Можете да получите голяма реколта от плодове и зеленчуци от личния си парцел само ако изберете правилните сортове. Това важи и за черешовите дървета. Важен фактор за избора на сорт е неговата устойчивост на замръзване, тъй като студовете са типични за по-голямата част от Русия.

Перфектни сортове черешови дървета не съществуват, въпреки че има повече или по-малко адаптирани към суровите условия. Тези сортове включват череша Ural Ruby (черепа Ural Ruby). Това е плод на труда на животновъдите от Свердловск Н. Гвоздюкова и С. Жуков.

Cherry Ural ruby: описание и характеристики на сорта

Хибридът е отгледан чрез кръстосване на непознат сорт, получен от Мичурин и обикновена степна череша. Основните площи за отглеждане на уралската рубинна череша са Свердловска, Челябинска и Курганска област, както и Пермската територия.

Cherry Ruby е двуметрово дърво с разперени клони със средна дебелина. Плодовете се образуват на миналогодишните издънки и букетните клонки. Цветът на листата е от зелен до тъмно зелен с лек блясък. Характеристика на този сорт е сплесканата корона.

Забележка! Хибридът е отличен опрашител за други растения, поради което често се използва за размножаване.

Чери Рубинова перфектно толерира замръзване, което е важно предимство, когато се отглежда в районите на Урал и Сибир. Кората на дървото може да устои на замръзване до -30 ° C.

Хибридът е непретенциозен и е в състояние бързо и безболезнено да пусне корени на ново място. Цветът на растението е доста късен, заобикаляйки всички пролетни слани, което напълно изключва увреждането на яйчниците.

Череша Урал Рубин

Цъфтеж и узряване

Периодът на цъфтеж обикновено започва след пролетни завръщащи студове, в самия край на май или през първата декада на юни. През този период идва истинското лято на Урал. Плодовете узряват почти едновременно, през този период дървото придобива красив тъмночервен цвят.

Повече от 6 кг зрели красиви плодове могат да бъдат събрани от черешово дърво за един сезон. Но имаше случаи, когато храстът даде повече от 13 кг череши. Най-обилната реколта ще зарадва дърво, което е на възраст поне 15 години. Но продължителността на живота на едно дърво е около три десетилетия.

Важно! Впечатляваща реколта от плодове може да се получи само три години след засаждането.

Хибридът дава плодове със страхотен външен вид и уникален кисел вкус. Зрелите череши са доста големи по размер, има плодове, достигащи 20 мм обиколка. И всяко зрънце тежи около 5 g.

Зрелите череши имат наситено червена или рубинена кожа и плът. Отделя се добре от малка кост. Плодовете на този хибрид са чудесни както за прясна консумация, така и за приготвяне на компоти, консерви, конфитюри и други зимни препарати.

Цъфтяща уралска рубинова череша

Засаждане и напускане

Уралските рубинови череши се засаждат най-добре на слънчево и добре проветриво място в градината.

На първо място е необходимо да се обърне внимание на отдалечеността на подпочвените води. Ако те лежат близо до повърхността, няма нужда да чакате реколта от дърво, растящо на това място.

Основните почвени параметри за добър растеж и правилно развитие на черешовото дърво трябва да бъдат както следва:

  • лекота;
  • добра разхлабеност;
  • плодовитост.

Младите дървета се препоръчват да се засаждат през пролетта, преди да започнат да цъфтят пъпките или през есента, в края на септември.

Важно! Опитните градинари препоръчват засаждането на този хибрид в началото на пролетта. Тъй като есента в Урал може да бъде доста студена, младо дърво няма да се вкорени добре и просто ще умре с настъпването на първата слана.

Инструкции за засаждане на разсад

Разстоянието между разсад трябва да бъде 2,5-3 метра.

Преди засаждане е необходимо да се подготви дупка за кацане, дълбочината му трябва да бъде около 45-50 см.

В дупката е необходимо да се запълни плодороден почвен слой, който трябва да включва калиев хлорид, суперфосфат и дървесна пепел. Ако почвеният слой на градинския парцел е глина, към почвения субстрат трябва да се добави пясък.

Дълго колче се забива в подготвената луна не по-малко от 1,5 метра... Той ще служи като опора за младото дърво.

Следващата стъпка е да накиснете корените на дървото във вода. В това състояние трябва да бъде не повече от 2,5 часа... След това подготвените разсад се поставят в дупка и се поръсват с подготвена почва, като я натъпкват добре. Засаденият храст е добре разлят с вода, която трябва да престои поне един ден, в размер на 3 кофи вода на дърво.

Последният етап от работата по засаждане е мулчиране на основата на разсада със смес от дървени стърготини и компост.

Подхранване за уралската рубинова череша

Агротехника

Правилната грижа за черешите ще помогне да се постигне голяма реколта от череши. Както всяко друго растение, младият хибрид се нуждае от внимателни грижи. Отначало е необходимо да се организира своевременно поливане на растението, разхлабване на почвата около него и извършване на санитарна резитба на клони. След като корените на дървото растат, се прилагат минерални торове, които включват калий и фосфор.

Необходимо е да торите черешите с органични торове не повече от веднъж на всеки три месеца. Изгнил оборски тор или компост се използват като органични вещества. През пролетта се увеличава дозата азотсъдържащи превръзки.

Важно! Черешовите дървета трябва да се инспектират редовно, за да се открият своевременно вредители или болести.

Болести и вредители

Хибридът е доста устойчив на повреди от черешови листни въшки и други вредители.

И все пак си струва да се помни, че този сорт може да бъде предразположен към доста неприятно заболяване - гъбична кокомикоза. Това заболяване е много опасно и ако не предоставите навременна помощ, растението просто ще умре.

Забележка! Гъбата е особено разпространена в южните райони.

Кога да берем реколтата

Реколтата се събира веднага след като плодовете започнат да узряват, те узряват почти едновременно. Плодовете се берат на ръка и това трябва да се прави много внимателно. Не е необходимо да се използват никакви спомагателни устройства, тъй като височината на втулките е малка.

Зрели плодове на уралския рубин

Предимства и недостатъци на сорта

Предимствата на този хибрид включват следните характеристики:

  • Ранно плододаване. Първите череши на дървото се връзват три години след засаждането.
  • Ниска височина на храста, около два метра.
  • Дълъг живот, който е около 30 години.
  • Отлична толерантност към промените в температурата на въздуха.
  • Късно узряване на плодовете. Беритбата започва през третото десетилетие на август.

Недостатъци:

  • Самоплодие, тоест за опрашване този сорт се нуждае от прашец от друга череша.
  • Излагане на кокомикоза.

Въпреки недостатъците, хибридът е достоен представител на сортовете череши. Поради това е доста популярен сред градинарите любители.

Няма да е трудно да получите реколта от големи и вкусни череши, ако се придържате към всички правила за грижи и хранене.