Ягодите са любимо зрънце за възрастни и деца. Зрее рано на плантацията и има сладък и ароматен вкус. Въпреки това, за да се получи висококачествена реколта, е необходимо през пролетта да се вземат редица защитни и превантивни мерки, за да се предпазят от болести и вредители.

Помислете как да третирате ягодите през пролетта от болести и вредители и в какъв период от време. За защита се използват химически и народни средства.

Защита на растенията от вредители

Пролетта е времето, когато не само растенията се събуждат, но и техните вредители.

Ягода

Weevil

Слонът или дългоносителят е малко насекомо, дълго 3 мм, черно на цвят, с лек синкав оттенък. За дългия си хобот той получи името дългоносица.

В началото на пролетта, когато температурата на въздуха се повиши до + 13 ° C, дългоносиците се събуждат и започват своята дейност. В същия период започват да растат млади ягодови листа. Буболечките първо се хранят с млади листа от ягоди, а когато дойде май, те се придвижват до пъпки, изгризвайки неузрели прашници.

След около месец и половина женската прави дупка отстрани на пъпката и снася яйце там. След това тя гризе дръжката и заразената пъпка в крайна сметка пада на земята. Общо женската снася до 50 яйца на сезон.

Weevil

Седмица по-късно се появява ларва, която се храни със съдържанието на пъпките. Какавидата на дългоносица се развива в рамките на 7-9 дни, като също се храни със съдържанието на пъпката. Млади бъгове се появяват през втората половина на юли.

Ако не се борите с това насекомо, можете да загубите до 90% от цялата реколта. Как ягодите могат да бъдат обработени, за да се предпазят от вредители?

Контрол на зърното

Възможно е да се разкрие поражението на плантацията от дървесника от отсечените дръжки, сякаш с нож.

Внимание! Грешката атакува ягоди, ягоди и къпини, така че не ги поставяйте една до друга.

Като механични мерки през пролетта се използват събиране, отстраняване от плантацията и изгаряне на паднали пъпки, както и отърсване на буболечки от храстите върху тъканта, разстилана отдолу. По-добре е да се отърсите рано сутринта, когато активността на дългоносиците е минимална.

Как да боравим с ягоди, ако плантацията е силно заразена.

За борба с вредителя се използва пръскане с химикали:

 • Фуфанон;
 • Кемифос;
 • Алатар;
 • Novaktion.

При използването им е важно да се изпълни условието: през пролетта обработката на ягодите трябва да се извършва преди цъфтежа или след плододаването.

По този начин първата обработка се извършва 5-6 дни преди цъфтежа на пъпките. Лятото дойде до средата - време е за второто лечение.

Фуфанон

Как могат да се третират цъфналите ягоди срещу вредители? Преработката на ягоди може да се извършва с биологични препарати:

 • Акарин;
 • Fitoverm;
 • Spark Bio et al.

Можете също така да закупите сусам, който включва спори от гъбички, които заразяват вредители.

За защита се използва и домашна течност от суха горчица. За него се използва следната пропорция: 100 г горчица на 3 литра вода. Този състав трябва да се пръска върху храстите.

Забележка! Пътецът не понася миризмата на някои растения, например чесън, вратига, невен, настурция и др. Затова има смисъл да се засажда чесън близо до ягоди. Можете също така да настоявате чесън, вратига или пелин и да излеете тази инфузия върху леглата.

Друг популярен спасител е амонякът или амонякът. В допълнение към лешояда, неговото решение ще избави плантацията от мравки, листни въшки, нематоди и майски бръмбар. Амонякът е много полезен за растенията, не само като защита. За ягодите това е добра азотна добавка.

Уреята ще помогне в борбата срещу дългоносица на ягодови плантации. За това храстите се напояват с разтвор на лекарството (30 g на 10 l вода) в началото на пролетта.

Урея

Плужек

Появява се на плантацията в момент, когато започва плододаването на храстите. Охлювът прилича на охлюв, само че без черупката. Хранят се с нежни листа и плодове. Където и да пълзеха, остава специфична лъскава следа.

Предпочитат сенчести, влажни места, така че се чувстват чудесно под листата на напоена ягодова плантация. Освен с ягоди, те се хранят с паднали плодове и зеленчуци, хранителни отпадъци и др.

Внимание! Охлювите не само развалят плодовете, но и носят хелминти - червеи, които заразяват хората и животните.

Борба с плужеци

Обикновено химикалите не се използват за унищожаване на вредителя, тъй като в този случай обработката на ягоди ще се извършва върху узряло зрънце. Ето защо народните средства се използват за борба.

Капаните се използват за улавяне на охлюви. За да направите това, бирата се излива в консервите на дъното и се заравя в пътеките или се поставят мокри парцали, в които плужеците пълзят през деня. По-нататъшни вредители се събират на ръка или се унищожават заедно с парцали.

Тъй като кожата на охлювите е деликатна, препоръчва се почвата да се мулчира с дървени стърготини, да се опрашват насажденията с дървесна пепел като защитни мерки. Можете да разпръснете горчица на прах по периметъра на плантацията. Солта е фатална за кожата на охлювите, поради което се използват физиологични разтвори за борба.

Плужек

Какво друго можете да пръскате върху ягоди? За да изплашите вредителите, можете да третирате плантацията с 0,1% разтвор на кафе. За целта разтворете двойна доза разтворимо кафе в чаша вода. Можете да излеете утайката от кафе под ягодовите храсти. Това ще работи и като защита срещу черни крака.

Бяла муха

Друг опасен вредител, който заразява ягодовите храсти, е малката пеперуда на бялата пеперуда. Размерът му не надвишава 3 мм.

Храни се с растителен сок, поради което храстите, засегнати от колонията на насекомите, са потиснати, забавени в растежа и дори могат да умрат.

Освен това в процеса на жизнената дейност пеперудата отделя белезникава течност (медена роса), която покрива засегнатия ягодов лист. Тази течност е лъскаво, лепкаво вещество, което е място за размножаване на саждисти гъбички. Можете да определите болестта по черните петна, които покриват листа.

Бяла муха

Най-голямата популация на вредителя се наблюдава през топлото и влажно лято. Ако оранжериите не са оборудвани с подходяща вентилация, те също са потенциални места за размножаване на белокрилки. В тях се появяват до 15 поколения насекоми годишно.

Продължителността на живота на пеперудата е само около 1 месец, но през това време тя снася около 130 яйца. От тях след седмица се появяват ларви, които също живеят и се хранят от долната страна на ягодов лист, а след 3-4 седмици се появяват млади индивиди.

Забележка! В открито поле яйцата се снасят през пролетта.

Как да убия белокрилка

За борба с насекомите се използват механични методи, химикали и народни средства.

Като химикали, които унищожават бялата муха, използват:

 • Aktara;
 • Actellik;
 • Довереник;
 • Ровикурт и други.

Внимание! Ако цъфтежът на ягоди е започнал, тогава не могат да се използват химически препарати.

Химическите препарати нямат ефект върху ларвите и яйцата, така че след седмица е необходимо растенията да бъдат преработени повторно.

От биологични средства поставянето на буболечки от макрофус или енкарзия върху плантацията се е доказало добре.Тези насекоми са естествени врагове на белокрилката, тъй като се хранят с яйцата и ларвите на пеперудата.

Превантивни действия

За да не създадете комфортни условия за развитието на белокрилката на плантацията, не можете:

 • засадете гъсто ягодови храсти;
 • пръскане във влажно време;
 • оставете падналите листа по леглата през есента.

Забележка! Също така е необходимо периодично да се унищожават плевелите на плантацията.

Болести от ягоди

Брашнеста мана

В допълнение към вредителите, които заразяват и унищожават плодовете, ягодовите храсти са засегнати от различни заболявания. Брашнестата мана е едно от най-опасните гъбични заболявания.

Признаци на заболяването

Болестта може да се определи по следните признаци:

 • засегнати листа, навити под формата на тръба;
 • болните листа са лилави и прахообразни;
 • узрелите плодове придобиват гъбен мирис и вкус.

Брашнеста мана по ягодите

Методи на лечение

Пръскането с химикали се използва за лечение на болестта. Какво можете да пръскате върху ягоди?

Ако растенията се разболеят в началото на пролетта или след прибиране на реколтата, тогава фунгицидите се използват за третиране на ягоди, например Topaz.

Можете да третирате засегнатите растения с разтвор, в който към 10 литра вода се добавя колоидна сяра (70 g) или калцинирана сода (50 g). Пръскането се извършва сутрин или вечер.

Можете също да използвате меден сулфат и сапун за тези цели. Разредете смес от 20 g сапун и 20 g меден сулфат в кофа с вода и напръскайте болната плантация.

Важно! Също така е необходимо постоянно да се отстраняват засегнатите части на растението.

Сиво гниене

Също така се отнася за гъбични заболявания. Това е доста често. Засяга всички части на растението с изключение на корените.

Определение на болестта

Болестта може да се определи по следните специфични характеристики:

 • листата се покриват със сиви петна и започват да гният;
 • плодовете са покрити със сиво покритие, тъканта им омеква;
 • плодовете губят вкус, мирис, стават воднисти.

Забележка! Началото на болестта се улеснява от висока влажност на въздуха, резки колебания в дневната температура. При влажно и студено време ягодите губят своята устойчивост на гъбични атаки.

Лечение

За лечение на болни храсти се използват следните лекарства:

 • Разтвор от Бордо (1%) или фунгицид Topaz може да се използва за пръскане в началото на пролетта или след прибиране на реколтата;
 • Запрашаване на храстите с дървесна пепел;
 • Йоден разтвор или борен разтвор. В същото време борната киселина и йодът, в допълнение към лечебните функции, също хранят добре увредените растения.

Късна болест

Друго опасно гъбично заболяване е късната болест.

Признаци на заболяването

Можете да определите поражението от късна болест по следните показатели:

 • централният корен цилиндър става червен;
 • листата стават сивкави и приемат формата на купа;
 • намаляване на плододаването;
 • отмиране на корени;
 • внезапно увяхване и смърт на растението.

За борба с това заболяване се използват лекарства Ridomil, Topaz. Можете да използвате калиев перманганат за обработка на ягоди.

Късна болест

Ridomit трябва да се прави рано сутрин или вечер, за да не се повредят храстите.

Йодът е подходящ и за преработка (5 g разтвор на кофа вода). Пръскането се извършва на всеки 2 седмици.

Профилактика на гъбични заболявания

За да се защитят насажденията, трябва да се спазват следните правила:

 • насажденията не трябва да се сгъстяват;
 • леглата трябва да бъдат разположени на сухи, слънчеви, проветриви места;
 • предотвратяват гниенето на плодовете;
 • периодично плевене;
 • спазване на сеитбооборота;
 • своевременно отстраняване и унищожаване на болните храсти.

Важно! Ако ягодите се прехвърлят в друга област, преди да засадите растения върху нея, трябва да третирате заразената почва.

Как да обработваме земята след болна ягода

Ако ягодите са били заразени с гъбични заболявания, след прехвърлянето на плантацията на ново място е необходимо да се обработи почвата, така че следващата година да не боледуват други растения.

Лукът, чесънът, както и бобовите растения и зелето перфектно дезинфекцират почвата.

Мястото може да бъде излекувано чрез засаждане на сидерати, например горчица, последвано от копаене през есента.

За потискане на фитопатогените се използват микроорганизми, съдържащи се в препаратите Baikal EM-1, Baikal EM-5. Обработката на почвата се извършва половин месец преди настъпването на слана.

Допълнителна информация! След изкопаване през есента в горния слой на почвата се внасят фунгициди: Фитоспорин, Фитоцид и др.

По този начин навременната и правилна обработка на ягодови храсти ще помогне да се защитят насажденията от вредители и болести.