Орлови нокти е многогодишен храст с вкусни и полезни плодове. За да може растението да се развива интензивно след засаждането, ще са необходими подходящи грижи и хранене. Спазвайки правилата за прилагане на подхранване, градинската култура ще донесе голяма реколта всяка година. По кое време е необходимо да се наторява храста, как да се хранят орлови нокти през пролетта, какви видове минерални и органични торове се използват, ще разгледаме в тази статия.

Органични растителни добавки

Дачата на градинаря, която обръща дължимото внимание на растящите растения, изглежда добре поддържана, овощните култури носят добра реколта.

Когато засаждате ранен сорт в градински парцел, е важно да изберете добро място и почва, благоприятна за храсти. Градинските орлови нокти се считат за непретенциозно растение, но за нормалното развитие на храста и получаването на голяма реколта е необходимо да се грижите за него.

Органични торове

Културата на ягодоплодни се нуждае от редовно умерено поливане, навременно хранене на почвата. Процедурите за грижа за растенията се препоръчват всеки сезон.

Младите разсад трябва да се засаждат на слънчево място без вятър. Органичните торове се добавят в почвата преди засаждане. Докато растението расте, градинарите се чудят как да хранят храстите на орлови нокти.

Подхранване, докато бъбреците набъбнат

За подуване на пъпки, растеж на листа, цъфтеж на цветя, яйчници на плодове, растението изисква много сила и енергия.

Подготовка на почвата преди засаждане

Можете да увеличите плодородието на почвата, като добавите органични торове. Презрелият тор и компост имат благоприятен ефект върху развитието на храста. Преди периода на цъфтеж, под всеки храст се внася 5 кг тор. Пролетната процедура се извършва на всеки три години.

Ако през пролетта не е внесен хумус, тогава можете да подхранвате храста през есента. Градинарите трябва да знаят няколко факта за органичните торове:

 • Торовете под формата на хумус, смесен с торф, могат да служат като мулч за храсти. Корените на растението са близо до повърхността;
 • Презрелият тор и компост са хранителни добавки с удължен ефект, така че е важно да се спазва мярката;
 • Поливайки храста, дъждовете позволяват на хранителните вещества да се разтварят и проникват в почвата, като по този начин подхранват корените на растенията.

Преди цъфтежа

Оптималното време за въвеждане на органични вещества е периодът преди цъфтежа на храста. Орлови нокти се оплождат:

 • Пилешки изпражнения;
 • Каша.

За целта вземете 1 кг тор, добавете го към 5 литра вода и разбъркайте добре. Такова решение ще насити кореновата система с хранителни вещества, ще повиши имунитета на растението.

Забележка! Правилното дозиране на органични вещества за подхранване подобрява качеството и количеството на реколтата, повишава устойчивостта на храста към влиянието на околната среда.

Кореновата система на растението с излишък от органични вещества може да бъде повредена. Орлови нокти, които започват да изсъхват и пожълтяват, показва пренасищане на почвата с добавки. Ето защо е по-добре да се прилага малко по-малко тор за нормалното развитие на храста.

Начини за приготвяне на ефективен органичен тор у дома:

 • Вземете компост от пелин, детелина, горчица, остатъци от плевели. Поливайте земята под храста през периода на цъфтеж;
 • Смелете тревната трева и сламата, 150 г доломитово брашно, разбъркайте съставките.Налейте 5 литра вода, оставете да се запари.

Направи си сам органичен тор

За да подхранвате орлови нокти през пролетта, можете да приготвите свой собствен ефективен органичен тор. Билките са подходящи за това:

 • Детелина;
 • Горчица;
 • Градинска четка;
 • Плевели.

Компостът се прави от билки и храстите се поливат. Остатъците от тревата и сламата могат да се използват. Тревата се натрошава, залива се с вода, оставя се да вари няколко дни. Можете да добавите 150 g доломитово брашно на 5 литра вода към горната превръзка.

Минерален дресинг

Градинарите могат да използват минерални торове като подхранване за храсти. Те бързо проникват в почвата и кореновата система, като имат положителен ефект върху растението.

Сред минералните препарати, с които градинските орлови нокти могат да бъдат оплодени, се използват фосфорни и калиеви добавки. Те влияят върху увеличаването на добива. Те се въвеждат в почвата рано напролет, преди цъфтежа. След оплождането почвата около храста внимателно се разхлабва, за да се проветри почвата. Добавете 10 g фосфорна добавка или 15 g калиева добавка на квадратен метър парцел.

Минерални торове за подхранване на храста

Торенето с минерални торове се извършва на всеки две години. Недостатъкът на въвеждането на калий и фосфати като тор е, че в бъдеще е възможно да се деформират листните пластинки, издънките, а имунитетът на растението намалява.

Минералният комплекс е полезен за растението, ако следвате препоръките за времето и дозировката на лекарството.

Подхранване с калий

Храстът асимилира добре захранването с калий. Подобрява качеството на бъдещата реколта. Вкусът на горски плодове става по-интензивен. Минералът напълно прониква в кореновата система.

Напудрете разсада с пепел

Дървесната пепел може да се използва като калиев тор. Това е ефективно народно лекарство, безопасно и екологично за храста.

Пепелта съдържа калций, желязо, магнезий, калий и други полезни микроелементи. Такова хранене на растението осигурява подходяща защита на храста от насекоми и вредители. Народният метод няма странични ефекти, пепелта се внася в почвата през пролетта, преди да бъдат засадени младите разсад.

За добро хранене и активен растеж на храста, в дупката се завежда калиев сулфат или калиев сулфат преди засаждането.

Калиев нитрат може да се използва като минерална добавка. Съдържа 40% калий.

Такива превръзки са подходящи за всякакъв вид почва, подхранват я и я правят плодородна.

Важно! Необходимо е да се хранят градинските сортове орлови нокти, като стриктно се спазва дозировката на лекарството. Твърде много тор може да изгори кореновата система на растението и да изсъхне.

Хранене с фосфор

Ако градинските орлови нокти престанат да растат, разсадът не се простира на височина, листата отпада преждевременно, това показва липса на фосфор в почвата. За това в почвата се добавя костно брашно. Подхранването е подходящо за почти всички сортове ягодоплодни култури.

Торът трябва да се добави към почвата през май. Препоръчителната доза е 5 g на 1 кв. М.

Амофосът за минерално торене има лесно смилаема структура. Той се въвежда в земята преди началото на сезона. За всеки храст трябва да вземете 10 g добавка. Процедурата се извършва веднъж на всеки две години.

Можете също да подхранвате растението през есента. Торенето на почвата след сезона попълва липсващите запаси от полезни микроелементи, почвата се подготвя за новия сезон.

Листно превръзка

След засаждането на разсад през първите три сезона е важно да се следи растежа и развитието на растението. Ето защо, ако храст има слаб растеж, бледа зеленина, малки плодове, той трябва да се пръска.

За това има ефективни листни препарати, поради което се препоръчва наторяване на храстите от орлови нокти:

 • Калиев сулфат:
 • Урея;
 • Суперфосфат.

Градинарят трябва да прилага листна превръзка, като спазва основните правила за дозиране. Използването на минерални торове е ефективно за развитието и растежа на храста.

Пръскане с урея

Торенето с урея на градински орлови нокти има положителен ефект върху качеството на реколтата. Плодовете узряват големи, ароматни и транспортабилността се подобрява.

Пръскане с урея

Уреята забавя цъфтежа, намалява риска от проливане на цветя поради внезапни пролетни слани. Пръскането се извършва вечер или при облачно време чрез поръсване.

Предимства на пръскането с урея:

 • Обработката подобрява качеството на реколтата (плодовете са големи, сладки, транспортируеми);
 • Има благоприятен ефект върху растежа и развитието на клоните и листата;
 • Ефективно средство за увеличаване на броя на бъбреците.

За да се хранят храстите, е необходимо да се подготви разтвор. За да направите това, вземете 5 g от лекарството и разредете в 1 литър вода, поливайте земята около всеки храст.

Подрязване на орлови нокти след хранене

Грижата за градинските сортове орлови нокти включва премахване на стари клони. Подрязването на храстите насърчава растежа на нови, силни издънки, които ще плододават добре.

Подрязване на храст

Санитарното подрязване на годни за консумация сортове орлови нокти се извършва през март, преди пъпките да започнат да се подуват или след падането на листата, преди първата слана. Премахването на ненужните клони дава възможност за изряден външен вид на храста и предотвратява случайното му нарастване.

Схемата за резитба за градински сортове орлови нокти зависи от възрастта на растението. След засаждането на млади резници, първите три години, храстите не се нуждаят от санитарна резитба. За новия сезон трябва да се отстраняват само изсушени клони без пъпки.

Трябва да се направи резитба на храсти, за да се изтънят и подмладят орлови нокти. Процедурата може да се извърши през есента или пролетта.

Препоръки за премахване на издънки:

 • Изберете повредени, стари клони и такива, които са наклонени към земята. Подрязвайте ги с градински ножици или ножици за подрязване. На храста са оставени до 5 силни и здрави издънки;
 • При старите плодни орлови нокти е разрешено напълно да се премахнат всички клони към основата;
 • Изтъняването на короната позволява на светлината да проникне в храста. Това е необходимо за бъдещата реколта;
 • Дебелите стари централни клони могат лесно да бъдат премахнати с помощта на лопатка. Те вече не се развиват и не дават млади издънки;
 • След отстраняване на клоните храстите трябва да се напояват обилно, почвата да се наторява и да се постави слой мулч.

Доброто хранене, поливането на храстите на градинските орлови нокти е тайна, която ще ви позволи да отглеждате здраво растение на мястото и да получавате богата реколта от полезни плодове всеки сезон.

Ядливата разновидност орлови нокти може да се подхранва както с органични, така и с минерални торове.

Пролетта, лятото и есента са подходящи за хранене на растенията. Времето за оплождане зависи от състоянието на почвата по време на засаждането на разсад и последващото развитие на храста.

Знаейки как правилно да се грижи за храста, как и кога да се хранят орлови нокти, можете да помогнете на растението да се отърве от болести и вредители.

Видео