В дачи и зеленчукови градини преобладават плодове като ягоди, касис, малини, цариградско грозде. Но сега можете да видите и нов храст. Какво е засаждане и грижи за ягодоплодни плодове на открито? Тези въпроси са от нарастващ интерес за съвременните градинари.

Описание

Храстът от орлови нокти расте голям, ако е декоративен, а малък - градински. Височината му може да достигне от метър и повече. Клоновете са изправени. Младите издънки се различават по цвят - в повечето случаи те са зелени, но понякога могат да имат и лилав оттенък. В същото време тънките стъбла са леко космат. Старите клони се различават от младите по това, че дебелината им в сечение е около три сантиметра. Кората е гола, жълто-кафява. Самият храст, благодарение на короната си, прилича на топка. Листата са продълговати, понякога достигат до 7 сантиметра.

Декоративните орлови нокти създават жива арка от цветя

Цветовете на орлови нокти са жълти, с форма на фуния. Те се появяват в началото на юни. Плодовете са дълги, сини на цвят с лек цъфтеж. В зависимост от сорта орлови нокти, той може да бъде различен. Градинският сорт има формата на цилиндър, овал или елипса. В допълнение, това растение може да бъде разделено на храсти и декоративни.

Видове орлови нокти

Декоративните орлови нокти се използват в райони като озеленяване. Тези сортове са къдрави и започват да цъфтят през пролетта и лятото. В повечето случаи градинарите ще го подрежат и ще му придадат храстов вид. Най-популярните сортове са Caprifol и Brown.

Клоните на сорта Kaprifol растат до шест метра дължина, докато се издигат само до два метра и половина, дори по протежение на опората. Този тип орлови нокти е в състояние да сплита всичко, което попадне на пътя му. Съцветията се появяват между листата, които образуват малка чиния. Зрелите плодове се различават от другите сортове по червен оттенък.

Този храст ще изглежда страхотно на беседка. Освен това там винаги ще е готино. Можете също така да създадете жив плет с помощта на сорта орлови нокти Kaprifol. Но имайте предвид, че този сорт обича да расте в топли райони. Освен това през зимата тя трябва да се увие, за да се предпази от замръзване.

Декоративните орлови нокти са приятни за окото

Храстовите орлови нокти нарастват не повече от два метра и половина. Цъфти и плододава само три години след засаждането на открито. Този вид растение е способно да отглежда и да дава плодове в райони със суров зимен климат. Следователно на юг този вид не може да се увива през зимата.

На места, където почвата не е плодородна, можете да засадите орлови нокти сорт Zabelli. Това е най-непретенциозният сорт, който расте на височина не повече от един и половина метра. Този сорт цъфти с пурпурни цветя.

В природата има огромен брой разновидности на орлови нокти. Някои от тях са декоративни, други радват градинарите със сочни плодове. Ето защо, преди да засадите орлови нокти, трябва да знаете кой от сортовете е най-добре да изберете. Най-популярните сортове включват следното.

Дългоплоден

Този храст принадлежи към ранните сортове с ядливи плодове. Той се различава от другите сортове по дълги, цилиндрични плодове, които имат лилав цвят с восъчно покритие. Самият храст има тънки и извити клони.

Хората, които са опитали плодовете на дългоплодните орлови нокти, ги описват като десерт, с лека киселост. Тези плодове нямат горчивина. Те се използват в готвенето за готвене:

 • конфитюри;
 • конфитюр;
 • сокове;
 • компоти;
 • прясна консумация.

Нимфа

Средно сезонни орлови нокти с ядливи плодове. Височината на храста достига два метра. В този случай короната, за разлика от други видове, не е гъста. Плодовете на нимфата са големи, достигайки три сантиметра в сечение. Повърхността на плода е лъскава, синя, със син оттенък. Те имат сладък вкус и имат лека киселост.

Орлови нокти плодове

Положителното качество на тази орлови нокти е нейната устойчивост на болести и вредители. Освен това плодовете на нимфа узряват на няколко етапа. Благодарение на това градинарите имат възможност да им се радват два месеца.

Морена

Преди да засадите този сорт орлови нокти, трябва внимателно да проучите неговите характеристики. Този сорт принадлежи към ранните и е подходящ за отглеждане в северните и западните райони на страната.

Този храст расте до височина 1,7. В този случай короната не е дебела. Външният вид на този храст привлича вниманието. Поради тази причина се засажда в лични парцели както като декоративно растение, така и с цел получаване на плодове.

Плодовете са големи, отличават се с десертен вкус. Пулпът е нежен, сочен, има лек аромат. От един храст можете да съберете до два и половина килограма плодове. Освен това растението е устойчиво на болести и вредители.

Серотин

Този сорт орлови нокти е декоративен. В растеж той достига пет метра височина. Клоновете му растат два метра всяка година. Орлови нокти цъфти дълго време и радва очите с тъмночервените си цветя. Обича слънчеви места, въпреки че се чувства добре на сянка.

Лазурен

Това е градинска орлови нокти, която расте не повече от 1,7 метра височина. Бушът има конична форма. Върхът на короната се стеснява плавно, докато средната му част остава широка. Повърхността на плода е тъмна на цвят, има син оттенък. На вкус плодовете са сочни, сладки с лека киселост. Усеща се ароматът на боровинки.

Всеки сорт орлови нокти има оригинални цветя

Избор на седалка

Преди да засадите орлови нокти, трябва да изберете правилното място на сайта. Трябва да се има предвид, че това растение не обича сянката. Следователно мястото трябва да е слънчево и в същото време защитено от ветрове и течения. Освен това растението не обича да расте на хълмове. Почвата също трябва да бъде правилно подбрана и подготвена. Храстът от орлови нокти не обича пясъчна почва. Торовете трябва да присъстват в почвата.

Съвет! Най-добре е също да засадите наблизо няколко вида орлови нокти. Това растение предпочита кръстосано запрашаване. Така плодовете му придобиват вкус.

Размножаване

Тези, които желаят да имат това растение на своя сайт, трябва да знаят как правилно да засаждат орлови нокти. Има два начина за размножаване на това растение: семе и вегетация. За да бъде успешен, трябва да се следват инструкции за отглеждане на орлови нокти.

Семе

Преди да отгледате орлови нокти, трябва да знаете, че можете да го посеете от двадесети септември до първи октомври. За да направите това, вземете широка купа и я напълнете с пясък. Поливайте го и сейте семена. След това купата трябва да бъде покрита с найлоново фолио и поставена в хладилника. Това трябва да е отделението за зеленчуци. На всеки две седмици е необходимо да поливате пясъка и да държите растението до пролетта.

Размножаване на орлови нокти със семена

През март е необходимо да се събере 10 сантиметра плодородна почва в кутия, да се полива обилно с вода и да се поръсва пясък със семена от орлови нокти на равномерен слой. Отгоре трябва да се покрие със земя, да се уплътни и да се излее вода. Кутията, покрита с фолио, се изнася на улицата при топло време. В същото време той е инсталиран по такъв начин, че да бъде осветен от слънчевите лъчи.

Веднага щом се появят издънки от орлови нокти, филмът трябва да се отвори.За да поливате кълновете, използвайте спрей. Разсадът трябва да расте в кутия за цялото лято и едва през септември те се трансплантират в земята, докато оградата е направена от дъски. Леглото с разсад от орлови нокти трябва да се мулчира с паднали листа или игли. По този начин влагата може да се предпази от изпаряване.

Орлови нокти годни за засаждане е възможно с помощта на семена и по друг начин. За това се използват узрели плодове, които се месят и се заливат с вода, за да се измият семената от пулпата. В подготвеното легло се изсипва слой пясък, където заедно със семената се излива вода. Отгоре се изсипва слой плодородна почва.

Семената ще дадат първите издънки след месец. Защитете деликатните кълнове от вредители и дъжд с фолио. За това се прави малка метална рамка, върху която е опънат филмът.

Разсад готов за засаждане

Но тъй като отглеждането на орлови нокти със семена е дълга и старателна процедура, летните жители се опитват да го отглеждат по вегетативен начин.

Растителни

Повечето градинари, които искат да отглеждат орлови нокти, не знаят как да го засаждат и да се грижат за него вегетативно. За този метод трябва да се запасите с резници, които са засадени в почвата. Това се прави най-добре през пролетта. По-добре е да ги отрежете в момент, когато храстът все още е в състояние на "хибернация". За добро присаждане резниците са с размер 15 сантиметра, десет от които са заровени в земята. Останалите пет трябва да имат пъпки, от които храстът ще се развива в бъдеще.

След като резниците пуснат корени и растат, те трябва да бъдат трансплантирани на постоянно място. За това е подготвен.

Премахнете цялата растителност, която преди това е растяла свободно на сайта. Преди засаждането трябва да вземете предвид колко далеч да засаждате орлови нокти един от друг. Дупките се правят на разстояние два метра една от друга. В този случай разстоянието между редовете трябва да бъде най-малко три метра. Торът пада на дъното:

 • две супени лъжици нитрофоска;
 • два кръга пепел;
 • малко количество органични торове.

Засаждане на резниците в земята

Всичко това трябва да се смеси със земята и да се излее обилно с вода. Дупката е покрита с фолио за една седмица. След това там седи разсад. Кореновата система трябва да се задълбочи в почвата най-малко три сантиметра. След това се извършва процедурата на хелиране, земята се изкопава наоколо и се полага мулч, който се прави от торф или тор.

Грижа

В първите години от съществуването си орлови нокти расте и се развива много активно. Но след това растежът му спира и всички сили се изразходват за цъфтеж и плод. За да получите висок добив, се нуждаете от подходяща грижа за растенията. Как да се грижим за орлови нокти, стъпка по стъпка ръководство:

 • Редовно поливане и напояване на храста;
 • Обезводняване на почвата;
 • Необходимостта от редовно торене под формата на смес от компост, суперфосфат и пепел. През пролетта можете да торите с орлови нокти и селитра;
 • Освен това е необходимо да се извършват превантивни мерки срещу заболявания.

Поливане

Орлови нокти трябва да се поливат всеки ден. В този случай е необходимо да излеете един и половина литра вода под един храст. При твърде сухо време количеството вода се увеличава до две кофи.

Торове

Тъй като орлови нокти не обичат киселата почва, е необходимо да се подкисляват веднъж годишно; за това пепелта се разрежда във вода и земята се полива.

Около храста е задължително да се разрохка почвата и да се премахнат всички плевели, които са израснали в квартала. През есента е необходимо да изкопаете земята в близост до храстите, да нанесете торове и да извършите подготвителна работа за зимуване. За да приложите торове през есента, трябва да вземете:

 • 5 кг компост;
 • 40 гр. двоен суперфосфат;
 • 100 g пепел.

За пролетно торене се приема нитрат в размер на 15 грама на квадратен метър площ.

С подходящи грижи орлови нокти ще растат и ще се развиват

Подрязване

Също така е наложително да се направи резитба. В този случай храстът се отстранява от старите клони. Първата процедура се прави след пет години. През този период храстът ще бъде напълно оформен.В същото време се препоръчва резитба в първите дни на април.

Всеки летен жител или градинар трябва сам да реши дали трябва да отглежда орлови нокти в страната и какъв сорт иска да закупи. Всяка е полезна по свой начин: едната е да украсите сайта, втората е да зарадвате с плодове. Но най-важното е, че трябва да знаете как расте орлови нокти, какво е необходимо за засаждането му и какви трябва да са грижите за орлови нокти.

Видео