За да получите отговор на въпроса: кога да засаждате лук, трябва да разберете самата култура, нейните характеристики, характеристики. Лукът е много здравословен зеленчук. Това е пикантно ароматно растение, богато на витамини и минерали.

Смята се, че лукът има лечебни свойства. Лукът се използва за лечение на коремен тиф, грип, импотентност и много други заболявания. Дезинфекционните му свойства дезинфекцират въздуха, засягайки много микроорганизми. Дезинфекциращите свойства се осигуряват от фитонциди. Фитонцидите са биологични вещества, които убиват растежа на бактериите.

Има над 100 сорта лук. Те се различават по вкусовите си характеристики: пикантни, полуостри и сладки. Размер на луковицата: голяма (над 0,4 кг), средна (от 0,2 до 0,4 кг) и малка (от 0,05 до 0,2 кг). Днес са популярни сортове като Globo, Exibishen, Orion, Family лук. Кой сорт да изберете, всеки решава сам. Те се различават по цвят, форма, вкус и техника на отглеждане. Празът е известен със специалния си вкус. Засадете лук върху пера или зеленина. Най-популярни и разпространени са лукът.

Винаги има въпрос: кога трябва да засадите лук, за да получите вкусни, здравословни плодове и висок добив?

Времето за засаждане на лука през пролетта в различните региони се различава. На юг е възможно да се засади лук в земята, когато температурата на почвата се затопли до 15 градуса по Целзий, около март. Южните градове включват например Воронеж, Краснодар, Астрахан. В централните региони, в Москва и Московска област, Московска област, Брянск, Калуга и други градове, лукът се засажда в края на април - началото на май. Северните региони, като Ленинградска област, Сибир, се затоплят по-късно, препоръчително е да се засаждат лукови култури през втората половина на май.

Агротехника

Кога да засаждате?

Основното предимство при отглеждането на лука е тяхната простота. Тази култура може да се отглежда навсякъде. Несложните техники на отглеждане позволяват дори на начинаещите да получат богата реколта.

Почвата играе централна роля при отглеждането на лука. Растението има развита коренова система, благодарение на която получава вода и хранителни вещества от земята. Почвата трябва да е достатъчно влажна, да има ниско ниво на киселинност, богата на торове и минерали.

Грижата за лука включва следните дейности:

  • Разрохкване - подобряване на структурата на земята, осигуряване на достъп на кислород до корените на растението;
  • Поливане - насищане на растението с влага. Отначало зеленчукът се нуждае от умерено поливане, но на етапа на узряване е необходимо обилно напояване;
  • Плевене - почистване на градината от плевели. Плодовете, отглеждани на плевелна леха, се съхраняват по-добре;
  • Подхранване - насищане на плодовете с минерали, които ускоряват узряването му, подобряват вкуса и увеличават размера на зеленчука;
  • Превантивното лечение е процедура за дезинфекция на растение от патогенни бактерии и предотвратяване на заболявания.

Обикновено първите рано узряващи плодове се събират 90 дни след сеитбата. Средовете на средния сезон се събират след 110 дни. Зрелият лук има 2-3 слоя защитни люспи на повърхността. Поради тях реколтата се съхранява дълго време и не се влошава.

Засаждане на лук на открито през пролетта

Лукът може да се отглежда по два начина: като семена се използват семена или комплекти. Sevok е едногодишен лук, отглеждан от семена. Той е много малък по размер. Наричат ​​го още нигела. Чернушка има висок добив. Засажда се, за да се получи лук от ряпа. По този начин се засаждат и лалета.

Засаждане на комплекти лук

Sevok се засажда в земята, като правило, през май.Има много градински календари, които посочват кога да сеят лук. Във всеки регион датата ще бъде различна, поради особеностите на климата. Някои градинари предпочитат да използват лунния календар, за да определят благоприятна дата кога да засаждат комплекти лук. Луната влияе върху дейностите по засаждане и обема на реколтата. На нарастващата луна енергията на растенията се увеличава и те растат. Засаждането на семена по време на растежа на луната има положителен ефект върху добивите. Номерът е избран и на този ден те започват да слизат.

Когато засаждате разсад в почвата, трябва да се спазват определени условия. Когато лукът се засажда на открито през пролетта, важно е температурата на почвата да е над 15 градуса по Целзий. Ако засадите лук в неотопляема студена почва, те няма да дадат реколта.

Важно! Луковите комплекти с малки размери са устойчиви на студ, позволено е да се засаждат в земята с температура 12 градуса по Целзий.

За да отглеждате лук, трябва да изберете правилното парче земя. Мястото трябва да бъде добре проветрено и добре осветено.

Съвет. Не се препоръчва да се култивират легла с лук на същото място, където е растел през предходната година.

Предшествениците могат да бъдат картофи, тикви, зеле или домати. Прието е морковите да се засаждат в квартала с лук. Миризмата на моркови кара лука да отлети.

Подготовка на леглата

Оптималната почва за отглеждане на глави лук е чернозем. Богата плодородна почва няма да се нуждае от допълнително торене и торене.

Почвата не трябва да е кисела. За да се намали киселинността на почвата, към нея се добавя вар. Той неутрализира киселинната среда. Засенчените лехи под сянката на дърветата са неподходящи за отглеждане.

Важно! За да се получи богата реколта, почвата за засаждане трябва да бъде подготвена през есента.

През есента, след прибиране на реколтата, земята се почиства от растителни остатъци. По същото време на годината се полагат хумус и фосфорно-калиеви торове. През зимата тези вещества ще бъдат абсорбирани от почвата и патогенните микроби ще бъдат унищожени. Забранено е торенето на почвата непосредствено преди сеитбата.

Преди сеитбата леглото се изравнява. На повърхността на градинското легло се правят вдлъбнатини от 2-4 см. Ако засадите лука по-дълбоко, формата на плодовете ще бъде продълговато удължена. При плитко засаждане засятият лук рискува да бъде изтласкан на повърхността от развити корени.

Разстоянието между дупките трябва да бъде най-малко 8 см, така че растенията да не си пречат на растежа помежду си. За да ускорят и улеснят сеитбата, градинарите са измислили просто устройство, наречено маркер. Това е дъска, широка 30-40 см, на която са разположени зъби, дълги 3-5 см, разстоянието между зъбите е 8 см. Благодарение на този дизайн, правенето на дупки за засаждане е по-бързо и по-удобно.

Кацане в подготвени дупки

Разстоянието между лехите се поддържа на 20-25 см. Потопените луковици се поръсват със земя отгоре. Дебелината на почвата над посевите не трябва да надвишава 3 cm.

Препоръки

Комплектите лук за сеитба трябва да бъдат с високо качество: сухи, без повреди, без гниене. За добра реколта изберете средно голям комплект.

Ако се съхраняват неправилно, комплектите лук, засадени в земята, ще влязат в дръжка, наречена иначе стрела, и няма да дадат реколта.

2 седмици преди засаждането на разсад в градината, той се нагрява при температура от 40 градуса по Целзий в продължение на 8 часа. След това температурата постепенно се повишава до 47 градуса и се съхранява още 10 часа. Процедурата за нагряване позволява лукът да бъде дезинфекциран, което намалява риска от заболяване върху него.

Преди засаждане се препоръчва да се загрее sevok близо до батерията

Също така е полезно да накиснете комплектите лук преди засаждане. Накисването ще ускори появата на разсад, което ще увеличи добива. Комплектите лук се накисват в разтвор на органични и минерални торове. Можете да използвате готови сухи смеси, закупени от специализиран магазин.

Добър покълващ ефект се получава чрез накисване в разтвор на меден сулфат.

След накисването лукът се изсушава старателно. Първият път след засаждането лукът изисква умерено поливане. Важно е да не се оставя горният слой на земята да изсъхне. Почвата с култури винаги трябва да е влажна.При недостатъчно количество влага реколтата няма да се формира добре.

Съвет. Стрелките, които се появяват, се премахват - те пречат на качественото развитие на плода.

Плевелите, появяващи се в градината, се отстраняват своевременно. Чуждите растения отнемат всички хранителни вещества, предназначени за плодовете.

Разрохкването на земята е необходимо за обилен приток на кислород към корените на растението. Не се допуска образуването на плътна кора на повърхността на почвата.

За подобряване на растежа на плода са необходими оплождане и оплождане. Когато листата на лука пораснат до 10-15 см, се прилага първият тор. Като торове се използват карбамид, калиев хлорид, суперфосфат. Подхранването помага при формирането на главата.

Калиеви торове

След 21-28 дни, когато започват да се образуват главите, торът се внася втори път. Това е необходимо, за да може главата да се развива по-добре и да расте по-бързо.

За да се предотврати заболяването на растението, се напръсква с разтвор на меден сулфат.

Няколко седмици преди прибиране на реколтата, поливането се спира, така че луковицата узрява в покой.

Когато горните листа изсъхнат, можете да прибирате. Една средна глава тежи от 100 до 150 грама, в зависимост от сорта. В продуктивни години теглото на една глава може да достигне 200 грама.

Луковиците се използват сурови, при приготвянето на салати, като подправка, те се събират с тях за консервация през зимата. Използването им в храната по време на активното разпространение на вируси укрепва имунитета на човека.