Някой ще си помисли - би имало мед, но винаги ще има буркан. И ще бъде погрешно. Тъй като медът е толкова ценен и скъп продукт, че контейнерът за неговото транспортиране, съхранение и употреба трябва да отговаря на предназначението му. Без познаване на тези тънкости можете да загубите лъвския дял от полезните му качества. Освен това по принцип можете да го направите неизползваем. Следователно въпросът с контейнерите за съхранение на мед не е обмислен, но спешен и много важен.

В какъв мед се съхраняваше преди

Медът, който някога се ядеше, се различаваше от съвременния продукт по това, че сега на масата е чисто изпомпан продукт. Преди това не се изпомпва, а се изцежда от пчелната пита. Това означава, че е съдържал пчелен хляб, прополис и подмор - мъртва пчела. Тоест това беше един вид композит от пчелни продукти, невероятно лечебен и вкусен. Запазихме това чудо на природата в дървени бъчви. И те имаха свои тайни:

 • Не можете да направите буре от иглолистна дървесина, защото иглолистната дървесина съдържа миризливи смоли. Тази смола определено ще бъде изтеглена от мед, променяйки нейния състав, мирис и вкус, което е нежелателно.
 • Не можете да правите бъчви за мед и дъб, тъй като дъбът съдържа танини, които също ще повлияят на качеството и вкуса на продукта.
 • От древни времена тополата и елшата се считат за най-добрите дървесни видове за бъчви с мед.
 • Но царят на всички контейнери за продукти от мед са бъчви кори и туеса. Именно брезовата кора, която е брезова кора, не влиза в никакви реакции с продукта и следователно се счита за най-добрия контейнер за съхранение на продукти от мед.

Красиви буркани за мед

Всичко ново е добре забравено старо, може би затова дървените прибори за съхранение на пчелни продукти са толкова популярни днес.

Как правилно да съхранявате мед

Днес хората се занимават не само с транспортирането и съхранението на пчелния продукт, но и с красивото му представяне на масата като изискан деликатес. Ето защо много домакини се чудят как правилно да сервират този продукт на масата, как да го съхраняват, ако имат късмета да закупят натурален мед в големи количества. Нека започнем с това как не можете да го съхранявате и сервирате:

 • Не поставяйте мед в калай и алуминиеви съдове. Медът е биологично активен продукт и лесно реагира с метал, бил той мед, алуминий или калай. Смята се, че неръждаемата стомана не реагира с мед, но направените от нея съдове са скъпи, поради което е нерентабилно да се използват като контейнери.
 • Пластмасовите кутии са добри само за транспортиране - те няма да се счупят. Пчелният продукт не трябва да се съхранява в тях, тъй като пластмасата рядко е неутрална и не реагира с биологично активни пълнители.
 • Медът в големи или малки количества не трябва да остава отворен, поради което стъклените съдове за продукти от мед без капак не са подходящи за съхранение и сервиране.

Ето защо, ако голям обем пчелен продукт е закупен в дървена бъчва, тогава е трудно да се излезе с по-добър контейнер за съхранение. Във всички останали случаи си струва да го прехвърлите в стъклен, добре измит и сух съд, който е снабден с плътно смлян капак. Съхранявайте го на тъмно и сухо място.

Стъклени буркани за мед

Допълнителна информация! Избата не е подходяща за продукти от мед, винаги има висока влажност.

Модерни буркани

Възможно е апетитно да сервирате мед за чай, благодарение на цялата индустрия, работеща по производството на красиви стъклени буркани за продукт с различна конфигурация и оборудвана със свързани аксесоари. Освен това има много майстори, които възродиха народния занаят и направиха дървени бъчви за мед с различни обеми - от 250 мл до 5-10 литра.

Успяват да украсят всичко това с дърворезба, стар орнамент. Не бъчви, а произведения на изкуството. Вярно, струват еднакво. Буркани за мед се правят от брезова кора не само красиво, но и полезно. В допълнение, дървените лъжици се правят в комплект с цев, която придава на церемонията по пиене на чай определен руски вкус. И така, какво да предпочитам:

 • Стъклен съд за мед под формата на цев от тъмно стъкло, със стъклени капаци, херметично затягащи специални метални скоби. Това е много удобен контейнер за съхранение и освен това е доста подходящ за сервиране. Можете да го купите заедно с мед в специализирани магазини. И можете да си го купите там без мед. Цената е разумна.
 • Бутон за мед с керамична лъжица е много добър както за съхранение, така и за сервиране. Керамичните съдове, като стъклото, са абсолютно неутрални, поради което дългосрочното съхранение на мед в такива ястия е не само приемливо, но и желателно. Вярно е, че за съхранение е по-добре да запечатате контейнера с восъчна хартия над керамичния капак, като го завържете плътно с връв. Това ще предотврати поемането на мед от миризми.
 • Опция за подарък - продукти от мед в издълбана дървена бъчва ще зарадват всяка домакиня. Дори когато дареният мед бъде изяден, такъв представителен варел няма да е празен, винаги ще има желание да го напълните с ароматен мед.

Как да украсите красиво буркан

Даването на мед винаги е подходящо, било то сватба, рожден ден, годишнина или тематично парти с приятели. В зависимост от темата на тържеството, бурканът с мед може да бъде украсен по различни начини:

 • Прието е да се дава мед на младоженци в навечерието на медения месец, през който те трябва да преминат веднага след сватбата. За да направите това, можете да закупите специална цветна хартия, залепваща от едната страна, за детско творчество. Изрежете от него две червени сърца, на които трябва да бъдат изписани имената на младоженците. Можете да рисувате, ако имате способността, херувими, изрязвате и залепвате върху буркан до сърцата. Би било хубаво да завържете дантелена хартия върху капака, напомняща подгъва на роклята на булката, и да я завържете с бяла сатенена панделка. Поставете етикет на лентата с пожелания за щастие от ваше име.
 • Героят на деня със сигурност ще хареса мед в стъклен съд, към който е прикрепена специална дървена лъжица за мед под формата на вретено. И стикер с пожелание за сладък живот.
 • За рождения си ден можете да подарите мед в дървена бъчва, върху която можете да рисувате пчели с акрилна боя с пожелания за здраве и успех.
 • В зависимост от темата на партито, което приятелите ви са започнали, трябва да подредите буркан с мед. Можете да направите карнавална „пола“ над капака и да залепите карнавална маска с искри на самия буркан или да нарисувате две кръстосани ками с акрилна боя и да напишете пиратски вик като „Йо-хо-хо! И бутилка мед! "

Съхранение на продукти от мед

С една дума, малко въображение и импровизирани материали и подарък от банален буркан с мед ще се превърнат в истинска изненада.

Възможно ли е да се върти мед в буркани

Съхранението на продукти от мед в домашни условия е една от горещите теми, особено за тези, които са придобили голям обем от този прекрасен продукт по повод. Често се задава въпросът дали е необходимо да се стерилизират стъклени съдове, преди да се налее мед в тях и дали е необходимо да се усукват тези буркани, както при консервирането на кисели краставички. И така, първо първо:

 • Необходимо е медът да се съхранява при положителна температура от 5 до 20 ° C. Основното е, че влажността е ниска, наблизо няма силно миришещи продукти, медът е добре запечатан и защитен от слънчева светлина.
 • Стъклените буркани, чисти и сухи, са подходящи за съхранение. Няма нужда да ги стерилизираме, самият мед е естествен консервант. Във времена, когато нямаше хладилници, месото се покриваше с мед и се държеше добре няколко дни.
 • Можете да запечатате бурканите с обикновени пластмасови капаци, но така че пластмасата да не влиза в контакт с мед. Още по-добре, вътре в капака, по дъното, поставете кръг от восъчна хартия.
 • Няма нужда да усуквате меда, но ако го завъртите, той няма да загуби нищо от това, но и няма да спечели.
 • Съхраняването на продукти от мед в дървени бъчви е най-екологичният начин. Но за дългосрочно съхранение цевта е покрита с восък, така че да няма достъп на въздух през порите на дървото.

Трябва да се помни, че медът трябва да кристализира и ако от вътрешната страна на контейнера се появи бял цвят, това означава, че е закупен отличен зрял мед.