Най-непретенциозният и лесен за вкореняване в апартамента от всички цитрусови плодове е мандариновото дърво. Грижата за него у дома също не създава много проблеми, но има свои собствени характеристики. Такова растение има отлични декоративни свойства, когато цъфти, излъчва аромат по-добре от всеки освежител на въздуха и също така е в състояние да зарадва собственика с вкусни оранжеви плодове, отглеждани на собствения му прозорец.

Главна информация

Мандариновото дърво е представител на вечнозелените цъфтящи растения. Височината му може да достигне 4 метра, а добивът му през годината е до 5 хиляди плода. Тези показатели обаче са възможни само ако растението расте в дивата природа с подходящи климатични условия. Мандариновата корона е доста разпространена и расте в диаметър до 3,5 метра. Кората на възрастно дърво е светлосива, докато младите клони са тъмнозелени. Листът е малък, плътен, не променя цвета си през сезона. Продължителността на живота на един лист е 4 години.

Мандариновите цветя се подреждат най-често единично, в редки случаи - по двойки. Периодът на цъфтеж е от април до началото на лятото. По това време мандарината изглежда много красива, освен това мирише на прекрасен аромат, напомнящ донякъде на нотки на бергамот. Мандарината е в състояние да опрашва със своя прашец, поради което е класифицирана като самоплодно растение. Още през третата година след засаждането на разсада можете да се насладите на първата реколта от полезни плодове.

Мандарина цветя

Мандарините имат интересен вегетационен период. Клонките дават първия растеж през пролетта, а вторият - по-близо до началото на есента. Реколтата се формира при второто увеличение през последната година. Узряването на плодовете започва през октомври, а през декември събирането им е напълно завършено. Плододаването продължава 7 месеца.

Сега са известни много видове и дори повече сортове мандарини, но не всички от тях са подходящи за отглеждане в домашни условия. Вътрешен мандарин може да се получи само от следните видове:

 • Unshiu;
 • Ковано-Wasse;
 • Клементин;
 • Шива Микан;
 • Мъркот.

Внимание! За домашно отглеждане е най-добре да се даде предпочитание на мандариновите дървета, принадлежащи към групата на Вася.

Ако говорим за сортовете мандарина, тогава трябва да изберете следното:

 • Върба;
 • Марисол;
 • Нуклеуси;
 • Рубино;
 • Nobils;
 • Абхаз рано;
 • Агудзера и други.

Всички те са в състояние не само да придадат декоративен вид на вашата стая, но и да зарадват с реколта от вкусни плодове на перваза на прозореца.

Марисол

Отглеждане на мандарина

Купуването на готово плодно растение е подходящо за тези, които не искат да губят време и да отглеждат разсад от костилка. Мандариновите дървета се продават от разсадници, онлайн магазини и специализирани магазини за стайни растения. Подобно придобиване обаче няма да донесе огромно удоволствие, сякаш сами отглеждате мандарина от кост у дома. И парите могат да бъдат спестени по този начин.

В никакъв случай цитрусите не трябва да се отглеждат в кисела почва, съдържаща торф. Почвата, в която ще расте мандарината, трябва не само да има достатъчен запас от хранителни вещества, но също така да бъде лека, дишаща и перфектно да задържа влагата. Такава почва може да се приготви независимо от следните компоненти:

 • листна и дернова почва се взема на равни части;
 • добавя се дезинфекциран груб речен пясък;
 • добавя се кравешки хумус.

Внимание! Кравешкият хумус в питателна почвена смес за отглеждане на мандарина може да бъде заменен с компост, който съдържа не по-малко хранителни вещества.

Когато мандарината достигне тригодишна възраст, към земята се добавя и мазна глина, която няма да позволи влагата да се изпари бързо и да предпази корените от изсушаване. Саксия за отглеждане на цитрусово растение трябва да се напълни с до 5 см дренаж. За тези цели се използват малки камъчета, парчета глина, експандирана глина. По този начин излишната вода няма да застоява на дъното и въздухът циркулира по-добре през почвата.

Преди да култивирате мандарина, трябва да изберете подходящ посадъчен материал. Семената могат да бъдат взети само от зрели плодове, оцветени в наситено оранжев цвят. Светложълтите и още повече зелените мандарини не са подходящи за събиране на семена. За два или три микроба са необходими не по-малко от 10 зърна. По-добре е да ги засадите веднага, без да чакате семената да се свият. По-добре е да купувате плодове през периода на естественото им узряване, тоест в края на есента или зимата. В други случаи съществува риск от придобиване на нискокачествени мандаринови хибриди.

Внимание! Качеството на семената се проверява чрез потапяне във вода. Най-силните мандаринови семена ще отидат на дъното, а най-слабите ще изплуват на повърхността.

Инструкция стъпка по стъпка за засаждане на мандаринови семена започва с факта, че семената трябва да бъдат подложени на предсеитбена обработка за гъбични заболявания във воден разтвор на водороден прекис. Трябва да се прави в съотношение 1:10. Времето за престой е минимално, можете просто да потопите костите там и веднага да ги върнете. След това мандариновите семена се поставят в кърпа, навлажняват се и се оставят за няколко дни. Периодично навлажнено избърсване (докато изсъхва). Можете да се справите без предварително покълване, само че в този случай повечето от засетите семена може просто да не поникнат.

Засаждане на семена от мандарина

Веднага след излюпването на семената, веднага се приготвя малка саксия и питателна почва. Мандариновите семена се засаждат на дълбочина 1-2 см. В бъдеще трябва да се трансплантират силни издънки и да се премахнат слабите издънки. Отзивите на градинарите показват, че пластмасовите чаши се използват за отглеждане на разсад от мандарина. Трябва само да се отбележи, че излишната влага се изпарява от тях много по-зле, отколкото от саксии за цветя или торфени чаши.

Ако навън е зима, тогава младите разсад от мандарина ще се нуждаят от допълнително осветление за добър растеж. За тези цели се използват специални фитолампи. Също така се уверете, че почвата в саксиите остава влажна през цялото време.

Грижи за млад разсад

Как да се грижим за младо мандариново дърво, така че да показва добри резултати и да разкрасява дома ви? На първо място, трябва постоянно да пръскате листата и да се уверите, че земята не изсъхва. Също така не трябва да се допуска стагнация на влага. За да не се заразите с някаква болест, не трябва да използвате вода, която току-що е взета от чешмата, за пръскане на мандариновото дърво. Необходимо е да го оставите да се уталожи поне един ден, но е по-добре да вземете почистено. За да се избегне гниене на кореновата система, малко калиев перманганат се хвърля във водата за напояване.

Калиев перманганат

Младата домашна мандарина може да се превърне в вкусна хапка за листни въшки и мошки. За да не атакуват растението, е необходимо около него да се разпръснат лукови люспи. Ако вредителите вече са се появили, тогава мандарината се измива с тинктура, направена от чесън, сол и с добавяне на сапун за пране. За да се предотврати утаяването на насекомите на повърхността на почвата, с течение на времето ще трябва да се разхлаби. Те обаче правят това само когато дървото вече е добре вкоренено. В противен случай разсадът ще започне да умира.

За да може едно мандариново дърво да започне да дава плодове, то трябва да бъде присадено.За това се използва изрязване на сортов вид. Подрязването се извършва с остър и внимателно стерилизиран инструмент. Преди да присадите разсад, уверете се, че той е достигнал дебелината на молив. Има много методи за извършване на тази операция, просто трябва да изберете най-достъпния и подходящ:

 • Т-образна;
 • под остър ъгъл;
 • V-образна.

Цялата работа се извършва бързо и възможно най-точно. Накрая мястото на потомка се превързва и се покрива с градински лак. Можете да лекувате мандарина със стимуланти на растежа. По някаква причина някои опитни производители на цветя препоръчват покриването на растението с целофан, за да се създадат по-удобни условия след издънката, но това изобщо не е необходима мярка. По-добре е да отглеждате дърво от южната страна, където ще бъде осигурено достатъчно осветление.

V-образна

Всяка година мандарината ще трябва да се трансплантира от по-малка саксия в по-голяма. Когато дървото достигне четиригодишна възраст, то може да се постави директно в дървена вана, където да расте през следващите 2-3 години. Препоръчва се контейнерът да се изгори предварително, като по този начин се дезинфекцира. Пресаждането е най-добре през пролетта. По това време мандарината се събужда, започва да се развива. Първоначално се прави само малък тунел и те гледат състоянието на корените. Ако са оплели плътно цялото пространство, тогава просто е необходима трансплантация. Ако все още има достатъчно свободно място, горният слой на почвата се подменя и мандарината се оставя до следващата година.

За да не се нарани мандариновата коренова система, преди пресаждането почвата по краищата трябва да се навлажни с вода, така че да изостава добре от саксията. Струва си да потупвате леко с ръка по съда, така че корените да са по-лесни за отделяне от стените. Едва след това мандарината може да бъде взета от багажника и извадена от контейнера, без да се почиства кореновата система от старата почва. Поставете растението в предварително приготвен нов съд с излят дренажен слой и го напълнете с питателна почвена смес отгоре, като го набиете малко. След това фиданката от мандарина се полива и се поставя на слънчево място.

Внимание! Когато пресаждате мандарина, в никакъв случай кореновата шийка на дървото не трябва да бъде напълно покрита със земя.

Мандарините трябва да се отглеждат само на добре осветено, слънчево място. Едно възрастно дърво се поставя недалеч от западния или източния прозорец, а младите разсад се поставят на северния перваз. Ако на южните прозорци има щори, тогава растението ще се чувства чудесно. В противен случай ултравиолетовата светлина може да изгори короната и да изсуши почвата. В резултат на това листата започват да пожълтяват и падат. През лятото е препоръчително да преместите мандарината на балкона или в градината, под дърветата.

Премести мандарината на балкона

През пролетта, през периода на образуване на пъпки, температурата на мандарина трябва да бъде най-малко + 20 ° C. При + 17 ° C дървото цъфти, излъчва приятна миризма, но плодовете не се образуват. През зимата, напротив, растението изпада в покой и се нуждае от постепенно намаляване на температурните показатели до + 16 ° C. Това обаче трябва да се прави точно постепенно, така че мандарината да не изхвърля листата. Такива промени са необходими, за да може растението да възвърне жизнеността си, цъфтежът е буен и плодовете са сладки.

Ако почвата в саксията стане суха, паяковите акари могат да атакуват мандарината. В този случай листата ще започнат да се навиват, пожълтяват и падат. Необходимо е да се овлажнява почвата своевременно, но да се избягва излишната влага. През лятото мандарината се напоява ежедневно, а през зимата е достатъчно да се полива няколко пъти седмично. За напояване се препоръчва да се вземе разтопена или дъждовна вода, която се прекарва през обикновен стандартен филтър. Съдържащите се в обикновената чешмяна вода примеси постепенно се утаяват в саксията, в резултат на което мандариновото дърво често боледува. Температурата на водата по време на напояване трябва да бъде 35 ° C. Процедурата се прави най-добре сутрин.

През зимата дървото не се нуждае от торене, но по време на периода на цъфтеж, формиране и узряване на плодовете мандарината трябва да се подхранва със сложни торове, съдържащи калий, фосфор и азот. Правят това два пъти месечно. Препоръчително е да се редуват минерални и органични превръзки. Като органични вещества се използват разтвори от птичи тор или кравешки тор.

За да ограничите растежа на мандариновото дърво и да придадете на короната заоблена форма, клонките трябва да се прищипят. Също така, преди началото на цъфтежа, те извършват санитарна резитба на дървото, премахвайки сухи клонки и пожълтели листа от мандарината, както и тези процеси, които няма да дадат плод и консумират само хранителни вещества. За бързо заздравяване на порязванията те се намазват с дървесна смола. Така се образува красива и буйна корона.

Ограничете растежа на мандариновото дърво

По време на първия цъфтеж излишните цветя се отрязват от мандарината, оставяйки само 10-15 парчета. В противен случай растението ще бъде изчерпано. Колкото по-възрастен става, толкова повече дръжки можете да оставите. Големите плодове огъват клоните надолу и могат да ги счупят, поради което се препоръчва да се инсталират няколко опори под плодните издънки.

Размножаване на мандариново дърво у дома

Домашните мандарини се размножават по два основни начина:

 • вкореняване на разрез от върха;
 • присаждане на запаса.

Първият метод се използва в самото начало на лятото. За да направите това, ще ви трябват стимуланти за образуване на корени, тъй като самите клонове на мандарина не образуват добре корени. Ваксинацията показва много по-добри резултати. Разсад от всяко цитрусово растение може да служи като запас.

Освен това се размножават мандарини на закрито и се размножават семена от узрели плодове, но тази опция е много обезпокоителна, отнема много време да се изчака положителен резултат.

Отглеждането на мандарини в собствения ви апартамент или къща не е толкова трудно. Основното нещо е да се отнасяте с любов към него и растението със сигурност ще ви благодари не само с великолепните си декоративни качества и ароматния аромат на цветя, но и с вкусни здравословни плодове. Спазвайки правилата за грижи и отчитайки особеностите на мандариновата селскостопанска технология, дори начинаещ цветар ще успее да постигне успех и приятно да изненада приятели и семейство. Собствените мандарини узряват, като правило, за новогодишните празници.