растение за възрастни се свежда до следните точки:

 • подготвят се дупки, дълбоки 45-50 см, в лека почва и до 30 см - в тежка;
 • оплодена изключително с дървесна пепел (оборският тор ще изгори корените);
 • храстът се подрязва предварително: старите клони се съкращават, повредените се изрязват напълно, младите издънки не се докосват;
 • внимателно изкопайте храста, опитвайки се да не нараните корените; ако е необходимо да се извърши разделяне, това действие се извършва на този етап, като се вземат предвид правилата, описани по-горе;
 • орлови нокти се препоръчва да се прехвърлят на ново място с малко буца земя;
 • поставяне на растението в дупката, леко изправете корените;
 • след като е покрил дупката със земя, около храста се образува страна (необходимо е да се задържа вода за напояване).

След обилно овлажняване на почвата тя се покрива с мулч. Дебел слой дървени стърготини, сено, листа ще запазят влагата в кореновата зона, ще бъдат добра защита от замръзване и в същото време са добра стръв.

На бележка.Компетентното разсаждане на стари храсти на ново място ще им позволи да се подмладят, което има положителен ефект върху увеличаването на добивите. След като се премести на друго място, възрастен орлови нокти няма да спре да дава плодове и ще представи на собственика голям брой плодове през следващата година.

След като разбраха как орлови нокти се размножават или трансплантират на ново място, е по-лесно за новите летни жители да планират своя сайт. Имайки предвид всички важни моменти, можете да получите здрави, добре вкоренени храсти от орлови нокти, които ще ви радват с лечебни вкусни плодове в продължение на много години.