Всички разновидности на орлови нокти, включително декоративни катерушки орлови нокти и храстови видове с годни за консумация плодове, могат да се разболеят или да бъдат нападнати от вредни насекоми. Това се улеснява от увеличаването на популярността на културата, тъй като се изисква обработката на орлови нокти през пролетта от болести и вредители. Отглеждането на това растение на мястото изисква внимателно проучване на болестите по орлови нокти, за да се знае описанието на симптомите на инфекцията и как да се предпазите от паразити и вируси.

Как рамулариазата засяга орлови нокти

Гъбичното заболяване ramulariasis започва с поражението на младите листа. Върху тях има петна с различни форми на кафяво с кафеникаво до средата. С течение на времето те се увеличават по размер и улавят напълно листата, преместват се към стъблото и околоплодника. Метаболизмът е нарушен, корените отслабват. След узряването спорите се ронят и се разпространяват по-нататък по растението. Гъбата зимува в почвата и през пролетта отново продължава работата си. За да се предотврати заболяването, орлови нокти се третират през пролетта с 1% разтвор на сапунен меден сулфат.

Рамулариаза по орлови нокти

Рамулариаза по орлови нокти

За болните растения се вземат следните мерки:

  1. Листата, засегнати от гъбичките, се отстраняват и изгарят;
  2. Отпадналите листа се отстраняват.

Опасно заболяване Cercospora

Това гъбично заболяване се характеризира с малки червеникаво-кафяви точки по листата. По време на висока влажност те са подобни на обрив. Така спорите на гъбичките растат, като се разпространяват по зелената част на храста и водят до изсушаването му. Под листата има особено много спори. Петната първо придобиват мръсно зелен цвят, след това стават кафяви или сиви, образувайки тъмна граница около ръба. От болните растения спорите се прехвърлят в здрави храсти, като се разпространяват в градината. Борбата с болестта се провежда през пролетта. Болните храсти трябва да се напръскат, като се използва 1% разтвор на меден сапун и 0,2% разтвор на фондант.

Cercosporosis

Cercosporosis

Мерки за контрол на заболяванията:

  1. Падналата и заразена зеленина се изгаря;
  2. Подрязването се извършва за подобряване на вентилацията на храста;
  3. Необходимо е да се подхранва растението с минерални торове;
  4. Преди бутонизиране през пролетта и есента, след узряването на плодовете, те се напръскват с фунгициди, течности от Бордо и храсти от купрозан и пътеки.

Туберкулериоза, причиняваща изсъхване на клоните

Болестта започва през пролетта с растежа на червени израстъци, съдържащи спори по клоните и разпространението им в храста. Нарастващият мицел унищожава клоните, листата изсъхват. През есента спорите излизат навън, рушат се наоколо. Когато дойде зимата, те се скриват в издънките, а през пролетта се появяват отново на храстите.

Туберкулериоза

Туберкулериоза

За борба растенията се напръскват с меден оксихлорид или течност от Бордо. Заразените клони се събират и изгарят.

Брашнеста мана

Болестта се проявява като бяло покритие от паяжина върху листата и леторастите.Младите клонки са първите, които се разболяват, но постепенно болестта обхваща цялото растение. Листата стават кафяви и падат. Кората изсъхва на леторастите, клоните се деформират, растението изсъхва.

Брашнеста мана

Брашнеста мана

Гъбичките се борят чрез изгаряне на листа и заразени клони. Първите признаци на заболяването изискват спешно започване на лечение на културата с препарати със сяра.

Почерняване на листата и изсушаване на клони

Друг вид гъбично заболяване се проявява с петна с черен цвят по листата и леторастите. Те постепенно се увеличават по размер. Листата изглежда мръсна, започва да изсъхва и пада. Причинителят на болестта може да засегне и плодовете.

Почерняване (гъбично заболяване по орлови нокти)

Почерняване (гъбично заболяване по орлови нокти)

Следните мерки решават проблема:

  1. Подрязване и отстраняване на сухи и повредени издънки;
  2. Унищожаване на листата;
  3. Ако обработвате растението в началото на пролетта и след цъфтежа с бордоска смес.

Пъстри листа върху орлови нокти

Микроскопичните червеи нематоди променят цвета на листата. По тях се появяват петна, ивици и белезникави петна.

Пъстрата е болест, разпространявана от нематоди

Пъстрата е болест, разпространявана от нематоди

Невъзможно е да се справите с болестта с химикали. Растението трябва да се почисти от засегнатите тъкани или да се отстрани целият храст.

Вирусна болест мозайка rezuha

Това заболяване се разпространява от нематоди. Младите фиданки от орлови нокти се разболяват. Те започват да растат неконтролирано от аксиларните листа на страничните издънки. Появяват се къси междувъзлия. Листата спират да растат, растението умира.

Мозайка rezuha

Мозайка rezuha

За да не внесат тази болест в градината, те са внимателни към избора на разсад. Орлови нокти с признаци на заболяване незабавно се унищожават. Като превантивна мярка издънките, повредени от замръзване, се отстраняват. На отслабени ранени повърхности гъбичките бързо се утаяват и развиват, което води растението до смърт.

На бележка. Няма да е трудно да се избегнат болести, ако следвате правилата на селскостопанската технология и изберете място за засаждане на растения.

Чести вредители по орлови нокти

Съвсем наскоро растението изобщо нямаше врагове. Но постепенно тя, както и останалите, ги придоби. Вредителите по орлови нокти са както следва.

Орлови нокти листна въшка

Листни въшки по орлови нокти

Листни въшки по орлови нокти

Младите клони са повредени. Листата по тях се навиват на тръбичка, пожълтяват и изсъхват. Клоните спират да растат. За борбата в началото на пролетта, преди да цъфтят листата, се използват Actellik и Confidor. След прибиране на реколтата храстите се изсипват с разтвор на чеснова пепел. В борбата срещу листните въшки е ефективно лечение с инфузия на тютюн. Необходимо е да се пръска при сухо време и да се прави много внимателно.

Щитове и фалшиви щитове

Ножни вредители по орлови нокти

Ножни вредители по орлови нокти

Има няколко вида люспи: ябълка, върба и акация. Те са фиксирани върху кората и изсмукват сока от растението, което води до смърт. Ако на орлови нокти се появи ножница, те могат да ви кажат как да се справите с нея във всеки магазин, който продава стоки за градината. За борба се използват лекарствата Actellik и Rogor. Популярният начин за борба е пръскането с керосин.

Акари

Акари вредители

Акари вредители

Има няколко вида акари, които паразитират по орлови нокти. Насекомите са практически невидими с просто око. Те обичат гъсти, тъмни и влажни храсти. Когато се заселят върху растение, те карат листата да станат кафяви, покриват се с вълни по краищата и падат. Лечението срещу кърлежи се извършва от Aktellik и Confidor.

Fingerwing

Пеперуда с пръсти, израснала от гъсеница

Пеперуда с пръсти, израснала от гъсеница

Това е името на гъсеница, която изяжда пулпата на плодовете и ги кара да падат. В продажба има специални лекарства за борба с него - пиретроиди.

Венци, които ядат листа

 Пеперуда молец

Пеперуда молец

Пеперуден листен червей

Пеперуден листен червей

Гъсениците (молци, валяци на листа и триони) не причиняват много вреда, но изяждат листата и растението губи декоративния си ефект. Вредителите ядат листните пластинки, оставяйки само дръжките, или навиват листата на топки, като ги оплитат с паяжини. Гъсениците се събират на ръка или се третират с Iskra, Inta-Vir и други подобни препарати.

Забележка. Освен насекоми, има и други врагове на храстови растения. През пролетта градинарите понякога откриват, че орлови нокти са гризали мишки. Какво да правя в този случай? Повредените участъци се третират за възстановяване с хетероауксин или янтарна киселина и се намазват с градински лак. Тънък филм от естествен лак прилепва здраво, не дразни растителните тъкани и помага на раната да заздравее по-бързо. За леки повреди използвайте глина и кравешки тор.

Профилактика: обработка с орлови нокти с вряща вода

Важно е не само да се познават болестите по ядливите орлови нокти и тяхното лечение, но и да се предотвратяват болестите. Това растение все още е рядък гост на парцелите и градинарите се интересуват дали е възможно да се полива орлови нокти с вряща вода. Вредителите, зимуващи на зимни клони, са опасни за бъдещата реколта. Най-лесно се убиват по време на хибернация в началото на пролетта. Доказан и необходим метод за борба е горещ душ за храстите. Никой химически препарат не може да се сравни по ефективност с поливане с вряща вода. Горещата вода може да убие вредители, яйца, спори и гъбични патогени. Обработката се извършва в ранния пролетен период непосредствено след топенето на снега преди почистване на пъпките. Кореновата система се затваря с всякакъв подръчен материал и поливането се извършва с гореща вода от лейка, опитвайки се да излее целия храст. Можете да добавите 1 супена лъжица сода каустик към водата на кофа вода. За да се улесни обработката, клоните се завързват с канап.

Тази мярка не само се бори срещу болести и вредители, но също така повишава имунитета на растението, не позволява на плодовете да гният. Добивът и вкусът на плодовете се увеличават и се улеснява тяхната обработка. Следователно на въпроса: възможно ли е да се излее вряла вода върху орлови нокти, те недвусмислено отговарят - не само възможно, но и необходимо.