Бадемите са храстовидно, широколистно растение. Плодовете му често се считат за ядка, но това е погрешно схващане, тъй като бадемите имат костилкови плодове. В естественото си местообитание расте на малки групи. Високите бадемови дървета достигат 6 м височина и имат мощна корона. Храстът се счита за добро медоносно растение и се използва като жив плет. Продължителността на живота е над 100 години.

Характеристики на декоративно растение

Декоративен храст достига височина от 3 м, има ефектни розови двойни цветя.

Цъфтежът продължава почти 3 седмици.

След това листата веднага започват да растат. Декоративните бадеми са много непретенциозни за отглеждане в личен парцел. Понася добре сушата. Започва да цъфти през 4-тата година на отглеждане, поразявайки всички наоколо със своето великолепие и изискан аромат. Храстовите бадеми изхвърлят старите клони, така че е много важно да наблюдавате този процес и да ги отстранявате навреме. Декоративните бадеми се отличават от обикновените бадеми с висока устойчивост на замръзване, така че растат добре дори в средни ширини. Както при всяко растение, има правила за засаждане и грижи за бадемов храст.

Декоративни бадеми

Кацане

Най-добре е да засадите бадеми през ноември и да изберете едногодишни фиданки за това. Това гарантира максимална степен на оцеляване. Но можете да кацнете и през март. Основното е да изберете място с най-добри условия: добре осветена зона, без течение и силен вятър, частична сянка е разрешена.

Бадемите трябва да се засаждат на групи от 2-3 храста, това е необходимо за опрашване и добро плододаване.

14 дни преди засаждането трябва да изкопаете дупка до 70 см дълбока и широка, между дупките трябва да отстъпите на разстояние около 4 м. Поставете дренаж на дъното, изсипете почва отгоре, състояща се от пясък, хумус и листна земя в съотношение 1: 2: 3, 5 кг тор, 0,5 кг суперфосфат.

Етапи на засаждане:

 • Поставете опора в средата, запълнете земна могила около обиколката;
 • Поставете младото растение на хълм, така че кореновата шийка да е на 5 м над нивото на земята;
 • Напълнете мястото за засаждане със земя и го уплътнете плътно, поливайте обилно;
 • Фиксирайте разсада на опората, покрийте почвата с торф или листа, дебелината на слоя е 5 cm.

Кацане

За да засадите храст през пролетта, ямата също трябва да бъде подготвена през есента.

Грижа

 • Поливане на всеки 2 седмици зрелите дървета трябва да се поливат 2 пъти по-рядко;
 • Разрохкване на почвата. През март трябва да разрошите почвата на дълбочина 10 см. През пролетно-летния период трябва да разхлабите почвата на дълбочина 5 см още 3 пъти. Всички плевели трябва да бъдат премахнати едновременно;
 • Подхранване. След 2 години отглеждане през първата декада на май, под всяко дърво трябва да се добави смес от амониев нитрат и карбамид. През есента трябва да направите превръзка от 1 кг тор, 20 г калиев сулфид и 40 г суперфосфат;
 • Обрязване прави се през цялата година. През пролетта се изрязват сухи, замръзнали и болни клони. Когато бадемите са цъфнали, се извършва формираща резитба. През есента клоните се изрязват за санитарни цели: изтъняване на короната, отстраняване на болни и сухи клони.

Размножаване

Размножаване бадемите са възможни по няколко начина:

 1. Слоеве. Мекото стъбло трябва да бъде леко огънато към земята и подсилено с тел, фиби или други налични средства, след което да се поръси със земя. Поливането, плевенето и разрохкването на почвата допринася за образуването на коренова система в слоя.След една година можете да отделите слоевете и да го засадите като отделно растение;
 2. Резници. През второто и третото десетилетие на юни трябва да отрежете 15-20 см от върховете на бадемовия храст. Това трябва да са полуосветени резници, които трябва да се поставят за 16 часа в стимулатор на растежа, например Корневин. В студена оранжерия трябва да приготвите смес от пясък и торф 1: 2 и да засадите в нея резници за вкореняване в продължение на 1 месец. След това трябва да трансплантирате растението в растящата градина;
 3. Отглеждане на бадеми от костилката. Есента и пролетта са най-доброто време за засаждане на семена. Преди пролетната сеитба семената трябва да се поставят в хладилника за 4 месеца. В почвата трябва да нарисувате ленти с дълбочина 10 см на разстояние половин метър една от друга. Посейте семена в тези бразди едно по едно на всеки 15 см. Осигурете необходимите грижи: своевременно поливане, отстраняване на плевелите и разрохкване на почвата. През лятото, когато разсадът достигне 1 см ширина и 50 см височина, клоните му, които са по-високи от 10 см над кореновата система, трябва да бъдат премахнати напълно, без да оставят коноп. След това можете да ги трансплантирате на постоянно място, да изчакате, докато растенията се разболеят, и да присадите.

  Интересен факт - бадемите могат да се отглеждат от семена дори у дома.

 4. Присадка. За присаждане е по-добре да вземете сортови резници с високи нива на устойчивост на замръзване. Размножаването чрез присаждане трябва да се извършва през пролетта или август. Стъблото в земята трябва да бъде добре почистено от мръсотия с влажна гъба. С нож с тънко извито острие направете разрез, внимателно отделете краищата на кората. Нарежете присадената дръжка, така че да се впише идеално в среза. След свързване на резниците плътно притиснете огънатите ръбове на кората и фиксирайте с лента или мазилка. Важно е пъпката с дръжката да остане отворена. Ако ваксинацията е била извършена през пролетта, след 2 седмици превръзката трябва да се разхлаби, препоръчва се издънката да се остави присадена през август до есента на следващата година. Преди настъпването на студено време, трябва да изпръскате разсада, така че присаждането да е изцяло покрито със земя, а през пролетта да освободите кореновата шийка от земята и да отстраните фиксиращия материал;

Присадка

 1. Свръхрастеж. Силното подрязване на храста насърчава активен растеж на леторастите. Кореновата система на бебето ще се формира само след една година, след което може да се направи трансплантация. В този случай грижите са същите като при годишните.

Болест и контрол на вредителите

Бадемите са податливи на заболявания като струпясване, сива плесен, ръжда, церкоспориаза и перфорация. Всички те се характеризират с появата на различни петна по листата. Понякога се появява сиво покритие. От тези заболявания листата изсъхват и падат.

В тези случаи клоните, повредени от болестта, трябва да бъдат отстранени и изгорени. Третирайте останалите части на растението според инструкциите с фунгициди, например "Шампион".

Паякообразни акари, листни въшки и ядящи семена са най-често срещаните вредители. Можете да се отървете от тях с инсектициди.

Предотвратяването на болестта винаги е по-лесно от лечението, така че превантивните мерки не трябва да се пренебрегват. На първо място, трябва да следвате правилата за отглеждане: осигурете адекватно поливане, премахнете плевелите навреме, не забравяйте за санитарно подрязване на клони. Освен това обработката на почвата трябва да се извършва в началото на пролетта и есента след падането на листата. За преработка се използва еднопроцентна бордоска течност.

Бордоска смес

Подготовка за зимата

През есента разсадът е покрит със слама, специален покривен материал или сухи листа на около 15 см над земята.

Много е важно да не оставяте кореновата шийка да изгние под снега.

При младите растения през лятото се отстраняват върховете на пресни издънки. Клоните са покрити със слой кора, така че бадемите не замръзват през зимата. Възрастните растения не се нуждаят от специална подготовка за зимата. Храстът бързо се възстановява след измръзване на стъблата.

Не напразно бадемите се наричат ​​декоративни - разпръснатата му корона, осеяна с цветя, изглежда тържествено. Такова растение е справедливо декорация на всяка градина. За да се отглежда декоративен храст на мястото, засаждането и грижите трябва да се извършват в съответствие с всички правила.

Видео