Запечатаната пчелна пита е сигналът за медосбора. Те показват, че продуктът вече е изпълнен с полезни ензими и е напълно подходящ за консумация. Ако пчелите не си правят труда да „опаковат“ меда, той се счита за незрял или с лошо качество. Какво да правим с незапечатан мед? Мога ли да го ям? Отговорите на тези въпроси са представени по-долу.

Защо пчелите не запечатват мед, въпреки че рамките са пълни

Има две причини, поради които пчелите не печатат мед: в кошерите има или захар, или мед от медена роса, който не е подходящ за хранене на насекоми.

Медът се влошава поради неподходящи метеорологични условия и лошо разположение на кошера. Например, ако насекомите събират нектар от кръстоцветни култури и грозде, медът ще бъде захарен. Ако живеете в географски ширини с добър климат и държите кошера близо до цъфтящи ливади, където роят може да получи нектар от детелина, липа, елда, тогава медът ще бъде с високо качество. Има обаче моменти, когато виновникът на получения захаросан продукт е собственикът на пчелина, който дава мед на пчелите след медосмукачката.

Причината за появата на продукт от медена роса са листни въшки, червеи и различни насекоми, които се хранят с растителен сок и отделят сладка течност, а пчелите го атакуват. Съществува голяма вероятност за появата на медена роса в случая, когато кошерът се намира до гората, тъй като в нея има много медена роса.

Защо пчелите не запечатват мед

Важно! Ако пчелинът се постави на поляна, където растат медени цветя, пчелите няма да се разсейват от падането.

Възможно ли е да изтеглите незапечатан мед

Начинаещите пчелари често питат: възможно ли е да се изпомпва мед, ако пчелната пита не е запечатана? Можете да започнете да изпомпвате такъв продукт, ако сте сигурни, че вече е узрял. И това, както беше споменато по-горе, се доказва от запечатаните редове. Някои експерти казват, че само най-горният запечатан ред ще бъде достатъчен, докато други твърдят, че медът се счита за зрял, ако поне една четвърта част е запечатана, а има и пчелари, които чакат, докато той бъде напълно запечатан.

Има доста прост начин да се уверите, че продуктът е узрял. За да направите това, рамката може да се разклати. Ако медът не започне да тече, той е готов и може да се изпомпва, в противен случай все още му трябва време, за да узрее напълно.

Важно! Изпомпаният незрял мед може да се вкисне, тъй като в него все още се концентрира много излишна влага.

Пълненето на рамките трябва да се контролира. Те не трябва да бъдат пренаселени, в противен случай пчелите ще се стремят да запълнят всяка пукнатина в кошерите и такъв товар определено ще навреди на цялото семейство. Следователно първото събиране се извършва след като детелината, акацията и малините са избледнели. Пчелите се нуждаят от място за втора медоносна реколта, когато липата и елдата започнат да цъфтят.

Има мит, че можете да прибирате от пчелина само 2 пъти на сезон. Изобщо не е така. Всичко зависи от природните условия и от това колко силна е пчелната колония. Следователно, ако условията позволяват, той може да бъде събран 4 пъти. Въпреки това медът често се изпомпва в средата на юли и август.

Важно! През септември, когато пчелите се подготвят за зимата, запасите им вече не трябва да се пипат.

Има пчелари, които изпомпват неузрелия продукт от гнездата. За да се избегнат проблеми с киселото мед, те отиват на някои трикове:

  • Ако влажността на неузрелия мед е само с 1-2% по-висока, тогава ще бъде достатъчно добре да затворите капака и да го държите в стая с температура 15-20 ° C в продължение на 30 дни.
  • Ако влажността е твърде висока и достига около 25%, тогава е необходимо да се десорбира водата. За това медът се утаява в специални контейнери в помещение с температура на въздуха около 50 ° C и влажност около 40-50%. Ястията се вземат възможно най-широки, така че да има голяма площ на изпаряване. След известно време протича процесът на разслояване, това е когато медът се разделя на 2 части и неузрял продукт изплува нагоре. Не можете да го докосвате и да изчаквате, докато узрее, или да източите неузрелата част отделно. Мястото, където се извършва узряването, трябва да е сухо и проветриво.

Процедурата по десорбция се спира, когато съдържанието на влага в продукта падне до 19%. След това медът се запечатва с капак и се охлажда до 15 ° С.

Какво да правим с незапечатан мед

По правило медът не се изпомпва, ако пчелният запас е по-малък от 30 кг от запечатания продукт през есента. Ако запечатването на меда не се случи поради факта, че той е с лошо качество, той трябва да бъде изпомпан, в противен случай пчелите могат да умрат.

Незапечатаният захаросан мед е опасен, защото през зимата той ще абсорбира влагата от околната среда и ще започне да тече, защото става твърде течен. Пчелите ще се придържат към него.

Опасността от продукт с медена роса е, че той не съдържа антибиотични елементи и фитонциди, които предотвратяват появата на вредни микроорганизми в кошерите.

Възможно ли е да изтеглите незапечатан мед

Ако медът не е подходящ за хранене на насекоми и те са решили да не го запечатват, тогава такъв продукт се изпомпва и се дава захарен сироп на пчелите. Това ще помогне да се избегне нозематоза (диария при пчелите) и други проблеми. Ако пчелите започнат да събират мед от медена роса, тогава хранителните рамки трябва да бъдат премахнати от кошера и поставени пчелни пити, така че да се напълнят с медена роса. След това пчелната пита с нискокачествен продукт се отвежда в кошера и се връщат добрите рамки, които се оставят на пчелите за зимата.

Важно! Не трябва да вземате целия неизползваем пчелен мед от кошерите и да хранете насекомите само със захарен сироп, тъй като пчелното семейство ще бъде слабо. Те трябва да оставят поне 10 кг мед.

Как да разбера, че медът с медена роса е в кошерите? Изобщо не е трудно. Такъв продукт има тъмен цвят със зеленикав оттенък. Освен това медът с медена роса има неприятен послевкус и по-малко интензивен аромат.

Съществува и много прост метод, който ще помогне за откриване на мед от медена роса, който е реална заплаха за насекомите. Този метод се нарича капково. За експеримента ще ви трябва:

  • стъклена епруветка;
  • чиста вода;
  • липова вода или винен алкохол.

Процедурата е доста проста, трябва:

  1. Вземете вода и мед в равни количества, след което към тях добавете 2 пъти повече варова вода.
  2. Получената консистенция трябва да се вари.
  3. Ако се образуват люспи, тогава има подложка.

И вторият начин е алкохолът. По-точно е. За такъв експеримент трябва да вземете 2 части мед и 1 част вода, да добавите 10 части винен алкохол към тях. Получената смес се разклаща и ако се появи утайка, пчелите са приготвили мед от медена роса.

Така че, ако обърнете внимание на пчелина, спазвате всички правила за събиране и спазвате всички условия, тогава пчелните пити ще бъдат запечатани, а медът ще бъде с високо качество, вкус и аромат.