При работа в пчелина има риск от ухапване от пчели. Въпреки миролюбивото отношение пчелите могат да започнат да жилят, когато животът им е застрашен. В такива случаи пчеларят винаги трябва да има под ръка аптечка. В природата обаче може да няма медицински средства, като в този случай трябва да знаете какво можете да предприемете като първите стъпки.

Ако е ухапан от пчела

Какво да правя, ако пчелите са ухапани? Първоначално трябва да огледате мястото на ухапването. За разлика от осите, след пчелите ужилване остава в тъканите. Оставяйки го, можете да получите подуване, тъй като към него е прикрепена торба с отровни вещества. Ако бъде намерен заклещен връх, внимателно го отстранете. Пинсетите са идеални. Ако отсъства, можете да опитате да извадите жилото с ноктите си. Ако ужилването е заседнало в дебелината на кожата, се изисква дезинфекция на мястото и издърпване на жилото с игла.

Важно! Ако е невъзможно да премахнете жилото сами, трябва да приложите студен компрес за облекчаване на отока преди посещението на лекар.

Какво да правя, ако е ухапан от пчела? Като дезинфектанти можете да използвате:

 • всякакви алкохолни разтвори (тинктура от невен и други);
 • воден разтвор на калиев перманганат;
 • разреден 1: 5 амоняк;
 • чиста течаща вода при липса на други средства.

Какво да правим, ако ужили пчела

Можете да намалите болката в ужиленото място, като използвате:

 • компрес от физиологичен разтвор (1 чаена лъжичка в 1 чаша вода);
 • втриване в прах на ацетилсалицилова киселина;
 • течен сапун - помага за неутрализиране на токсични вещества;
 • аналгетици на основата на хидрокортизон, прамоксин или лидокаин;
 • сок от глухарче, краставица, листа от живовляк или ревен.

Забележка! При липса на положителна динамика в рамките на няколко дни е задължително да се потърси медицинска помощ.

Ако забележите признаци на анафилактичен шок, трябва незабавно да се обадите на линейка. Преди нейното пристигане е необходимо жертвата да се положи, да се покрие и да се дадат 2-3 таблетки от наличния антихистамин. Освен това трябва да осигурите обилна сладка напитка при липса на подуване на ларинкса, езика или фаринкса.

В случай на спиране на сърцето и спиране на дишането са необходими компресии на гръдния кош и изкуствено дишане. Наблюдавайки внезапно подуване на кожата или лигавиците (ангиоедем), антихистаминът трябва да се прилага интравенозно възможно най-скоро.

Важна информация! С бързото развитие на алергична реакция, която застрашава човешкия живот, трябва да използвате спринцовка за еднократна употреба за интрамускулно инжектиране с адреналин.

В допълнение към задължителните мерки за медицинска помощ, трябва да следвате следните правила за поведение:

 • забранено е да се смачква ужилена пчела, тъй като при нейната смърт се отделя вещество, което провокира агресивното поведение на другите околни пчели;
 • за да избегнете разпространението на отрова през тъканите, не търкайте и не драскайте увредената област;
 • употребата на алкохол е строго забранена - допринася за ускореното разпространение на токсични вещества, поради разширяването на стените на кръвоносните съдове;
 • покриването на ужилената област с глина или пръст може да доведе до инфекция на тетанус;
 • не трябва да се приемат хапчета за сън, тъй като те могат да увеличат токсичния ефект.

Първа помощ при различни ухапвания

Ухапани пчели какво да се прави, ако определена част от тялото е повредена? Ужилването на пчела по устната или езика е особено опасно. Липсата на защитни мембрани, обилното съдържание на кръвоносни съдове представляват опасност за бързото навлизане на отрова в кръвта, разпространявайки се в тялото.

Ухапване на устни

Ухапване на устни

При ухапване на устните помощта трябва да започне, като се предотврати развитието на оток. След отстраняване на жилото, без да повредите капсулата с токсични вещества, трябва да третирате мястото с водороден прекис или йод. Лед или друг охладен предмет трябва да се прилага, за да се забави притока на кръв и да се намали подуването. Пиенето на много течности стимулира процесите на отстраняване на токсините от тялото, лосионите за сол и сода помагат за облекчаване на отока по бузата и сърбежа.

Забележка! При ухапване на която и да е част от тялото използването на антихистамини е задължителна мярка.

Ухапване от език

Меките тъкани на езика показват локална алергична реакция по-остро от други. Бързо разпространяващата се отрова между мускулите на езика причинява силна болка, която може да предизвика пристъп на мигрена. Езикът може да стане силно подут, което затруднява дишането и преглъщането.

Какво можете да правите след ужилване от пчела? Ако е невъзможно да се свържете с медицинско заведение, трябва да се вземат противовъзпалителни, антихистамини. Отокът отшумява в рамките на два дни, всички останали последици (нарушаване на процесите на преглъщане, затруднения при дъвченето на храна и устната комуникация) изчезват след няколко седмици.

Ухапване на врата

Ухапването във врата е едно от най-опасните поради риск от задушаване. Появата на хрипове или хрипове през носа е признак на дихателно разстройство. Такива последици не могат да бъдат излекувани сами. Само квалифицираната медицинска помощ ще помогне за запазването на живота и здравето на жертвата. Ако е невъзможно самостоятелно да се извърши дихателният акт, в кухината на гърлото е инсталирана куха тръба. С развитието на тежък оток, заплашващ разкъсване на тъканите, се изисква дисекция на предната стена на гърлото.

Ужилване на пчела във врата

Ухапване в пръста или дланта

Ухапванията по пръста или част от дланта са най-безобидни. Способността да локализирате и предотвратите разпространението на токсични вещества чрез прилагане на турникет ви позволява бързо и ефективно да предоставите първа помощ. Същите стъпки могат да бъдат предприети и за ужилвания от пчели в крака. Също така намалява риска от развитие на алергична реакция.

Ухапване в ухото

Когато пчела ужили в ушната мида, отокът може да се разпространи и зад ухото. Можете да облекчите болката и да намалите отока, като обработите мястото с водка или друг алкохолен разтвор. Студените компреси и трапезната сол могат да помогнат за облекчаване на сърбежа. Отокът може да продължи няколко дни.

Пчела ужилва в ухото

Ухапване в лицето

Увреждането от ужилването на пчелата върху тъканите на лицето близо до окото може да доведе до затварянето му. Наложително е да премахнете жилото възможно най-скоро, тъй като по време на пулсация от торбата, прикрепена към него, се отделят отровни вещества. Можете да неутрализирате отровата с натрошена таблетка аспирин, като я приложите върху засегнатата област. Активният въглен също ще помогне за бързото адсорбиране на токсините. За да направите това, трябва да приготвите паста от смачкани таблетки и вода и да я приложите върху ухапването. Можете да удължите ефекта от този метод, като покриете мястото с мокра марля.

Ухапете в небето

Ужилванията от пчели в небето са опасни поради бързото развитие на анафилактичен шок и разпространението на обширни тумори. Това води до затруднено преглъщане и възможно образуване на оток на гърлото. Забранено е да се лекувате сами. За премахване на ужилването с отровни вещества се изисква специализирана помощ поради липсата на свободен достъп до мястото на ухапване.

Пчела ужилва в небето

Ухапване на челото

Какво да направите, ако пчела ужили в веждата? Тежката, разпространяваща се подпухналост на веждата по челото след ужилване може да доведе до подуване на окото. Лечението за самопомощ е почти същото като всички други случаи. Използвайте обаче алкохолни компреси с повишено внимание, като избягвате контакт с очите. Препоръчително е да се прилага прясно приготвена каша от магданоз, ревен или живовляк.

Действия за образуване на оток

В борбата срещу получения възпалителен процес е по-добре да се използват специализирани мехлеми и гелове за ухапвания от насекоми. Те бързо облекчават сърбежа, болката и отока.

За да намалите болката, можете да използвате локални препарати на основата на лидокаин, хидрокортизон и прамоксин. За да се премахне токсичният ефект на отровата, се препоръчва използването на антихистамини. Антиалергичните лекарства могат да се приемат в комбинация с аналгетици до три пъти на ден.

Полученият оток на ларинкса може да бъде облекчен чрез въвеждането на 5% ефедрин. Дихателната недостатъчност или рязкото спадане на налягането трябва да бъдат спрени чрез инжекции на адреналин. В най-опасните случаи, при подуване на ларинкса, в трахеята се вкарва тръба, която помага при изпълнението на дихателната функция, предписва се сесия на капкомери.

Появяващ се оток на ларинкса

При липса на достъп до фармацевтични препарати можете да използвате народни средства. Най-простият и ефективен е соден компрес. За целта поръсете ухапването със сода за хляб и добавете няколко капки вода, докато се получи пастообразна смес.

Прилагането на маса от натрошен активен въглен ще премахне отока в рамките на един ден. Алкохолните компреси на основата на 70% етилов алкохол имат същия ефект. Прилагането на лед веднага след ухапването бързо ще облекчи болката и усещането за парене.

Можете да изтеглите отровата, попаднала в раната, с помощта на рафинирана захар, като я приложите върху мястото на ухапване. Можете да премахнете токсините с екстракт от чаено дърво. Мента, жълтурчета или магданоз каша бързо ще успокои болката и пулсирането на засегнатата област.

Последици от ужилване от пчела

В зависимост от здравословното състояние и възрастта, ефектите от ухапване могат да бъдат различни. Отделните прояви могат да включват треска и слабост. Главоболието, гаденето, повръщането и диарията са последиците от разпространението на отровни вещества през кръвния поток.

Последици от ужилване от пчела

Възможни са различни прояви на алергична реакция. Това може да бъде сърбеж, обрив, промени в пигментацията на кожата. Най-тежката проява на алергии е анафилактичният шок. Бързата проява на негативни симптоми в хипертрофирана форма често застрашава живота на жертвата. Необходимо е да спрете подобни признаци веднага след инцидента и незабавно да потърсите квалифицирана медицинска помощ.

Какво да правим с ужилване от пчела? Обобщавайки горното, може да се заключи, че ужилването от пчела е нежелано и болезнено. След внимателно изследване на засегнатата област е необходимо внимателно да се премахне жилото с отровен компонент. За да предотвратите развитието на подпухналост, можете да прибегнете както до специални средства, така и до народни рецепти.

След като откриете първоначалните симптоми на алергични реакции, трябва да потърсите медицинска помощ без паника. Първата помощ преди пристигането на лекарите се състои в използването на антихистамини, осигуряващи почивката на жертвата. При ухапване по крайниците е възможно да се ограничи разпространението на отрови чрез прилагане на турникет над нараняването. В този случай трябва да запишете времето за кандидатстване в бележка и да го прикрепите под превръзката. Спокойното и компетентно прилагане на мерките за първа помощ ще намали до минимум рисковете от усложнения.