Боровинката е широколистен храст от семейство Ericaceae. Сините плодове от метличина се считат за деликатес. Те са сладки, но не много калорични. Напоследък растението се среща все по-често в градинските парцели. Животновъдите са разработили много разновидности на културата. Някои от тях са идеални за отглеждане в региона на Москва, например Airlie Blue, Patriot, Spartan, Toro, Bluecrop. Тези растения обичат московския климат и дават добра реколта. Отглеждането на боровинки в Московска област, засаждането и грижите за културата не създават особени затруднения за градинарите.

Допълнителна информация. Боровинките са дълголетни. Храстите могат да плододават 30-40 години с добри грижи.

Разпространение и условия на отглеждане

Храстът може да се намери почти в цяла Евразия, Северна Америка, Северна Япония, Исландия и др. Дивите боровинки са широко разпространени на места, далеч от индустриални предприятия и големи градове.

Боровинков храст

Растението избира блатиста почва, торфена, кисела почва, прохлада, умерена влажност. Живее на голямо разнообразие от места: смесена гора, блата, торфени блата, планини, тундра, гора-тундра. Боровинките, както и боровинките, рядко растат в един храст, обикновено се заселват в големи групи. Много жители на села, разположени в Сибир, Урал, Далечния изток знаят местата, където плодове като килим покриват огромни поляни или бреговете на малки реки и езера.

Интересно! Забележително е, че боровинките са едни от малкото плодове, които могат да растат нормално там, където практически няма почва. Например в планинските райони, на буци в блато, на мъхове във вечно замръзване и т.н.

Ако говорим за градинска култура, тя може да расте почти навсякъде по цялата Земя. Култивираната боровинка е непретенциозна. Тя е доволна от краткото лято, продължително студено време, дъждове, горещина. Не всички сортове култури обаче са подходящи за различни територии.

Какъв вид боровинка е по-добре да се засажда в предградията

Сортовете градинска боровинка за региона на Москва са ранни, средно-ранни високи сортове. Тяхната специфичност е устойчивост на замръзване, прилични реколти. Най-добре е да закупите няколко сорта за сайта наведнъж. По този начин те ще могат да се опрашват по-добре. Това ще има положителен ефект върху вкуса на плодовете и ще увеличи добива.

Градинска боровинка

Важно! Диетолозите съветват тези, които искат да свалят излишните килограми, да консумират боровинки. Това е диетичен продукт. Благодарение на него в организма се засилват метаболитните процеси. Освен това плодовете помагат при проблеми с храносмилателния тракт или сърдечно-съдовата система, укрепват зрението.

Най-добрите сортове боровинки за региона на Москва:

 1. Earley Blue;
 2. Патриот;
 3. Спартански;
 4. Торо;
 5. Bluecrop.

Earley Blue

Earley Blue (Early Blue) - най-ранният сорт. Можете да прибирате през юли. Висока - височина до 1,9 метра. Плодовете са големи, диаметър - 1,8 см. Тегло - 1,5-2 г. Наситено син цвят. На храста плодовете се образуват на групи от няколко десетки. Дори след пълно узряване те не се ронят. Добивът е висок - 7 кг от храст. През зимата не замръзва при -30 ... -35 градуса.

Earley Blue blueberry - най-ранният сорт

Патриот

Много красив храст. Този сорт често се използва за украса на домашна градина. През пролетта листата са с тухлен цвят, през лятото са с изумруд. Високо - изправен храст се простира до 1,7-1,9 м. Патриот средно рано. Сините кръгли плодове с дебел цвят се събират в края на юли. Те са големи - с диаметър около 2-2,2 см. Високите боровинки Patriot са сред най-добрите сортове за региона на Москва по някаква причина. Понася тежки зими до -40, не особено взискателни към почвата, високодобивни, самоплодни. Летните жители премахват 8 кг плодове от храста. Започва да дава плодове от 5 години след трансплантацията на постоянно място.

Спартански

Средно ранен сорт. Беритбата започва от 20 юли. Висока - храстите се простират до 2 метра. Описанието на културата съдържа информация за зимната издръжливост. Издържа на понижаване на температурата до -30 градуса. Спартанските боровинки харесват климата край Москва. Дори през прохладно лято той произвежда 6-7 кг плодове на храст. Плодовете са силни, с диаметър 1,6-1,8 см, метличина синя. Може да отпадне след узряване. Дача с такава култура ще бъде преобразена. Храстът е красив, спретнат. През пролетта малките листа придобиват тухлен цвят. През летните месеци те се сменят и стават тъмнозелени.

Спартански боровинки

Торо

Сортът има среден период на узряване. Те придобиват дълбок, ярко син цвят през август. Периодът на узряване и характеристиките на Toro са подобни на Bluecrop. Наситено сини плодове, 2.2-2.5 в диаметър. Клоните се огъват под тежестта на сините гроздове. Торо храст, като Bluecrop, може да се отглежда до 2 метра. Сортът е плодоносен - един храст дава 7-9 кг висококачествени плодове. Те не падат. Плодовете узряват заедно.

Bluecrop

Сортът Bluecrop смътно наподобява грозде. Обемни храсти достигат 2 метра. Големите плодове узряват на гроздове по клоните. Диаметър - около 2 см. Тегло - 2-2,5 г. Цвят син. Има лек разцвет. Първата реколта от Bluecrop дава 3 години след засаждането. Устойчив на замръзване - преживява добре зимите с 35-градусови студове. Има силен имунитет към често срещани заболявания. Периодът на узряване е среден. Плодовете стават сини през август. Годишно можете да получите до 9 кг плодове от един храст.

Сорт Bluecrop

Дати на кацане

Позволено е да се засажда реколта преди зимата или през пролетните месеци. Засаждането на боровинки през пролетта в Московска област се извършва през април, веднага щом снегът се стопи. По това време земята вече беше започнала да се затопля и сокът от дърветата още не беше изчезнал. Според прегледите именно този период е най-благоприятен за засаждане на растение на открито. През лятото разсадът ще набере сила, ще се вкорени на ново място.

Ако кацането е избрано през есента, тогава трябва да изберете хубав ден, за предпочитане през септември-октомври. Необходимо е едно младо растение да има 3-5 седмици на склад преди измръзване. В противен случай боровинките няма да пуснат корени.

Инструкции за кацане стъпка по стъпка

Въпреки факта, че културата е доста непретенциозна, трябва да отделите време за засаждане и да завършите внимателно всички етапи, съгласно инструкциите стъпка по стъпка. Ако се направи правилно, боровинките ще плододават от три до четири десетилетия. През пролетта засаждането се извършва по същия принцип, както през есента.

Засаждане на храст от боровинки

Място

Най-доброто място за засаждане на култура е слънчево, без течение. Можете да изберете зона близо до оградата. Не можете да засадите растение в низините, където има голяма вероятност от натрупване на влага.

Забележка! Градинските боровинки са трудни за удоволствие с предшествениците си. Поради това се препоръчва културата да се отглежда на място, където от няколко години нищо не е нараснало. Разрешено е кацане на места, където е имало билки, под които не са били внасяни органични торове.

Московският регион, подобно на останалите региони, които са част от централна Русия, има предимно глинеста почва, която не позволява на влагата да преминава добре. А заключването не е приемливо за боровинки.За да се чувстват добре боровинките, можете да ги засадите на високо легло. Кутия е направена от дъски или трупи. Размерите му: ширина - около 70 см, дълбочина - 50-60 см. Изкопава се дупка. В него се побира кутия.

Високото легло от своя страна е изпълнено със специално подготвен субстрат. Поради факта, че растението обича кисела, рохкава почва, дренаж, тогава е необходимо да се приготви почвената смес от:

 • ü кисел червен торф с високо ниво;
 • ü черен низинен торф;
 • ü изгнили дървени стърготини;
 • ü пясък;
 • ü игли;
 • ü компост от кората на иглолистните растения;
 • ü Можете да добавите 40-50 g сяра (за окисляване на сместа).

Основни правила

Ако едновременно се засаждат няколко високи сорта боровинки, тогава разстоянието между тях трябва да бъде поне 100-130 cm.

Когато копае дупка, собственикът на земята трябва да отбележи вида на земята. Ако преобладава торф или пясъчна почва, тогава дълбочината на ямата за засаждане е 50 см, тя трябва да бъде широка около метър. На дъното можете да поставите дренаж от камъни. Ако земята на площадката се състои от същото количество глина и пясък, тогава е достатъчна дълбочина от 35 см. Ако преобладават глинести бучки, тогава можете да изкопаете дупка, която не е дълбока - върху щика на лопата или малко по-дълбоко. Ще трябва обаче да се разшири повече - до 1,5 метра. Благодарение на тази схема вероятността от стагнация на водата, която културата не може да понесе, ще бъде минимална.

Подготовка на място за боровинки

Разсадът се купува в доказани разсадници. Те трябва да са здрави, силни, без повреди. Дължина на издънките - от 55 см. Възраст - 2,3 години. Кореновата система трябва да бъде затворена. По-добре е да спрете избора на растение в контейнер.

Интересно! Преди засаждане ямата се разлива с топла вода с добавка на стимулатор на растежа. Благодарение на тази процедура ще бъде възможно да се отглежда силно, здраво растение.

Разсадът се поставя в кофа с вода няколко часа преди засаждането на постоянно място.

Всички сухи и счупени клони се отстраняват от растението.

Етапи на засаждане

 • Депресия се прави във високо легло, изпълнено със субстрат. Излива се вода;
 • Разсадът се отстранява от кофа с вода. Почвата, защитаваща корените, е влажна и затова корените на растението лесно се разбъркват, изправят се, така че да растат в различни посоки в земята;
 • След това растението се поставя в саксийната смес, така че кореновата шийка да е на нивото на земята;
 • Кореновата система на разсада се поръсва със субстрат;
 • Боровинковото легло е изцяло покрито с мулч. За това са подходящи слама или суха трева, както и компост от кора. Ширината на слоя е 5-7 cm.

Етапи на засаждане на боровинки

Грижа за културата

Ако говорим за разсад, грижата за боровинки през пролетта в Московска област се състои в обилно поливане няколко пъти седмично. Но храстите за възрастни не трябва да се пренебрегват. За да може храстът да даде обилна реколта, а не да се разболее, трябва да се гледа правилно. Основни процедури за поддръжка: овлажняване на почвата, мулчиране, плевене, разрохкване, торене, подкисляване на почвата, подрязване, контрол на вредителите, подготовка за зимата. Селскостопанската технология е проста.

Овлажняване на почвата

Боровинковият храст обича влажна почва. През пролетните и летните месеци реколтата трябва да се полива на всеки 3-4 дни. Едно растение ще трябва да излее 15-20 литра вода. Ако лятото е сухо, тогава честотата на поливане се увеличава. Вечер градинарят може да полива растението напълно, като излива леторастите и листата с вода. Поливането приключва до септември.

Можете да поливате растението напълно, като пръскате вода върху леторастите и листата

Мулчиране

Уверете се, че площта под боровинките е покрита с мулч. Благодарение на нея минималното количество плевели ще расте, влагата няма да се изпари бързо. Можете да покриете земята със сено, слама, дървени стърготини, компост от кората на иглолистните дървета. Мулчът се подновява на всеки няколко месеца. Смяната му се извършва веднъж годишно - през есента.

Плевене, разрохкване

Препоръчва се тези процедури да се извършват веднъж месечно. Кореновата система на боровинките е плитка. Разхлабването се извършва спретнато с помощта на мотика.В същото време се събират плевели.

Торене, подкисляване на почвата

Процедурата се извършва няколко пъти: след като снегът се стопи, след цъфтежа на череша и след цъфтежа на самата боровинка. Реколтата е подходяща за многокомпонентни сложни сложни торове, например Lifdrip, Yara Vila, Florovit.

Важно! Не можете да носите органични вещества под храстите на градинските боровинки. Това действие ще подкисли почвата.

Летните жители трябва да наблюдават киселинността на почвата, върху която растат боровинките. Постоянното поливане прави почвата по-малко кисела, така че се подкислява всяка година. Процедурата се провежда през април и август. За това 20 ml лимонена киселина се разреждат в 10-литрова пръскачка с вода.

Подрязване

Подрязването се извършва три години след засаждането. Необходимо е да се премахнат клоните, след като снегът се стопи и преди да започне изтичането на сок. Болните клони, издънките, наведени към земята, слаби, счупени, малки и стари се отстраняват. Не докосвайте изправени силни издънки. Това ще формира силна растителна основа.

Подрязване на клони

Борба срещу болести, вредители

Въпреки факта, че боровинките рядко боледуват, те нямат пълен имунитет от вредители и болести. Градинарят трябва да разпознае болестта навреме и да започне да се бори с лекарства.

Сиво гниене

Градинската боровинка обича влажна почва, но не може да понася преовлажняване. Излишната влага допринася за развитието на сиво гниене. Ефективно средство за контрол е фунгицидът Топсин-М.

Рак на стъблото

Симптомите на заболяването са тъмни петна по леторастите, които се превръщат в язви. За лечение са подходящи химикали: Euparen, Topsin-M.

Рак на стволови боровинки

Плодово гниене (монилиоза)

Истински признаци на гъбично заболяване са пожълтели горни части на леторастите, изсъхване на цветя. Можете да се борите с гниенето на плодове с Hom.

Сред вредителите по боровинките може да се намери следното:

 • ü листна жлъчка;
 • ü листна въшка;
 • ü щит;
 • ü бъбречен акар.

За борба с тях се използват химикали: карате, карбофос, гръмотевична буря.

Предзимна подготовка

На бележка! Градинската боровинка е устойчиво на замръзване растение. Най-добре е обаче да го предпазвате от силни студове. Предзимната подготовка на храсти е да го покриете. Подходящи са Spunbond, agrotex, lutrasil. Можете да наклоните храста на земята и да хвърлите борови, смърчови клони над него.

Нюанси

 1. Културата не трябва да се храни с препарати, съдържащи хлор. Растението категорично не го приема;
 2. Не можете да увиете храстите с фолио за зимата. Това ще наруши обмяната на въздух;
 3. Можете да подкиселите почвата не само с лимонена киселина, но и с оцет, сярна, оксалова киселина;
 4. Особено внимание трябва да се обърне на поливането, докато се изсипват плодовете.

Размножаване

Има три начина за разпространение на култура. Това се прави с помощта на семена, резници, резници.

Семена

Така че, отглеждането на храст от семе е доста трудоемко. Семената на боровинките можете да изсушите сами или да ги закупите от магазин или да поръчате онлайн. Те се нуждаят от стратификация. Трябва да започне през декември. Торфените таблетки са подходящи за сеитба. Семената не трябва да се погребват. Чаши с таблетки се увиват в найлоново фолио и се съхраняват в хладилник за 90 дни. На всеки 7 дни се изваждат, напръскват се с вода. Ако поставите семената в хладилника през декември, тогава в началото на март те вече могат да бъдат поставени на прозореца.

Семена от боровинки

Разсадът трябва да се появи в последните дни на март. Пресаждането в оранжерия с кисела почва се извършва, след като разсадът се разтегне 8-12 см. Малките растения се нуждаят от постоянно поливане. След една година храстът може да бъде трансплантиран на постоянно място.

Резници

Размножаването чрез резници започва с прибиране на резници. Това се прави през пролетта, веднага щом пъпките започнат да се пълнят. Издънките се отрязват от силни издънки. Горната част на пръчката трябва да е права, долната да е наклонена. Резниците се навлажняват в стимулатора Kornevin. Това ще помогне на корените да се развият по-бързо. Резниците се засаждат в оранжерия. Освен това насажденията са покрити с лутрасил.

Размножаване чрез резници

Слоеве

Избират се силни стъбла, които са близо до земята. Те се огъват към земята и са фиксирани в това положение. На местата, където издънката влиза в контакт със земята, се поставя слой мулч. Стърготини, кора ще направи. Ново копие може да бъде презасадено след 2 години.

Засаждането и грижите за градинските боровинки в региона на Москва, за които не създава особени трудности, през последните години става все по-популярно. И това не е случайно - ягодоплодната градина може да украси градински парцел, да даде на летните жители реколта от полезни сладки плодове.

Видео